PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156985
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Pamiętajcie, że oceniamy tutaj filmy z różnych punktów (montaż, gra aktorska, scenariusz, zdjęcia itp.) Za to wszystko
daje 8 a nawet zastanawiałem się nad 9-10 bo ten tytuł to zdecydowanie coś nowego w polskiej kinematografii. Historię
zostawmy dla miłośników historii. Pamiętajcie, że w Pokłosiu nigdzie nie pojawiła się sekwencja typu "film oparty na
faktach"

ocenił(a) film na 7
maxnovak

Dla wielu nawet fikcyjne wydarzenia zawarte w filmie są wystarczającym powodem by poczuć się urażonym jako Polak - Patriota. Smutne.

siLk_2

Masz sądowy wyrok za rasistowskie ekscesy, a pouczasz jak się inni mają zachowywać?

ocenił(a) film na 7
orion_2

Stary zmień lekarza, chyba coś zbyt mocnego ci ostatnio przepisał. Przynajmniej się uśmiałem, dzięki za to.

siLk_2

No masz, takiś niby fan fikcji, a jak przyszło co do czego, toś się wielce nadąsał.
Smutne.

ocenił(a) film na 7
orion_2

Nadąsanie mylisz z rozbawieniem i zdziwieniem, ale rozumiem, że u ciebie stan nadąsania po obejrzeniu tego filmu trwa nadal. Współczuję :)

siLk_2

"Nadąsanie mylisz z rozbawieniem"

Pewnie miałeś atak histerii, stąd ten śmiech. Mam nadzieję, że już z tego wyszedłeś.

ocenił(a) film na 7
orion_2

Nie, to był raczej uśmiech politowania.

siLk_2

Czyli jednak histeria. Ale skąd masz wiedzieć?
Zachęcam żebyś się zapoznał:

http://www.youtube.com/watch?v=Sv8KUOABArE

I zorganizował sobie zastępców.

ocenił(a) film na 7
orion_2

Nie wycieraj sobie gęby Panem Kobuszewskim, który pewnie obśmiałby twoje "patriotyczne" poglądy.

siLk_2

Poważnie myślisz, że Kobuszewski wolałby towarzystwo bezmózgiego bubka jakim bez wątpienia jesteś? Pewnie masz rację. W końcu on poszukiwał kogoś, kto stracił rozum, więc byłbyś w sam raz.
W przyrodzie panuje równowaga. Jeden jest patriotą, a drugi idiotą. Ponieważ do patriotów masz wstręt, zatem pozostaje ci ta druga rola, do której zresztą wykazujesz niezwykły talent.

Nie mam dla ciebie więcej czasu.

ocenił(a) film na 7
orion_2

Jak niewiele trzeba byś zaczął kogoś obrażać....

Tak mam wstręt, ale do patriotów w cudzysłowie, którzy mylą patriotyzm z nacjonalistycznym zaśpiewem....

ocenił(a) film na 9
siLk_2

Tyle, że te wydarzenia są oparte na prawdziwych wydarzeniach w Jedwabnem. Temu chyba nie zaprzeczysz?

ocenił(a) film na 7
skalp_el

Jasne, że nie. Dlatego ten film tak wielu boli. Pamiętajmy jednak, że Jedwabne jest tu tylko inspiracją. Wydarzenia nie zostały przełożone w skali 1:1.

maxnovak

Ale w ocenie uwzględniamy także przesłanie oraz wartości jakie przekazuje. :)

ocenił(a) film na 8
maxnovak

montaż, gra aktorska, scenariusz, zdjęcia itp

zgadza się,normalny człowiek który ma wszystko poukładane w głowie właśnie za te rzeczy ocenia film.A jeśli ktoś daje 1/10 tylko dlatego,że Polacy zamordowali Żydów to polecam takiej osobie wizytę u psychologa.

ocenił(a) film na 8
Znawca kina

Również oceniam film a nie historię.

Wpadka filmowa z drobnym uśmieszkiem - w Polsce takie haki, łańcuchy czy bramy jakie były w garbarni dawno padłyby łupem złomiarzy. Mam rację?

ocenił(a) film na 7
maxnovak

W ogole nie rozumiem nagonki na ten film...po co sie tak obrazac, nadasac? To jest po prostu film i w zyciu bym go nie okreslila antypolskim. Dobrze zrobione kino, swietne aktorstwo, muzyka, zdjecia i ciekawie opowiedziana historia, ktora przeciez nien jest na podstawie faktow, tylko ociera sie o Jedwabne. W czym problem?

ocenił(a) film na 9
nasthassia

No cóż, moim skromnym zdaniem, dąsają się o ten film, bo ktoś im wmówił, że to film antypolski i że trzeba reagować...
Nie są w stanie podać żadnych (!) racjonalnych argumentów. Jakakolwiek dyskusja kończy się z ich strony inwektywami lub ucieczką.

Zasadnicze pytanie: komu sprzyja ten bogoojczyźniany lament? Kto na tym korzysta?

ocenił(a) film na 7
dominiorek

Nikt na tym nie korzysta wiadomo,ze tylko tracimy jako narod bo jak zwykle sie obrazamy, oburzamy a nic z tego nie wynika. Ten film glownie skupia sie na pokazaniu ludzkiej nienawisci i na skutkach zamknietego umyslu. Tak oczywiscie super by bylo gdyby ktos zrobil jakis dobry, swiatowy film o tym, ze Polacy Zydow ratowali, albo o tym jak Zydzi Zydow sprzedawali, ale jak wiadomo nie sa to fakty Lorraine politycznie wiec tak sie nie stanie, a Pasikowski zrobil po prostu przyzwoity film, moze gdyby jego tworcy nie probowali przypisac mu jakiejs glebokiej ideologii moze wtedy ludzie by tak na ten film nie pluli.

ocenił(a) film na 7
nasthassia

Poprawne politycznie mialo byc...autocorrect ....

ocenił(a) film na 9
nasthassia

Co do mojego pytania, to spodziewałem się zupełnie innej odpowiedzi. Bo dla mnie oczywistym jest, że korzysta na tym pewna partia polityczna... Ale, co tam! Zostawmy to, bo rzeczywiście naród na tym traci...

"...super by bylo gdyby ktos zrobil jakis dobry, swiatowy film o tym, ze Polacy Zydow ratowali..."
Wydaje mi się, że powstał, sam przynajmniej kilka widziałem. Oczywiści wszystko zależy, co rozumiesz pod pojęciem "światowy film". Jeżeli film który wyszedł poza granice kraju, to jestem w stanie podać garść tytułów.
A czy powstały o tym, jak Żydzi Żydów sprzedawali? Nie wiem. Nie wiem, czy w ogóle istniały takie sytuacje. Ale rozumiem, że jest zapotrzebowanie na takie filmy...