PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=375787}

Pojedynek

Sleuth
2007
7,2 21 tys. ocen
7,2 10 1 21091
7,2 17 krytyków
Pojedynek
powrót do forum filmu Pojedynek

Potencjał może i był, ale film się panu Branaghowi po prostu nie udał. Fabuła nieco oklepana, choć to można by jeszcze łyknąć, gdyby ta historia była opowiedziana w sposób interesujący. A intryga jest niestety miałka i w ogóle nie wciąga. Takie niby zabawy w kotka i myszkę, ale wszystko jest takie oczywiste i wywalone na stół: "ja wiem, że chcesz mnie wydymać, ale to ja cię wydymam, bo jestem cwańszy" i takie tam pierdzenie. Zero polotu. Nawet aktorstwo - potencjalnie najmocniejsza strona - nie ratuje tego filmu. Law jest irytujący i sztuczny, a Caine sprawia wrażenie jakby mu się nic nie chciało. Obaj wygłaszają banalne teksty w zmanierowany sposób. W ogóle ta cała teatralność razi i drażni. 3/10 za parę fajnych, nietypowych ujęć i niezły początek, kiedy Caine "dowala" na powitanie Jude'owi. Reszta to nudziarstwo.

ocenił(a) film na 8
Dwight_

prosze mnie nie zniechecac hehe :d mam zamiar go obeijrzec

ocenił(a) film na 3
00asss

W takim razie nie polecam, choć oczywiście można obejrzeć choćby po to, żeby sobie wyrobić opinię.

ocenił(a) film na 8
Dwight_

slyszalam ze filmy z J.L. sa kiepskie nie wiem czemu ludzie tak mowia mi sie wyadje ze jest dobrym aktorem tylko takie role dostaje do dupy ...

ocenił(a) film na 3
00asss

Cóż, uważam że Law jest dobrym aktorem, ale faktycznie nie ma jakoś szczęścia do naprawdę dobrych filmów. Owszem, ma kilka takowych w swojej filmografii, ale częściej, zwłaszcza ostatnimi czasy, bierze udział w przedsięwzięciach nie na miarę swojego talentu. Ostatnim jego dobrym filmem, jaki widziałem, było "Bliżej" z 2004 roku. Ale od tamtego czasu w niczym szczególnym chyba nie wystąpił i niczym też nie błysnął. Jego najlepszy jak do tej pory okres w karierze to druga połowa lat 90. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś pokaże się z tak dobrej strony, jak wtedy.

ocenił(a) film na 8
Dwight_

tak doklandie te lata 90 masz racje.. bardzo mi sie podobalo jak zagral w wisdom of the crocodiles :) naprawde realistycznie

Dwight_

Polecam oryginał - tam i aktorstwo jest lepsze (Caine w roli Tindle'a kładzie Lawa na łopatki a Laurence Olivier jest lepszy od Caine'a jako Wyke - po prostu genialny!, zresztą o ile mnie pamięć nie myli, obaj panowie dostali za ten film nominacje do Oscara). Akcja też trzyma bardziej w "napięciu", pomimo teatralności. Film zrobiony właśnie z "polotem", pełen uroku, mniej na poważnie, mniej sztuczny. Psychologicznie ciekawiej zarysowany. Po prostu znacznie lepszy.

Remake jak to remake... Brannagh bardzo chciał, ale mu do końca nie wyszło. Law zawiódł, Caine dobry, ale nie oszukujmy się, dla wyśmienitego aktora, jakim niewątpliwie sir Michael jest, zagrać taką rolę to chyba niewielki wysiłek. Nawet w "kubie rozpruwaczu" wycisnął z siebie więcej.

Ogólnie sztuka Shaffer'a znacznie straciła na przesadnym uwspółcześnieniu. Zestawienie archaicznego świata brytyjskiej arystokracji, z jej umiłowaniem pokrętnych gier, poczuciem wyższości, dziwacznymi nawykami i zabawkami w wielkiej rezydencji ze światem średniozamożnego fryzjera była znacznie ciekawsze niż to, co otrzymaliśmy w tej wersji. Ot, taka tam zemsta za odbicie żony. Szkoda.

ocenił(a) film na 3
malgorzata

Właśnie nie widziałem oryginału i zastanawiałem się jak ma się do niego film Branagha. To co piszesz o pierwowzorze brzmi ciekawie i zachęcająco :) Z pewnością postaram się obejrzeć, jak tylko nadarzy się okazja :) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Dwight_

chyba sie pomyliłeś hehe 3maj sie :):):):)):)::):):)

ocenił(a) film na 3
00asss

W czym się pomyliłem...?

ocenił(a) film na 8
Dwight_

pomyliles mnie z uzytkownikem małgorzata.. bo ona pisala o orginale a mi odpisales na to hehe :)

ocenił(a) film na 3
00asss

Coś ty? Dziwne - przecież patrzę teraz na ekran i widzę wyraźnie, że mój post o oryginale jest tuż pod postem małgorzaty :) Cóż, widocznie się jakiś błąd wkradł u ciebie albo u mnie :) Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8
Dwight_

ja mam dokladnie to samo przed oczami ale oprócz tego w skrzynce z mailem post od Ciebie :)pozdrawiam również

ocenił(a) film na 3
00asss

Bo jeśli obserwujesz temat, to każdy post w tym temacie przychodzi automatycznie na twojego maila :) Nawet jeśli nie jest bezpośrednio odpowiedzią na któryś z twoich postów :) Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8
Dwight_

mam prawo sie nie znac bo jestem to od okolo 2tyg :)

ocenił(a) film na 3
00asss

Spoko :) Dlatego informuję :)

ocenił(a) film na 8
Dwight_

dzieki :) jakbym czegos nie wiedziala to zwrue sie sie do Ciebie:)

Dwight_

Ha, cóż za dyskusja się tu rozpętała ;) naprawdę warto, jeśli nadarzy się okazja, obejrzyj :)

ocenił(a) film na 8
malgorzata

no troszke Cie obgadalismy ale nic poza tym hehe oczywiscie zartuje kolega sie pomylił nic poza tym :)napewno obejrze pozdrawiam :)