PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=512263}

Pogorzelisko

Incendies
2010
8,1 55 tys. ocen
8,1 10 1 54997
8,1 48 krytyków
Pogorzelisko
powrót do forum filmu Pogorzelisko

Na początek żeby dopełnić formalności napiszę, że film uważam za co najmniej dobry. Może nawet coś więcej, ale to już zależy od odpowiedzi na moje pytanie. Chciałem zapytać jak to możliwe, że Nihad(Abou Tarek) został oprawcą w więzieniu - TYM więzieniu?
Chodzi o to, że film oglądałem na tyle uważnie, na ile było to możliwe, ale kilka scen mi uciekło. Dlatego też zwracam się o merytoryczną pomoc.
O ile dobrze zrozumiałem historię tego tragicznego bohatera to wyglądała ona w skrócie tak: Nihad, syn muzułmanina i chrześcijanki zostaje oddany przez rodzinę matki do chrześcijańskiego sierocińca. Po okołu 5 latach wioska, w której ta instytucja się znajduje zostaje najechana i splądrowana przez muzułmanów. Najeźdźcy równają z ziemią wszystko co staje na ich drodze. Mordują przy okazji mieszkańców, oszczędzając jedynie dzieci z sierocińca. Z ocalałych maluchów robią gruntownie wyszkolone maszyny do zabijania na zlecenie ortodoksyjnych dżihadystów. Nihad jest zatem radykalnym muzułmaninem, który zostaje specjalistą od tortur w więzieniu, w którym umieszczeni zostali więźniowie polityczni tacy jak jego matka, która zamordowała przywódcę bojówek milicji chrześcijańskiej... Wydaje mi się, czy coś tu nie gra???

ocenił(a) film na 8
lateralus01

Może chodzi po prostu o to, że wojna domowa się zakończyła, a Abou Tarek został zatrudniony w więzieniu jako powiedzmy państwowy oficer śledczy? Zwyczajne urzędowe stanowisko... Z islamskiego zabójcy został na skutek przemian ustrojowych pracownikiem państwowym? Czy to jest odpowiedź? Proszę o pomoc kogoś kto dobrze zna historię konfliktów na ziemiach Izraela, Libanu, Palestyny i Syrii. Z góry dziękuję i obiecuję się trochę doedukować przed następnym seansem.

ocenił(a) film na 8
lateralus01

*oczywiście Nihad. Abou Tarek to już za kadencji więziennego kata.

ocenił(a) film na 7
lateralus01

Też w pierwszym momencie tego nie wyłapałam, ale wytłumaczenie znajduje się w rozmowie Simona ze "zleceniodawcą" Nawal.
Chamseddine: "[Nihad]Został partyzantem, w najniebezpieczniejszym regionie. Jak maszyna. Zabijał każdego. A potem była inwazja. I pewnego poranka pojmali go. Zabił ich siedmiu strzelców wyborowych. Ale oni go nie zabili. Wyszkolili go i wysłali go do więzienia w Kfar Ryat." Więc Nihad przeszedł na przeciwną stronę. Nie jest to zbyt przekonujące, ale tak to wymyślił scenarzysta.

ocenił(a) film na 8
olazpola

Faktycznie nie jest, ale dziękuję za zaangażowanie w wyjaśnienie. Będę musiał kiedyś ponownie sięgnąć po tą pozycję i nie ukrywam, że zrobię to z chęcią. To jeden z lepszych filmów jakie ostatnio widziałem. Pomimo niewiarygodnych zbiegów okoliczności i ewentualnych dziur w scenariuszu.