Kolejny film o Żydach. Nie masz pomysłu na film ? Zrób film o biednych Żydach. Ratowanie Żydów, zabijanie Żydów, jedzenie Żydów, Żydzi w obozie, Żyd w supermarkecie, Żyd zabijający Żydów, Żydolotek, Żydzi Zombie, Żyd zabijający Polaków, Żyd jedzący wieprzowinę - To się sprzedaje !
Ale pamiętaj! Musisz wszystkim wmawiać, że to co zrobiłeś jest głębokie !
To byłby zwykły film o jakiejś ukrytej zbrodni, która zostaje odkryta po latach, gdyby nie to, że reżyser użył Karty żyda i karty Polaka antysemity - istne Jokery wśród filmów. To byłby zwykły film, gdyby nie angaż pewnych środowisk. Pochwała ze strony Wajdy, Gazety Wyborczej. Zaproszenie Stuhra do programu Lisa, programu Olejnik. Krytyka ze strony Ziemkiewicza - genetycznego patrioty. Polacy zostali znowu podzieleni na - patriotów i antypolaków.
Patrioci burzą się, że znowu się mówi o Polakach źle. Mówi się o Polakach jako antysemitach, mordercach. Zdają sobie sprawę, z tego, że czy to Polak, czy to Żyd - taka osoba może być mordercą. Nie odpowiada im jednak sranie do własnego koryta.
Antypolacy są uradowani, że film ukazuje prawdę. Dowiadują się z niego, że ludzie są różni. Najwyraźniej wcześniej tego nie wiedzieli. Chyba wcześniej im do głowy nie wpadło, że Polak może zabić Żyda i dlatego to dla nich takie poruszające i głębokie. Na tej wiedzy, że człowiek, nieważne jakiej narodowości, może zabić, chcą łączyć, a nie dzielić.
Na pytanie: Co mamy z tego filmu zrozumieć ? Stuhr odpowiada:
"Mogą się zdarzyć takie przypadki - skrajne, statystycznie może nawet nieistotne -To już nie będziemy się spierać o liczby- że może z Polaków i ze mnie, wyjść coś strasznego. Jeżeli będziemy wierzyć, że Polacy robili tylko świetlane rzeczy, to się możemy kiedyś znowu zdziwić.No i dlatego w filmie wszyscy wieśniacy to antysemici, a ten co dąży do poznania prawdy, jest biedny i osamotniony. Dlatego atmosfera filmu wytwarza złudzenie, że w współczesnych czasach, wiele Polaków to antysemici. Ja się nigdy nie spotkałem z antysemitą, przynajmniej z żadną osobą, która głosiłaby takie poglądy oficjalnie."
Film jest niezwykle tendencyjny i prowadzi widza po sznureczku do jednoznacznych wniosków. Wieśniacy to Ci źli, Stuhr to ten dobry, który poszukuje prawdy. Istny czarno-biały świat.
Ostatnio Pilaster pisał o genetycznych patriotach, którzy jego zdaniem, na siłę chcą przedstawić gospodarkę Polski w jak najgorszym świetle. No a teraz PO/lewacy/antypolacy chcą na siłę przedstawić historię Polski w jak najgorszym świetle, nawet wymyślają, że Polacy przywiązywali dzieci do tarcz pod Cedynią. Potem się poprawiają i piszą "Polacy nie przywiązywali dzieci do tarcz. Oni do nich strzelali".
Mogłoby się wydawać, że stoję po stronie Patriotów, a nie Antypolaków, ale nic bardziej mylnego. Mnie nie razi sam film w sobie, bo jest to jakiś wannabe kontrowersyjny średniak, ale angaż środowisk lewackich jaki obserwuję w związku z premierą tego filmu.
Aprobata ze strony GW, Tomasza Lisa, Andrzeja Wajdy, Olejnik - to ja może podziękuje za te wasze lewackie, gówniane łączenie, a nie dzielenie.
Ciekawostką jest SCENARIUSZ LEKCJI proponowany przez studio monolith, który podesłał mi Idiota.
http://monolith.pl/uploads/tx_usermonolith/NOWE_SCENARIUSZE_LEKCJI_08.pdf
Najlepszy jest punkt 15. :
"Kto może oskarżać Pasikowskiego o wymowę antypolską, a dla kogo tak jak dla producenta filmu, ma on charakter propolski i ogromne znaczenie. Scharakteryzuj obie postawy i ich znaczenie. Opowiedz się po jednej ze stron. "
Podobno miało być łączenie, nie dzielenie, a wyszło jak zawsze. Zadanie ma doprowadzić młodzież do wniosku, ze Ci co oskarżają to Pisowskie oszołomy, a Ci propolscy, tak jak producent filmu, to PO. Oczywiście nie dosłownie... Naprawdę nie wiem co jest w tym filmie propolskiego. Ukazanie zgrai wieśniaków-polaków ścigających młodego Stuhra i wątek zbiorowego mordu dokonanego przez Polaków, czy może "głębokie" przesłanie, że ludzie są różni i, że mogą się zdarzać skrajne przypadki?
Ciekawostka nr.2 : Film współfinansowali Rosjanie :D
http://wpolityce.pl/wydarzenia/40714-poklosie-wspolfinansowali-rosjanie-spodobal -im-sie-scenariusz-zapowiadaja-kolejne-projekty-w-polsce