PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=775769}

Pokémon Detektyw Pikachu

Pokémon Detective Pikachu
2019
6,4 53 tys. ocen
6,4 10 1 52617
5,4 42 krytyków
Pokémon Detektyw Pikachu
powrót do forum filmu Pokémon Detektyw Pikachu

Po ogłoszeniu, że film powstaje, wszyscy równo krzyczeli: "Ale to będzie kupa i zerowanie na marce, która już dawno umarła!".
Po pierwszym zwiastunie, gdy ludzie usłyszeli głos Deadpoola, więc skojarzyli, że mogą być cycki, krew i gimb żarty, zmiana frontu na: "Super, odświeżają markę, która umarła i robią film, na który czekałem całe dzieciństwo!".
Jakie czasy, taki Królik Roger.
Nawet mi was nie żal.

katedra

Nie spotkałem się z ani jedną opinią mówiącą, że marka umarła. Wręcz przeciwnie nowe gry wychodzą, anime dalej leci. Ty chyba coś sobie sam wymyśliłeś...

katedra

Markę która umarła? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Gry się sprzedają w olbrzymich nakładach, Pokemon GO zarabia sporo, a anime dalej jest popularne. Chciałbym, żeby każda marka była tak umarła xDDDDDDDDDDDDDDDDDD

ocenił(a) film na 5
neo_angin

Ewentualnie odniesie sukces na rynku azjatyckim, gdzie nie takie rzeczy się sprzedawały

katedra

Nie tylko, ale dzięki niemu powinien być miliard na świecie. Poprzednia generacja gier się sprzedała w nakładzie 25 mln. kopii. To więcej chociażby od trzeciego Wiedźmina.

Btw. Pokemony to najlepiej zarabiająca medialna marka w historii z wynikiem 85 mld. dolarów :). To na pewno nie jest martwa franczyza. A Detektyw Pikachu rozpali zainteresowanie od nowa.

ocenił(a) film na 5
neo_angin

Gracze =\= widzowie, co potwierdził chociażby Warcraft.

katedra

Zarobił.

Pokemony to nie tylko gracze. To merchandise lepiej sprzedający się niż ten z SW czy Marvela xD

ocenił(a) film na 7
katedra

Jest coś takiego jak nostalgia. W Pokemon GO też grali/grają ludzie nie związani z serią gier na Nintendo, a bardziej z anime.

Netehor

Oczywiście, że tak. Chociaż grała też masa dzieciaków, które nie mogą odczuwać nostalgii do tej serii.

neo_angin

Gwoli ścisłości, cała seria od CDPR sprzedała się w równie mocnym nakładzie, a w sumie większym.

https://www.cdaction.pl/news-52977/wiedzmin-seria-sprzedala-sie-juz-w-33-miliona chegzemplarzy.html

"To merchandise lepiej sprzedający się niż ten z SW czy Marvela xD" Spojrzałem na datę komentarza, bo już się złapałem za głowę. Na dzień dzisiejszy nie ma szans żeby Pokemony ścigały się z dokonaniem najnowszych Avengers, gdzie na dzień dzisiejszy według boxx office mojo to 2 milardy 485 milonów dolarów.

Co jak co, ale katedra o ile sam często pisze jak potłuczony to Warcraft faktycznie był słabym dealem 160 milonów budżetu i 433 milony zaroku. Bez rewelacji. Pokemony już radzą sobie lepiej, ale to przecież nie działa taka, że każdy film oparty na co bardziej znanej marce rozwala bank z automatu i już od razu sciga się o 2 milardy, bo wszyscy wiemy jak było chociażby z nieszczęsnym Batman v Superman, Hanem Solo i innymi niewypałami wycierającymi sobie gębe znaną marką.