Cieszę się, że powstał.
Bo taka prawda, że nie wszyscy polacy święci byli. Aby samemu nie zostać odstrzelonym,
poświęcić drugiego. To się działo, dzieje i dziac będzie na świecie.
Nie antypolski, nie zakłamany. Prawdziwy. I smutny, bo pokazuje najgorszą stronę medalu ,a
było ich wiele. I tych dobrych i tych chwalebnych gdzie ludzie pomagali, ratowali i sami gineli za
innych, ale także te najgorsze. Nie ma co się pieklić.
Oczywiście znajdą się osoby kóre mnie "zjedzą", że jak tak mogę pisać, ale dla mnie to będzie
tylko głupie szczekanie. Widziałam wpisy typu "co sobie świat pomyśli" "że tylko my żydów
mordowalismy" "opluwanie Polaków" itd. Tak myślą tylko osoby głupie, zakłamane i z klapkami
na oczach.
Owszem, powinno być więcej dobrych filmów o tych walecznych, uczciwych, z honorem. Ale nie
ma też co mówić, że i tych "złych" nie było. Nie uważam, żeby ten film Polaków w jakikolwiek
sposób upakarzał. Wręcz przeciwnie. Potrafimy spojrzeć na historię z różnych stron (oczywiście
nie wszyscy).
Albo człowiek umie się z tym pogodzić, albo taki film jak drzazga w palcu uwierać go będzie.
"Nie antypolski, nie zakłamany. Prawdziwy. I smutny, bo pokazuje najgorszą stronę medalu"
Skąd takie tłuki jak ty się biorą? Naprawdę, zastanawia mnie to. Czy to może jest modne w dzisiejszych czasach: wejść na forum i popisać się własną ignorancją?
Cytowany przeze mnie fragment wskazuje że ty lepiej wiesz jak było, pewnie byłaś, widziałaś, co nie? Prawdziwe i smutne to jest to, że nawet nie masz pojęcia o czym piszesz głupia dziewczyno, spróbuje może zapoznać się lepiej z tematem zanim zaczniesz wypisywać bzdury. Zobaczysz wtedy że jest zakłamany ( ponieważ przekłamuje fakty), antypolski (to chyba oczywiste jeśli zakłamany). Prawdziwy? Skąd taki pomysł? U ciebie we wiosce mieszkają tacy ludzie? Pochwal się swoimi źródłami. Smutny? Owszem, bo ludobójstwo zawsze trzeba potępiać, ale nie u nas należy szukać w tym przypadki winnych.
"Albo człowiek umie się z tym pogodzić, "
Lepiej pogódź się z własną głupotą, będzie ci lżej.
Nie pisałam że historia filmu jest prawdziwa, ale fakt, że byli ludzie którzy krzywdzili żydów(a nawet innych Polaków -katolików), bo tacy też byli. Antypolski, bo pokazuje Polaków w złym świetle, akurat tutaj? No prosze cię... a może nie wolno powiedziec nawet słowa o zbrodniach Polaków bo już antypolskie podejście? I weź się uspokój i nie wyzywaj.
Byli np. szmalcownicy ale oni dziecinko nie mordowali całych wsi. Najczęściej kablowali Niemcom. Jeśli masz jakieś dowody że Polacy mordowali to zgłoś to do IPN bo dotychczasowe fakty nie potwierdzają Twoich teorii spiskowych.
No to ja poproszę o dowody tej "antypolskości" oraz "zakłamania".
Tuszę, że nie okażesz się tłukiem i napiszesz coś więcej, niż oklepane teksty Leszka Bubla... I, że odniesiesz się do tego, że to film fabularny, a nie dokumentalny. Liczę, że nie okażesz się głupcem i nie będziesz twierdził, że ten film opowiada o wydarzeniach w Jedwabnem... Gdzie ta twoja "Prawda"? U Wojciechowskiego?
"Czy to może jest modne w dzisiejszych czasach: wejść na forum i popisać się własną ignorancją? "
Tak, zwłaszcza po założeniu konta po premierze "Pokłosia". Coś o tym wiesz... ;)
Dominiorku, biorąc pod uwagę jak zawzięcie bronisz tego paszkwila, wiem że i tak ciebie nie przekonam, choćbym nie wiem jakich argumentów użył.
Zakłamanie płaszczyzna pierwsza - czyli obraz polskiej wsi z roku około 2000. Nie wiem czy byłeś kiedyś na wsi, rozmawiałeś z ludźmi tam mieszkającymi, bo ja byłem, wiele razy i w różnych miejscach. To co zostało pokazane w filmie jest kompletnie oderwane od rzeczywistości, jeśli nawet znalazłby się jakiś antysemita, to jaki byłby to procent w stosunku do ogólnej liczby mieszkańców? Jeden procent? Dwa? Nie więcej. Film w swoim zakłamaniu sugeruje (jeśli nie zauważyłeś), że 99% mieszkańców to zawzięci antysemici.
Osoba zbierająca nagrobki, taki człowiek istniał naprawdę, tylko że on został tam wybrany burmistrzem, a nie ukrzyżowany. Łapiesz pewną rozbieżność między jednym a drugim? Burmistrz (fakt) - ukrzyżowany na drzwiach stodoły ("Pokłosie").
Teraz druga płaszczyzna zakłamania - czasy WW2. Film nawiązuje do wydarzeń w Jedwabnym, nie jest to powiedziane wprost, ale nawiązania są na tyle oczywiste, że nie można z tym polemizować.
"Liczę, że nie okażesz się głupcem i nie będziesz twierdził, że ten film opowiada o wydarzeniach w Jedwabnem"
Głupcem to bym był, gdybym wypisywał podobne bzdury, film nie opowiada - to jest fakt, ale wyraźnie sugeruje o jakie wydarzenia chodzi. Mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę, bo jeśli nie, to jest gorzej niż myślałem.
Z czego wynika zakłamanie? Chociażby z podobieństwa do wersji wydarzeń przedstawionych przez Grossa. Zostało udowodnione, że Gross po prosty zmyślał, śledztwo IPN przedstawia zupełnie inne dane niż Gross. Zresztą sam fakt, że śledztwo zostało wstrzymane kiedy odkryto ślady po kulach w czaszkach ofiar już o czymś świadczy. Nie chciano odkopywać ofiar, bo wyniki tego okazałyby się niewygodne dla "holocaust industry".
""Czy to może jest modne w dzisiejszych czasach: wejść na forum i popisać się własną ignorancją? "
Tak, zwłaszcza po założeniu konta po premierze "Pokłosia". Coś o tym wiesz... ;)"
A jaki ma związek data założenia konta z wiedzą w temacie? Od rzeczy Dominiorku piszesz, myśl odrobinkę.
Źle zrozumiałeś moje intencje. Ale masz rację, nie przekonasz mnie, ale nie dlatego żem beton, ale dlatego, że reprezentujemy różne płaszczyzny. Mnie interesują fakty, prawda i rzeczywistość, ciebie emocje, dywagacje i przypuszczenia.
To, ile razy byliśmy na wsi i jak dobrze poznaliśmy ich mieszkańców, nie ma żadnego znaczenia. Dokonujesz błędu myślowego, uważając, że ten film dokumentuje postawy ludzi ze wsi lub przedstawia ich rzeczywiste postawy. W ten sposób za zakłamany możesz uznać każdy film, np. kryminalny, bo głównymi bohaterami są przestępcy, którzy stanowią niewielki promil społeczeństwa. Absurd. Umiejętność odróżniania filmów fabularnych od dokumentalnych jest, jak widać, umiejętnością trudną, której niektórzy "filmmaniacy" nie posiedli.
Film fabularny=zmyślona fabuła; film dokumentalny=film przedstawiający fakty. Łapiesz? W filmach fabularnych nie musi być przedstawiana prawda, nie muszą być pokazywane postawy w sposób reprezentatywny dla społeczeństwa, nie muszą być zachowane nawet elementarne prawa fizyki (SF)!
Sam dochodzisz do wniosku, że film luźno nawiązuje do Jedwabnego, a wyskakujesz z Grossem, który nie ma nic wspólnego z IPN-em. Konfabulujesz. Nie będę dyskutował z twoimi wyobrażeniami. Zignorowane.
"Nie chciano odkopywać ofiar, bo wyniki tego okazałyby się niewygodne dla <<holocaust industry>>."
To są twoje (?) przypuszczenia, na których potwierdzenie nie posiadasz żadnych dowodów. Zatem nie można tego poddawać pod dyskusję. Zignorowane.
"A jaki ma związek data założenia konta z wiedzą w temacie?"
Wysyp absurdalnych komentarzy (vide wyżej) dziwnie zbiegł się z pewnymi wypowiedziami w "niezależnej" (m.in. Wojciechowski), prezentującymi bogoojczyźniany lament i nawoływania do bojkotu tego filmu. Czym tłumaczyć nadzwyczajną aktywność pod tym filmem ludzi, którzy niedawno założyli konto na FW i którzy nie wypowiadają się na temat innych filmów?
"Wysyp absurdalnych (...)"
Głupoty wypisujesz, nie czytałem wypowiedzi o której piszesz, forum to przeglądam już od dłuższego czasu. Miałem okazję sprawdzić źródła podawane przez obie strony, tylko że źródeł podawanych przez obrońców Pokłosia jest jak na lekarstwo. Twój koleżka per333 chwali się swoją wiedzą w temacie, tylko ma zawsze problem z podaniem źródeł swoich informacji. Nie licząc Grossa oczywiście, bo on nawet się z tym nie kryje, że uważa jego wersję za wiarygodną.
"Mnie interesują fakty, prawda i rzeczywistość, ciebie emocje, dywagacje i przypuszczenia."
Burmistrz to jest fakt, czy może dla ciebie "fakty" są tylko wtedy, jak pokrywają się z twoimi imaginacjami? Tak czy inaczej możesz przytoczyć kilka faktów skoro tak ciebie interesują, chętnie poczytam.
"Dokonujesz błędu myślowego, uważając, że ten film dokumentuje postawy ludzi ze wsi lub przedstawia ich rzeczywiste postawy."
"No to ja poproszę o dowody tej "antypolskości" oraz "zakłamania". "
Czyli najpierw chcesz dowodów, a później piszesz że to film fabularny i nie ma to znaczenia. Uważasz siebie prawdopodobnie za osobę inteligentną więc zachowuj się jak na taką przystało, zacznij od odrobiny konsekwencji. Skoro rozważamy to w kategoriach zakłamania, to oczywistym jest założenie, że film próbuje w jakimś stopniu oddawać rzeczywistość.
Wytłumaczę ci to na przykładzie abyś lepiej zrozumiał:
Nakręciłem film o tobie i twojej rodzinie, nie jest powiedziane wprost że chodzi o Was, ale z samego filmu można się tego domyślić. W tym filmie przedstawiam Was jako osoby współżyjące ze zwierzętami. Ty oczywiście jesteś oburzony ( bo film widziała większość Polaków i wie że to o Ciebie chodziło), a ja na to odpowiadam:
"Film fabularny=zmyślona fabuła" Łapiesz?
"W filmach fabularnych nie musi być przedstawiana prawda, nie muszą być pokazywane postawy w sposób reprezentatywny dla społeczeństwa, nie muszą być zachowane nawet elementarne prawa fizyki (SF)!"
Zgadza się, tylko nie rozumiesz jednej rzeczy, lub nie chcesz zrozumieć. Pokłosie pod przykrywką filmu fabularnego próbuje pokazywać postawy społeczeństwa polskiego, dlaczego akcja nie dzieje się akurat w tym miejscu? Wszystko zostało dokładnie zaplanowane, aby widz mógł powiązać ten film fabularny z pewnymi wydarzeniami historycznymi. Mam nadzieję że trochę rozjaśniłem ci tę kwestię.
"Sam dochodzisz do wniosku, że film luźno nawiązuje do Jedwabnego, a wyskakujesz z Grossem, który nie ma nic wspólnego z IPN-em. Konfabulujesz. Nie będę dyskutował z twoimi wyobrażeniami. Zignorowane."
Ja pie... naprawdę? Naprawdę tego nie rozumiesz? Skoro Gross i IPN badali tę samą sprawę, to chyba mają coś wspólnego?
"Miałem okazję sprawdzić źródła podawane przez obie strony, tylko że źródeł podawanych przez obrońców Pokłosia jest jak na lekarstwo."
A od kiedy to podaje się źródła do filmów fabularnych? A może masz na myśli scenariusz? Sam przyznajesz, że to film fabularny (zmyślony), a chcesz źródeł...
I jeszcze mnie zarzucasz niekonsekwencje. Jak myślisz, dlaczego chciałem źródeł na dowody tej "antypolskości" oraz "zakłamania"? Dla krotochwili? Przecież wiedziałem, że niczego nie dasz, co widać powyżej.
"Burmistrz to jest fakt..."
http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130829/REGION07/130829584&sec tioncat=photostory1
Fakt.
Przykład idiotyczny. Próbujesz porównywać rzeczy nieporównywalne, a to nigdy nie wychodzi.
Na podstawie "Pokłosia" nie da się zidentyfikować konkretnych osób, jak więc mogą się czuć obrażone? Myślisz, że wszyscy wieśniacy utożsamiają się z takimi zachowaniami? Ale dlaczego mieliby utożsamiać się ze złymi bohaterami, a nie dobrymi?
Co innego, jeśli utożsamiają się z takimi postawami... Ja z zoofilią się nie utożsamiam, bo nie uprawiam, więc nie poczułbym się urażony, nawet gdyby akcja filmu działa się w moim bloku. Wszak takie dewiacje się zdarzają. Aby cała Polska mnie skojarzyła z takim zachowaniem, musiałoby to zostać wcześniej odkryte, ujawnione i nagłośnione. Ale w takim przypadku nie moglibyśmy mówić o zmyślaniu. Prawda oburza tylko wtedy, gdy nie możemy się z nią pogodzić...
Tutaj masz lepszy przykład: http://www.filmweb.pl/film/Matka+Teresa+od+kot%C3%B3w-2010-525079
Scenariusz na podstawie prawdziwych wydarzeń (wszak życie pisze najlepsze scenariusze). Czy ta konkretna rodzina ma prawo czuć się oburzona? Czy utożsamiasz się z tą rodziną? Czy nie jest to film antypolski i zakłamany, bo pokazuje przeciętną rodzinę jako patologiczną i zdolną do zbrodni?
"Pokłosie pod przykrywką filmu fabularnego próbuje pokazywać postawy społeczeństwa polskiego, dlaczego akcja nie dzieje się akurat w tym miejscu?"
Niezrozumiałe zdanie, ale powyższy przykład powinien rozwiać twe wątpliwości.
"Skoro Gross i IPN badali tę samą sprawę, to chyba mają coś wspólnego?"
I tylko na tej podstawie doszedłeś do wniosku, że pokłosie jest adaptacją "Sąsiadów"?
To obrońcy "Pokłosia", tacy jak ty, mają klapki na oczach. Nic się wam nie da wytłumaczyć. Jak można mówić, że mordu w Jedwabnym dokonali Polacy? Skoro śledztwo w tej sprawie to był jakiś żart? A wiele wskazuje, że to Niemcy, a nie Polacy zabili tych Żydów. Obudź się i zobacz co się dzieje na świecie. Trwa ogólnoświatowa kampania przerzucania winy za Holocaust na Polaków. Poczytaj sobie temat, który założyłam, tam podane zostały linki do wypowiedzi, które to potwierdzają. Poczytaj sobie wypowiedzi Żydów na temat Polaków, niektórzy życzyli nam wszystkim "powolnej śmierci za to co im zrobiliśmy". Na świecie nikt oprócz Polaków nie wie, że tylko w Polsce za pomoc Żydom była kara śmierci, mordowano całe rodziny, a nie raz i całe wsie. Każdy tylko mówi o kolaboracji Polaków z nazistami i "polskich obozach śmierci". Taka jest prawda.
A co do ostatniego zdania twojej wypowiedzi. Czy Żydzi pogodzili się ze zbrodniami, których dokonali za czasów komunizmu? Bo z tego co ja zauważyłam, to jeśli tylko ktoś spróbuje im to wygarnąć, jest oskarżany o antysemityzm.
Wiedziałam, że jeszcze tego samego dnia znajdzie się ktoś, kto na opak mnie zrozumie... Nie chciałam pisać wypracowania, więc i wszystkiego nie ujęłam.Mój błąd.
Jak było w Jedwabnym nigdy się do końca nie dowiemy. Ja pisałam o filmie. Film sam w sobie jest fikcją, ale pokazuje problem którego wielu się wyrzeka, albo bagatelizuje, że byli Polacy co mordowali żydów, znęcali się nad nimi, wydawali ich. Ale byli też ci, którzy tak jak pisałaś oddawali swoje życie w ich obronie.
To że Żydzi,czy Niemcy nie pogodzili się ze swoimi zbrodniami to problem, nie tylko ich,ale i nasz.Ale ciesze się, że my, Polacy, możemy spojrzeć nie tylko na swoje dobre czyny, ale także i winy. I dl amnie to nie jest kalanie własnego gniazda.
Nie no po prostu jak grochem o ścianę. Właściwie powtórzyłaś wszystko co już napisałaś w pierwszym poście. Film jest fikcją? To dlaczego w wielu wywiadach z aktorami, reżyserem, sprawa Jedwabnego jest poruszana? Nie wiem jak można nie rozumieć, że chociaż nie zostało to powiedziane, film opowiada historię rzekomego mordu Polaków na Żydach w Jedwabnym. Jasne, że byli i tacy, o których piszesz, ale nie była to norma. Dlaczego Polacy mają najwięcej orderów Sprawiedliwy wśród narodów świata pomimo iż, jak już wcześniej napisałam, tylko w Polsce była kara śmierci dla całej rodziny za pomoc Żydom? Podaj mi tytuł znanej zagranicznej produkcji, która opowiada o bohaterskiej postawie Polaków podczas wojny. Bo takich, które pokazują, że Polacy byli prymitywnymi antysemitami jest wiele, jak chociażby znana na cały świat "Lista Schindlera". A dlaczego Spielberg nie nakręci filmu, np. o Salomonie Morelu? Ludzie na zachodzie nie mają pojęcia, że byli też dobrzy Polacy, bo tak jesteśmy ukazywani. Powstają natomiast filmy o dobrych Niemcach i złych Polakach, jak właśnie "Lista Schindlera", "Pianista", "Nasze matki, nasi ojcowie". Jak ślepym trzeba być, żeby nie dostrzegać, że są pewne bardzo wpływowe grupy, które chcą, żeby świat myślał w ten, a nie inny sposób. Dlatego też nie rozumiem dlaczego sami siebie dodatkowo opluwamy takim paszkwilem jakim jest "Pokłosie".
„Ponad trzy miliony Żydów zginęło w Polsce i Polacy nie będą spadkobiercami polskich Żydów. My nigdy na to nie pozwolimy. (...) Będziemy im to powtarzać dopóki Polska ponownie nie zamarznie. Jeśli Polska nie zaspokoi żydowskich żądań będzie publicznie atakowana i upokarzana na forum międzynarodowym” Izrael Singer wypowiedział te słowa w 1996 na spotkaniu Światowego Kongresu Żydów w Buenos Aires
Tez się powtarzasz. Napisałam że "powinno być więcej dobrych filmów o tych walecznych, uczciwych, z honorem". Już kiedyś poruszałam ten temat na innym forum.
Co do całej afery z tym filmem, to ja telewizji nie oglądam a o tym filmie dowiedziałam niedawno. Obejrzałam film, spodobał mi się bo pokazuje do jakich czynów doprowadza wojna i już problem.
Popieram cię w słowach "Jak ślepym trzeba być, żeby nie dostrzegać, że są pewne bardzo wpływowe grupy, które chcą, żeby świat myślał w ten, a nie inny sposób" oczywiście są i nic nie poradzisz. Tutaj widze sami reżyserzy, więc prosze zebrać pieniążki i nakręcić film. Z chęcią obejrzę.
"Dlatego też nie rozumiem dlaczego sami siebie dodatkowo opluwamy takim paszkwilem jakim jest "Pokłosie", znów się musze powtórzyć, dla mnie to nie opluwanie. Owszem, brakuje filmów wychwalających nas samych, nasz Naród i czyny ale nie jestem w stanie nic na to poradzić.
Za rok będzie film "Miasto 44" może się doczekamy.
"Co do całej afery z tym filmem, to ja telewizji nie oglądam a o tym filmie dowiedziałam niedawno. Obejrzałam film, spodobał mi się bo pokazuje do jakich czynów doprowadza wojna i już problem. "
To w ciekawy sposób zrozumiałaś film, ja byłem przekonany, że ten film pokazuje do czego prowadzą zawistne antysemickie serca Polaków, a nie wojna. Tam nie było nic o wojnie, przyjechało dwóch Niemców coś tam pogadali i pojechali. Może ja jakiś inny film oglądałem albo okrojoną wersję? Podziel się swoimi informacjami, w których fragmentach filmu jest coś o wojnie?
Czekam z niecierpliwością.
Chodziło mi o postępek ludzi z czasów wojny. O ojca braci i resztę wsi. O spalenie i kaleczenie żywcem.
Ludzie ze wsi (ci aktualni) bali się o odebranie domostw i pól gdy ci rozgrzebią prawdę. Bali się że ktoś się o to upomni.
Widze, że największe spór jest o to że ukazano Polaków, mieszkańców wsi jako "nie przepadających" za żydami i wiedzących (tak zakładam) o zbrodniach przodków i o samą zbrodnię dokonaną przez naszych a nie Niemców. Zakładam, że jeśli nie rzezie, to takie pojedyńcze przypadki miały miejsce wtedy. Nie ma się o co pieklić.
Film opowiada o wydarzeniach z czasów wojny, ale to nie znaczy że wojna była główną przyczyną tych wydarzeń.
Co było powiedziane w filmie, przyjechało dwóch Niemców i coś tam pogadali. Co powiedzieli? Pasikowski nie chciał już bawić się w takie szczegóły, ale biorąc pod uwagę tendencyjność filmu pewnie byłoby to coś w stylu:
"Hej chłopi, widzimy że macie tutaj trochę Żydów, ale my Niemcy jesteśmy spoko, nie będziemy ich zabijać. Za to wy jesteście zawistnymi antysemitami, więc pewnie sami, bez naszej pomocy, bestialsko ich wymordujecie."
Sugestia jest bardzo wyraźna, wojna nie wpłynęła na postępowanie chłopów, tylko ich antysemityzm. Niemcy są w tym filmie odcinani od wszystkiego co złe (zresztą nie tylko w filmie to tendencja ogólnoświatowa), za to Polacy są kojarzeni ze wszystkim co złe. No może nie wszyscy, tylko te 99% mieszkańców.
"Chodziło mi o postępek ludzi z czasów wojny. O ojca braci i resztę wsi. O spalenie i kaleczenie żywcem."
-Co ten Twój dziadunio Ci naopowiadał. Robił to z bratem?
"Ludzie ze wsi (ci aktualni) bali się o odebranie domostw i pól gdy ci rozgrzebią prawdę."
-Mieszkasz w takim pożydowskim gospodarstwie?
"Bali się że ktoś się o to upomni."
-Boisz się prawdy?
"Widze, że największe spór jest o to że ukazano Polaków, mieszkańców wsi jako "nie przepadających" za żydami i wiedzących (tak zakładam) o zbrodniach przodków i o samą zbrodnię dokonaną przez naszych a nie Niemców."
-Polacy nie mordowali żydów i potwierdza to historia. Czyżby robił tylko Twój dziadunio? Może powinnaś książkę o tym napisać
"Zakładam, że jeśli nie rzezie, to takie pojedyńcze przypadki miały miejsce wtedy. Nie ma się o co pieklić."
-Znajdź choćby jeden taki przypadek (nie licząc Twojego dziadunia)
Czyli z tego co zrozumiałam twoja postawa jest taka:
No tak niby nie przedstawiają nas w w filmach dobrze, niby zakłamują historię na naszą niekorzyść i chcą zniszczyć nasze dobre imię(słowa Izraela Singera, do których się oczywiście nie odniosłaś), ale co z tego? Przecież nic na to nie poradzimy, więc musimy rozłożyć ręce. Chociaż w sumie, bierna postawa Polaków to za mało, musimy wesprzeć osoby, które chcą z nas zrobić potwory i sami nakręcić paszkwil, niech wiedzą, że padamy przed nimi na kolana.
Gratuluję ci takiego sposobu myślenia.
Nie uważam, tak jak napisałaś. Absolutnie. Byłoby cudownie gdyby nakręcono film o bohaterstwie Polaków. Gdyby Polska przestała być opluwana przez wszelakich jegomości. Ale widze, że aby nie wyjśc na potwora opluwającego własny kraj muszę zgodzić się z twoim zdaniem na temat filmu... Twoim i hejlysol.
Magdalena jest idealnym przykładem osoby do której miał trafić ten film, nie ma pojęcia co się wokoło dzieje, obejrzała "Pokłosie" i już wie wszystko doskonale: że prawdziwy, że nie jest antypolski, że nie jest zakłamany.
Twórcy dokładnie na to liczyli, osoby nieoczytane, niemyślące, będą łykać ten chłam jak...
Ja po prostu jestem załamana postawą Polaków. Mogłoby ponownie dojść do rozbiorów, a tacy ludzie dalej utrzymywaliby, że wszystko jest w porządku. W temacie przeze mnie założonym cytowałam słowa: "Polacy to stado tępych baranów" - jakże trafne w odniesieniu do niektórych osób.
Może nie widze w nim tego co ty, ale nie znaczy że nie wiem jak atakowany jest mój kraj. Jeżeli twoim zdaniem ten film to "atak" to przykro mi to słyszeć, bo uważam, że film jest dobry. I szkoda że tak sie dzieje.
Już nie wiem jak mam z tobą rozmawiać.
http://www.filmweb.pl/film/Pok%C5%82osie-2012-624892/discussion/%22Polacy+to+sta do+t%C4%99pych+baran%C3%B3w%22,2291889
Przeczytaj sobie ten temat, nie koniecznie tylko moje wypowiedzi, przejrzyj linki, które są tam podane, zwłaszcza ten o jedwabnym i spotkaniu z grossem: http://naszawitryna.pl/jedwabne_309.html
Jeśli to ci nie da do myślenia, to już nic tu nie pomoże.
Nie mówię, że nie masz racji! Ty i hejlysol macie rację i nie zaprzeczam, ale czy to znaczy, że film musi się nie podobać? Nie można uważać że jest dobry i że może ukazywać niewygodne, dla nas Polaków sytuacje, choćby tylko podobne do tej z filmu? Tak wiem opluwanie, głupota,kolejny film obrażający Polaków, kolejny pokazujący nas jako tych złych i antysemitów.
Zgoda. Ale mi się podobał, to zbrodnia? Już trzeba wyzywac od baranów? Nic nie poradze, że nie czuję się nim urażona.
No cóż twoja sprawa. Ja już nie mam siły tłumaczyć ci dlaczego Polacy nie powinni w żaden sposób bronić tego filmu. Jak widać żadne argumenty nie zmienią twojej opinii. Szkoda, że Polacy we własnym kraju pozwalają pluć sobie w twarz, ale cóż poradzić, widać taka mentalność, że przed zawsze płaszczymy się przed innymi. A od baranów nie wyzwałam cię ja tylko redaktor pewnej znanej gazety, to jego słowa.
Jeżeli ten film jest splunięciem nam w twarz to szkoda, na prawdę żałuję, że nie mogę teraz tego odczuć. Jestem "świeżo po seansie" i spojrzałam na film z zupełnie z innej strony niz wy. Ale rozumiem wasze argumenty i nie neguję ich.
Zgodziłaś się w końcu, że ten film jest antypolski (bo tak wywnioskowałam z twoich słów: "głupota,kolejny film obrażający Polaków, kolejny pokazujący nas jako tych złych i antysemitów. Zgoda."), a mimo tego mówisz, że ci się podobał ("Ale mi się podobał"). Ja po prostu nie potrafię tego zrozumieć, bo to tak jak byś obejrzała antypolskie filmy propagandowe robione przez Niemców w czasie II wojny światowej i powiedziała, że pomimo tego, iż szkalują Polaków to są dobrze zrobione, więc ci się podobają.
Dobrze zagrany, ciekawa historia, oglądałam z zainteresowaniem. Obejrzę jeszcze raz i polecę znajomym. Juz poleciłam siostrze. Czy to jest złe? Czy to antypolskie? Nawet jeśli ten film jest antypolski, to mi się podobał jako film. Wiem, że mnie nie zrozumiesz.
Masz rację nie zrozumiem cię, bo dla mnie to co teraz napisałaś jest równoznaczne z przyznaniem się do własnej głupoty.
"Nawet jeśli ten film jest antypolski, to mi się podobał jako film." - no po prostu zaniemówiłam jak to przeczytałam. Nie znajdziesz wśród innych narodowości osoby, która chwaliłaby film pokazujący zakłamany obraz jej narodu i który wmawiałby mu zbrodnię, której nie popełnił.
" Film pokazujący zakłamany obraz jej narodu i który wmawiałby mu zbrodnię, której nie popełnił." Przecież to nie jest film na faktach tylko fabularny. Rozumiem że to ciebie i innych denerwuje, wymyślona histroia w której Polacy są tak a nie inaczej ukazani i rozumiem was, ale ja nie czuję tego oburzenia. Film jako sam film mi się podobał.
Ależ oczywiście, że jest to film oparty na "faktach"
http://www.youtube.com/watch?v=7v0VAj-zMIU
http://www.youtube.com/watch?v=VHdMDp08Pv4
Dlaczego oni w ogóle poruszają temat Jedwabnego w związku z tym filmem jeżeli on o tym nie mówi?
A jeśli jest tak jak mówisz, że to nie jest film o Jedwabnem to jeszcze gorzej. Bo to znaczy, że pokazuje po prostu ogólny obraz Polaków i to, że takie rzeczy to była norma w Polsce, codzienność. Jak wobec tego prawdziwy Polak może nie czuć oburzenia? Francji czy Holandii nikt nie szkaluje pomimo tego, że rządy tych krajów kolaborowały z hitlerowcami, a policje wydawały Niemcom Żydów i TO w tamtych krajach było na porządku dziennym. Polska stała się po prostu kozłem ofiarnym. Przeczytaj sobie może jeszcze raz wszystko to co napisałaś do tej pory i zastanów się jak to o tobie świadczy.
O Boże, a jak świadczy? Film mi się spodobał, napisałam dlaczego i juz lincz. "Bo to znaczy, że pokazuje po prostu ogólny obraz Polaków i to, że takie rzeczy to była norma w Polsce, codzienność" nie odniosłam takiego wrażenia i to chyba nas różni. Interesuję się historią, mam w rodzinie wiele "wykształconych głów", osób starszych, szanowanych i nie antypolskich (zaznaczam z góry) i nie jestem ignorantką. Bardzo możliwe że Polska stała się kozłem ofiarnym, ale to nie znaczy, że film nie może się podobać! Skoro uważasz że nie jestem prawdziwą Polką, bo nie czuję oburzenia, to żyj w tym błędnym przekonaniu dalej, nie mam zamiaru cię z tego wyprowadzać, pozwól tylko zyć innym i pozwól by podobało im się to, co niekoniecznie tobie i niekoniecznie to rozumiesz. Znam historię, wiem jacy są żydzi, wiem jakie istnieją grupy antypolskie, wiem że w wielu filmach Polacy są pokazywani wręcz błędnie, ale film mi się podobał. Tak samo "Pianista", tak samo "Lista Schindlera". To juz zakrawa o paranoję, żeby ludziom film nie mógł się podobac (Bo jest antypolski usłysze w odpowiedzi), ja tego tak nie odczuwam, a przynajmniej nie aż w takim stopniu jak ty. I nie możesz tego przeboleć.
Źle świadczy. Czy dla ciebie to, że film jest antypolski naprawdę nie ma nawet najmniejszego znaczenia? Jego powstanie miało na celu zaszkodzenie Polsce i Polakom czyli również TOBIE, twojej rodzinie i tym "wykształconym głowom", które do niej należą (niech zgadnę, oni pewnie też zachwycali się tym dziełem). Ten film został pokazany na świecie, także w Izraelu, a tam już wystarczająco nienawidzi się Polaków. Czy kręcenie takich filmów nie wpływanie na zwiększenie niechęci Izraelitów do Polaków? No zastanów się. "nie odniosłam takiego wrażenia" TY nie odniosłaś, ale ludzie w innych krajach już tak.
Dajesz się opluwać i nie widzisz w tym nic złego. A m.in. przez takich ludzi jak ty, nasze dzieci za ileś tam lat będą przepraszać za holocaust, którego dokonali razem z nazistami, którzy nie wiadomo skąd pochodzili, bo do tego takie filmy prowadzą. Ale co tam, najważniejsze, że aktorzy dobrze zagrali. Wiesz co, może skończmy już tą dyskusję, bo jak widać ona do niczego nie prowadzi. Mogę ci tylko życzyć przebudzenia się. Żebyś dostrzegła jak negatywny wpływ mają takie filmy na nasz kraj i jakie konsekwencje wynikają z tworzenia ich.
Nie zgadłaś, filmu nie widzieli. Ale im polecę.
I znów nie zaprzeczę ci, na prawdę masz dużo racji, ale na dzien dzisiejszy film mi sie podoba, chętnie go znów obejrzę, polecę tym którzy nie widzieli. Nie wiem jaka będzie ich reakcja.
Nie myśl że pieję z zachwytu nad opluwaniem Polski i Polaków i ma to dla mnie znaczenie. Film zrobił na mnie wrażenie, "przekłamaną" książkę Grossa mam zamiar kupić lub wypożyczyć i zabrać się za źródła historyczne. Miłego wieczoru.
Dziadunio był szmalcownikiem? Sam żydów mordował? Opowiadał Ci o tym? A może Ci się to nawet spodobało? Chcesz znaleźć jego życiorys w książkach Grossa? A w UB także pracował? Bo na czym Ty opierasz swoje przekonanie że to Polacy mordowali? Historia nie potwierdza grossoholizmu?
"mam w rodzinie wiele "wykształconych głów", osób starszych, szanowanych i nie antypolskich ..."
Nie antypolskich? To nie są Polakami? Tym bardziej nie rozumiem dlaczego podobają Ci się teorie spiskowe o Polakach?
"Przecież to nie jest film na faktach tylko fabularny. Rozumiem że to ciebie i innych denerwuje, wymyślona histroia w której Polacy są tak a nie inaczej ukazani i rozumiem was, ale ja nie czuję tego oburzenia. Film jako sam film mi się podobał."
Rozumiesz nas. To kim Ty jesteś skoro nie jesteś Polką.
"Dobrze zagrany, ciekawa historia, oglądałam z zainteresowaniem. Obejrzę jeszcze raz i polecę znajomym. Juz poleciłam siostrze. Czy to jest złe? Czy to antypolskie? Nawet jeśli ten film jest antypolski, to mi się podobał jako film. Wiem, że mnie nie zrozumiesz."
Ludzie Cię nie rozumieją? To zrozumiałe. Urojenia w tym typie schizofrenii często mają charakter paranoidalny.
"Jeżeli ten film jest splunięciem nam w twarz to szkoda, na prawdę żałuję, że nie mogę teraz tego odczuć. Jestem "świeżo po seansie" i spojrzałam na film z zupełnie z innej strony niz wy. Ale rozumiem wasze argumenty i nie neguję ich."
Co sprawi Ci większą przyjemność: kiedy Ty plujesz czy jak na ciebie plują. To może to po prostu takie zboczenie seksualne? Wiele jest takich dewiacji. Jak napiszesz więcej co Ciebie tak pociąga w tym pluciu to może razem znajdziemy wyjaśnienie.
"Nie mówię, że nie masz racji! Ty i hejlysol macie rację i nie zaprzeczam, ale czy to znaczy, że film musi się nie podobać? Nie można uważać że jest dobry i że może ukazywać niewygodne, dla nas Polaków sytuacje, choćby tylko podobne do tej z filmu? Tak wiem opluwanie, głupota,kolejny film obrażający Polaków, kolejny pokazujący nas jako tych złych i antysemitów.
Zgoda. Ale mi się podobał, to zbrodnia? Już trzeba wyzywac od baranów? Nic nie poradze, że nie czuję się nim urażona."
A może Ty po prostu nienawidzisz żydów?Sceny mordów ludności żydowskiej doprowadzają Cie do orgazmu? I tak może być. Jesteś antysemitka? No przyznaj się. Jesteś? Nie bój się. Przekonania nie są karalne. Nienawidzisz żydów? Ale dlaczego? Jakie jest źródło Twojej nienawiści? Nienawiść to nic dobrego. Musisz z tym walczyć.
"Może nie widze w nim tego co ty, ale nie znaczy że nie wiem jak atakowany jest mój kraj. Jeżeli twoim zdaniem ten film to "atak" to przykro mi to słyszeć, bo uważam, że film jest dobry. I szkoda że tak sie dzieje."
Twój kraj jest atakowany? Masz na ten temat jakieś teorie? Czy to spisek? Czujesz się zagrożona?
Przykro Ci? Masz poczucie winy? Film jest dobry bo mordują? Lubisz jak się krew leje? Twoim bogiem jest "piła mechaniczna"? Która część?
Ale pokazujesz że nie masz pojęcia o czym mówisz. Ale to typowe dla fanów tego gniota.
Ludzie Cie nie rozumieją? Muszą zamilknąć? Co jeszcze odczuwasz? Śnią Ci się płonące stodoły? Podoba Ci się to? Lubisz patrzeć jak ludzie cierpią? To chyba sadyzm ale w każdym takim przypadku powinien się wypowiedzieć lekarz.
Zupełnie się z Tobą zgadzam... Powiem więcej - czy naprawdę ludzi ceniących swój kraj i nie wstydzących się o tym mówić naprawdę obchodzi "co świat sobie o nas pomyśli"? Skąd w nas tyle kompleksów? Czy istnieje jakiś drugi naród, któremu sen z oczu spędza, co jakiś Francuz, Anglik i Bóg jeszcze wie kto o nich sobie pomyśli? Ja mam w nosie wypowiedź o polskich obozach, o polskim antysemityzmie itd... A teraz ciekawostka - ilu Niemców tłumaczy się z antysemityzmu? A my? Ja powiem tak - jeśli choć jeden Żyd doznał krzywdy z rąk Polaków, to ja osobiście za to bardzo przepraszam, gdyż nie uważam, że to mi w jakikolwiek sposób jako Polce ujmuje... Zastanawiam się, dlaczego temat Żydów tak bardzo dzieli Polaków? Bo co? Są bardziej solidarni od nas? Bardziej przedsiębiorczy? Bogatsi? Mądrzejsi? To może pora rywalizować i pokonywać ich na polach, które wymieniłam, a wtedy zniknie problem polskiego antysemityzmu, a my wreszcie poczujemy się dowartościowani...
W końcu ktoś normalny na tym forum. Ale ostrzgam, zaraz cię wyzwą że nie jesteś prawdziwą Polką, bo jak film może ci się podobac, że w rodzinie na pewno miałaś szmalcownika albo kilku nawet, albo jesteś satanistką i itd...
Film jest dobry, a każdy kto ma z nim tak zwany "ból d*py" ma poważy problem ze sobą. Pozdrawiam :)
"W końcu ktoś normalny na tym forum."
Dlaczego dla ciebie każdy kto zgadza się z tobą jest normalny? Przecież ten film jest antypolski i psuje nasz wizerunek na arenie międzynarodowej. A potem się ludzie dziwią że są "Polskie obozy śmierci" przez takie ignorantki jak ty.
Nie jestem ignorantką, ale uważam, że grubo przesadzacie. I przez to, że mam odmienne zdanie, jak i wiele osób które uważają że film jest dobry, nawet jeśli antypolski, od razu są linczowane, wyzywane a nawet obraża się ich rodziny! To powinno się leczyć! Rozumiem gdyby chodziło wam tylko o grę aktorską, czy muzykę, lub pracę kamery.... Jestem Polką, kocham Polskę, a film mi się zwyczajnie podobał, mimo że w tej zmyślonej historii My jesteśmy tymi złymi. Możecie mnie zjeść, wredne hieniska.
Film jest bardzo dobry, jak na polskie warunki. Nie ulega watpliwosci, ze chlopi polskojezyczni maja na sumieniu wiele zydowskich istnien. Polscy historycy szacuja, ze chlopi w czasie wojny mogli zabic lub wydac Niemcom nawet 120 000 Zydow. Czy chlopi polskojezyczni byli/sa Polakami to temat na inna dyskusje. Wadomo, ze historycznie Polsce bardzo szkodzili a ich potomkowie czesto robia to nadal.
Obrazy zawarte w tym filmie sa niejako uwiarygodnione przez forumowych antysemitow. Oni swoimi antysemickimi i neonazistowskimi postami niejako autoryzuja ten film. Potwierdzaja, ze jest on opisem pewnej czesci chlopskiej rzeczywistosci.
Wiadomo, ze chlopi maja inna kulture, tradycje, obyczajowosc i pamiec historyczna niz Polacy. Wielu chlopow inaczej wspomina hitlerowska okupacje. Sposrod chlopow i osob chlopskiego pochodzenia rekrutuja sie dzialacze organizacji neonazistowskich, w ktorych gloryfikuje sie III Rzesze i sklada hold Hitlerowi. Dla normalnego, prawdziwego Polaka jest to nie do pomyslenia, ze mozna w tym kraju, w Polsce, po tych wszystkich nazistowskich zbrodniach, miec jeszcze jakies sympatie nazistowskie, neonazistowskie, faszystowskie. A jednak wsrod chlopow polskojezycznych jest to mozliwe. Zreszta ich antysemityzm tez czerpie pelnymi garsciami z propagandy nazistowskiej. Powtarzane sa te same "argumenty" i te same klamstwa. Neonazista nie ma zadnego poczucia obciachu, nie ma poczucia wstydu, honoru, godnosci, na plaszczyznie moralnej jest w zasadzie osobnikiem zwyrodnialym. Chyba kazdy normalny czlowiek sie z tym zgodzi.
Oto garsc antysemickich postow pochodzacych z tego portalu, na udowodnienie, ze antysemityzm jest wciaz zywy. Moim zdaniem, biorac pod uwage ladunek nienawisci do Zydow zawarty w wielu wypowiedziach i bedacy udzialem sporej czesci ludnosci chlopskiego pochodzenia, w pewnych okolicznosciach zbrodnie moglyby sie powtorzyc:
5.3.2013
forum portalu Filmweb
"Polacy ich nienzawidza za kłamstwa. Oni Polsce zgotowali los jaki mamy. Chca z nas zrobić pariasów europy bez tożsamości i historii. Podaja nam tylko historie zakłamana."
autor: mmgar
17.3.2013
forum portalu Filmweb
"watpie w prawdziwosc tego pseudofilmu . wiem ze zydostwo bylo mordowane i tepione od zawsze . cos w was musi byc ze jestescie najbardziej plugawa i ohydna nacja na swiecie . w dalszym ciagu zyd jest najbardziej znienawidzonym czlowiekiem na swiecie i tu nie chodzi o zabranie np palestynczykom ich ziemi tylko za to jacy wy jestescie .parszywi falszywi po prostu kloaka ziemi.szkoda ze hitlerowi zabrakl okolo 8 miesiecy -przynajmniej mniej by was po tym swiecie chodzilo parchy "
uzytkownik: tebor_2
27.3.2013
forum portalu Filmweb
fragmenty wpisu
"Nie zapominajmy że to Żydzi za którymi cały zachodni świat skomle zabili Jezusa,rozkradli i zniszczyli europejską gospodarkę,kulturę i tradycje i wreszcie przejęli władze w Polsce po `44 roku (...) Przyznam się szczerze że od zawsze nienawidzę Żydów i byłem zdania że Faraon,Arabowie i Hitler za mało ich natłukli, ale po tym filmie jestem zdania że każdy człowiek ma prawo do życia, nawet żydzi, którzy nie zasłużyli na śmierć w płomieniach."
uzytkownik: Lodowy
29.3.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Adolfik rozpętał dużą rozpierdluchę,zaczynając od 'nas" ,bośmy mieli jedno z największych skupisk żydowskich.Zgładzili ok 6 mln a te pluskwiaki i tak dzisiaj żądzą światem-dlatego nie zgadzam się z robieniem z nich wielkich męczenników ,a z nas katów."
uzytkownik: SIDI
10.4.2013
forum portalu Filmweb
"(Zydzi) Zasłużyli (na pogromy) z innych powodów (nie dlatego że byli zaradni) i można usprawiedliwić oprawców."
autor: Flashback_
19.4.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Dlatego, że moja skrajna niechęć do żydostwa wyrosła za zrozumienia jacy są oni naprawę i co siedzi w ich głowach. Napawa mnie to odpowiednio strachem, pogardą oraz obrzydzeniem."
autor: Rev93
21.4.2013
forum portalu Filmweb
wpis
"Dobry żyd to oksymoron. xDDD"
autor: Flashback_
6.5.2013
forum portalu Filmweb
wpis
"mam nadzieję że Izrael upadnie na na odchodne zutylizuje na bliskim wschodzie te swoje 200 głowic nuklearnych".
autor: tyr1888
4.6.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Żydzi sa tak tacy sami jak faszysci. Gdyby doszli do władzy doszło by do masowych mordowan innych nacji. Przeciez oni sie uwazaja za nadludzi a faktem ejst ze sa przecietni o ile nie gorsi..."
autor: Al_Bundy
4.5.2013
forum portalu Filmweb
wpis
"Antysemityzm bierze sie z tgo ze nie kazdy normalny człowiek lubi jak jakies zydy dyktuja mu jak życ"
autor: Al_Bundy
19.8.2013
forum portalu Filmweb
wpis
"ja jakbym się dowiedział ze mój ojciec albo dziadek palił żydów żywcem byłbym z tego dumny ze mieszkam w kraju gdzie wyplewia się żydowskie ścierwo a co do drogi z ich nagrobków to dobry pomysł bo zasługują żeby po nich jeździć a lepiej ze są na drodze i ludzie nie muszą patrzeć na żydowskie napisy na polskiej ziemi"
autor: matek_12
23.8.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Żeby była jasność, żydków nie trawię delikatnie mówiąc - aż za dużo ich mamy w rządzie, w TV - obrzydli mi totalnie!"
autor: davidstar
Obecnie wysoka aktywnosc prezentuje w tej zakladce uzytkownik, ktory w krotkim czasie stworzyl tutaj rekordowa liczbe nickow. Ewidentnie prezentuje poglady neonazistowskie a wiec antypolskie. Pochodzi z Bydgoszczy (przodkowie prawdopodobnie wywodzili sie z chlopskiej kultury), publikuje posty pod starym nickiem piotrus007, ale tez aktywny jest pod kilkudziesiecioma innymi nickami takimi jak skarbekzgor, trolbet, antygazeta, strongoral, matylda13, romkrajewski, PiotrKowalski. Facet prawdopodobnie cierpi na zaburzenia psychiczne, albo po prostu jest fanatykiem.
Na maginesie: korzystanie tutaj z wielu kont jest niezgodne z regulaminem serwisu. Dodatkowo facet czesto, pod roznymi nickami, rozmawia sam ze soba.