Z tego co zrozumiałam, przykładowo - własciciel ziemi jakis tam Abraham, drugi, trzeci - znalezieni w teczkach w archiwum. Ich nazwiska na
tablicach na polu - skąd? Jesli sobie żyli, potem zostali wymordowani, spaleni i zakopani, co więcej, zapomnieni, to kto do jasnej ciasnej
zrobił te płyty? Mieszkańcy ich wymazali z pamięci, innych Żydów nie było.
Rozumiem, że częsc była wczesniej przy zniszczonej bożnicy, ale skąd płyty z tymi pomordowanymi w wojnę?
Ci na tablicach to byli raczej dziadkowie lub ojcowie tych którzy zostali pomordowani w domu Kalinów, po ich wymordowaniu zlikwidowana cmentarze które były w miejscowości a z nagrobków porobiono drogi i tak dalej... chyba jedyne wytłumaczenie.
Chodzi mi o to, że tam była taka scena po scenie; nazwisko na teczce - kamera na płytę i następna itd. Musiałabym jeszcze raz obejrzeć, żeby nie wprowadzać w błąd, aczkolwiek post pisałam zaraz po obejrzeniu Pokłosia.
Włascicielem ziemi raczej była wtedy osoba ówczesnie żyjąca, czy pan w wieku srednim czy senior rodu, nagle ginie zamordowany i ziemia automatycznie idzie dla polskiego chłopa ze wsi - a płyta skąd?