PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156983
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

9/10

ocenił(a) film na 9

Ciężki temat wykonanie i zdjęcia,oraz temat który jest jeszce bardziej dydaktyczny i spójny w różnych faktach.Ten film nie jest prosty ani dla każdego widza, jest oczywitym faktem ,że taka jest prawda i nikt w tamtych czasach nie był świętym, każdy chciał żyć.Nie polecam tego filmu widzom poniżej 15 roku życia.Gratulacje za aktorsteo w wykonaniu jak wyżej.

sylwester_3

3 jednakowe posty napisałes człowieku,wiesz o tym ?

ocenił(a) film na 9
ministerfinansow

no i masz jakiś problem ? sikasz w łóżeczko ?

sylwester_3

Problem mam taki,że zaśmiecasz forum,co zresztą zostało już zgłoszone.A ten tekst o sikaniu świadczy tym,że miałeś prawdopodobnie fundowany zły dotyk w dzieciństwie i teraz występują u ciebie bardzo często moczenia nocne i próbujesz sobie wmówić,że tak mają też inni.To naturalny mechanizm obronny.Rozumiem cię.

ocenił(a) film na 7
ministerfinansow

Pewnie tak się podniecił tym filmem, że mu się ręce trzęsły przy wciskaniu "wyślij"

grd1

Pewnie tak.Tacy jak on masturbują się oglądając antypolskie obrazy.

ocenił(a) film na 9
ministerfinansow

Tak na twoją twarz

sylwester_3

Na twarz się masturbujesz ? Chyba chodziło ci dziecko o ejakulację na twarz,ale rozumiem,że możesz jeszcze w wieku 14 lat nie znać niektórych terminów.A jak masz takie marzenia,żeby mieć ejakulację na twarz mężczyzny to to się odpowiednio nazywa i podobno jest uleczalne.Choć w twoim przypadku może być trudno,ale to zależy ile lat sąsiad ci fundował zły dotyk.

ocenił(a) film na 9
ministerfinansow

Lecz się psychopato.Takich jak ty jest tu pełno więc pisz z takimi na własnym poziomie i nie śmieć tu kretynie.

ocenił(a) film na 1
sylwester_3

Zrób ty sobie lewatywę. Podobno pomagą na wszelkie dolegliwości.

ocenił(a) film na 9
HRA

Nie wiem do kogo piszesz ?

ocenił(a) film na 7
ministerfinansow

ministerfinansow ,sylwester_3

A teraz tą gównianą przepychanką nie zaśmiecacie wątku ?

ocenił(a) film na 8
sylwester_3

Olać historię.
Film fabularnie, zdjęciowo, aktorsko świetny. Końcówka niestety rozczarowuje.
A twój cenzus wiekowy podniósłbym do tak 21 roku życia biorąc pod uwagę zidiocenie tego kraju, chyba lepszy byłby może cenzus wykształcenia?

ocenił(a) film na 4
LordNeo

"Końcówka niestety rozczarowuje".

No też żałuję że SPOILER!!! postać Stuhra zmarła SPOILER!!!

A można było dać takie klimatyczne zakończenie.

http://www.youtube.com/watch?v=WlBiLNN1NhQ

No chyba że chodziło ci o samą wycieczkę z Izraela - pokazanie jak potem demolują hotele i knajpy w Polsce nie byłoby raczej zbyt pochlebne więc raczej dobrze dla nich że Pasikowski to wyciął.

ocenił(a) film na 8
tc1987

Żywot Briana wymiata jeżeli chodzi o końcówkę, to fakt.
A końcówka przestała mnie się podobać od momentu ukrzyżowania, troszkę to za mało drastyczne, nie wiem czy nie lepszy byłby motyw z "Linczu". A ta wycieczka też była zbędna, samo ukazanie pomnika byłoby mroczniejsze. A te modlitwy w jaskrawy dzień zakłóciły mi trochę obraz. Cały czas podnoszone napięcie od razu upadło. W "Obławie" po końcówce prawie narobiłem w gacie tu się tylko zirytowałem.

ocenił(a) film na 4
LordNeo

W sumie to parodia tego filmu gdyby powstała musiała by mieć podobny przebieg - Stuhr sobie śpiewa a cała wieś wokół pogwizduje główny motyw z filmu:).

Co do "Linczu" się zgodzę - dobry film. Ale chodziło ci o to żeby dali scenie podobnego ukatrupienia delikwenta czy po prostu początek rozprawy, badań rzekomej polskiej zbrodni i tp. w kontrze dla scen w sądzie z "Linczu"? Fakt - byłoby w każdym z tych wariantów nieco mniej idiotycznej groteski:).

ocenił(a) film na 8
tc1987

Myślę że zbiorowy lincz młodszego Kaliny albo obu byłby bardziej dramatyczny. Zresztą można było coś innego wykombinować. A tak 5 min filmu kosztowało go 2pkt. w moich oczach. Za duży happy end.

ocenił(a) film na 4
LordNeo

I tak masz lepiej niż ja - sam dałbym 8/10 gdyby właśnie dla mnie zbyt natrętne sugerowane czegoś co po przeczytaniu tematu z różnych źródeł nie miało miejsca tj. samodzielne mordy dokonywane przez Polaków na Żydach latem 1941 roku + zupełnie spłycenie konfliktów z Żydami poprzez ukrycie faktu że sporadyczne egzekucje na nich były powodowane współpracą pojedyńczych przedstawicieli tej społeczności z reżimem sowieckim przez poprzednie 1,5 roku. Ci co pomagali Niemcom w egzekucjach stanowili zdecydowaną mniejszość.

Gdyby ten film dotyczył czegoś co mogło mieć realnie miejsce to bym się nawet bawił oglądając dobry thriller - a tak pozostał bardzo gorzki smak z powodu paru naiwnych scen. A wystarczyłoby zrobić tak że to głównie Niemcy mordowali a ojciec Kalinów był jednym z tych nielicznych co aktywnie wzięli udział i gorzka prawda dla synów akceptujących prawdę. A tan wyszła jedynie prowokacja opłacona przez rosyjskie i niemieckie instytucje mająca sprawić że rzucimy się na siebie w kłótniach o ten film.

ocenił(a) film na 8
tc1987

Sprawy o których mówisz nie są mnie obce, w części spraw zgadzam się z tobą czy nawet z naszym kolegą z innego tematu, ale co innego wiedza i rozumienie tematu, a co innego popadanie w skrajność/fanatyzm szczególnie jeżeli jeszcze okraszasz to wulgarnością i chamstwem.

Ja film oceniam jako całkowicie oderwany od kontekstu historycznego dzięki czemu mam pierwszorzędne kino, którego w polskich produkcjach trafia się z dwa razy w roku. Nie zepsuje sobie seansu tylko dlatego że 50-60 lat temu kilkuset ludzi zginęło w podobnym kontekście.

ocenił(a) film na 8
LordNeo

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.

- Albert Einstein

ocenił(a) film na 8
martin26_m1

Nieskończoną rozszerzalność wszechświata chyba już udowodnili, więc mamy co najmniej dwie nieskończoności. Ja bym dodał jeszcze ludzkie skur.wysyństwo.

ocenił(a) film na 5
LordNeo

i chciwość

sylwester_3

Dokładnie. Dobry film!