PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156985
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Śmieszą mnie wasze idiotyczne komentarze i udawanie na siłę jaki ten film nieautentyczny i historia w nim zawarta jaka to ona wyssana z palca. Prawda jest taka , że film jest na faktach i to nie byle jakich bo potwierdzonych przez chociażby IPN. Pogódźcie się z tym , że Polak mógł być takim samym skur*** i zbrodniarzem jak oficer SS czy funkcjonariusz NKWD. Bardzo dobrze , że taki film powstał. Pokazał on jak bardzo w Polakach zakorzeniony jest antysemityzm. Wielu z was powtarza idiotyczne slogany i stereotypy nie mając w życiu żadnego kontaktu z Żydami. Byli Polacy co chronili Żydów , ale byli i tacy co ich 'sprzedawali' i trzeba o tym głośno mówić. Co do filmu dobrze nagrany , porządne dialogi , dobry aktorsko i przede wszystkim świetna muzyka.

ocenił(a) film na 8
bzykus100

Film nie jest na faktach, ale odwoluje sie luzno do faktow historycznych. Nie tylko IPN udokumentowal zbrodnie polskich chlopow na Zydach, robi to w tej chwili calkiem sporo historykow. Wsrod historykow, poza skrajnymi przypadkami, nikt juz nie kwestionuje, ze do tego rodzaju zbrodni dochodzilo.
Natomiast to nie film pokazuje zakorzeniony w niektorych Polakach antysemityzm, ale liczne posty antysemickie obecne w polskiej przestrzeni internetowej. Znakomitym przykladem sa tez antysemickie komentarze do tego konkretnego filmu. One niejako autoryzuja przekaz Pasikowskiego. Autorzy antysemickich postow oczywiscie nie zdaja sobie sprawy z tego co robia, sa to ludzie w przygniatajacej wiekszosci niezwykle ograniczeni intelektualnie. Na pytanie co bylo przyczyna mordow latwo odpowiedziec, ze pogarda i nienawisc do Zydow. Podobna pogarde i podobna nienawisc znajdujemy we wspolczesnie pisanych antysemickich postach. Oto przyklady:

17.3.2013
forum portalu Filmweb
"watpie w prawdziwosc tego pseudofilmu . wiem ze zydostwo bylo mordowane i tepione od zawsze . cos w was musi byc ze jestescie najbardziej plugawa i ohydna nacja na swiecie . w dalszym ciagu zyd jest najbardziej znienawidzonym czlowiekiem na swiecie i tu nie chodzi o zabranie np palestynczykom ich ziemi tylko za to jacy wy jestescie .parszywi falszywi po prostu kloaka ziemi.szkoda ze hitlerowi zabrakl okolo 8 miesiecy -przynajmniej mniej by was po tym swiecie chodzilo parchy "
uzytkownik: tebor_2

27.3.2013
forum portalu Filmweb
fragmenty wpisu
"Nie zapominajmy że to Żydzi za którymi cały zachodni świat skomle zabili Jezusa,rozkradli i zniszczyli europejską gospodarkę,kulturę i tradycje i wreszcie przejęli władze w Polsce po `44 roku (...) Przyznam się szczerze że od zawsze nienawidzę Żydów i byłem zdania że Faraon,Arabowie i Hitler za mało ich natłukli, ale po tym filmie jestem zdania że każdy człowiek ma prawo do życia, nawet żydzi, którzy nie zasłużyli na śmierć w płomieniach."
uzytkownik: Lodowy

29.3.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Adolfik rozpętał dużą rozpierdluchę,zaczynając od 'nas" ,bośmy mieli jedno z największych skupisk żydowskich.Zgładzili ok 6 mln a te pluskwiaki i tak dzisiaj żądzą światem-dlatego nie zgadzam się z robieniem z nich wielkich męczenników ,a z nas katów."
uzytkownik: SIDI

10.4.2013
forum portalu Filmweb
"(Zydzi) Zasłużyli (na pogromy) z innych powodów (nie dlatego że byli zaradni) i można usprawiedliwić oprawców."
autor: Flashback_

19.4.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Dlatego, że moja skrajna niechęć do żydostwa wyrosła za zrozumienia jacy są oni naprawę i co siedzi w ich głowach. Napawa mnie to odpowiednio strachem, pogardą oraz obrzydzeniem."
autor: Rev93

6.5.2013
forum portalu Filmweb
wpis
"mam nadzieję że Izrael upadnie na na odchodne zutylizuje na bliskim wschodzie te swoje 200 głowic nuklearnych".
autor: tyr1888

ocenił(a) film na 8
per333

Zgadzam się , faktycznie źle sformułowałem jedno z moich zdań."Natomiast to nie film pokazuje zakorzeniony w niektórych Polakach antysemityzm, ale liczne posty antysemickie obecne w polskiej przestrzeni internetowej" bardzo dobrze to ująłeś. Dodam jedynie , że kiedyś Polacy mordowali żydów pod aprobatą hitlerowców a później komunistów. Dziś robią tą w inny sposób , np poprzez pisanie takich postów jak Ty wyżej wymieniłeś. Czyli można śmiało wywnioskować , że w Polakach był antysemityzm i nadal jest tylko , że czasy się zmieniły co oznacza , że środki dyskryminacji Żydów także. Jak się czyta stare książki czy kroniki jasno widać , że Polacy już przed wojną nienawidzili Żydów. Dobrze czy źle? Nie mnie to osądzać , ale nie można się takich faktów wypierać.

ocenił(a) film na 8
bzykus100

Nadal sie nie moge w pelni z Toba zgodzic, gdyz generalizujesz. Dzis antysemityzm jest domena glupcow. Im gorsze wyksztalcenie tym rosnie odsetek osob zorientowanych na swiat rasistowsko, antysemicko, ksenofobicznie. Na drugim biegunie antysemityzmu niemal nie ma. Mysle, ze wiekszosc wspolczesnych Polakow z duzych miast daleka jest od holdowania postawom rasistowskim czy antysemickim. Widac odwrotne zjawisko - rosnie zainteresowanie kultura i historia polskich Zydow, wyraznie zauwazalne sa tendencje filosemickie.

Przed wojna antysemityzm byl powszechniejszy, ale tez istnial w tej materii podzial. Wsrod polskiej inteligencji przedwojennej antysemityzm stawal sie powoli passe. Wyjatkiem byly srodowiska endeckie, ale ich przedstawiciele nie dominowali wsrod polskiej przedwojennej inteligencji. Zreszta ta inteligencja zostala zasilona spora iloscia osob zydowskiego pochodzenia, czego dowodem setki nazwisk wybitnych Polakow zydowskiego pochodzenia reprezentujacych rozne dziedziny kultury i nauki. Rowniez w srodowisku pilsudczykowskim, poki Marszalek zyl, antysemityzm popularny nie byl. Jozef Pilsudski mial do Zydow stosunek przychylny, z duzo wieksza sympatia sie do nich odnosil niz do Ukraincow. Wynikalo to z tradycyjnego zydowskiego patriotyzmu z terenow zachodniej Kongresowki i zachodniej Galicji. W Legionach Polskich Pilsudskiego Zydzi stanowili wyrazna nadreprezentacje. W czasie wojny polsko-bolszewickiej Zydzi masowo zglaszali sie do punktow rekrutacyjnych. W wyniku propagandy endeckiej i antyzydowskiej byli odsylani z niczym albo wcielani do jednostek pomocniczych. Historycy warszawscy odnotowali, ze na apel o budowanie umocnien wokol Warszawy zglosilo sie blisko 100 000 mezczyzn, z czego przygniatajaca wiekszosc to byli warszawscy i prascy Zydzi. Chlopi do pomocy stolicy sie raczej nie garneli. Pilsudski takie wlasnie mial doswiadczenia a propaganda i klamstwa endeckie nie mogly na niego wplynac w zaden sposob.

Wtedy antysemityzm byl powszechniejszy gdyz glupota byla powszechniejsza. Przypominam, ze wiekszosc chlopow w okresie miedzywojennym to byli analfabeci.

ocenił(a) film na 3
per333

Kolejne "mądrości" największego chama, prostaka i debila jakiego widział ten portal pera333! Powiedz facet, czy ty czerpiesz jakąś sadomasochistyczną przyjemność z ośmieszania się takimi bzdurami?

ocenił(a) film na 8
Rev93

Rev, przeciez to ty sie ciagle osmieszasz i zawsze we wszystkim sie mylisz. Przezyles to juz w szkole podstawowej, gdy odstawales od innych. Z czym wiec do ludzi, nieprzecietnie glupi czlowieku?

ocenił(a) film na 3
per333

Akurat tak się dziwnie składa, że w podstawówce to ja przewyższałem większość moich ówczesnych, przeciętnych rówieśników. Z ciekawostek mogę podać to, że większość z nich ma dziwnym trafem poglądy podobne do twoich (wiecznie biedne Żydki), ale masakrują cię kulturą osobistą i poszanowaniem poglądów innych ludzi. A skoro oni są osobami o raczej przeciętnej inteligenci, to jak "wysoki" jest twój poziom IQ i jego wykorzystanie przez twój mózg?

ocenił(a) film na 8
Rev93

Hahahaha. Padlem ze smiechu. Kononowicz Filmwebu pelna geba :D Niesamowity gostek.

ocenił(a) film na 8
per333

"Nie będzie niczego"

ocenił(a) film na 3
bzykus100

PS. "Nie będzie niczego" - Widzisz jakiś punkt styczności tego cytatu z moją wypowiedzią, czy wkleiłeś go od tak z braku lepszego pomysłu (co mnie nie dziwi)?

ocenił(a) film na 8
Rev93

Widzę styczność tego cytatu z wyżej wymienionym Panem Krzysztofem Kononowiczem. Widzę , że ciężko idzie Ci z łączeniem faktów.

ocenił(a) film na 3
bzykus100

Możliwe. Za to jako osoba głupia proszę cię o wykazanie jaką to styczność dostrzegasz? Bo widzisz, ja znam chyba wszystkie wypowiedzi Kononowicza i nie widzę żadnego związku między jego szczerym paplaniem a tą ironiczną wypowiedzią, która miała niejako podsumować i uwypuklić prostactwo pera, który obraża każdego kto się z nim nie zgadza w sposób wyjątkowo niewybredny i mało inteligentny.

ocenił(a) film na 8
Rev93

Szczerym planem likwidacji wszystkiego ?

ocenił(a) film na 3
bzykus100

A gdzie ja pisze o "likwidacji wszystkiego"? Możesz zacytować? Chyba pomyliłeś mnie z kimś innym.

ocenił(a) film na 3
per333

No cóż jeśli jestem Kononowiczem to może i dobrze. Bardzo chętnie przeprowadziłbym "likwidację" takich śmieci jak ty, per i twoich chorzy na umyśle zwolennicy.

Rev93

Ale zdajesz sobie sprawę co napisaleś? Taki tekst właściwie wyklucza cie z dyskusji.

ocenił(a) film na 3
zweistein

A nie zauważyłeś, że to słowo jest ujęte w cudzysłów? Ponadto likwidować można na różne sposoby, niekoniecznie przez zabijanie. W tym przypadku uważam rzeczonego usera za ludzkiego śmiecia, a śmieci się najczęściej "likwiduje" poprzez ich utylizacje. Uważam, że jego też należałoby "zutylizować" choćby przez całkowity bojkot jego prostackich tekstów (dopóki nie nauczy się podstaw kultury osobistej, w co wątpię). To tyle.

Rozumiem ponadto, że chamstwo pera w stosunku do każdego co się z nim nie zgadza (mniejsza o mnie, mam go totalnie gdzieś), nawet tych o całkowicie merytorycznych wypowiedziach, nie wyklucza go z jakichkolwiek dyskusji (chyba, że tych rynsztokowych)?

Rev93

Tak, zauważyłem - "likwidacja" jako eufemizm. Nietrudno zgadnąć, co się za nim kryje. Podobnie określenie "śmieć" ma niejednoznaczną wymowę. Dziwne, że o "ostatecznym rozwiązaniu" nie wspomniałeś.

Poziom dyskusji? Sami go wyznaczamy, to ze ktoś nie zachowuje norm sam sobie wystawia świadectwo, nie jest to jednak żaden argument, żeby samemu włazić do błota, pomyjów, rynsztoka i kupy.

ocenił(a) film na 3
zweistein

"Poziom dyskusji? Sami go wyznaczamy, to ze ktoś nie zachowuje norm sam sobie wystawia świadectwo, nie jest to jednak żaden argument, żeby samemu włazić do błota, pomyjów, rynsztoka i kupy."

Mam nieco odmienne zdanie. Mogę olać prostaka, ale jeżeli on jest nachalny to zaczynam go zwalczać gdzie tylko mogę. Mógł nie zaczynać i nie ciągnąć swojego chamstwa. Zresztą masz pretensję, że nazywam go śmieciem? Bezpodstawnie. Jak sam pisałeś sami wystawiamy sobie świadectwo. Zaś ktoś kto wyzywa adwersarzy bez żadnej wcześniejszej prowokacji z ich strony i to w taki sposób, a do tego razi hipokryzją oraz w bezczelny sposób nawet udokumentowane fakty nazywa z miejsca "bredniami" (ciekwawe czy w ogóle je czyta?), rzuca oszczerstwa itp. nie zasługuje jak dla mnie na lepsze określenie niż człowiek-śmieć.

bzykus100

."20.09.1940 roku, na naradzie w Mińsku, stolicy Białoruskiej SRS, naczelnik Miejskiego Oddziału NKWD w Łomży major Abraham Jakubowicz stwierdził: "U nas utarła się taka praktyka. Poparli nas Żydzi i tylko ich wciąż było widać. Zapanowała też moda, że każdy kierownik instytucji jest Żydem .Kierownik przedsiębiorstwa chwalił się tym, że u niego nie pracuje ani jeden Polak.W tym samym czasie na zebraniach partyjnych w obłasti białostockiej zaczęły się mnożyć "narzekania", że w sowieckich urzędach słychać jedynie język rosyjski i żydowski, że Polacy czują się dyskryminowani, że jakaś sprzątaczka w białostockim urzędzie została ostro potraktowana za śpiewanie przy pracy polskich piosenek. Niestety jest to zgodne z prawdą ale nie z aktualną "linią partyjną", bowiem na sowieckich szczytach władzy uzgodniono "nową politykę" w stosunku do Polaków...."

użytkownik usunięty
per333

mógłbyś przestać wklejać ten niby "mój" post jako dowód na antysemityzm?

najpierw wklej link że rzeczywiście coś takiego było,bez dowodu w postaci bezpośredniego linku do rzekomo "mojego" komentarza jesteś jedynie obłudnikiem. Nigdy takiego postu nie było a jeśli tak - to po raz kolejny powtarzam - udowodnij.

uprzedzając, daruj sobie wyzwiska od neonazistów itp. tylko się tym pogrążasz - proszę o prosty,rzeczowy dowód na napisanie postu, cytuję:

10.4.2013
forum portalu Filmweb
"(Zydzi) Zasłużyli (na pogromy) z innych powodów (nie dlatego że byli zaradni) i można usprawiedliwić oprawców."
autor: Flashback_

dodam, że ja piszę "żydzi" małą literą i używam polskich znaków,więc widać,że cytat został spreparowany przez użytkownika per333 w celu szkalowania mojej osoby na forum. zgłaszam to moderacji

ocenił(a) film na 7
bzykus100

Pomijając niedociągnięcia filmu, jak można mówić/pisać że tak robili Polacy? Fakt,. że kilku/kilkudziesięciu obywateli RP zamordowało w jakiejś wsi innych Polaków, którzy w jakiejś części byli wyznania mojżeszowego to co? To dowód na to, w Polsce mordowano Żydów??
Nie negujmy przypadków mordów, wydawania gestapo itp. ale nie róbmy z tego jakiegoś kretyńskiego wyznania winy!
Obawiam się, że ktoś patrząc z boku mógłby nas Polaków zrównać z NKWD, gestapo itp...a czy możemy się z nimi równać?
Moi dziadkowie mieszkali ulicę dalej od sławnego miejsca "pogromu" żydów...mam się kajać za to?
W tych dniach UB zabiło w swoich więzieniach więcej obywateli RP, nie nazwano tego pogromem.
Matematyka się kłania. Bądźmy uczciwi wobec liczb.

bzykus100

Bardzo dobry film .