Zakładając, że akcja filmu dzieje się w 2012 roku czyli w momencie produkcji filmu dostrzegłem parę błędów co do wieku bohaterów
Proboszcz mówi Frankowi, że brał u niego pierwszą komunię 30 lat temu, czyli Franek w trakcie filmu ma 38-39 lat (urodzony 1973 lub 1974r.)
Józef jest młodszym bratem Franciszka więc ma zapewne jakieś 35-36 lat (urodzony prawdopodobnie 1977r.)
Na nagrobkach można odczytać, że Stanisław Kalina (ojciec F. i J.) zmarł w 1982 roku w wieku 76 lat, czyli urodził się w 1906 roku.
Jadwiga Kalina (matka F. i J.) zmarła w 1983 roku w wieku 72 lat, czyli urodziła się w 1911 roku.
Oznacza to, że rodzice spłodzili Franciszka grubo 60tce a Józefa może i 70tce co jest raczej niemożliwe w przypadku kobiet.
Okej, cud narodzin powiecie, kobieta w wieku 60+ urodzila dwójkę dzieci.
Jednak jak wiadomo Franciszek przed śmiercią rodziców uciekł do Stanów, musiał być wtedy pełnoletni lub przynajmniej w wieku bliskim pełnoletności (nie wiem czy tego nie wyłapałem czy w filmie była mowa ile miał lat jak uciekł z PRL) a skoro urodził się w 1973 roku to w trakcie śmierci rodziców miał 9-10 lat i szedł właśnie do pierwszej komunii, której udzielał mu proboszcz na wsi.
Nie wiem czy czegoś na filmie nie wyłapałem lub mi uciekło, ale jeśli nie to twórcy popełnili sporo błędów.