Jeden z lepszych polskich filmów jakie ostatnio widziałem. Bardziej jak film szokują mnie jednak niektóre wypowiedzi poniżej. Prawdę należy zawsze szanować obojętnie jaka by ona nie była.
Szokuje to Ciebie tak samo jak kazdego normalnego czlowieka. W moim srodowisku tez nie ma antysemitow. Gdy zagladam na polskie fora jawi sie przede mna antysemicka kloaka, pelna roznej masci prymitywnych szumowin i kanalii. W innym watku czytam post jakiegos debila, ktory przekonuje, ze Holocaust byl uzasadniony i ze w zasadzie Zydzi sobie nan zasluzyli. Gdzie z takimi tresciami mozesz sie zetknac jak nie w srodowisku patologicznym? Skad ci ludzie pochodza?
Oczywiście, ze prawdę należy szanować. Ten film to z kolei fikcja filmowa, więc wszystko się zgadza.
Ustalenia IPNu
"Według ustaleń Instytutu Pamięci Narodowej rola Polaków była decydująca w realizacji zbrodniczego planu, byli oni wykonawcami zbrodni, ale wydarzyła się ona z niemieckiej inspiracji."
to prawda czy fikcja filmowa?
Oczywiście film to fikcja filmowa tym niemniej wiemy , że przypadki tu opisane miały miejsce w czasie wojny. Trochę lat już przeżyłem i spotkałem sie wiele razy z antysemityzmem. Gdyby obecnie w Polsce żyło 5 mln Żydów jak przed wojną, skończyłoby sie pewnie wojną domową jak w Jugosławi.