w Polsce wszystko antypolskie .... ten kto zrobił ten film powinien siedziec w pierdlu
Co chcesz takie prawo jak w Rosji czy Chinach? Także kto ma o tym decydować, ty jesteś "prokuratorem i sędzią" w jednej osobie?
Ktos tu pisze o wolności słowa - okej, reżyser miał prawo zrobić taki film, opierając się na książce pana pseudo-hisotryka socjologa Grossa, który również mogl pisać co chce. Wolnosc słowa, nie zamierzam jej w jakikolwiek sposób ograniczyć.
Ale chce przypomnieć, ze niejaki Kwasniewski przeprosil za rzekoma zbrodnie w Jedwabnem, biorac wine na Polakow. A przysiegal reprezentować Polske dobrze i bronic jej godności.
Nie jestem w tej sprawie ekspertem, powiem więcej - posiadam jedynie elementarna wiedze, wiec dlatego polecam wykład pana Michalkiewicza "Antypolonia", w którym znakomicie opowiada on o tej zbrodni oraz o osobie pana Grossa.
Michalkiewicz nie jest, choć pewnie nie wszyscy się zgodzą, alfą ani omegą. Mnie bardziej przekonują badania i ustalenia IPN, a nie antysemickie dąsy różnych panów. Warto też pamiętać, że Jedwabne to nie jest bynajmniej samotna historia.
Ustalenia w sensie wynik końcowy?
Poszukaj przesłuchań świadków. Wszyscy wzajemnie sobie przeczą. Jeden widział to, inny owo.
W tym przypadku prawdy nie ma. Wszyscy kłamią.
Jeśli główny świadek (zdaniem innych) w ogóle nie przebywał w okolicy zdarzenia i na nim opiera się całość zeznań, to jest to tak słabe, jak kawa, którą wczoraj piłam w pewnej kawiarni...
Mam dziwne obawy, że wynik śledztwa IPN jest jaki jest, żeby było poprawnie. Tak na wszelki wypadek.
Bardzo bym chciała wiedzieć jak było, bo dużo o tym przeczytałam. Ale im więcej czytam, tym większy mój niesmak.
A najgorszą jest polemika pana Grossa i doktora Jerzego Nowaka. Jeden nawiedzony Żyd, drugi antysemita, wielbiciel Ojca Dyrektora.
Nie wiem czy się śmiać, czy płakać.
Reprezentować Polskę dobrze i bronić jej honoru znaczy się - kłamać? Bo podejrzewam, że kanclerz Merkel też podobną przysięgę składała, a jednak ona jako pierwsza przestała się zasłaniać faszystami i nazistami i powiedziała wprost, że za drugą wojnę światową odpowiedzialni byli Niemcy. I teraz co? Postawić jej pomnik, bo mówiła prawdę czy zakopać w mrowisku, bo wypowiedziała się źle o narodzie, który reprezentuje?
Chorzy nacjonaliści, i tyle mam do powiedzenia o użytkownikach pewnego pokroju.
Skoro zarzucasz Michalkiewiczowi kłamstwo, to proszę o konkretny przykład. Konkretne zdanie, konkretną wypowiedź, konkretne słowa.
Chore lewactwo, i tyle mam do powiedzenia o użytkownikach pewnego pokroju.
Popieram, niestety Polacy są tak otumanieni i pozbawieni informacji że wylądujemy po prostu nie ręką a głową w kiblu. Tu jakiś kretyn mówi o wolności słowa że ją mamy, albo porównywanie i straszenie się nawzajem rosją, chinami. Polacy przynajmniej durnie ogłupione szukają pana, albo niemcy, rosja, a może chiny a może izrael, tacy Polacy mają gdzieś Polskę więc popierają znieważanie Polski i antypolonizm dla takich durni najważniejszy jest antysemityzm.
Ja wiem że jesteś znawca od wszystkiego, to nie ulega najmniejszej wątpliwości, każdy post argumentujesz solidnie, podajesz linki do ciekawych źródeł wiedzy. Więc (nie będę podawał linka bo nie wiem jak) zajrzyj do swojego nieomylnego źródła wiedzy Wikipedii i wpisz hasło "Państwo", jak możesz objaśnijmy czy polska dziś jest państwem?
Przygadał kocioł garnkowi.
Jak czytam twoje wypowiedzi, to także często rzucasz linki do jakiś "naukowców" bądź do ich wypowiedzi.
Czy ktoś kto nie czuję przywiązania do Polski,nie potrzebuje i nie przejmuje się tożsamością ,może nazwać się Polakiem ? To jedynie obywatel Polski,który dostał jakieś tam prawa,a jego przodkowie byli prostymi chłopami,którzy wcześnie zapoczątkowali tą tradycję.
Na tę szmirę dostali dofinansowanie 2mln a np Układ zamknięty gdzie wałki sobie żyja w spokoju i nawet prokurator po tym przekręcie jest bezkarny i nawet awansuje
zdecydowanie popieram opinię. W latach 39-45 za takie filmy byłby sąd wojenny i czapa.
Ja to bym głupich ludzi w pierdlu sadzała. Może on wyszedł z tego samego założenia?
Jak rozumiesz definicję głupi? Nie zgadzający się z twoim światopoglądem,tak ? Ciągotki do totalitaryzmu?
To już o Polsce i Polakach nie wolno złego słowa powiedzieć? :O Jesteśmy narodem jak każdy inny, rzygam już tą martyrologią i robieniem z nas narodu "bóg, honor, ojczyzna".
Akurat teraz o Polsce i Polakach mówi się bardzo wiele w negatywnym tonie. Polactwo,które z polskością zbyt wiele wspólnego nie ma zbyt bardzo się rozhuśtało.