PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156993
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Przekonany jestem (chociażby na podstawie wyników śledztwa IPN), iż zbrodni w Jedwabnem dokonali Polacy. Uważam, iż Żydzi wnieśli do polskiej kultury bardzo dużo. Czytam Gazetę Wyborczą i czasem nawet (o zgrozo) się z jej redaktorami zgadzam. Nie dobrze mi się robi, jak czytam na forach internetowych (WP, Onet, Interia) o żydowskim spisku Michnika i Kwaśniewskiego. Więc jakby ex definition „odbiorca Pokłosia” to ktoś taki jak ja. Nie może być tak, żeby takiemu lemingowi z mózgiem wypranym przez media polskojęzyczne jak ja, Pokłosie miałoby się nie podobać.
A jednak.
Osobiście uważam że to jeden z gorszych filmów jakie ostatnio widziałem.
Jest to film po prosu głupi i patetyczny (nawet nie patetyczny, po prostu nadęty aż do granic śmieszności). Od początku do końca. Jedna z pierwszych scen, kiedy bohater grany przez I. Czopa wchodzi do lasu bo słyszy jakieś odgłosy, zostawiając przy drodze swój bagaż razi sztucznością. Ostania scena, ta z ukrzyżowanym Stuhrem, jest groteskowo komiczna. Miało być posępnie, mrocznie, i dalej w ten deseń, a wyszło żenująco. O idiotyzmach w scenariuszu pisać nie będę, bo jak widzę na tym forum znęcają się nad nimi inni.
Nie jestem „przeciwnikiem Pokłosia” ponieważ widzę w nim element oczerniania Narodu Polskiego, ani nie uważam go za film zły z powodów ideologicznych, politycznych, czy innych nazwijmy to, światopoglądowych. Uważam że jest to film zły, ponieważ odpowiada wszystkim chyba cechom, które ja przypisuje filmom złym.

ocenił(a) film na 3
pegaz_filmweb

U mnie liczą się wszystkie te aspekty. Ów film jest bowiem według mnie zarówno antypolski jak i debilnie (właśnie pod względem scenariusza) zrobiony. Ale to nieważne dla jego histerycznych fanów. To co najważniejsze to to, że był PRZEKAZ, a on był do bólu jasny: Polacy - diabły, Żydzi - niewinne baranki.

Jednak czytając cały bełkot na tym forum to dochodzę do wniosku, że wielu lubi żyć w matriksie.

ocenił(a) film na 3
Rev93

Wybacz, ale histeria występuje po obu stronach barykady.
Dla mnie osobiście film, książka, piosenka czy inne utwory to nie podręczniki historii ani nie manifesty ideologiczne (chociaż wiem że często jako takie są tworzone), ale formy artystycznej działalności człowieka. Dla mnie osobiście poglądy czy światopogląd Autora są o tyle ważne, o ile są przedstawione w interesujący sposób. Słyszałeś kiedyś o Dezyderacie M. Ehrmanna? Tam jest napisane, żeby słuchać nawet głupców, oni też mają swoją opowieść. Ale jeśli opowieść głupca jest w głupi sposób opowiedziana, to przykro mi, słuchać się tego nie da. Mógłbym ewentualnie dyskutować o antypolskości „Pokłosia” czy też jakiegokolwiek innego filmu, ale pod warunkiem spełniania podstawowej dla mnie przesłanki sensowności takiej dyskusji: film musiałby być przynajmniej przyzwoity. A „Pokłosie” nie jest.
A co do utworów które są anty – jakieś – tam.
Ja nie mam nic przeciwko działem które są anty – jakieś – tam, nawet jak to „anty” akurat wymierzone jest w wartość która dla mnie jest cenna. Jestem Polskiem? Tak. Polskość to dla mnie wartość? Tak. Ale nie będę potępiał jakiegoś dzieła tylko dla tego że atakuje jakąś wartość.
I nawet nie dyskwalifikuje tego dzieła posługiwanie się stereotypem. Macie racje, wszyscy oburzeni na antypolskość „Pokłosia”. Film operuje stereotypem „ Polacy - diabły, Żydzi - niewinne baranki”. Ale samo używanie w przekazie danego dzieła stereotypu nie dyskwalifikuje go. Wszystko zależy od umiejętności artysty.
Podam Ci przykład, może trochę nie na miejscu, bo z zupełnie, ale to zupełnie innej beczki.
Otóż ja uwielbiam heavy metal. Wychowałem się na Black Sabbath, Motorhaed, i Iron Maiden. Stereotyp fana lub muzyka heavy metalu jest taki: owłosiona brudna małpa, ekscytująca się jasełkowymi i kiczowatymi ekscesami głupkowatych i bufonowatych gwiazd. Jest taki film, który posługuje się dokładnie takim samym stereotypem fana i muzyka ciężkiego rocka: „Oto Spinal Tap!”. Film jest ironiczną i zjadliwą satyrą, i pomimo że posługuje się stereotypem powyżej nakreślonym, jest naprawdę świetną komedią, znakomicie zrobionym filmem, zmuszającym fana metalu do spojrzenia z dystansem na to, co kocha. Gdyby logikę histerycznych tępicieli antypolskości „Pokłosia” zastosować do „Oto Spinal Tap!”, to fani metalu powinni twórców tego filmu ukrzyżować niemal jak ci antysemici Stuhra na drzwiach stodoły. Toć to taki antyheavymetalowy film. No, jeśli nie ukrzyżować, to przynajmniej wylać hektolitry pomyj na twórców, na różnych forach. A tak nie jest. Fani mtelu świetnie się na tym filmie bawią, chociaż powinien ich obrażać równie mocna, jak histerycznych obrońców polskości „Pokłosie”.
„Pokłosie” to żadne wydarzenie artystyczne. Ale ciekawe zjawisko socjologiczne. Ten film, sprowokował reakcje, słusznie przez Ciebie nazwane „histerycznymi” i po stronie jego przeciwników, jak i po stronie przeciwników. I obserwancie zażartych dysput pokazuje mi dużo więcej o Polsce i Polakach, niż to okropne filmidło.

Rev93

film jest dobry , chociaz mam wrazenie ze pewnych osób nic nie zadowoli , zawsze jest jakis mądrzejszy co to tylko widzi same negatywy , niestety odnosnie tematu filmu to z przykroscią stwierdzam ze polacy podczas wojny nie byli swieci i chociaz to polaków przesladowano to wielu mozna porównac do sadystycznych nazistów i dzikich sowietów , chociaz w oczy kole to jednak jest to prawda i mozna to udowodnic

mystycpizza

chyba twojej historii ,. napewno nie Polaków
Gross nienawidzi Polski i wymysla te brednie ,a ty jestes jego pchelka ktora skacze po forach pewnie i wypisuje brednie

gemini300

a kto powiedzial ze ja nienawidze polski , jestem polakiem i jestem z tego dumny a ty za to jestes ignorantem ktory nie umie czytac ze zrozumieniem i jest slepy na fakty historyczne , to typowe dla pewnej grupy politycznej w naszym rzadzie , pewnie jestes takim slepym zwolennikiem ktory nie potrafi samodzielnie myslec , ja swoją wypowiedzia nikogo nie obrazam , ty przeciwnie wiec w sumie nie ma sie co przejmowac ale proponuje siegnac do biblioteki albo nawet latwiej - poszperaj w internecie to sie moze dowiesz czegos na ten temat , a jak nie potrafisz uszanowac czyjegos gustu czy przekonan to daj sobie spokoj z oglądaniem i ocenianiem filmow i zajmij sie bajkami dla dzieci

mystycpizza

Naucz sie czytac ze zrozumieniem,nie napisalem ze nienawidzisz Polski tylko ze jestes pchelka Grossa która skacze sobie tu i tam objawiajac "prawde" wszystkim nam.

gemini300

jakim wam ? widzisz tu kogos o podobnych pogladach ? obudz sie gosciu

ocenił(a) film na 8
pegaz_filmweb

Masz swoje argumenty. Twoj wywod wzbudza szacunek. Mnie osobiscie film sie bardzo spodobal i rowniez wzialem pod uwage kryteria artystyczne. Ale nie bede sie spieral z Twoimi odczuciami. Najwazniejsze, ze Twoj post ma rece i nogi. I jest to najmadrzejszy post ostro krytykujacy film jaki tutaj czytalem.

I oczywiscie zgadzam sie, ze Zydzi i Polacy zydowskiego pochodzenia wniesli ogromnie duzo do polskiej kultury. Oraz do polskiej nauki. Trudno sie tutaj droczyc z faktami.

per333

Znowu kłamiesz ,nauka ? ciekawe jaka ... chyba wyklady Michnika i Srody ... Poczytaj jakie problemy mial Lucjan Łągiewka w opatentowaniu urzadzenia ktore jest obecnie stosowane min. w bolidach F1 (chyba nie udalo mu sie opatentowac) mimo że ten wynalazek jest przypisywany własnie jemu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lucjan_%C5%81%C4%85giewka

Kultura ... no chyba takie filmy typu Pokłosie czyli jak najgorzej zochydzić

Ekonomia ... domagacie sie >65 mld USD w ramach odszkodowań za holocaust popelniony przez nazistow.
65 mld USD ~ 200 mld zł
liczba ludnosci w wieku produkcyjnym w Polsce to ok 24 mln.Dzieląc 200 mld / 24 mln wychodzi odszkodowanie w wysokosci 8333 zl od kazdego w wieku produkcyjnym ... przy bezrobociu siegajacym ~15% na kazdego pracujacego wychodzi już 10000 zł per capita.
Przy minimalnej krajowej 1500 zl brutto i sredniej 3600 zl brutto. W skrocie to oznacza że chcecie załamać ekonomicznie Polski naród i najlepiej zagłodzić .Więc nie dziwcie sie ze nikt za wami tu nie przepada bo wasze działania to zwykły atak ekonomiczno - spoleczno -socjologiczny zmierzajacy do wyniszczenia natywnej narodowosci Polskiej.

ocenił(a) film na 3
gemini300

A Izrael to takie bogate państwo ponoć, a Żydzi to w ogóle najwybitniejsi ludzie na tej planecie. Wstydzili by się ci geniusze, z żebrami do biednej Polski się wybrali.

ocenił(a) film na 3
gemini300

Wiesz, spojrzałem właśnie na półkę z książkami. A tam m. in. trzy nazwiska: Brunon Schultz, Janusz Korczak i Maurycy Allerhand. Tak się składa że wychowuje dwójkę dzieci, bardzo lubię inteligentne nowele i często mam do czynienia z prawem handlowym. I pomimo, że książki tych Autorów ukazały się w latach trzydziestych, to do dziś są potrzebne – bo aktualne. Dlatego do nich wracam. I dopiero dzięki tej dyskusji, zastanawiając się czy być może faktycznie nie masz racji, a jedynym żydowskim wkładem w polską kulturę są wykłady Michnika, to sobie uświadomiłem że nie, a z tym wkładem mam często do czynienia. Ale Ty tych książek nie czytaj, broń Boże, bo przecież to Żydy są.

pegaz_filmweb

Powiastki filozoficzne i literackie to nie nauka ,prawdziwa nauka jest powiązana z rozumieniem i rozwojem technologii ,bo to tak naprawde poprawia jakość życia i rozwiazuje problemy.Powiastaki filozoficzne czy literackie to sobie mozna zostawic na nudny deszczowy wieczor a nie traktowac jako wartosci naukowe.

ocenił(a) film na 3
gemini300

Prawoznawstwo było nauką już trzy tysiące lat temu. Filozofia zresztą też. A rozwój technologii byłby nie możliwy bez sensownego obrotu dobrami. A ten jest nie możliwy bez zbudowanego dobrego systemu prawa. Jakoś tak się składa że rozwój technologiczny najszybciej postępował w kapitalizmie, a ten opiera się na prawie rzymskim. W Polsce, jeśli chodzi o prawo prywatne (czyli szeroko rozumianą cywilistykę) prawnicy pochodzenia żydowskiego mieli olbrzymie zasługi.

Zresztą jeśli uważasz że nauka prawa prywatnego albo pedagogika to nie nauka, ponieważ gigantyczny wkład w te akurat dyscypliny mieli Polacy żydowskiego pochodzenia, to gratulacje.

użytkownik usunięty
gemini300

Pewnie, wynalazki naukowe takie jak cyklon b to dopiero poprawiajały jakość życia, zwłaszcza gościom komór gazowych. Że o wynalazkach zaawansowanej technologii typu napalm czy bomba atomowa już nie wspomnę.

I sztachete mozna użyc w zlym celu.Co nie znaczy że sztachety nie powinny powstac.

To jak nauke sie "używa" nie ma zwiazku z sama nauka tak samo jak sztacheta nie ma zwiazku z tym że ktos przez nia stracil zęby.To jest wola "używania" do jakichs celów no i tu sie moga przydawac te filozoficzne rozprawy.

Wogole podobno to co powszechnie wiadomo dzisiaj zwyklym ludziom na tematy naukowe to jest moze z 10% .

użytkownik usunięty
gemini300

Z tym się zgadzam. Dużo wynalazków powstało w niecnych celach, ale to nie nauka decyduje, do czego zostanie wykorzystana. Przesadziłem z sarkazmem w poprzednim poście.

gemini300

Jasne, taki Einstein to przecież też tylko śmieszna żydowska pseudonauka, prawda?

zweistein

A czy Einstein byl Polakiem pochodzenia zydowskiego ? z tego co mi sie obilo o uszy to urodzil sie w Austri w miescie Uhlm 14 marca 1989r i wyemigrowal do USA przed nazizmem .. i dopiero wtedy zaczeto zwracac uwage na jego prace.

Czytalem kiedys jego biografie ,i napewno nie byl Polakiem pochodzenia zydowskiego.

gemini300

Nie, był Żydem, czyli jego nauka nie jest żadną nauką, prawda?
Ale już rozumiem, z czego wynika nieporozumienie: piszac, że my Zydom nic nie zawdzięczamy, miałeś na myśli "my -Polacy", a nie "my - ludzie". Dla mnie bycie człowiekiem jest istotniejsze.

zweistein

nie napisalem ze jak ktos byl Zydem to tworzyl pseudonauke czy pseudokulture... macie wielki talent do przekrecania.Ten perr333 napisal ze
"Zydzi i Polacy zydowskiego pochodzenia wniesli ogromnie duzo do polskiej kultury. Oraz do polskiej nauki. Trudno sie tutaj droczyc z faktami." a ja napisalem o wydarzeniach wspolczesnych a nie ze tam przed wojna tworzyli Bruno Shulz czy jeszcze wczesniej Einstein.Gdzie ja napisalem o historii ? nigdzie .Glupota i zmienianie naciaganie konfabulacja to domena tego per333 ... ten swir jest zupelnie jak alicja w krainie czarów ... ja o zupie on o dupie.

gemini300

A, dzisiejsi Żydzi. Przecież wiadomo, ze tylko w rządzie siedza i perzejadaja nasze, polskie pieniadze. Prawda?

zweistein

Skad mam wiedziec ... moze tak moze nie... nie interesuje mnie pochodzenie kogos jesli ten ktos nie dziala na szkode szeroko pojetego ogólu ktory stanowi naród Polski.

zweistein

Chociarz to jest dziwne z tym OFE i wiele może sugerować a przecież Rostowski jest Żydem.
Belka z Buzkiem założyli OFE a on je chce skasować ... nie dziwne ?? i nie szkodliwe ?? sam sie lepiej zastanów ... to co oni wyprawiają w tym rządzie to jakaś czarna magia.

gemini300

Dla kogoś, kto się nie zna mna ekonomii, gospodarce i polityce zawsze to bedzie czarna magia.

zweistein

to nie ja mam sie znac tylko Belka jest obecnie prezesem NBP ,Buzek tez mial duzo zaslug byl premierem i pelnil funkcje przewodniczace PE ... i co oni sie mylili a teraz Rostowski ma racje ??

gemini300

Tak, zapewne. Albo inaczej. Przecież to sa sprawy dla ekonomistów, nie dla gołowąsów z forów filmowych.

zweistein

Bo to teraz SLD chce skasowac OFE a Rostowski nie ... wariaci normalni wariaci

ocenił(a) film na 8
pegaz_filmweb

Jak sam zapewne zauwazyles uzytkownik Gemini300 ani nie blyszczy intelektem, ani wiedza o polskiej historii czy polskiej kulturze. Polska historia i polska kultura sa mu zupelnie obce.
To w zasadzie polanalfabeta, wiec wymienianie wybitnych polskich naukowcow zydowskiego pochodzenia w rozmowie z nim mija sie z celem, bo on po prostu najprawdopodobniej nigdy o nich nie slyszal. A nawet jesli cos tam uslyszal o Korczaku, Zamenhofie, Kopalinskim, Baumanie, Sternie, Hirszfeldzie, Ulamie, Reichsteinie, Rotblacie, Hurwiczu, Schallym, Koprowskim czy Handelsmanie to ze wzgledu na swoje ograniczenia intelektualne nie jest w stanie zrozumiec znaczenia ich osiagniec naukowych.

per333

I co te osiagniecia naukowe ? tych Zydow mialyby niby tlumaczyc to co robicie teraz??

hehe to ocenzurujcie sobie te dziela w Polsce ,usuncie je z bibliotek w ramach odszkodowania ktore wam sie nie nalezy ... zaloze sie ze bez wielkiej straty dla ogolu.

poza tym kiedys to bylo kiedys ... nie tlumaczy dzisiejszej Zydowskiej agresji skierowanej w Polską ludnosc.

ocenił(a) film na 8
gemini300

Gemini, najpierw naucz sie pisac poprawnie po polsku. Czy to jest dla ciebie az tak trudne?

ocenił(a) film na 3
per333

A ty przestań łgać jak jakiś kundel. Grajmy uczciwie.

ocenił(a) film na 8
gemini300

Gemini, jestes osoba niedorozwinieta i w zadnym razie nie jest to epitet. Twoje proby deprecjonowania wszystkiego co zydowskie sa tak samo pocieszne jak zalosne. Jestes sztandarowym przykladem wspolczesnego antysemity, w sensie intelektualnym. W zasadzie twoje posty nie wymagaja komentarzy. Ale gdy zaczynasz cos dukac na temat polskiej nauki i polskiej kultury, a obaj wiemy, ze nie masz o tych sprawach zielonego pojecia, to przedstawiasz siebie jako tragicznie okaleczonego umyslowo czlowieka. Gdybys mial odrobine wiecej oleju w glowie, to zwyczajnie byloby ci wstyd. Jestes uposledzony, wiec nie bardzo rozumiesz jakie brednie ty wypisujesz.
Ludzie wyzej ironizuja komentujac twoje posty. Sa delikatni, ale nie sadze abys zawsze mial szczescie do ludzi delikatnych. Z tym, ze nie dziw sie temu, ze ludzie sie z ciebie nabijaja, bo sam ich do tego prowokujesz. Na szczescie jestes az tak ograniczony intelektualnie, ze czesto nawet nie zauwazasz, ze stajesz sie posmiewiskiem.

per333

A ty jedyne co potrafisz to sie powtarzasz w kazdym poscie ...

oczywiscie nie zapomnijcie zamknac Michnikowej GW i usunac wszystkie publikacje Grossa... tych wybitnych wspolczesnych myslicieli.

gemini300

gemini ty oszolomie nawciagałes sie czegos ? twoja aktywnosc tutaj ogromna , niestety powtarzasz sie tylko , czy ktos pochodzenia zydowskiego nadepnał ci na odcisk ze jestes taki anty ? ogarnij sie bo nie potrafisz logicznie dyskutowac , tylko wciskasz wszystkim na sile swoje racje ale nie wiem czy zauwazyles ale chyba nikt nie popiera tego co piszesz wiec moze odrobina refleksji na ten temat

mystycpizza

jest ogromna ale i tak jest milion razy zbyt mala zeby przemowic idiotom do pustego baniaka

gemini300

no wiec skoro jestes mądrzejszy od wszystkich to znajdz sobie inne miejsce do wylewania łez i pretensji

mystycpizza

najmadrzejszy to nie jestem bo nie chce byc - wiesz korona ciązy

gemini300

no dobra wygrałes krolu swiata i okolic , koncze tą nie proiwadząca do niczego polemike , narq

gemini300

zresztą czego mozna oczekiwac po kims kto najwyzej ocenia " WLADCE PIERSCIENI " czy " TRANSFORMERS " albo gra w " DIABLO " zajmij sie lepiej swoim wirtualnym swiatem na swoim poziomie , dyskusje na temat dobrych filmow zostaw innym

mystycpizza

tak sie sklada ze dyskusje na temat dobrych filmow zostawiam innym

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
pegaz_filmweb

mogłeś zaznaczyć że w Twojej wypowiedzi jest spojler ;/

pegaz_filmweb

Mnie rowniez zapadly w pamiec jako sztuczne te dwie sceny, o ktorych wspomniales, ostatnia scena jest juz na pograniczu jakiejs symbolicznej fantazji (bo reakcje ludzi i brata sa jak na przerazajacy obraz van eyck'a, a nie przerazajacy mord, choc moze to sprawa mentalnosci czlowieka),a co raz wchodzenie do ciemnego lasu z zapalniczka, to jest scena typu "uciekajaca przed napastnikiem blondynka, ktora skradajac sie po domu nie zapala swiatla".