PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=512263}

Pogorzelisko

Incendies
2010
8,1 55 tys. ocen
8,1 10 1 55004
8,1 48 krytyków
Pogorzelisko
powrót do forum filmu Pogorzelisko

Sadystyczny

ocenił(a) film na 7

Historia Nawal to takie nagromadzenie tragicznych epizodów, że film musiałem oglądać na raty - jest tak dołujący. Niestety, ze wstydem przyznaję, że rozwiązanie zagadki wywołało u mnie salwę śmiechu, bo już naprawdę tragiczniej się nie dało. Innymi słowy, fabuła jest trochę przegięta, bo przeprowadzanie jednej kobiety przez wszystkie możliwe okropieństwa wojny domowej chyba nie mogło się udać. Na szczęście działa wszystko inne, od bardzo dobrego aktorstwa po sporadycznie ale celnie użytą muzykę Radiohead. Jest to film, który wciąga wręcz do ostatnich minut, ale po wszystkim pozostaje jednak pewne rozczarowanie.

olh

Miałam bardzo, bardzo podobne wrażenia. Przez cały film oczekiwanie na ten kulminacyjny moment, w którym... no cóż, nie wiadomo, czy płakać czy się śmiać. Skrajne emocje wzbudził we mnie ten film. Ciągle teraz chodzi za mną znany dylemat moralny, czy rzeczywiście niektóre prawdy powinny być poznane.

ocenił(a) film na 7
olh

Czy gwarancją dobrej oceny filmu jest wykorzystanie w filmie watku o holokauscie lub o muzułmanach? Tak to wygląda w tym przypadku.
Mnie zabolał antychrześcijanizm i absolutna niewiarygodność tego filmu. Film wciągający, to fakt, ale z tak "naciągniętym" scenariuszem, że aż rozczarowuje.

ocenił(a) film na 9
kaisa_4

Oj, dla mnie wiarygodny film, nie takie rzeczy się zdarzały.

Ja widzę tu ogólne potępienie wojny. Busa zaatakowali chrześcijanie, a Nihat mordował pierwotnie chrześcijan. Więc nie staneli w obronie nikogo. Zaznaczali, że to spirala śmierci - raz Ci raz tamci. Zresztą poczytaj o tym co się działo w Bejrucie (Daresh to wymyślona nazwa, ale chodziło właśnie o Bejrut).

ocenił(a) film na 10
kaisa_4

Szkoda ze wolisz na slepo oceniac swiat przez pryzmat pro i antychrzescijanskosci zamiast po prostu dostrzec, ze takie sprawy to po prostu fakty, ludzie wybijaja sie z roznych powodow i przynaleznosc religijna jest jednym z nich, chrzescijanie to robili, zreszta wyznawcy zadnej innej religii nie sa czystsi, nie ma zadnego powodu zeby to ukrywac wrecz przeciwnie.

ocenił(a) film na 10
olh

Nie zgadzam się z Tobą w 100%, najtrudniej ludziom pogodzić się z czymś czego ich umysł nie jest w stanie ogarnąć, troszeczkę posmęcę, byłem w 2008 roku na misji pokojowej PKW UNDOF na wzgórzach Golan jest to jakieś 70 km od granicy z Libanem, słyszałem tam takie historie od Syryjczyków jak i również od niektórych Izraelczyków że ten film nie jest w żadnym wypadku przesadzony, dla przykładu Quneitra, miasto na granicy linii demarkacyjnej pomiędzy Syrią a Izraelem, całkowicie zniszczone podobno przez oddział Izraelskich kobiet z oddziału saperskiego, w nocy, włączając szpital oraz sierociniec, teraz jest to tzw. muzeum rzezi. Sądzę że podczas tylu wojen, konfliktów, ludobójstw, takie rzeczy się zdarzają.