PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156759
6,9 66 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Beznadzieja...

ocenił(a) film na 2

Antypolskie, komunistyczne gówno, zakłamane i mijające się z historią. Oby jak najmniej takich filmów - cały obraz wygląda, jak wymarzony scenariusz Adama (Szechtera) Michnika. Najlepszym słowem by opisać to dzieło, byłoby "beznadzieja".

siennik4

odezwał sie 80-latek co pamieta cos z tamtych czasów. Alez Polacy to zawsze byli wspaniali i bohaterscy i tylko polska historia jest najprawdziwsza..................

ocenił(a) film na 2
wilem07

Odezwało się dziecko bezpieki, typowy bezmózg, który nie rozumie, że aby poznać czasy sprzed 70 lat, można zająć się edukacją z tamtego okresu - wbrew pozorom nie trzeba było się wtedy urodzić. Są ciekawe książki, opowieści ludzi, którzy to przeżyli, filmy i dokumenty. Ale to przecież taaakie trudne.

Lepsza historia PRL'u, co? Pewnie ta Ci się bardziej podobała? TFU!

Moja rodzina nie ma się za co wstydzić. I wiem, że wiele z tych polskich rodzin, które opisane w "Pokłosiu" tak bezdusznie umęczały Żydów było wspaniałych i bohaterskich, a niestety w tym obrazie widzimy tylko złego polaczka i dobrego, niesłusznie złapanego Żyda. Nie znamy podstaw zachowania Polaków, film nie przedstawia nic, oprócz tragedii Żydowskiej. Nie przedstawia genezy - po prostu uderza w Polaków. Ten film to jak strzał w potylicę bohaterów narodowych. I znowu tym bohaterom odebrano prawo do sprawiedliwej obrony, zamknięto usta. Nie wypowiedziano zdania w ich obronie.

siennik4

We wszystkich wczesniejszych filmach przedstawiano Polakow jako bohaterów i obroncow wszystkich nacji. To chyba Tobie PRL wyprał mózg. Teraz jak ktos przedstawi w filmie złego Polaka to jest antypatriota - smiech i zal pustych, pysznych Polakow, ktorzy nie widza drugiej strony medalu. Teraz sa duze grupy, ktore chetnie wybiłyby kazdego żydka" w Polsce a co dopiero w czasie wojny...........

ocenił(a) film na 2
wilem07

No i już jesteś coraz bliżej prawdy. Chodzi o dwie strony medalu - czym się motywowali Polacy w tym czynie? Co skłoniło ich do takiego działania? Film tego nie wyjaśnia, bo jest to kolejna projudaistyczna ekranizacja. A motywacja Polaków w tamtym okresie jest niebywale ważna, aby zrozumieć ich działanie. Dwie strony medalu. Nie rozstrzygam w tym momencie, czy samo działanie było w pełni usprawiedliwione, czy może tylko trochę, ale ten film jest jak jakaś bajka - są dobrzy, są źli - żadnych szarości, po prostu czarno-biały obraz.

Duże grupy, które chętnie wybiłyby każdego Żydka? Ciekawa historia, gdzie one są? Kto jest ich liderem? Myślę, że władze naszego kraju, chętnie zainteresowałyby się Twoimi opowieściami, bo są niebywale interesujące.

siennik4

jakie grupki, to wstap do jakiejs nacjonalistycznych bojówek. Zreszta nie trzeba daleko siegac wystarczy filmweb i komentarze odnosnie Pokłosia, albo jakikolwiek portal, z dowolnym tematem a wszedzie znajdziesz "zydostwo"

ocenił(a) film na 4
wilem07

Bo Żydzi się umieją bronić, a Polacy się sami podkładają. I tak za każdym razem rusza przekaz, że źli Polacy prześladowali biednych Żydów. Ten film jest propagandą (i to nie polską, tylko żydowską). I wychodzi, że Polacy tacy źli i zacofani byli podczas wojny i są nadal. Jak można kręcić takie jednostronne brednie...

Zygfryd666

przeciez w kazdym polskim filmie wojennym - Polak jest przedstawiany jako superman a Niemiec jako oferma. A jak było naprawde kazdy zna z historii. Ja nigdzie nie widzilaem zeby za kazdym razem byl przekaz ze Polacy przesladowali Zydów. Nigdy o tym sie nie mowilo, a jak wyszla na jaw historia z Jedwabnem, to kazdy wie jaka by la odpowedz Polakow, taka sama jak tych wiesniaków ze wsi. I po to był zrobiony ten film, zeby pokazac zaborczosc Polaków, a to tylko jedna ze swer, ktora Polacy wola załatwiac po kątach, tak zeby sie nikt o niczym nie dowiedzial. Jak PiS dojdzie do wladzy to az strach pomyslec oczym beda sie uczyc dzieciaki. Ciekawe czy bedzie mowa o obozach koncetracyjnych w Siemianowicach Sląskich po wjnie i wywozki prawdziwych Slunsoków an Sybir

ocenił(a) film na 4
wilem07

Ja mówiłem o generalnym przekazie forsowanym przez media w naszym kraju - wmawianie Polakom antysemityzmu i jeszcze różnych innych ciekawych cech. Ja nie wiem jak jest w "każdym polskim filmie wojennym", ale mówimy o tym konkretnym. Sytuacja w Jedwabnym nie została wyjaśniona, a w tym filmie próbuje się nie dość, że przeforsować jeden punkt widzenia, to jeszcze pokazuje się współczesnych polaków jako zacofanych, zabobonnych idiotów. Do tego zrobienie ze Sthura męczennika, to jest gruba przesada (i wymysł reżysera). Ja rozumiem, że to jest jakiś punkt widzenia twórców, szkoda, że taki jednostronny. Pomijając przekaz - nie jest to jakiś wybitny film. Chociaż to już kwestia gustu, to dziwią mnie te ochy i achy. A po wojnie? Wiadomo, że było źle i trzeba o tym przypominać co komuna i zabór radziecki zrobiły, żeby się nigdy więcej takie coś nie powtórzyło.

Zygfryd666

nie trzeba słuchac mediow - wystarczy isc na mecz pilki noznej. Jezeli ktos broni min. kiboli to albo mial uraz mozgu w dziecinstwie albo nie potrafi czytac ze zrozumieniem hasel jakie wywieszaja na kazdym meczu. A to ze media takie cos pietnuja to bardzo dobrze. Hitlera i jego bojówki nikt nie stopował i wyszło co wyszło. Jak znasz ludzi ogolonych na łyso to spytaj sie co sądza o Żydach, Turkach, albo czarnoskórych. Albo zrób sobe wywiad w swojej miejscowosci, w swojej rodzinie to sie przekonasz jakcy Polacy sa tolerancyjni. A co do filmu ostatnia scena bo o to Tobie chodzi - no cóz taki kaprys scenarzysty badz rezysera, to jest film fabularny a nie dokumentalny. Dla mnie jako film sredni + napewno nie słaby, tylko ze wiekszosc go ocenia o czym jest a nie jak został zrealizowany. A co do Polakow zabobonych i zacofanych to na polskiej wsi jest jeszzce tego mnostwo, 2 pokolenie musza wymrzec, zeby w Polsce ludzie zaczeli myslec inaczej. Wyobraz sobie, ze do jakiejs wioski przyjezdza grupka czarnoskorych do pracy .............. patrzeliby na nich jak na duchy

ocenił(a) film na 4
wilem07

Oczywiście, że dziwnie się patrzy na czarnoskórego, bo jest ich mało i każda inność będzie wzbudzać zdziwienie. To wcale nic złego. A nikt nikogo nie broni - wszelką przemoc i nawoływanie do przemocy należy karać, tylko trzeba to odróżnić, od wmawiania komuś nienawiści. Zawsze będzie część społeczeństwa nastawiona wrogo do obcych, w każdym kraju. Ja tylko przypomnę, że Polacy też bronili Żydów i ukrywali ich mimo śmierci jaka za to groziła. I to Polska przyjęła Żydów, którzy w kolejnych wiekach uciekali z Eur. Zach. Jeżeli popatrzysz - w Szwecji Żydom dzieje się dużo gorzej, niż w Polsce. U nas co najwyżej ktoś wyzwie kogoś od żyda i to tyle. Więc nie wiem skąd ten twój strach o Żydów naszym karju. Moim zdaniem już oni sobie radzą i poradzą - lepiej, niż kto inny. A tv już dawno nie oglądam.

Zygfryd666

jedni bronili a drudzy wrecz przeciwni, wiec niech sie tak ludzie nie buntuja tylko dlatego ze ktos pokazał fragment bolesnej prawdy. Coćby 99% pomagało to trzeba pokazac ten 1% by sie takie cos juz nigdy nie powtorzylo....

ocenił(a) film na 4
wilem07

Okej. Pokazywać wszystko, tylko trzeba zachowywać proporcje. Finito.

Zygfryd666

we wczesniejszych filmach Polacy zawsze byli pokazywani jako bohaterscy, szlachetni, uczciwi i pomocni - wiec gdzie była ata proporcja?

ocenił(a) film na 4
wilem07

W jakich wcześniejszych filmach? I czy naprawdę ZAWSZE? Rzucasz bardzo kategorycznymi stwierdzeniami, ja bym był ostrożniejszy, choć przychodzi mi na myśl tylko kilka filmów, to wydają się one przeczyć twojej tezie.

Zygfryd666

to podaj jeden gdzie zachowane sa proporcje

ocenił(a) film na 4
wilem07

Chyba mnie nie zrozumiałeś - proporcje właśnie zachowane nie są, bo Polaków pokazuje się jako idiotów, którzy rzucają się z szabelką na czołgi. Ja nie twierdzę, że wszystkie filmy to stek bzdur, ale że nie pokazuje się nas jako patriotów. Weźmy takie Stany Zjednoczone - tam takie coś byłoby nie do pomyślenia. Tam uczy się już w przedszkolu przywiązania do flagi i do wartości jakie ona za sobą niesie. U nas uczy się głównie o klęskach i te klęski pokazuje. Nie wiem czy to celowe wywoływanie w Polakach poczucia niższości i winy, ale tak to widzę. Podaj mi kilka przykładów filmów o polakach "bohaterskich, szlachetnych, uczciwych i pomocnych", bo może po prostu takich nie znam.

Zygfryd666

a z kim USA oprocz Anglii walczyli na własnym podwórku. Amerykanie tak naprawde nie wiedza czym jest wojna i dlatego tak łatwo jest nimi manipulowac kolorowa flaga i pustymi hasłami. Później tepe głowy ameryki gina w Wietnamie, Iraku czy Afganistanie. Lekcja historii ma uczyc historii a nie budowac morale pokazujac wyrywkowo wielkie zwyciestwa. Choc w szkolach polskich jest wprowadany system podobny jaki jest w USA, produkcja idiotow. Uczenei patriotyzmu to najwieksza głupota i za czasow komunizmu jak i obecnych czasów. Mielenie mozgu dzieciom by władza zawsze miala sie dobrze. I obojetnie czy to robili komunisci zcy teraz chca robic prawicowcy- nie ma zadnej róznicy. Jak ktos powie ze Powstanie Warszawskie to był pomysł idioty (bo taki był) to cała prawa strona jest obrazona, a w tej obrazie widza szydzenie z mezczyzn, kobiet idzieci, ktore zginely w powstaniu. Takie przytepione rozumowanie faktu historyczego, ktory mogl sie potoczyc inaczej i wiele osob nie stracilo by zycia tylko dlatego ze ktos rzucił hasł patriotyzm trzeba walczyc. Francuzi, Czesi sa o wiele jak widac sa 1000 razy madrzejsi od zadziornych patriotycznych idiotów, nie musieli ginac i nie musieli wszystkiego od nowa budowac i na koniec nie sa do dzis zakałą Europy.

ocenił(a) film na 4
wilem07

Chyba nie rozumiesz o co chodzi, bo na pewno nie o to co napisałeś. Właśnie o to, że ciągle mówi się o Powstaniu (klęska, bezsens i przegrana), a o takim Wiedniu, czy Bitwie Warszawskiej się ledwie wspomina. I tak - produkuje się idiotów i to bezideowych.

Zygfryd666

wlasnie od niedawna mowi sie o kleskach - ale Ty pewnie jeszcze jestes młody wiec teogo nie wiesz, kiedys takie cos było cenzurowane.......

wilem07

"a z kim USA oprocz Anglii walczyli na własnym podwórku"
Choćby z Meksykiem, któremu odebrali 1/3 terytorium. Mieli też wojnę secesyjną...

Co do wciągnięcia interpretacji naszej historii do polityki trudno się nie zgodzić. Już w okresie międzywojennym propagandowo najważniejszy w odzyskaniu niepodległości był wkład Legionów, bo legitymizował władzę po przewrocie majowym. A XIX wieczna historia Polski utożsamiana była z tym, co się działo w zaborze rosyjskim. I taka jest nadal wersja współczesnej polskiej prawicy, dążącej do monopolu na tradycję niepodległościową. Gdy prezydent Kaczyński wygaszał pierwsze przemówienie na Placu Piłsudskiego stwierdził, że polski patriotyzm buduje tradycja czterech powstań narodowych (o ile dobrze pamiętam, było ich siedemnaście). Później w czasie obchodów rocznicy powstania wielkopolskiego (tego z lat 1918-19) rozpoczął przemówienie od stwierdzenia, że nie było jedynym zakończonym sukcesem (trochę racji miał, bo było drugie udane wielkopolskie w 1806 r.). Jednak takie działania czy celowo, czy przypadkowo, deprecjonują wkład innych regionów kraju. "Tu jest Polska" i my decydujemy nie tylko, kto jest patriotą, ale nawet kto jest Polakiem.

Amerykański patriotyzm może i jest naiwny, czy wpojony przez schematy zachowań. Ale spaja naród bez wielowiekowej tradycji i nie służy (a przynajmniej nie w takim stopniu) do zohydzania przeciwników politycznych jak u nas.

Zygfryd666

"[...]Polaków pokazuje się jako idiotów, którzy rzucają się z szabelką na czołgi."
Pokazał to niestety Wajda w "Lotnej", a przedwojenny regulamin walki zabraniał czegoś takiego. A całą legendę zapoczątkowali Niemcy zainscenizowanym filmem o ataku kawalerii na czołgi. Tylko, ze jeźdźcy mieli mundury policji.

ocenił(a) film na 1
siennik4

https://www.youtube.com/watch?v=6xsGoq0yCUE

siennik4

Zdecyduj się, czy film jest komunistyczny, czy projudaistyczny. Twierdzisz, że Pasikowski jest komunistą? To ciekawe, czemu zrobił film "Jack Strong", w którym ukazał sowieckie zniewolenie Polski, brak suwerenności PRL-u, a pułkownika Kuklińskiego jako patriotę.

Nie wszyscy Polacy są szlachetni i wspaniali - wśród Polaków, jak w każdym narodzie, część ludzi to złodzieje, zdrajcy, bandyci, dresy, kibole, prymitywy. Zresztą nawet Piłsudski powiedział o Polakach: "Naród wspaniały, tylko ludzie k***y". Oczywiście, że Polaków jest najwięcej wśród "sprawiedliwych wśród narodów świata", mimo że tylko w Polsce za pomaganie Żydom groziła kara śmierci, ale przecież nie wszyscy Polacy byli tymi sprawiedliwymi. Naród nigdy nie jest jednomyślny, a polska kłótliwość jest wręcz legendarna - już w XVII wieku zawiązywano konfederacje, w XVIII wieku było konfederacji jeszcze więcej, zresztą już w czasach rozbicia dzielnicowego w XII i XIII wieku polscy książęta toczyli walki wewnętrzne.

A w internecie aż roi się od antyżydowskich wpisów - wystarczy poczytać część komentarzy pod informacją o śmierci Mazowieckiego, czy poczytać teksty na temat żydokomuny. Na stronie polonica.net, zamkniętej jakiś czas temu, publikowano listy wpływowych Żydów w polskiej polityce i kulturze. Leszek Bubel, Henryk Pająk, Jan Kobylański piszą o żydowskim zagrożeniu, a przed wojną w tym samym tonie pisali ks. Justyn Pranajtis i ks. Stanisław Trzeciak. I nie oni jedyni byli przekonani o autentyczności "Protokołów mędrców Syjonu".

wilem07

https://www.youtube.com/watch?v=6xsGoq0yCUE tyle masz faktów w "Pokłosiu"

monika3456

Przeprasza, zły link Ci wkleiłam. Chodziło mi o to : http://www.youtube.com/watch?v=_VoPkOSDN2M

monika3456

Dzięki za link! Jednak ten film, to antypolskie zakłamane żydowskie gówno, a ci co je wychwalają są śmieciami albo pie**** rasistami. Co do aktorów to pluje na was skur... Sorry za łacinę ale jak te gówna tak jada sobie ostro po bandzie to ja też nie omieszkam tego zrobić.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
wilem07

Żydzi są już wszędzie ,nie tylko w Polsce,ich już się chyba nie da wybić. Przepadliśmy :(

ocenił(a) film na 1
wilem07

https://www.youtube.com/watch?v=6xsGoq0yCUE

siennik4

ludzie! Czy my tu oceniamy historię czy film? Skupcie się na filmie, bo szczerze Wam mówię, że gdybyście trzeźwo na ten obraz spojrzeli, to w żadnych wypadku nie dalibyście tak niskich ocen. Film to nie tylko ukazanie prawdy, opowiedzenie pewnej historii, morał, przesłanie, nauka; to jest również muzyka, gra aktorska, zdjęcia, montaż, reżyseria... Mam dalej wymieniać? Naprawdę Was proszę,spójrzcie na film trzeźwym okiem, obejrzyjcie jeszcze raz i skupcie się na realizacji. Mnie osobiście kupił a cenię sobie w szczególności klimat, atmosferę zagadki, niedopowiedzeń.

ocenił(a) film na 7
siennik4

Misiek, to jest film a nie zakłamanie. Gwiezdne Wojny też Cie denerwują bo są nieprawdziwe? To jest fikcja literacka dzieciaku. Najpierw ogarnij czym są filmy a potem się wypowiadaj. Kto takich ludzi hoduje jeszcze?

ocenił(a) film na 1
Pyramid_Head

Pokłosie jest na autentycznych faktach (Jedwabne).
A Gwiezdne Wojny to na jakich faktach są oparte bo coś mi chyba umknęło?
Ogar-hodowca się znalazł :)

ocenił(a) film na 1
Pyramid_Head

Jak można porównywać Gwiezdne Wojny do tego gniota.

ocenił(a) film na 2
Pyramid_Head

Pierwsza sprawa, to nie jestem dla Ciebie żaden Misiek - i wolę, abyś mnie tak nie nazywał. Historia tu opowiedziana ma odzwierciedlać wydarzenia w Jedwabnem - musisz być strasznie ograniczony, aby tego nie wiedzieć - i musisz być strasznie ograniczony, jeśli nie wiesz, że historia ta została spłycona i zafałszowana. Zresztą, po co dyskutować z człowiekiem, który z nauką historii ma tyle wspólnego, co ja z fizyką kwantową. No przecież celu w tym nie ma, a i korzyści żadnych. Twoja wypowiedź jest tak merytoryczna, jak sraczka po obiedzie - niby coś napisałeś, niby jesteś z siebie zadowolony, ale w zasadzie nie wniosłeś nic ciekawego do dyskusji.

Gdybyś chociaż troszeczkę zdawał sobie sprawę na jaki temat piszesz, to nie pisałbyś takich bredni. Sam Pasikowski mówił, że film ma być rozstrzygnięciem racji na temat Jedwabnego. Ale pewnie tego nie wiedziałeś - bo i co może wiedzieć taki ignorant? Z pewnością nie wiesz nic na temat wydarzeń, które miały miejsce 10 lipca 1941 i nie znasz motywacji działań owych ludzi. Ale oczywiście nauczono Cię pisać, posłuchałeś o "wolności słowa" i wciskasz się w tematy, o których nie wiesz zupełnie nic i gdybyś wykazał się odrobiną inteligencji, to... zamknąłbyś twarz i się publicznie nie ośmieszał - przecież Twoje wypowiedzi czytają Twoi znajomi. Mi by było wstyd, gdybym odznaczał się taką ignorancją, ale na szczęście nie jestem Tobą i nie muszę się wstydzić. Porównanie z Gwiezdnymi Wojnami było fantastyczne, błyskotliwe, tylko totalnie nietrafne - bo jak już wspomniałem, film na rozstrzygać rację wydarzeń w Jedwabnym, ale o tym przecież nie wiedziałeś, bo i skąd? :)

Kto hoduje takich jak ja? Hmmm... ja nie zostałem wyhodowany, a wychowany - w myśli patriotycznej, dumie narodowej - a ta wymaga ode mnie nauki historii, a przede wszystkim historii Polski. A aby poznać historię musiałem zaglądać do książek - pewnie obce Ci zjawisko - stąd tyle nieporozumień między nami. Ale już wykazałeś się maksymalnie, dziękujemy za tą jakże wymagającą wypowiedź.

Pozdrawiam serdecznie - nie, nie musisz odpisywać. Dla mnie rozmowa z Tobą już się skończyła, bo nie wydaje mi się, abyś był wstanie się jeszcze bardziej wysilić.

Pyramid_Head

Może to jest tylko film, ale powstał po to by upodlić Polaków na dodatek za pieniądze polskich podatników, mogą sobie nakręcić nawet i 1000 podobnych filmów, ale niech płaci za nie izrael i kreci je u siebie...