Lata 70 to jednak klasyka, genialny film drogi, genialna akcja bez zbędnych fajerwerków.
Wszystko jest takie zwykłe, a nie te dzisiejsze avatary i transformersy...
Ojjj, juz nie pamiętam kiedy go oglądałam.
Ale tu ci przyznam rację film jest naprawdę bardzo dobry.
100 % racji chłopie ! :)
Dzisiejsze filmy poza nielicznymi, chlubnymi wyjątkami to w zasadzie same efekty specjalne i niewiele ponad to...
Cóż, te stare, piękne czasy już nie wrócą i trzeba się do tego przyzwyczaić :(
Chociaż chcę, bardzo chcę wierzyć że prędzej czy póżniej (raczej póżniej...) nadejdzie prawdziwy renesans i odrodzenie w kinie i nastąpi powrót do klasycznego tworzenia filmów czyli z minimalnymi efektami specjalnymi, za to z porządnym aktorstwem i Klimatem przez duże K.
Tiaa... nadzieja matką głupich ;/
Zapomnij... Porządnego kina już nie będzie. Nawet dzisiejsze taśmy nie mają tego klimatu ...
Uwielbiam takie obrazki - zejdzie się kilka starych ciotek i narzeka na dzisiejsze czasy :D
A tak naprawdę to przecież w kinie nic się nie zmienia - zawsze powstawało mnóstwo chłamu i filmy dobre, tak jest też i dzisiaj. Zmieniają się tylko możliwości techniczne, co na dłuższą metę nie ma żadnego znaczenia.
Jak to mówią sowa Minerwy wylatuje zawsze o zmierzchu, więc wam już dziś łatwiej zachwycać się starymi filmami, bo tam już oddzielono ziarno do plew i z setek tysięcy filmów wiecie, że warto obejrzeć kilkaset. Dziś na przykład trudno uwierzyć, ale taki film Antonioniego o tytule "Przygoda" kiedyś wygwizdano w Cannes, a dziś już "wiadomo", że to arcydzieło.
Tak samo będzie kiedyś z filmami współczesnymi. Takie dajmy na to "Zabójstwo Jesse'ego Jamesa" przeszło prawie bez echa, ale śmiem twierdzić, że kiedyś czeka go status kultowego, podczas gdy o Avatarach i innych głupstwach dawno nikt nie będzie pamiętał.
Tak więc filmy dobre powstają i dziś, trza se tylko poszukać.
Masz bardzo dużo racji w tym co piszesz. Z jednym tylko nie do końca się zgodzę. Właśnie ze względu na te "mniejsze możliwości techniczne" kiedyś reżyser i aktorzy musieli się jednak bardziej postarać bo niewiele rzeczy można było "nadrobić" efektami. A dziś można więc po co się wysilać....
Oczywiście że powstają ale tego niesamowitego klimatu z lat 70 / 80-tych nie da się w żaden sposób odtworzyć :(
Prawdziwa klasyka film rewelacyjny ! Reżyser pokazał klasę, w tak któtkim czasie zrobić taki film. Brawo