Pogorzelisko

Incendies
2010
8,1 56 tys. ocen
8,1 10 1 55511
8,1 39 krytyków
Pogorzelisko
powrót do forum filmu Pogorzelisko

Bliźnięta

ocenił(a) film na 9

Czy, któryś z użytkowników bardziej zorientowany w genetyce mógłby mi objaśnić jak duże prawdopodobieństwo było, ze na wskutek kazirodztwa dzieci urodziły sie zdrowe? Zawsze myślałam, ze wtedy dzieciaki rodzą sie z chorobami genetycznymi, a oni byli zdrowi. Czy to bylo niedopatrzenie w scenariuszu?

użytkownik usunięty
Ewuplait

To nie jest niedopatrzenie w scenariuszu. Bardzo często zdarza się tak, że choroby genetyczne (przez np. kazirodztwo) ujawniają się dopiero w następnych pokoleniach. Dzieci, wnuki lub prawnuki lub dalej naszych głównych bohaterów mogą mieć np. zespół Downa. Bardzo często w USA zdarzają się przypadki, że są biali rodzice a rodzi się ciemne dziecko. My w Polsce się z tego śmiejemy bo zaraz myślimy, że był skok w bok. A tymczasem nie, bo prababka/dziadek zaszaleli. Jeszcze lepszym przypadkiem w USA było to, że białym rodzicom urodziły się bliźniaki - jedno białe, drugie czarne. Okazało się, że ktoś w 4-5 pokoleniu wstecz miał białe dziecko z murzynem. To co robimy teraz wychodzi później ;-)

Ewuplait

Niekoniecznie muszą występować choroby u takich osób. Po prostu prawdopodobieństwo jest sporo wyższe. Ale nie jest 100%. Dlatego takie związki są zabronione przez nasze państwo. Jak i przez wszystkie inne zresztą (tak mi się wydaję).