PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156993
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie
anitaKawenska

ja też! Podobno świetnie zrobiony z cudna muzyką, jestem ciekawa.

sukineczka

ja ogólnie nie często chodzę do kina, ale na ten film jednak się wybiorę. Własnej historii nie można się bać, trzeba się z nią zmierzyć, a nie chować głowę w piasek.

sukineczka

To prawda! Muzyka jest naprawdę b. dobra nie wspominając o świetnych zdjęciach Pana Edelmana! Polecam! Trzeba zobaczyć :)

krystekia

Też zwróciłem uwagę na muzykę - świetna. Z resztą Edelman i Pasikowski jako duet poradzili sobie fenomenalnie. Pozycja obowiązkowa - zgodzę się.

Kaktus_fw

Edelman też maczał pace, to tego nie doczytałem :) kolejny plus.

kamil_sawicki

Bilety na piątek zaklepane, a w necie czytam, że już była jakaś oficjalna premiera z aktorami. Dużo się mówi o tym filmie i dlatego czekanie mi się dłuży. Ale jakoś się doczekałem.

ocenił(a) film na 7
sukineczka

Muzyka jest adekwatna do treści, nic szczególnie wybitnego. Po prostu dobra. Równie dobre są zdjęcia.

anitaKawenska

to jeszcze obejrzyj Generała Nila, Przesłuchanie, Śmierć Rotmistrza Pileckiego o tym jak to Żydzi masakrowali Polaków. Wiesz, tak dla kontrastu bo bez minimum świadomości to będziesz tylko trwać, a nie być.

ocenił(a) film na 1
Cobra_Choke

Popieram

kondor62

Oglądałem wszystkie wymienione plus "Historie Roja" - na pokazie autorskim. Jak wiadomo film się jeszcze nie ukazał. Świetne produkcje. Tą też oglądałem. I też mi się spodobała. Takie historie powtarzały się w innych częściach kraju. O tym też warto rozmawiać. A reakcja jest alergiczna. Zauważcie, że film powstawał 7 lat. To nie poszło gładko i łatwo. Dziś czytałem, że Wajdzie film się spodobał, więc od strony artystycznej stoi dobrze.

p.s Fakt, świadomość jest niska, i jeśli chodzi o tematykę powojenną, Ubecję, partyzantkę WiNowską, NSZowską, jak i czasy okupacji. Wiedza pobieżna, fragmentaryczna, hasłowa, tabloidowa. Ale to nie znaczy, że mamy odrzucać film o niewygodnej dla nas tematyce, bo inne filmy się nie przebiły do szerszej publiczności.

pikar

Niewygodnej tematyce ? To bardzo złe stwierdzenie. Raczej bardzo zakłamanej tematyce, która dzięki temu filmowi przypomni znów całemu zachodniemu zidiociałemu światu, że Polacy to bestie i mordercy Żydów gorsi od Niemców i znów słowa polskie obozy śmierci będą w znacznym użyciu :) TO NIEMCY WYMORDOWALI TYCH ŻYDÓW !!!! TO ONI ICH SPALILI !!!

ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

Następny gieniusz. Byłeś tam? Widziałeś?
Wstyd mi za takich ludzi jak ty, czuję się jak człowiek z zaściankowego kraju, który myśli cierpi za narody zamiast być dumnym z życia w wolnym kraju w centrum Europy.
Wiem wiem przykład idzie z góry, wszyscy niech się kalają przed nami ale my jesteśmy bezbłędni i nigdy nikogo, nawet tych żydów. Bo my jesteśmy naród wybrany.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

Łohoho ale merytoryczna wypowiedź.
Pokazałeś swoją yntelygencję nie ma co. To chyba pogadaliśmy, bo jaki jestem głupi to jestem ale do aż tak niskiego poziomu nie będę schodził żeby się inwektywami obrzucać.

ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

A co mnie to wszystko obchodzi? Mam być takim durniem jak ty i skończyć w domu wariatów?
Mam w d... cały rząd prezydentów premierów, ojca tadzia i jego zakompleksionych pachołków takich jak ty. Mam w d... bezrobocie i licznik długu, jak coś potrafisz robić w życiu to sobie poradzisz a jak zajmujesz się sprawianiem sobie samemu kłopotów i szukaniem żydowskich spisków to faktycznie masz problem.
Ja chyba nie mieszkam w tyk kraju co ty, bo to chyba mieszkasz w tej prawdziwej Polsce (tej dla prawdziwych Polaków). Nie oglądam TV, nie interesuje mnie propaganda, mam swój rozum i nie muszę słuchać co mówią jacyś idioci w TV.
Ogólnie nie wiem o czym mówisz i mam wrażenie że masz jakieś problemy z samym sobą bo wchodzisz na portal filmowy i zamiast pisać o filmach robisz oborę.

PS. http://www.youtube.com/watch?v=89siVfbg_fg
To nie ty przypadkiem ? :)

gacek776

unikanie TV to chlubna deklaracja, ale przecież to nie jedyne medium sączące propagandę. pochwal się z jakich źródeł czerpiesz informacje jeśli w dyskusji o 'Pokłosiu' zachowujesz się jak skończony idiota ubliżając ludziom od pachołków ojca tadzia.

ocenił(a) film na 8
grezyl

Ubliżam ludziom przez którym wstyd być Polakiem. Chociaż nie robię tego z dziką radością ale jak do takich dotrzeć? Trzeba się zniżyć do ich poziomu. Ty jak widzę do nich chyba też należysz. Ale starasz się coś napisać sensownego, to jest na plus.

Z jakich źródeł czerpie wiedzę?
Wyobraź sobie że chodziłem kiedyś do szkoły i miałem po drodze kilku dobrych historyków, którzy o wielu rzeczach mówili. Nie uczyli jak zdać maturę tylko opowiadali o tym co każdy powinien wiedzieć a jak widać niektórzy nie wiedzą. Może nie skończyli szkoły albo na historie nie chodzili i teraz piszą swoją. Przewiduję karierę w polityce z takim zasobem wiedzy i taką wyobraźnią.

Poza tym miałem to szczęście że zdążyłem kilka razy porozmawiać między innymi na temat żydów z moją babcią, która przeżyła dość mocno II wojnę światową.
Uważam że najcenniejsza jest wiedza z pierwszej ręki, od osoby w której otoczeniu byli też żydzi.
Wierzę w fakty, wierzę osobom które widziały jak Niemcy palą ich domy, jak Niemcy traktują żydów ale też jak traktują ich nasi rodacy a nie pionkom, którzy wchodzą na filmweb żeby siać propagandę zamiast zajmować się kinematografią.
Mam trochę wspomnień kilku osób z czasów wojny zapisane i mam zamiar kiedyś je oprawić i postawić na półce żeby moje dzieci czerpały wiedzę prosto ze źródła a nie przetworzoną przez bandę kretynów to z prawa to z lewa albo lepiej przez jakiegoś tłustą spasioną mordę z radia maryja.

Kłamstwo, zakompleksienie, antysemityzm i przetwarzanie historii na własne potrzeby trzeba tępić żebym nigdy nie musiał się będąc gdziekolwiek wstydzić za takich zakompleksionych bałwanów, którzy swoje życiowe nieudacznictwo zwalają na żydowski spisek.
Wstyd mi za was ludzie. Wstyd że mieszkacie w tym kraju.
Prawda jest bolesna ale trzeba się umieć do niej przyznać ale jak pokazuje przykład z góry jest grupa której nawet jakby w twarz napluć to powiedzą że deszcz pada.

gacek776

Akurat doświadczenia i relacje naszych przodków w dużej mierze zależą od tego gdzie (pod kim) spędzili okupację. Ta część mojej rodziny, która była pod butem żydo-bolszewii zdała mi takie świadectwo, że absolutnie nie dziwi mnie reakcja bardzo prostych przecież ludzi w Jedwabnem. Zastanawia jednak, że tego typu incydenty były niezwykle sporadyczne i na tak mała skalę.

ocenił(a) film na 8
sikordas

No jasne że tak i do tego nie ma wątpliwości. Ciężar winy spoczywa tutaj na kim innym ale.... ale czy w związku z tym że to były incydenty sporadyczne mamy kłamać że ich nie było ? Bo do tego się ogranicza większość wpisów w temacie tego filmu.
Były sporadyczne, może nawet ten do którego film nawiązuje był jedynym ale czy nie jest godny potępienia? Czy nie można poprostu powiedzieć że był, był haniebny i nie chcemy żeby kiedykolwiek się powtórzył? Nie lepiej powiedzieć to raz a porządnie i zostawić tą sprawę już w spokoju?

Zastanawia mnie tylko dlaczego nie dziwi cię reakcja tych ludzi. Może ja cię zagnam do stodoły i spale. Przecież to nic dziwnego.

gacek776

Tylko, że ja nie przybyłem do twojego majątku na czele ruskich chamów, nie spaliłem ci go, nie zabiłem twojego ojca i nie zgwałciłem twojej matki i dwóch sióstr.

ocenił(a) film na 8
sikordas

Ale czy robili to żydzi? Bo coś mi się wydaje że ty wymyślasz jakąś swoją historię a takich ludzi najdelikatniej mówiąc nie trawie.

gacek776

Żydzi witali kacapów kwiatami, żydzi byli konfidentami NKWD i sami w tymże NKWD komisarzami. Teraz jasne?

ocenił(a) film na 10
sikordas

No, ale Dzierżyński nie był Żydem tylko polskim szlachcicem. Polacy tez byli konfidentami NKWD i witali Rosjan kwiatami. Jasne?

gacek776

Moja rodzina pochodzi z Radziłowa, niedaleko Jedwabnego. Została przez Rosjan w czerwcu 1941 wywieziona na Syberię. Listy osób do wywózki - bogatszych gospodarzy - dla Rosjan sporządzali Żydzi. Na ten temat nie ma nic w filmie, nic się też o tym nie mówi. Jeżeli mamy się rozliczać, to niech będzie obiektywnie, a nie jednostronnie.

ocenił(a) film na 8
Kolombo14

A czy to jest film historyczny?
Gdzie tutaj są jakieś fakty? Rozliczenia? Jeżeli reżyser chciałby w filmie ująć wszystko i dogodzić każdemu film by trwał pewnie z 10 godzin.

gacek776

Jak się pisze o Żydach w ubecji to jest "Kłamstwo, zakompleksienie, antysemityzm i przetwarzanie historii".
Jak się pisze o niedobrych Polakach - o, to kierunek "słuszny", to musi pisać ktoś bardzo mądry

ocenił(a) film na 8
Kolombo14

A kto tak uważa poza tobą?

ocenił(a) film na 7
Cobra_Choke

Hej. Nie zapominaj o tych wszystkich komisjach śledczych, które wysysają publiczną kasę, czyli jak sam wiesz ,Twoją ,moją ,naszą, a przy tym wspaniale .... się bawią miesiącami, ba dziś to już latami, tym samym dając kolejne powody do DUMY bycia Polakiem. Już pewnie nawet w Bangladeszu się z nas śmieją o takich imbe#ylów. I tak oni śmieją się z nas, Świat się śmieje z nich, ale tak na prawdę również z nas, a my dzięki tym karierowiczom przy korycie i z układami, skaczemy sobie wszędzie gdzie to możliwe do gardeł. To istne sku.rwy##syń.stwo!
Dużo jest goryczy w tym co piszesz, ale przecież także i prawdy. Tylko, że cóż nam po takiej prawdzie, skoro my wiemy, gadamy, złościmy się, widząc jak to ciągle brnie ku upadkowi i wielkie nic. Cóż można zrobić w takim wypadku? Wiem tylko tyle, że ''jednostki'' będące na samym dnie przewodu pokarmowego nie są w stanie zrobić same nic.
pozdrawiam

Cobra_Choke

Zgadzam się pod stwierdzeniem, iż polityka Niemiec jest zgodna od wielu lat. Pokora i prośby o wybaczenie, a jednocześnie wybielanie swojej winy, zrównywanie niemieckich ofiar wojny z pozostałymi nacjami, potwierdzanie zakłamań np. wehrmacht nie popełniał zbrodni, to było tylko ss. Co jest oczywiście kłamstwem. No i stały zabieg: to niziści to i tamto, a nie niemcy...
Ale nadal twierdzę, iż zamysłem twórców było ukazanie postaw polaków tych złych. Będących w mniejszości, ale pojawiających się. Oraz reakcji na historię swych przodków, szczególnie tą wstydliwą.

ocenił(a) film na 7
Cobra_Choke

Jesteś bezdennie głupi. Rozumiem, że naukowe polskie opracowania o historii holokaustu na terenach Polski podczas okupacji omijasz szerokim łukiem. Zresztą wątpię czy taki ignorant cokolwiek czyta.
Polacy na Żydów polowali, donosili Niemcom i łakomie rabowali mienie pożydowskie. I nie jest to w jakiejś opozycji do bohaterstwa tych Polaków, którzy Żydów z narażniem życia swego i swych rodzin ratowali. To tylko elementarna wiedza o polskich szujach i łajdakach. Dziś zaprzeczają temu łajdactwu prymitywy widzące antypolskość w każdym fakcie stawiającym okropne postępki mieszkańców Polski we właściwym świetle, ignoranci starannie unikający jakiejkolwiek okazji aby poznać historię swojego kraju, rodzina tych bydlaków, którzy zabijali dla szmalu. Nie wiem do jakiej grupy Ty się zaliczasz ale jakie to ma znaczenie; prawdy nie zakraczecie.
Chcecie filmu o ubeckich mordach wykonywanych rękami Żydów i Polaków służących w bezpiece to sobie róbcie. Nikt świadomy tych faktów nie będzie im zaprzeczał.

Treh

Łajdakiem to ty jesteś. Najpierw odpowiedz sobie na pytanie, jakiej narodowości jest najwięcej wśród Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata, a potem pier.ol takie głupoty

Kolombo14

Chodzi o to, aby odróżnić te dwa zjawiska. Polowanie i wydawanie Żydów przez Polaków. A wkrótce potem wielu Żydów mordowało jako UBecja. Należy to odróżnić. Ten film nie neguje Polaków jako tych, którzy narażali swoje życie najczęściej w europie. Chodzi o tych, którzy wykorzystując wojnę pozwolili sobie na bestialstwo i zwierzęcość. Pora się z tym rozliczyć i zamknąć temat. A nie ukrywać i spychać pod dywan.

ocenił(a) film na 7
Kolombo14

A co to debilu ma do rzeczy? Mówiłem o polskim bydle mordującym Żydów a nie o Polakach ich ratujących. O tych drugich wie cała Polska, tych pierwszych wszystkie łajzy i debile wypierają się. Dotarło?

Kolombo14

a wiesz ilu Polaków medal Sprawiedliwych wyrzuciło do kosza? poczytaj trochę na ten temat. Polaków, którzy bezinteresownie (!) pomagali Żydom było naprawdę niewielu. to były jednostki. Jak się Żydom kończyły dobra, pieniądze, złoto - kończyła się i dobroć Polaków.

ocenił(a) film na 10
Cobra_Choke

Pogrom w Kielcach to też Niemcy ???Pewnie wg Ciebie też.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pogrom_kielecki.
Trzech Polaków zginęło w obronie żydowskich przyjaciół czy sąsiadów. Księża którzy stawali w obronie mordowanych zostali spacyfikowani. To też Niemcy????

ocenił(a) film na 1
Cobra_Choke

Jak najbardziej słuszny komentarz.

ocenił(a) film na 8
anitaKawenska

sam film może rzeczywiście okazać (podkreślam, dopiero OKAZAĆ) się dobry, ale te wasze wypowiedzi wyglądają jak jeden wielki spęd klakierów O_O

anitaKawenska

ważny dla polakożerców pokroju Grossa?

ocenił(a) film na 5
grezyl

Maestro - ja widzę, że Ty wziąłeś sobie za cel życiowy zrównac ten film z ziemią. Aktywnosc we wszystkich tematach dotyczących nowego dziecka Pasikowskiego... Brak mi słów!
Że tak zapytam, jako człowiek małej wiary: ktoś Ci za to płaci?

czarnomerdin

Ojciec Dyrektor z Bolesławem Tejkowskim

anitaKawenska

Ja widziałam już "Pokłosie" i śmiało mogę go wszystkim polecić. Tylko proponuję podejść do tego filmu z odrobiną ( przynajmniej odrobiną!!!) dystansu. Potraktujmy najnowszy film Pasikowskiego jak mocny thiller, a nie film historyczny!!!

Mirka_8

Miałem już okazję zobaczyć ten film. Naprawdę pięknie wyreżyserowana produkcja, aktorzy swietnie zagrali. Przejmujące sceny, podczas których aż płakać się chce. I to ponadczasowe przesłanie, do czego może doprowadzić nienawiść do innego człowieka. Naprawdę znakomity film!

vasil87

Ale czyja nienawiść ? Oczywiście Polaków prawda ? :)

Cobra_Choke

No właśnie nie tylko Polaków. Tak ogólnie. Przecież z podobnymi sytuacjami podczas II Wojny Światowej spotkać się można było w innych krajach. Po za tym tutaj chodzi o ogólnie przesłanie, ja bym tego nie odnosił do konkretnych nacji.

vasil87

Ciężko nie odnosić kiedy to nie Polacy zamordowali tych Żydów, ale my bekamy za to od dziesiątek lat. Ale nie dziwota, nikt nigdy nie miał okazji niczego wyprostować na właściwy tor więc do usranej śmierci między innymi będą się przejawiać hasła antypolskie typu polskie obozy śmierci itd.

Cobra_Choke

Tak cobra. takich polaków jak ty.

Mirka_8

Problem w tym tylko, że ten film powstał właśnie jako dzieło o tematyce społczeno-historycznej. Jakby każdy traktował to jako thriller, nie było by żadnego szumu ;)

NieomylnieJa

Ja uważam,że pogrom w Jedwabnem stanowi tylko tło historyczne, reszta to fikcja literacka reżysera. "Pokłosie" to film, który oczywiście ukazuje trudny temat, ale większość osób, która pisze opinie i komentarze traktuje go jako sąd nad Polakami, a przecież to nie o to chodzi...I właśnie dlatego napisałam, że powinniśmy podchodzić z dystansem ...