PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156993
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Gdyby tak spojrzeć na film bardziej ogólnie, bardziej uniwersalnie.
Gdybyśmy tak nie wnikali, że to film o antysemityźmie tylko ogólnie o ludziach. Nie polakach
tylko o ludziach i ich charakterze.

Denerwuje mnie to roztrzepywanie tematu o antysemityźmie. Analizowania filmu jako diagnoza
społeczeństwa.... jak dla mnie straszna bzdura. Gwarantuje gdyby było tak, że Żydzi mogliby
pozbyć się Polaków i zająć ich domy i ziemie - nie zawachaliby. Taka jest niestety natura
ludzka. Nie konkretnego narodu.

Odebrałem cały ukazany problem tak:
Ludzie podczas wojny pokazali swoją złą stronę, dla chęci zysku dopuścili się mordowania
ludzi, swoich sąsiadów. Nie ze względu na antysemityzm a na chęć posiadania. Gdyby sprawa
dotyczyła innej grupy która nie była w żaden sposób zasymilowana ze społecznością doszłoby
by do tego samego. Przecież nie zamordowano ich tylko dlatego że są żydami. Chcieli ich
majątków a tu mamy już inny motyw.

Następnie potomkowie tych morderców ze strachu przed stratą ziemi i wstydem robiła
wszystko by nie dopuścić do ukazania światu prawdy.

W Filmie wyraźnie pokazane jest że problem dotyczy danego miasteczka ja tam nie widzę
odniesienia do całego narodu. Ponadto pozytywni bohaterowie to potomkowie tych
morderców, Polacy którzy dążą do prawdy.

Scena w której Józef Kalina dowiaduje się, że ich ojciec brał udział w mordowaniu traci
pewność i chcę się wycofać. Też jest antysemitą? Nie boi się i wstydzi tak jak reszta wioski.

Świetny Thriller.

PS
Spóbujcie przebić się do mediów prawicowych w Izraelu i ich artykułów o Polsce.. to jest
dopiero fobia i nacjonalizm.

Ludzie są tak samo zepsuci na całym świecie. Można by mnożyć przypadki.

użytkownik usunięty
nameno89

Rozsądna wypowiedź. Wreszcie ktoś zauważył, że to nie jest film stricte historyczny, tylko studium ludzkiego skur<#$$&^&^&.