7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157259
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Zakładając, że akcja filmu dzieje się w 2012 roku czyli w momencie produkcji filmu dostrzegłem parę błędów co do wieku bohaterów

Proboszcz mówi Frankowi, że brał u niego pierwszą komunię 30 lat temu, czyli Franek w trakcie filmu ma 38-39 lat (urodzony 1973 lub 1974r.)

Józef jest młodszym bratem Franciszka więc ma zapewne jakieś 35-36 lat (urodzony prawdopodobnie 1977r.)

Na nagrobkach można odczytać, że Stanisław Kalina (ojciec F. i J.) zmarł w 1982 roku w wieku 76 lat, czyli urodził się w 1906 roku.
Jadwiga Kalina (matka F. i J.) zmarła w 1983 roku w wieku 72 lat, czyli urodziła się w 1911 roku.

Oznacza to, że rodzice spłodzili Franciszka grubo 60tce a Józefa może i 70tce co jest raczej niemożliwe w przypadku kobiet.

Okej, cud narodzin powiecie, kobieta w wieku 60+ urodzila dwójkę dzieci.

Jednak jak wiadomo Franciszek przed śmiercią rodziców uciekł do Stanów, musiał być wtedy pełnoletni lub przynajmniej w wieku bliskim pełnoletności (nie wiem czy tego nie wyłapałem czy w filmie była mowa ile miał lat jak uciekł z PRL) a skoro urodził się w 1973 roku to w trakcie śmierci rodziców miał 9-10 lat i szedł właśnie do pierwszej komunii, której udzielał mu proboszcz na wsi.

Nie wiem czy czegoś na filmie nie wyłapałem lub mi uciekło, ale jeśli nie to twórcy popełnili sporo błędów.

ocenił(a) film na 8
Rales

EDIT - Komunia Franka 33 lata temu (czyli urodził się w 1970r.) wiec w chwili ucieczki miał max. 13 lat - co za duzo nie zmienia w sumie