PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8744}

Pogarda

Le mépris
1963
7,2 5,6 tys. ocen
7,2 10 1 5612
8,1 19 krytyków
Pogarda
powrót do forum filmu Pogarda

Moje Anielskie Duszeczki,
przysięgam, że Odyseja jest filmem, który z pewnością bym obejrzała (wyglada jak grecki remake Świętej Góry - tak wiem, ciagle gadam o tym samym, ale to film, który mnie urzekł, do takiego stopnia, ze nie mogę inaczej)

porozmawiajmy o podobieństwach, które dostrzegłam

1) NÓŻ W WODZIE POLAŃSKIEGO
czy Wy też czuliście to wszechobecne napięcie typu: ktoś kogoś zabije, ale bóg wie kiedy?
wprawdzie tutaj napięcie w pewnym momencie zostało rozładowane (kto wie, ten wie ;)), ale i tak było namacalne i gęste - dokładnie jak w powyższej pozycji

2) WSTRĘT RÓWNIEŻ ROMKA
Moi Mili, na pewno się zgodzicie. Sam tytuł (wstręt, pogarda) wprowadza pewne powiązanie między tymi pozycjami.
mam jednak na myśli niechęć bohaterek do mężczyzn, skrajną bądź mniej skrajną, ale wciąż niechęć. ciekawa sprawa, dwa różne spojrzenia na względnie podobny problem nienawiści

3) ABSOLWENT NICHOLSA
klimat był podobny. nie wiem jak to określić, ale zdjęcia, kolory, zachowanie bohaterów, elementy komedii. nie wiem, widzę sporo dysonansów, ale mimo to kojarzę Pogardę z Absolwentem

——
Fabuła: początkowo trudno było mi się skupić, bo Pani Bardot powaliła mnie urodą. nie jestem pewna, czy akcja wciągnęła mnie na tyle, żeby opisywać ją jako bardzo interesującą czy porywającą. wystarczy fakt, ze Pani Bardot jest piękna, zatem bawiłam się świetnie

Pozdrawiam (tym razem bez rodzinki)
miłej nocy