W GW pojawił się wywiad z Pasikowskim na temat filmu. Z tego co mówi reżyser, można wnioskować, że gdy wejdzie do kin, czeka nas nie lada "zabawa", przy której dyskusja na temat "Essential Killing - "gniot", czy "arcydzieło"", przypomina mieszańca domowego przy wilku. Poniżej link do artykułu, jeżeli ktoś chciałby sensownie podyskutować, to zapraszam.
http://wyborcza.pl/1,75480,9986187,Wladek_siedzi_noca_na_balkonie.html
"indywidualna odpowiedzialność "
Kto wiec odpowiada za zatajenie tych faktów? Są to Żydzi lub te „mocarstwa”?
W Jedwabnem skazano przecież dwóch bardzo „gorliwych”, za to, czego Ty próbujesz negować.
W tej mojej książce Denis-a Avey-a (nie Żyda i nie Polaka) pisze o Oświęcimiu, że o tym obozie słyszy się często o ludzkości czy nie ludzkości. Lecz pytanie o „miłość” czy „nienawiść” nie odgrywała żadnego znaczenia. Głównym Elementem była obojętność. I właśnie Ty reprezentujesz tą obojętność, zabierając głos na temat książek, których nie czytasz lub też nie umiesz czytać, bo wolisz, aby ktoś inny pokazał Tobie świat taki jak znasz go z własnego domu.
Nawet znajomość katolicyzmu jest Tobie tak znana, jak wszystko inne, myśląc kategoriami Sowietów, że ktoś inny musi za mnie coś robić.
Nie chce mi się z tobą gadać. Jakiś gościu nadaje z Niemiec w sprawach Polski, błagam.
Weź sobie coś poczytaj, bo masz braki w wiedzy historycznej. Polecam "Przemilczane zbrodnie" Jerzego Roberta Nowaka oraz "Wypełniali przykazanie miłosierdzia" Mariana Kałuskiego (w linku fragment: http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_7.html ) oraz "Wrogą elitę" Kevina MacDonalda: http://kontrowersje.net/tresc/wroga_elita
To, co trzymasz w głowie za wiedzę i Twoją Polskę, to nie jest ta Polska, o którą wałczyliśmy 1981 roku z komuną.
Ty chcesz mi tutaj takie tandety wciskać nie umiejąc nawet skopiować poprawnie nazwy tej Twojej książki, (której sam nie czytałeś) "Nieznana wojna. Hollywood przeciwko Polsce. 1939-45."
Wiec pozwolę sobie tez tak mądrkować jak Ty nie czytając tej książki. Wiec taki Hollywood, jaki reprezentował ten gościu po lewej stronie obok Zawisza013 był przeciwko Polsce? No to na prawdę odjęło Tobie rozumu!
Co chodzi o wojnę, Polskę i lata 1939 do 1945 to tego rozumu juz trzeba szukać.
Jak widzę interesujesz sie nie tylko podatkami każdego Polaka, ale nie masz tez żadnych wątpliwości, co do nienaganności wszystkich Polaków, co Tobie gratuluje. Mnie samego Jedwabne również porószyło, lecz były to raczej wypowiedzi księdza w Jedwabnem.
A teraz czytam o tych "kopaczkowych Treblinkowcach" i te przeraziły mnie jeszcze bardziej.
http://wyborcza.pl/1,111789,9917976,Wszyscy_kopali__tom_i_ja.html
No może nie tylko przerazili, ale przede wszystkim zawstydzili. I jeżeli tego nie rozumiesz, to zapraszam Ciebie do Kędzierzyna-Kożla przy stacji kolejowej Blachownia. Tam na pewno mordowali Niemcy, lecz spytaj sie proszę w urzędzie miasta, dlaczego nie ma tam żadnego żydowskiego nagrobka? Albo jeszcze lepiej spytaj się, dlaczego w miejscu żydowskiego obozu widnieje krzyż, a nie gwiazda Dawida? itd.
Możliwe, że jest to normalne dla Ciebie, lecz dla mnie jest to nie do zaakceptowania. Ja osobiście cieszę się, że wreszcie więcej osób zrozumie to, co sie działo, ale i to, co się dzieje jeszcze dzisiaj.
Och tak, świetna jest ta książka na podstawie zdjęcia "zrobionego zimą" , gdzie pod eskorta komunistycznej milicji i w blasku słońca stoją ludzie w samych koszulach. Materiał w sam raz na kolejną książkę s-f Grossa. Ciekawe jest też to, że w ziemi rzekomo było tyle żydowskiego złota, skoro Niemcy odbierali Żydom całą własność po przyjeździe do obozu (także ubrania, w których bywały wszyte kosztowności), a złote zęby były wyrywane. Do tego Gross sam przyznał, że "Złote żniwa" nie są książką naukową (to w takim razie jaką?), oprócz tego w TVP z zadziwiająca szczerością przyznał, że "odpowiedzialność Niemców za holokaust została już wyeksploatowana" (oczywiście wyeksploatowana finansowo, więc trzeba znaleźć innych frajerów).
http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20110108&typ=my&id=my01.txt
Co do żydowskich cmentarzy w Polsce, to są one niestety utrzymywane z polskich podatków w o wiele lepszym stanie, niż cmentarze polskie. Jest to oczywiście sytuacja skandaliczna i mam nadzieję, że ulegnie zmianie. Oto przykład zapędzania polskich Murzynów do harówy na żydowskich cmentarzach:
http://www.bibula.com/?p=10603
Nie przypominam sobie nic o złocie, lecz o diamentach. Ale jednego nie rozumiem skąd ta nienawiść chłoptasiu?
Ty z pewnością w PRL-u należałeś do tych najbardziej charujących. I dla tego ten cmentarz w Lewinie Brzeskim tak fantastycznie wygląda, bo najwięcej podatku Ty osobiście wpłaciłeś do urzędu skarbowego. A może pracujesz w Niemczech, bo tak zależy tobie na niemieckich podatkach. Bym sobie nie pomyślał, że w te bzdety Gomółki i Gierka jeszcze ktoś wierzy, ale uczysz mnie tej wiejskiej kultury a na pewno nie polskiej.
Nie "Gomółki" tylko "Gomułki".
Siedź sobie w swoich Niemczech i nie wtrącaj się w sprawy nas - Polaków.
Bo przez takich dziadów ja Ty, Gomułka i Gierek to ludzie z dłuższa historia tego kraju byli wyrzucani i podjudzani, aby opuścić kraj swoich przodków, którzy pół wieku w tym kraju spędzili. A takie szmaty tak Ty nawet nie zauważyli, że powinno sie też kresowców repatryjacji obejmować.
Zważywszy na to,że żyowskich cmentarzy jest o wiele mniej jakoś mnie ten fakt nie dziwi.
I nie zaprzeczaj,że nie było ludzi którzy rabowali mienie żydowskie. Ja bym raczej się dziwił gdyby takich przypadków nie było.
@hardee
"Jeżeli jednak HEART dopnie choć w ułamku procenta swojego, to tylko wtedy, jeżeli na stanowiska w Polsce wybierani będą kretyni bez szkoły. Chociaż to też wątpliwe."
Wątpisz, że na stanowiska państwowe w Polsce wybierani są kretyni? ;) Żeby tylko kretyni (a nie świadomi zdrajcy i agenci obcych wywiadów). Zauważ, że "Pokłosie" jest kręcone za państwowe pieniądze, czyli z pieniędzy polskiego podatnika, przeciw któremu zarazem jest skierowane.
PS. Zobacz zarazem, jakie kłody pod nogi są rzucane Jerzemu Zalewskiemu, twórcy filmu "Historia Roja".
Tak, ale on woli siedzieć i patrzyć na filmy! :(((
I dlatego "Pokłosie" jest kierowane właśnie dla takich "wiejskich obyczajków" jak on sam!
O proszę, wróciłem tu po kilku tygodniach i znów muszę prostować różne bzdety. A więc:
@hardee
'' Jak w beton. Przeczytaj wywiad z Pasikowskim. Mówi wprost o twoim "przeciw Polsce". ''
A co ma mówić? Ma przyznać, że współdziała z obcymi przeciw własnemu narodowi? Oczywiście, że opakował to w pseudointelektualne dyrdymały, bo inaczej musiałby przyznać, że się zeszmacił.
To nie Ty reprezentujesz Polske i to co Ty nazywasz "obce" jest wlasnie polskie. A jedyne "bąki" to sam puszczasz i nie jestes w stanie sie "ruszyc".
Tak kochasiu, tak samo jak ci przez Ciebie znienawidzeni Żydzi, którzy od pół wieku mieszkają w Polsce. A Ty sam chcesz opowiadać o historii Polski, a sam nie znasz swoich przodków.
Nie odczuwam żadnej nienawiści do Żydów jako narodu. Ja brzydzę się tylko tymi Żydami, którzy fałszują historię i na tej podstawie wykorzystują martyrologię własnego narodu do wyłudzania pieniędzy od innych narodów. Prawdopodobnie jesteś jednym z takich.
I nie wmawiaj mi czegoś, czego ja sam nie napisałem.
"Ja brzydzę się tylko tymi Żydami, którzy fałszują historię i na tej podstawie wykorzystują martyrologię własnego narodu do wyłudzania pieniędzy od innych narodów."
A jeszcze bardziej brzydzę się osobnikami pokroju Pasikowskiego, którzy dla kariery i pieniędzy z nimi kolaborują przeciw własnemu narodowi i krajowi. Wstyd i hańba.
A co do aktorów, którzy po przeczytaniu scenariusza przyjęli propozycję gry w tym filmie, to gra w tym filmie jest analogicznie moralna, co gra w niemieckim czy sowieckim teatrze podczas okupacji.
Przyznam się, że gdy usłyszałem o tym filmie i jego tytule, to myślałem że Pasikowski przedstawi wydarzenia a Jedwabnem jako "pokłosie" antypolskich, kolaboranckich wyczynów Żydów podczas okupacji sowieckiej. Ten wywiad w GW jednak rozwiał moje naiwne nadzieje. Pasikowski okazuje się tzw pożytecznym idiotą. Dla kogo pożytecznym? Kolega miotacz płomieni chyba wyjaśnił. Pasikowski myśli że jako twórca kultury wznosi się na wyżyny intelektualno-etyczno-moralizatorsko-pokutne a tak naprawdę pewne lobby zaciera tylko ręce...
Chciałbym zwrócić uwagę że dotąd żaden reżyser nie podjął (a raczej nie miał odwagi podjąć) tematu niemal pokrewnego a rozegranego 2-3 lata po Jedwabnem i o 200-300 km na płd-wsch od niego. Tyle, że skala zjawiska była bez porównania większa (ok.150 tys.ofiar). Chodzi o rzezie Polaków na Kresach dokonane przez UPA. Palono ludzi i w stodołach i kościołach i własnych domach. Zabijano siekierami i młotkami do uboju zwierząt. Niemowlęta roztrzaskiwano o ściany. Ale ten temat jest nieprawomyślny politycznie. Ten temat ma być zapomniany. Tam niewinni Żydzi zapłacili za zbrodniczą kolaborację niektórych swoich ziomków, tu niewinni Polacy zapłacili za "odwieczne prześladowanie Ukraińców". Jeden temat jest nagłaśniany - drugi wyciszany. Szkoda, że tak sprawny reżyser jak Pasikowski (i cała rzesza innych) nie podejmie się takiego wyzwania. To dopiero byłby szokujący film...
Muszę powiedzieć, że Pasikowski zrobił sobie niezłą reklamę w pytaniu o aktorów jacy zagrają w jego filmie tekstem: " Nie zagrają Borys Szyc, Tomasz Karolak i Piotr Adamczyk."
Myślę, że teraz większość z tych którzy by nie poszli na film, teraz pójdą :)
"Nie zagrają Borys Szyc, Tomasz Karolak i Piotr Adamczyk." Hehehe, dobre, nie słyszałem tego. Po tym zdaniu mam wygórowane oczekiwania, więc mam nadzieję, że Pan Pasikowski nie zawiedzie. Pozdrawiam tych, co spokojnie czekają na film i wstrzymują się z osądami do chwili jego obejrzenia, a nie obrzucają inwektywami coś czego jeszcze nie ma.