7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157259
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

M.Sthur z nienagannym warszawskim akcentem próbuje grać prostego chłopa. Przepraszam ale
nie wystarczy się p.Maćku pomazać ziemią na twarzy i wsiąść siekiere do ręki. O wiele lepiej
wypada Czop. Radziwiłowicz w roli proboszcza - super klasa. Fabuła gdzie prosty chłop zostawia
dziecko i żonę dla betonowych nagrobków i dodatkowo płaci kilkadziesiąt tys. za nie brzmi jak
parodia widać, że reżyser nie zetknął się w życiu z polskim,, chłopem". Ogólnie polecam jako
komedię można pośmiać się z gry Sthura.

ocenił(a) film na 4
mapima

Zgadzam się co do tego, że Sthur nie sprawdził się w tej roli. Był tak niewiarygodny, że psuł całą atmosferę filmu. Zgadzam się również co do samej fabuły. Może trzeba było nadmienić gdzieś na początku filmu, że ten chłop od nagrobków jest niespełna rozumu.

ocenił(a) film na 3
cyfrowy_baron

Dobry pomysł. Samo wykopanie płyt z drogi jeszcze ujdzie ale reszta wskazywała na szaleństwo.
Ewentualnie można było wymyślić jakąś inną fabułę w stylu, że została rodzina żydowska której bohater filmu pomaga i za to jest nie lubiany albo coś w tym stylu.. pozdr.

mapima

Wystarczyło by dać znaczek +15.

ocenił(a) film na 3
pi0trus007

Nie musisz obnosić się po forach ze swoim homoseksualizmem i brakiem wiedzy i oderwania od rzeczywistości
Rób ,,wykłady" swojej rodzinie i bliskim ( jak ich w ogóle masz) , to jest forum gdzie komentuje się firmy. HELLO !!! :)

ocenił(a) film na 1
mapima

Gniot i niec więcej do tego antypolski

mmgar

Ja bym nawet powiedział że antyludzki.

ocenił(a) film na 1
Jordan66

A najbardziej boli, ze coś takiego zrobił Polak., przynajmniej za takiego się podaje.

mmgar

No właśnie, Polakowi by w życiu to nie przyszło do głowy.

ocenił(a) film na 1
Jordan66

Powiedz mi, zrozumiał byś takiego syna, który publicznie pisałby nieprawdę o swojej matce i przedstawiałby ją w złym swietle, szczególnie wtedy, gdy widzi, że sa chętni wykorzystac kazdą informację złą o matce, aby wszystkim udowodnić, ze jest ona osobą niedobrą???

To taki przykład dziecinny, no, ale o własnym kraju myśli sie kategoraiami wyższego rzedu, a dla człowieka rodzina chyba jest najwazniejsza, a matka chyba dla każdego człowieka jest kims szczególnie bliskim.

mmgar

Też tak rozumuję i pojmuję Naród jako jedną wielką rodzinę złożoną z milionów rodzin i zasady lojalności muszą być takie same. Nie można pluć na nie publicznie.
Ale żyjemy w takich czasach że jedno i drugie chce się za wszelką cenę zniszczyć - jedno polityką wstydu drugie polityką gender.

Mam nadzieje że Poręba nakręci lepszy film o Jedwabnym ale na bank nie będzie on tak promowany.

ocenił(a) film na 1
Jordan66

Zobaczymy. Pisanie prawdy u nas jest jednak niemadne. Polityka poprawności nade wszystko jest promowana i to za wszelką cenę, a do czego to prowadzi łatwo przewidziec. Juz Putin wypisuje, że Polska to 3 kategorja krajów europy. Uważam, że to zasługa obecnego rzadu i polityka rzadów kwasniewskiego.

mmgar

Kwaśniewski to Żyd, Polska wybrała go na swojego prezydenta - więc gdzie ten polski antysemityzm ja się pytam ?

Kwaśniewski pijany na grobach polskich oficerów a w Jedwabnem przepraszał trzeźwiutki jak świnia - to też wiele mówi o nim.

ocenił(a) film na 1
Jordan66

Zgadzam się z Tym co piszesz, choć najmniej istotne to, ze jest zydem, ale istotne jakim jest zydem, co widać po czynach.

mmgar

Ale skoro Polacy tak nienawidzą Żydów to czemu został prezydentem ?

ocenił(a) film na 1
Jordan66

Przypuszczam dlatego, ze nosił polskie nazwisko i brano go za Polaka.

mmgar

Polacy zaprawieni w tropieniu i zabijaniu Żydów mieliby się nabrać ?

ocenił(a) film na 1
Jordan66

Nie mogę odpowiadać za innych wybory, mogę się jedynie domyslać. Dlaczego kwasniewski nie przyznawał się do tego, że jego ojcem był żyd, Nie wiem. A z tym tropieniem, zabijaniem i z nienawidzeniem zydów to przesada. Chyba nie o Polaków ci idzie.

mmgar

To było zestawienie wyboru Kwaśniewskiego z tym co nam zarzucają - przecież to się przeczy więc pytam, jakim cudem ?

ocenił(a) film na 1
Jordan66

A w Jedwabnem, o którym pisałeś chodzi o to, ze nie Polacy mordowali zydów a niemcy i mam nadzieję, ze ta prawda wreszcie się ujawni publicznie mimo protestów żydów, aby temat zawiesić, bo nie zgadzaja sie na ekshumacje. Tam w grobach powninny byc prawdziwe kolejne dowody zbrodni. kule z niemieckich karabinów.

mmgar

I te zaczęto znajdować, także liczba ofiar by się nie zgadzała dlatego Żydzi się przestraszyli i wymusili na polskich władzach, w tym niestety Lechu Kaczyńskim nad czym ubolewam zaprzestanie ekshumacji.
Ale ja i bez tego wiem że to nie było możliwe.
Ponieważ polski rolnik za zabicie własnej świni jechał do Auschwitz a tu sami z siebie mieliby zabić tylu Żydów ?
Za samo spalenie stodoły by ich Niemcy ukarali.

ocenił(a) film na 1
Jordan66

Ponieważ uzyłeś stwierdzenia "Polacy zaprawieni w tropieniu i zabijaniu Żydów mieliby się nabrać ?"

chiałem Ci coś podać link ponizej. I kilka słow wstępu

Gross w swojej najnowszej książce "Złote żniwa",, wyraża pogląd, że w polskim społeczeństwie podczas II wojny światowej uznaną powszechnie normą społeczną było tropienie i wynajdowanie ukrywających się Żydów oraz czerpanie zysków z holokaustu.

O tej publikacji równiez wypowiada się znany w Polsce żydowski Prof. Szewach Weiss i on ma odmienne zdanie od tych kłamstwach Grossa. Posłuchaj w wolnej chwili i zobaczysz, czy wszystkich zydów nalezy traktowac jedna miarką. Gross niemiec tez zyd, ale o lie bardziej niebezpieczny w swoich działaniach dla Polski i Polaków:.

http://www.youtube.com/watch?v=9JFFjYiFSvY

ocenił(a) film na 1
mmgar

cd.

Z tego co mowi prof. Weiss wynika, że Grossi pisze nieprawdę, Jakkolwiek by to oceniać w swej wypowiedzi potwierdził, że Niemcy odpowiadali za holokaust i niemieckie przedśiębiorstwa zbrodni. Reszta tu nie ma zanaczenia. Więc Gross kłamie. 

Co do reszty wypowiedzi Prof. Weisa to powtarza spiewkę, że Polacy w jakiś sposób bbyli też winni ale odnosimy to tak,. tak samo byli winni francuzi, i inne podbite narody jaki winni byli zydzi, którzy mordowali swoich żydowskich pobratymców.

Gross dla zydów jest ważny, dlatego nalezy to co pisze dokładnie skomentowac i przedstawić argumenty, aby reszta zydów poznała prawdę a nie zakłamnie Grossa.W Polsce nikt nie chce tego udowodznić bo na to brakuje pieniedzy. Wola wypuszczać filmy typu pokłosie.

mmgar

Szewach Weiss też jest zakładnikiem Izraela i dlatego do końca nie broni Polaków ale jakaś tam przyzwoitość nakazuje mu nie pluć tak bardzo na nas. Kiedyś słyszałem jak mówił z wyrzutem że podczas ukrywania go Polacy karmili go tylko zupą z kartofla, to mnie do niego zrazilo, tak jakby sami Polacy opływali w luksusy co też chce się pokazywać w filmach zestawiając biednych i wychudzonych Żydów z obżartymi Polakami obwieszonymi kiełbasami.

Gross też nie tworzy czegoś nowego sam z siebie tylko pisze te swoje paszkwile na zamówienie Żydów i Niemców.

ocenił(a) film na 1
Jordan66

No cóz najbilższe ich zadanie to wysiedlic Polaków co czynią W centrum Warszawy wysiedli Polaków tam mieszkających, aby zbudowac na tym terenie kibuc zydowski. Toz to skandal. Robia miejsce w Polsce pod kolegów, którzy tu się maja osiedlac. ma ich tu zjechac około 3 milionów. To dopiero będzie. Za niedługo my Polacy będziemy przepraszać, ze tu mieszkamy.

mmgar

No i do tego potrzebne są książki Grossa - żeby wzbudzić w Polakach (?) wstyd i poczucie winy.
Wtedy łatwiej będą ustępować i płacić odszkodowania za wydumane krzywdy.

mapima

Jeszcze lepiej pośmiać się z twojej ortografii.

Choć akurat masz rację co do zbytniej poprawności wymowy bohaterów i takiej sobie wiarygodności psychologicznej.
Ale ludzie robiący dziwne rzeczy i idący pod prąd też są.

ocenił(a) film na 3
mapima

...