PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34286}

Podpalaczka

Firestarter
1984
6,2 4,3 tys. ocen
6,2 10 1 4288
4,6 5 krytyków
Podpalaczka
powrót do forum filmu Podpalaczka

Kontynuacja mojej przygody z ekranizacjami Stephena Kinga. Książkę przeczytałem kilka lat temu i bardzo mi się podobała. Jej ekranizacja nieco mniej. Fajna fabuła ale film jest ciemny i ponury. Ogląda się go niekomfortowo i nie jest wytłumaczeniem fakt, że został nakręcony w 1984 roku. Z tego okresu jest np. ”Koszmar z ulicy wiązów”, po obejrzeniu którego nie odnosiłem podobnego wrażenia. Najjaśniejszym punktem filmu jest Drew Barrymore, która była uroczym dzieckiem. Wg mnie zagrała świetnie. A film co najwyżej niezły, na tle innych ekranizacji Kinga wypada blado. 6/10

galladorn

Jestem podobnego zdania Drew naprawde dała rade .Książki nie czytałem , cała historia dość ciekawa . Niestety realizacja całkiem mierna jakoś bez klimatu to dla mnie to wyszło a u pana Kinga to sobie najbardziej cenie .
@galladorn "Ogląda się go niekomfortowo i nie jest wytłumaczeniem fakt, że został nakręcony w 1984 roku." Świete słowa ... 6/10

ocenił(a) film na 6
ZeberkoPL

Problem z ekranizacjami Kinga jest taki, że twórcy filmów poszli na ilość, ze szkodą dla jakości. Są co prawda perełki takie jak "Skazani na Shawshank", "Zielona Mila", "Misery" czy "Lśnienie" ale pozostałe filmy raczej niższych lotów. Podobnie rzecz ma się z Deanem Rayem Koontzem. Książka "Odwieczny Wróg" bardzo mi się podobała, ekranizacja była znacznie gorsza. Pozdrawiam.