PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156958
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Tandetny, stojący w sprzeczności z prawdą historyczną, a do tego pompowany ruską kasą, wystarczy trochę wiedzy i refleksji, by wiedzieć co stoi za takimi gniotami...
Po zwiastunach spodziewałem się uczciwego podejścia do tematu, ale niestety film idealnie wpisuje się w zakłamaną narrację wybiórczej i środowiska poUBeckiego motłochu...
Ale na otarcie łez polecam lekkim piórem opinię Janusza Wojciechowskiego nt. powyższego:
"1. Moja wiedza z zakresu kultury światowej nie jest imponująca, więc może ktoś z państwa mi pomoże – czy powstał gdzieś znany na świecie film o tym, jak Niemcy zabijali Żydów? Czy talki film powstał zwłaszcza w Niemczech?

Czy powstał jakiś film o naradzie w Wannsee, gdzie uchwalono wymordowanie milionów Żydów, po czym skonsumowano na obiad meduzy i w trzech smakach drób.

Ja takiego filmu nie znam.

Był owszem „Ostatni etap” Wandy Jakubowskiej, z 1946 roku, ale poza Polską raczej nieznany.

2. Powstały za to światowe arcydzieła o tym, jak Niemcy ratowali Żydów. „Lista Schindlera”, „Pianista”. Jakże pięknie w nich pokazano wspaniałe postawy sprawiedliwych Niemców w obliczu wszechogarniającego zła.

Schindler uratował tysiąc żydowskich robotników, w ten sposób, że po prostu nie wysłał ich na śmierć. A „Pianista” pokazał piękną postawę niemieckiego oficera, porucznika Hosenfelda, który bohatersko ratował od śmierci żydowskiego muzyka Władysława Szpilmana, któremu przynosił kanapki.

Schindler ratował Żydów w Krakowie, Hosenfeld w Warszawie. Where is Cracow, where is Warsaw? In Poland...

A Polacy? A Polacy, w liczbie piętnastu, zapędzali w tym czasie półtora tysiąca Żydów do stodoły w Jedwabnem. Niestety Niemcy tym razem wyjątkowo z ratunkiem się spóźnili...

3. Czy powstał jakiś światowej sławy film albo powieść – poprawcie mnie państwo, jeśli się mylę – o tym, jak Polacy ratowali Żydów w czasie wojny?

Powstały za to sławne działa o tym, jak Polacy mordowali Żydów. Cały świat już zna „Sąsiadów” Tomasza Grossa, a wkrótce pozna film „Pokłosie”. A wcześniej był słynny Shoah” Lanzmanna, o zbrodniczej wobec Holocaustu obojętności polskich chłopów.

Z dzieł literackich i filmowych płynie w świat jasny przekaz - Polacy zabijali Żydów, a Niemcy ich ratowali.

4. Zbrodniczy naród, ci Polacy. Zbrodniczy od wieków, bo już tysiąc lat temu, okrutni Polacy mordowali niemieckie dzieci na tarczach pod Cedynią.

Taki obraz Polski ma w oczach przeciętny Amerykanin, na przykład Barrack Obama. Taki obraz ma już też przeciętny Polak, na przykład Maciej Stuhr.

5. Kiedy już polscy twórcy przedstawią pełny obraz polskich zbrodni na Żydach, koniecznie trzeba będzie pokazać światu, jak Polacy rżnęli piłami Ukraińców na Wołyniu. Te straszne zbrodnie też nie mogą zostać zapomniane.

Jak katharsis, to katharsis..."
Źródło...
http://wpolityce.pl/artykuly/41505-polacy-zabijali-niemcy-ratowali-zydow-z-dziel -literackich-i-filmowych-plynie-w-swiat-jasny-przekaz

ocenił(a) film na 9
Spring_amor

"Szanowny Panie, czyż nie powinniśmy oceniać słowa, a nie to kto do jakiej partii w demokratycznym państwie należy?"
Ależ ja oceniłem słowa! A fakt przynależności do partii, która twierdzi (ustami prezesa, który jest alfą i omegą tej partii), że w Polsce nie ma demokracji jest dla mnie znaczący (vide wyżej). Zresztą, ta partia ma na koncie dużo więcej występków i ludzie, którzy się nie odcinają od PiS-u, są dla mnie mało wiarygodni...

"Byli bydlacy wśród Polaków, Żydów, Niemców i Rosjan i tak samo byli i są wspaniali ludzie we wszystkich tych narodach."
"Problem pojawia się wówczas, gdy zachwiane zostają proporcje w ukazywaniu bądź fałszowaniu prawdy."
W powyższej Twojej wypowiedzi zabrakło proporcji, bo przestawiłeś stalinowski aparat represyjny, jakby składał się tylko z Żydów...

"Ukazujmy w odpowiednich proporcjach i zgodnie z prawdą historyczną bolesne i chwalebne momenty historii każdego z narodów, a nie będzie problemu i sporów..."
Rozumiem, że t Ty chciałbyś narzucać granice proporcji...

ocenił(a) film na 1
dominiorek

Niestety nie ocenił Pan słów, tylko spojrzał na nie przez pryzmat osoby, która je napisała. Poza tym jeśli dla Pana przynależność do PiS'u lub sympatyzowanie z nim wyłącza wiarygodność to świadczy o Pana małej wiarygodności jako obiektywnego rozmówcy. W politykę nie będę wchodził, ale nieudolność, kolesiostwo, nepotyzm i liczba afer jaka piętnuje obecny rząd, a właściwie despotę Tuska przerosła skalę każdego z poprzednich rządów od AWS, SLD czy PiS, a mimo to zawsze wysłucham zarówno polityka PO, jak i jego zagorzałego wyborcę i ocenię słowo, a nie znaczek partii.

Odnośnie proporcji to podtrzymuję to co napisałem, a Pana zachęcam do lektury i analizy struktur NKWD i UB w okresie stalinowskim i czy Pan chce czy nie to aparat represyjny składał się w przeważającej części z Żydów, ale o tym się milczy, bo gdy tylko słówko się na ten temat głośniej wspomni, to zaraz zostaje się okrzykniętym antysemitą, co jest oczywistą bzdurą i zwykłą oceną faktów ! i nie ma znaczenia czy to Żyd, Rumun, Polak, Niemiec czy Hindus trzeba to przyjąć i uczciwie przyznać. Czego oczywiście będzie bronić wyborcza jako taka mająca w swych najwyższych rzędach właśnie ludzi pochodzenia Żydowskiego (chociażby Michnik, jego brat z domu Szechter, prokurator UB w okresie stalinowskim).
Żądam tylko uczciwego podejścia do sprawy, a nie ukazywania Polaków jako antysemitów i morderców, bo to nasi rodacy donosili na zachodzie o tym co się dzieje pod okupacją niemiecką, to Pilecki na ochotnika szedł do Auschwitz, za co był przez UB'eckie kanalie torturowany i rozstrzelany. W Powstaniu Warszawskim 1944 Polacy szturmowali Gęsiówkę, żeby ratować więzionych tam Żydów, którzy według zeznać schwytanego Niemca mieli lada dzień zostać rozstrzelani, a po uwolnieniu czynnie brali udział w walce. Zresztą i tak trudno by wyliczyć wszystkie dowody wspieranie się obu narodów i pewnie wielu wzajemnego niszczenia. Nie zmienia to faktu, że to Polacy mają najwięcej drzewek w ogrodzie...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprawiedliwy_w%C5%9Br%C3%B3d_Narod%C3%B3w_%C5%9Awia ta

ocenił(a) film na 9
Spring_amor

"Niestety nie ocenił Pan słów, tylko spojrzał na nie przez pryzmat osoby, która je napisała."
Sofizmat w klasycznym wydaniu.
Nie dość, że odniosłem się do słów Wojciechowskiego, to jeszcze udowodniłem jego ignorancję (vide wyżej). Wiesz po czym poznać sympatyka PiS-u? Gdy tylko się zacznie krytykować PiS, to natychmiast w odwecie atakują Tuska i PO. Już pomijam fakt, że w ten sposób pokazują, że nie mają argumentów na obronę swoich "wybrańców". Dla mnie najzabawniejsze jest ich postrzeganie świata: skoro jest przeciwko PiS, to znaczy, że jest za PO...
Na tym bym skończył dyskusję o politykach, bo naprawdę nie są godni uwagi...

"Odnośnie proporcji to podtrzymuję to co napisałem, a Pana zachęcam do lektury i analizy struktur NKWD i UB w okresie stalinowskim..."
Misiu kolorowy, ja to dawno temu uczyniłem i mogę świadomie napisać, że jesteś kłamcą. Bo od kiedy to 40% oznacza "przeważający"?

"Żądam tylko uczciwego podejścia do sprawy..."
Wpierw sam pokaż swoją uczciwość! Bo wielokrotnie mijasz się z prawdą! Choćby na temat Stefana Michnika, który był PRZYRODNIM bratem Adama...

ocenił(a) film na 1
dominiorek

"Zapomniałeś tylko dodać, że ten pan jest posłem PiS do europarlamentu... To ma znaczenie!"
No faktycznie... odniósł się pan (chociaż widzę, że chyba przeszliśmy na ty... nie wiedzieć dlaczego) do słów i w żadnym stopniu nie miało znaczenia z jaką partią sympatyzuje autor :D
W takim razie życzę dalej tak "obiektywnego" spojrzenia... pańskie wypowiedzi są dobitnym dowodem na skrajny Tuskowo PO'wskie opętanie, w odróżnieniu od pana czuję się szczęśliwy, bo mam wszystkich polityków w **** i staram się każdego ocenić bez emocji. Można sporo wymienić co złego zrobiło SLD, AWS, PiS, ale to ile nepotyzmu, afer i korupcji jest przez 7 lat PO to jeszcze nigdy nie było i wiem co mówię nawet z "własnego podwórka". Zresztą PO to już nie PO sprzed 7 lat, teraz właściwie jest tam tylko tusk, vęcą rostkowskI, pitera, sikorski, niesioł i kopacz, no doborowa banda... :D

Misia kolorowego to sobie pan sam możesz przytulić, żeby frustracje swoje uspokoić, to może wówczas pan zrozumiesz, że aparat UB w Polsce podlegał też de facto aparatowi radzieckiemu, gdzie osób pochodzenia żydowskiego było jeszcze więcej i nie rozumiem jak można milczeć o tym wszystkim robiąc z nas bezpodstawnie antysemitów, gdyby dajmy na to we Francji po wojnie Polacy stanowili na najwyższych szczeblach najgorszego aparatu represji i terroru i mordowali francuskich patriotów to dzisiaj ktoś by o tym milczał i robił za nazywanie prawdy z Francuzów "polakofobów"? Nie ! To by było nazywanie prawdy po imieniu.

No faktycznie... przyrodni :-) To BARDZO, ale to BARDZO WIELE zmienia :D

Życzę trochę więcej refleksji i dystansu, a teraz może Pan odpisać coś tam w stylu misiu kolorowy (bo ja do tego momentu zwracałem się do pana uprzejmie), a ja sobie obejrzę jakieś fantasy dla relaksu.

ocenił(a) film na 9
Spring_amor

Jak zwykle, nic merytorycznego, zupełnie, jak orion_2. Kiepskie sofizmaty.
Przestań się dąsać o to per "ty". Na forach dyskusyjnych tak się pisze i koniec. Zresztą na "Pan", to trzeba sobie zasłużyć...

No to już wiem, że jestem Tuskistą opętanym przez PO. Dobrze, że nie przez diabła, choć dla niektórych to to samo :)
A w twoją ocenę bez emocji, zupełnie nie wierzę. Ale miło jest czasem poczytać nietrafione oceny własnej osoby ;)

"...aparat UB w Polsce podlegał też de facto aparatowi radzieckiemu, gdzie osób pochodzenia żydowskiego było jeszcze więcej..."
Tak. Stalin i Beria byli Żydami. Ile to znaczy więcej? 41%? Bo skoro dla ciebie 40% oznacza przeważający, to chyba tak...
Czy już wszędzie widzisz Żydów, czy tylko gdzieniegdzie?

Polecam polską fantastykę: "Anatomia upadku". Skoro masz wszystkich polityków w [nie wiem w czym] i nie jesteś obłąkany PiSem, to docenisz. :)

dominiorek

"Czy już wszędzie widzisz Żydów, czy tylko gdzieniegdzie?"

Te slogany się już trochę zestarzały. Wymyśl coś mądrzejszego.

strongoral

"Czy już wszędzie widzisz Żydów, czy tylko gdzieniegdzie?"

A dlaczego Żydzi zmieniają nazwiska na polsko-brzmiące?

ocenił(a) film na 9
strongoral

nie zmuszam cie do czytania swoich wypowiedzi
zwłaszcza, że była skierowana do kogoś innego

dominiorek

A co? Nic do łepetynki nie przychodzi mądrego?

ocenił(a) film na 9
strongoral

A co? Założyłeś konto dzisiaj, żeby trollować?
Ja ci żreć nie dam!

dominiorek

"W powyższej Twojej wypowiedzi zabrakło proporcji, bo przestawiłeś stalinowski aparat represyjny, jakby składał się tylko z Żydów..."

Jeśli chodzi o wyższych oficerów to tak zaiste było. Większość była Żydami.

ocenił(a) film na 9
romkrajewski

No to składał się tylko z Żydów, czy w większości? A może Żydzi stanowili większą połowę?
Ile to jest większość?
Podasz źródło?
Masz dane liczbowe?

dominiorek

Wg danych IPN-u możesz sprawdzić na Wiki. Jeśli się z tym nie zgadzasz to monituj to do IPN-u.

ocenił(a) film na 9
romkrajewski

Widzisz, nie potrafisz nawet podać źródła, trollu...
Zapewne chodzi ci o dr. Szwagrzyka, historyka IPN?
Ja nie neguję danych IPN, sęk w tym, że ty tak...
Zatem czytaj:
http://www.bibula.com/?p=31417

:)

ocenił(a) film na 8
Spring_amor

To prawda. Wystarczy troche wiedzy. Dlaczego ty jej nie masz?

ocenił(a) film na 1
per333

Poleciłbym ci kilka książek do edukacji, żebyś wzbogacił swą "tak wielką" wiedzę, ale niestety podstawówkę dawno skończyłem i nie wiem jakie teraz książki na tym poziomie się poleca.

ocenił(a) film na 8
Spring_amor

Ale z twoich postow wcale nie wynika, ze skonczyles podstawowke. Wprost przeciwnie. Jak to wiec z toba tak naprawde jest?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
HRA

Naczelny Geju Filmwebu, rok temu tez chciales bym sobie gdzies poszedl. Ale co ty mozesz? Jaka masz moc i wladze? Jestes tylko gejowata miernota, ty to wiesz, ja to wiem. Mozesz szczekac, zapluwac sie, ale pozostajesz bezradny, zapluty w swojej bezsilnosci. Maly zniewiescialy pedalek.
Prawie na pewno jestes czlowiekiem cierpiacym na bardzo powazne zaburzenia psychiczne. Do tego dochodzi niski potencjal intelektualny, co wytyka ci tu wielu filmwebowiczow, oraz skrajne faszyzujace poglady. Oto obraz HRA.

ocenił(a) film na 1
per333

dobra, a teraz idż pomóc łojcom w polu i nie zawracazj rzyci.

ocenił(a) film na 8
HRA

Ty tylko o rzyci myslisz, Naczelny Geju Filmwebu. Byles juz na Filmwebie tyle razy posmiewiskiem, ze chyba czas najwyzszy bys zaczal ogladac sie za meskimi dupami z dala od tego portalu.

ocenił(a) film na 1
per333

fajnie, a teraz pozamiataj po sobie słomę i spadaj.

ocenił(a) film na 8
HRA

Gejowaty HRA, ile razy trzeba tobie tlumaczyc, ze ty nie masz zadnej mocy by kogos stad wyprosic. Jestes tylko malym przyglupiastym gejem. Zapluwaj sie dalej ze zlosci, poobserwuje twoje zmagania z samym soba.

Spring_amor

"Czy powstał jakiś film o naradzie w Wannsee, gdzie uchwalono wymordowanie milionów Żydów, po czym skonsumowano na obiad meduzy i w trzech smakach drób."

Skoro Wojciechowski nie zna świetnego filmu o naradzie w Wannsee to czemu się ignorant wypowiada? A z tymi meduzami na obiad to skąd wytrzasnął? Jak można jeść meduzy?

ocenił(a) film na 1
Poprawiacz_napisowy

EEEEeeeee, widzę, że mamy na filmwebie Znafffccccęęęę :) Pochwal no się znafco tym tytułem tego filmu.

ocenił(a) film na 9
ulisses_prime

http://www.filmweb.pl/film/Ostateczne+rozwi%C4%85zanie-2001-94717

ocenił(a) film na 1
dominiorek

A, zwracam honor. Tutaj macie rację.

ocenił(a) film na 9
ulisses_prime

Za karę, zjesz meduzę...
;)

ocenił(a) film na 3