PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156993
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Czy Polacy mogliby czegoś takiego się dopuścić? Tak jak do książek Grossa, sprawy Jedwabnego czy innych podobnych podchodziłem z pewną rezerwą, tak teraz nie mam najmniejszych wątpliwości. Wystarczy poczytać to forum i zobaczyć ile w nas jest nienawiści tu i teraz. A co dopiero podczas wojny, gdy moralność schodzi na dalszy plan, gdy nadarza się okazja wzbogacenia czy pomszczenia prawdziwych i urojonych krzywd. Tak, nasi przodkowie mogli coś takiego zrobić bez problemu. I podobnie jak moglibyśmy to zrobić ty czy ja. Ludzie bywają okrutni niezależnie od narodowości, wystarczą odpowiednie warunki i w każdym może obudzić się bestia.

A teraz o filmie. Dobry, nawet bardzo dobry, z jedną wszakże uwagą. Jako dramat trzymałby w napięciu, gdyby nie to, że dla nas, znających sprawę Jedwabnego, jest przewidywalny aż do bólu. Mimo to mocna ósemka. Można się zżymać, czy wybranie tak nośnego tematu na film to dobry pomysł, czy też próba zaistnienia na fali kontrowersyjnego tematu, ale Pasikowski jest w formie. Kawałek dobrego kina, można z czystym sumieniem polecić.

klaun.szyderca

Eksterminacje Zydow zakladala tylko jedna ideologia - nazistowska.Brednie Grossa i chore wizje Pasikowskiego (ktos mu podrzucil scenariusz?) maja sie tak do faktów jak kolejka linowa do metra.A to że przed wojną Zydzi nie byli popularni nigdzie,nawet w USA Kanadzie to poczytaj sobie
http://www.wprost.pl/ar/129519/Hanba-obojetnych/?pg=0
Wlasciwie tylko w Polsce znalezli zrozumienie i wielu z nich sie uratowalo i teraz tak za to dziekuja.Nie liczac powojennych katowni UB i kolaboracji Zydow z okupantami.

ocenił(a) film na 8
gemini300

Pewnie, Żydów nikt w latach 30 nie lubił, to jest powszechnie znany fakt. I widząc nawet poziom nienawiści nawet na forum, nie dziwi mnie, że w sprzyjających okolicznościach (wojna, brak kary a nawet zysk) mogło dochodzić do mordów.

I nie ograniczajmy się tylko do Żydów, bo to mało było sytuacji gdy Polak z Polakiem załatwiał korzystając z wojennej zawieruchy zadawnione urazy?

klaun.szyderca

Polacy to Polacy ,maja nasrane we lbie przez zydowski program nauczania i zydowskie media... sami sie najlepiej by pozagryzali ...
a Zydom w to graj ... kulture Polska sie spycha na margines i szerzy sie jakies zwiazki partnerskie ,papieza wyzywa od ch**** taaa
to jest efekt powolnego procesu demoralizacji .