PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156993
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

http://www.youtube.com/watch?v=Ji2C6jSRl0A

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
Thax

Mam nadzieje ze obroncy propagandowego i antypolskiego klamu "Poklosie" po obejrzeniu wyzej wymienionych filmow przestana robic z siebie blaznow...

ocenił(a) film na 3
Thax

Nie przestaną. Przecież za to robienie z siebie idiotów dostają wynagrodzenie 20-50 groszy od posta.

ocenił(a) film na 5
Rev93

"...Poznacie Prawde , a Prawda Was Wyzwoli "

ocenił(a) film na 7
Thax

Jeżeli się nie mylę film jest także dostępny na YT pod tytułem "Zniesławienie".

ocenił(a) film na 5
RAC_79

Zgadza sie jest to ten sam film
http://www.youtube.com/watch?v=4NkjI8k9-6E

ocenił(a) film na 5
Thax

A tu kolejny ciekawy dokument
cz/1
http://www.youtube.com/watch?v=D5g_m2GtWlA
cz.2
http://www.youtube.com/watch?v=aXMprWg-qgU

ocenił(a) film na 8
Thax

Antypolskie są paranoiczne wypowiedzi antysemitów. Wiadomo, że wielu Polaków ukrywało Żydów, ale również wielu sprzedawało Żydów a wraz z nimi polskie rodziny ich ukrywające (bo to takie "małe żydki" były te "polaczki"). Powielając antysemickie wypowiedzi propagujesz na świecie obraz Polaka antysemity, czyli kalasz własne gniazdo i przestajesz być patriotą...

ocenił(a) film na 5
Pyska666

Z Twojej wypowiedzi wynika ze bedac patriota nie mozna byc antysemita ani tez powielac antysemickich wypowiedzi... . Zatem jezeli chce byc patrjota w zaden sposob nie moge byc antysemita ...lub kryc sie z pogladami antysemickimi....dobrze zrozumialem?
Dla scislosci .nie jestem antysemita .antysyjonista ani rasista czy tez fanatykiem relgijnym. Natomiast trzezwo patrze na swiat oczami czlowieka myslacego racjonalnie ..a dla mnie patrjotyzm to oddanie oraz praca dla dobra ojczyzny i solidarnosc z wlasnym narodem a takze szacunek dla swoich przodkow oraz poszanowanie innych narodow i kultur.

ocenił(a) film na 5
Thax

Patriota* -pisze po ciemku stad blad

ocenił(a) film na 5
Thax

..i jeszcze odnosnie pomocy zydom i ich "sprzedawaniu"...znasz proporcje?? znasz przyczyny i okolicznosci owego "sprzedawania"?

ocenił(a) film na 3
Thax

Okoliczności? A kto "normalny" się nimi przejmuje? Przecież każde dziecko wie, że moralną powinnością... ba, obowiązkiem każdego Polaka było ratować Żydów nie zważając na okoliczności czy możliwości. Nawet jeśli ów Żyd przed wojną nie podał by mu szklanki wody gdyby umierał na pustyni z pragnienia, a Niemiec trzymał "na muszce" jego dzieci i dawał wybór: "Twoje dzieciaki albo Żyd", to Polak miał wybrać Żyda bez wahania i chwili namysłu. Tak przecież postąpiliby wszyscy obrońcy "Pokłosia", czyż nie?

ocenił(a) film na 8
Thax

Sa bardzo rozne szacunki, ale historycy sa raczej zgodni, ze Polacy wiecej zabili Zydow (lub denuncjowali) niz ich uratowali. Pawel Spiewak powtorzyl kiedys za Engelking liczbe 120 000 Zydow (zamordowanych badz wydanych Niemcom przez Polakow). Tymczasem Polacy uratowali okolo 40 000 Zydow (tyle z grubsza uratowalo sie w Generalnej Guberni i na ziemiach wlaczonych do Rzeszy po 1939 roku). Zakladamy, ze kazdy ocalony Zyd otrzymywal jakas pomoc ze strony Polakow.
Wartosc 120 000 jest oczywiscie nieweryfikowalna, ale jest tez prawdopodobna, biorac pod uwage skale polskiego antysemityzmu i stosunek sporej czesci chlopstwa do Zydow. Ale nawet gdyby przyjac polowe tej liczby, to i tak jest to wiecej niz 40 000 ofiar.

ocenił(a) film na 5
per333

Ale chodzi Ci chyba o wszystkich Polakow takze tych pochodzena zydowskiego (klaborantow i iwspolpracownikow hitlerowskich)stad te liczby ..zreszta i tak nie prawdziwe tylko bezczelnie sfingowane przez srodowiska zydowskie ,CBNZZ dzialajacej przy PAN i MH w Waszyngtonie( ktore obstaje przy 200000 ofiar broniac Grossa) itd.
Kiedy ludzie zaczniecie rozumiec ze dla wielu Zydow antysemistyzm to forma zarabiania pieniedzy (ksiazki,dotacje na instytuty,odszkodowania, itp) i w ich interesie lezy dezinformacja ?!!
Moga klamac osmieszac oszukiwac.okradac a nawet mordowac goji bo tak stanowi ich religia ..a gdy zacznie palic im sie grunt pod nogami znajda pomoc i w pelni bezpieczny azyl na terenie Izraela !!

ocenił(a) film na 8
Thax

Ale Pyska ma racje. Antysemityzm nigdy nic dobrego dla Polski nie uczynil. Wprost przeciwnie - posrednio szkalowal dobre imie naszej Ojczyzny, byl przyczynkiem do stworzenia haniebnego stereotypu Polaka-antysemity, psul reputacje Polski w swiecie. A juz kuriozalne jest twierdzenie (czasem powtarzane), ze w Polsce antysemityzmu nie bylo i nie ma. Jest nawet teraz, gdy nie ma w naszym kraju spolecznosci zydowskich. Poczytaj sobie polskie fora lub komentarze pod artykulami dotyczacymi szeroko rozumianej kwestii zydowskiej. W wielu srodowiskach polonijnych, zarowno w Europie, jak i w USA i Kanadzie, powszechne sa postawy antysemickie i rasistowskie. Pamietasz dlaczego Jan Nowak-Jezioranski zrezygnowal z funkcji w Kongresie Polonii Amerykanskiej? Pamietasz wypowiedzi Edwarda Moskala? A przeciez to nie byl byle menel spod budki z piwem, tylko szef wielkiego stowarzyszenia.

Antysemityzm czesci Polakow to ogromny wstyd. To wstyd dla Polski. I nie jest wcale propaganda zydowska czy masonska, bo jest faktem. Natomiast warto zauwazyc jaki jest charakter polskiego antysemityzmu i jak sie on rozni od antysemityzmow zachodnioeuropejskich.

Poza tym sam doskonale wiesz jak rozni sa Polacy. Doskonale wiesz, ze w naszym narodzie sa tez ludzie zwyczajnie niegodziwi, nikczemni, prymitywni, glupi, zwyrodniali.

Z Toba sie natomiast zgodze w jednym. Patriotyzm to tez szacunek do innych narodow i kultur. Tym sie miedzy innymi rozni od niebezpiecznego nacjonalizmu.

per333

nie uswiadamiaj bo sam jestes tylko botem

ocenił(a) film na 9
Rev93

Bo byli mądrzejsi i sprytniejsi od nich samych...he,he

ocenił(a) film na 3
zuziunia

Ówczesne Chiny stały wciąż na bardzo wysokim poziomie rozwoju, Żydzi nie byli im do niczego potrzebni, a według owego monarchy mogli się stać szkodliwi. Zresztą Europie też nie byli do niczego potrzebni.

ocenił(a) film na 9
Rev93

No i odezwał się następny znawca tematu....Nie byli do niczego potrzebni, Żydzi -Niemcom,itd.A dla mnie Żyd ,Niemiec,Amerykanin etc. etc.-to CZŁOWIEK! A nie rzecz, którą można spalić,zniszczyć.
Zastanów się nad tym,zanim napiszesz takie BZDURY,człowieku...

ocenił(a) film na 3
zuziunia

A czy ja pisze żeby ich zabijać lub palić wariatko? Wykaż, w którym miejscu, a nie rzucasz bezmyślnie chore oskarżenia. Przez słowo "niepotrzebni" miałem na myśli to, że Żydzi nie są jakimiś "nadludźmi", wyższą rasą, bez której nikt nic nigdy nie osiągnął. Jest to bowiem odrażające kłamstwo, które ostatnio staje się coraz modniejsze u takich jak ty. Bez Żydów można się spokojnie obejść, nie należy robić z nich kasty uprzywilejowanej.

Rev93

Żydzi są i uprzywilejowani chyba tylko w Twoim paranoicznym i przesiąkniętym paranoją świecie.

ocenił(a) film na 3
anna18

Nie są uprzywilejowani? Haha, nie mam więcej pytań.

ocenił(a) film na 9
Rev93

Acha!Jak "niepotrzebni",to usunąć.Jakie to proste!Teraz żaden "niepotrzebny" wg ciebie obcokrajowiec nie może czuć się bezpiecznie w Polsce,za dużo jest jak widzę takich ludzi jak ty.Kiedyś Żydzi,teraz przyjdzie czas na Azjatów (komu są oni potrzebni?:),zbyt dużo jest też Arabów (z nimi też trzeba zrobić porządek) etc.
Nie piszesz wprost,żeby ich zabijać czy palić, ale z twoich wypowiedzi wnioskuję,że jeśli ktoś nie jest komuś przydatny , a mieszka obok,przeszkadza z jakiegoś powodu (zazwyczaj to jest niestety zwykła zawiść,ale nie do osoby-człowieka,tylko do jego narodowości,bo jest Żydem,Rumunem-oni też zawsze komuś przeszkadzają itp.) ,to najlepiej go usunąć.

ocenił(a) film na 3
zuziunia

Aleś ty durna, wróć lepiej do swoich beznadziejnych seriali i nie zabieraj głosu w poważnych dyskusjach. Nie dorosłaś do nich.

ocenił(a) film na 9
Rev93

Kończę dyskusję z prawdziwym tępakiem z mlekiem pod nosem (jak widzę po nazwie ReV93,koncówka to rok urodzenia?).11 lat różnicy ,to jednak przepaść moralna,umysłowa i intelektualna.
Radzę ci,poczytaj trochę prawdziwej historii,posłuchaj starszych ludzi,którzy żyli w tamtych czasach, a potem się wymądrzaj na forum,bo jak nie masz argumentów w dyskusji,to twoje wypowiedzi są coraz bardziej agresywne.
Życzę powodzenia!Spożytkuj lepiej swój czas na dokształcenie się,niż granie w Europa Universalis II...
ŻEGNAM!

ocenił(a) film na 3
zuziunia

Sama zaczynasz zabawę "na noże" a potem podkulasz ogon i uciekasz? Spodziewałem się więcej godności po 30-latce, ale cóż... trzeba było nie zaczynać.

A skąd wiesz, że końcówka to rok urodzenia? Domorosła wróżka czy co? A nawet gdyby to co? Czepianie się wieku i ortograficznych lub interpunkcyjnych błędów (no chyba, że naprawdę skandalicznych) to najczęściej oznaka braku argumentów i słabości.

Widzę też, że nie lubisz strategii. Wiesz do grania w nie trzeba mieć coś pod kopułą i potrafić to wykorzystać. To nie są durnowate strzelanki pozbawione przeważnie głębszego sensu.

Nie wyjeżdżaj z moralnością bo sama jej zapewne wiele nie posiadasz, z twoich postów wycieka hipokryzja. Czym ponadto różni się zapaść "umysłowa" od "intelektualnej"? Bierzesz się za tworzenie nowych podziałów? Nie radzę, za krótka w uszach jesteś.

Również żegnam, "ciepło" i z "wyrazami szacunku".

ocenił(a) film na 5
zuziunia

Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości,
której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny Żyd,
kiedy zabraknie mu pieniędzy...

ocenił(a) film na 3
Thax

Hahaha, odwieczna prawda! Skoro tak to według logiki "Pokłosia" powinniśmy być dumni, uczyliśmy się od "najlepszych" naszego rzekomego dążenia do wzbogacenia się za wszelką cenę, fałszu, podwójnych standardów moralnych i zwykłej obłudy oraz draństwa.

Thax

Moje słowa kieruję głownie do autora tematu. Możesz zdradzić z którego regionu jesteś? Bo tak się składa, że duża część mojej rodziny pochodzi w podłomżyńskich miejscowości czyli jak wiadomo dużego skupiska ludności żydowskiej. Z opinii mojej babci i nie tylko wiem, że Polacy bynajmniej nie byli przyjaźnie nastawieni do Żydów a przykłady antysemickich zachowań można by mnożyć. Tematyka zawarta z Pokłosiu jest bolesna głownie dla potomków takich osób, jest niewygodna a antysemityzm mają po prostu wpojony. Czytałam trochę Twoich postów i powiem szczerze, ze śmieszy mnie stwierdzenie, ze naród polski jest wony od wszelkich uprzedzeń i nigdy w historii istnienia nie dokonywał zbrodni na innych państwach. Daleko idące i utopijne stwierdzenie. Jestem patriotką dumną z tego gdzie mieszkam z białych kart naszej historii, z walki o swój kraj do ostatniej kropli krwi. Ale nie zamierzam zamykać oczu na te ciemne karty, bo takowe się zdarzały.

ocenił(a) film na 3
anna18

To nie zamykaj, ale nie narzucaj swojego zdania innym. Piszesz, że był antysemityzm. Owszem był, a akurat ja znam kilka powodów dlaczego. Żydzi sami sobie przez dziesiątki lat (zaczęli na serio w okresie zaborów) grabili a potem wielkie zdziwienie i płacz? W Niemczech też Hitler nie kazał jakimś okultystą opętać tych dziesiątków milionów ludzi, którzy godzili się na wytępienie Żydów i wręcz przyklaskiwali tej inicjatywie swojego wodza. Zapamiętaj, że każdy kij ma dwa końce i dobrze je znać i rozumieć ich sens zanim weźmie się do oceniania czynów innych ludzi. Zwłaszcza jeśli były one popełniane w takich warunkach jak za niemieckiej i sowieckiej okupacji, których to warunków nie znasz podobnie jak nikt inny z tego forum.

Rev93

Może jestem inna ale dla mnie nie ma żadnego wytłumaczenia na poniżanie i palenie żywcem ludzi, jakiejkolwiek narodowości by nie byli.

anna18

racja
http://www.nytimes.com/2002/11/26/world/israeli-fire-kills-boy-8-during-clashes- in-nablus.html
http://writersviews.com/articles-images/israeli-palestinian-conflict/israel-pale stine-conflict-1.jpg

gemini300

Rozumiem, że linki miały mną wstrząsnąć i pokazać jaki naród żydowski to zło. Przykro mi ale rozmowa, która z merytoryką nie ma nic wspólnego mnie nie interesuje. Wypowiedziałam się na temat konkretnego faktu, potępiłam zachowanie szkalowania ludzi i ich mordowania. Tak samo jak i potępiam zachowania przedstawione w przesłanych przez ciebie linkach. Nie ma mojego przyzwolenia na żadną formę mordów, nie może być też tak, że zbrodnie jednego państwa będziemy rozliczać szczegółowo a nasze usprawiedliwiać. W takim przypadku jak bardzo różnimy się od idei nazistowskiej? Chyba nie bardzo.

anna18

jak bardzo kto sie rozni?? ja sie roznie bardzo ... nawet bardzo bardzo ... a nawet jak skakal ten Felix Baumgartner skoczyl to trzymalem kciuki zeby mu sie spadochron otworzyl a nie tak jak wiekszosc zeby spadl na ryj

ocenił(a) film na 9
anna18

prawda!

ocenił(a) film na 3
anna18

Żyjesz w fikcyjnym świecie ułudy. Dorośnij i przejrzyj na oczy.

ocenił(a) film na 5
buttle

Kazdy rozsadny czlowiek wie ze to film propagandowy ....
...a jednak powinny powstawac filmy o takiej tematyce, chociazby mialy one przedstawiac Polaka w zlym swietle ,miedzy innymi dlatego, zeby ludzie dowiedzieli sie prawdy ( np. z forow takich jak ten i temu podobnych ) ...prawdy o zepsutym do szpiku kosci narodzie zydowskim
Kto wie moze taki wlasnie byl zamysl Pasikowskiego...

ocenił(a) film na 5
anna18

odpowiadajac na Twoj post : Duza czesc mojej rodziny pochodzi z Sarmacji ..ja osobiscie jestem obywatelem Europy zameldowanym w Zurichu ..obecnie przebywam w Warszawie
Nie wiem czy kiedys przyszla Ci do glowy idea aby samodzielnie pomyslec nad zagadnieniem : Dlaczego narod Zydowski jest delikatnie mowiac "nielubiany" wsrod innych narodow Europy, Azji, Ameryki , Japoni i Afryki..??

ocenił(a) film na 5
Thax

I dlaczego zawsze na poczatku rozmowy Zyd zapyta Cie : "Czy jestes Zydem..?"

ocenił(a) film na 3
Thax

Żydzi są znienawidzeni lub w najlepszym razie niezbyt lubiani od tysięcy lat. Egipt, Asyria, Babilonia, Grecja, Rzym, Średniowieczna Europa, Nowożytna Europa, Czasy Najnowsze... dużo by wymieniać. Jedyny Finkelstein miał odwagę przyznać, że taka mnogość i różnorodność dowodzi niezbicie tezy odwrotnej od bredni Żydów i ich ogłupiałych zwolenników. Mianowicie powód musiał być po stronie narodu żydowskiego...

ocenił(a) film na 1
Thax

Popieram wszystkich antysemitów! Im ich więcej tym czuję się bezpieczniej! Pamiętajmy że antysemici to ludzie, których żydzi nienawidzą!