PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156604
6,8 62 krytyków

Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Jestem Żydówką i jestem z tego niezwykle dumna, nie ma na świecie Narodu mogącego pochwalić się tak wielkimi dokonaniami. Wstyd mi za polskich antysemitów, Pan Pasikowski, prof. Gross itp. głoszą prawdę-Polacy zabijali Żydów i trzeba o tym głośno mówić. Konflikt w Palestynie, amerykańscy Żydzi itd . są jedynie zasłoną dumną i swoistym usprawiedliwieniem dla wyssanej z mlekiem matki nienawiści dla Żydów.
Żydzi powinni dostać odszkodowania! Gdzie te 65 mld dolarów ( i tak policzone łaskawie)?
To nie łaska, tylko to co się Żydom należy!

reoms2

Nie przeczyta, nie logowała się od półtora roku.

Estera1984

żydówki powinnaś wstydzić się za swoich dziadków którzy Mordowali Polskich Patriotów dla Armii Czerwonej , Gmina żydowska nie uczy wasz tego jak Żydzi mordowali Polaków ? jeszcze wy żydzi okupujecie Polski Senat i wam mało . Jestem za tym żeby Gmina żydowska odłozyła się od Polski .

vAkatsuki

"jeszcze wy żydzi okupujecie Polski Senat i wam mało"

To może z tych omamów zabijesz od razu polskie władze, które śmią nie odzwierciedlać twojego światopoglądu? Niejaki Eligiusz Niewiadomski też tak miał.

Estera1984

żydówko jesteś dowodem na to ze żydzi są wrogo nastawieni na Polskę , żydzi mordowali Polaków dla Armii Czerwonej i współpracowali razem z ZSRR i razem mordowali się Polaków i krzywdzili się Polski Lud ! to nie pisz bzdur ! .

Estera1984

Twoja wypowiedź mnie zaniepokoiła. Nie tyle mnie, co moją myśl o tobie i o współczesnych Żydach.

Przecież dobrze wiesz, jaki syf panuje w polskim internecie, jak to "wielcy polscy internauci", chcąc się dowartościować, myślą: "A powyzywam Żydów, Niemców, czerwonych i kogo tam jeszcze popadnie, żeby się podchełpić tym, jak to inni, podobni mi internauci mnie chwalą... W grupie siła!".

Takim prostakom nie przegadasz. Po co więc rzucać się w paszczę lwa? Bądź sobą i po prostu bądź z tego dumna. Zdaję sobie sprawę, że niektórzy mogą mieć za granicą nietęgie zdanie o Polakach, przez wypowiedzi osób w twoim stylu, ale jest na to prosty sposób: klasa.

Uważam za prostactwo robienie z siebie za granicą krzykliwego, porąbanego narodowca, tak jak ostatnio polscy kibole zaatakowali muzyczną imprezę na przedmieściach Londynu. Tacy to myślą, że trzeba tak robić na obczyźnie, by dać świadectwo swojego "patriotyzmu". A dla mnie patriotyzmem jest właśnie-że się tak wyrażę-towarzyskie zapominanie o nim. Bądź dobrym człowiekiem, przyjaznym kompanem, który kogoś tam wesprze i dopiero wtedy ktoś zrewiduje swój pogląd o twojej narodowości... Nawet nie myśląc o swym narodzie (ten, kto robi to 24h/dobę, ma nierówno pod sufitem) polepszyło się o nim mniemanie! Ośmielę się stwierdzić, że właśnie tacy "niemyślący" (w tym kontekście to nie obraza), Polacy na obczyźnie, nawet nie zamierzając to osiągnąć, przynoszą nam dumę.

To jest dla mnie sposób na przełamywanie stereotypów. Zarówno tych wmawianych o Polakach, jak i o Żydach. Jesteś Żydówką, ale jeśli z miejsca o tym wspomnisz doniosłym tonem na starcie wypowiedzi, to mimowolnie osiągasz odwrotny efekt. Ktoś, kto nie jest np. antysemitą, z miejsca zacznie myśleć "Nosz będzie się na mnie za tych współczesnych narodowców wyżywać... A może w tamtych poglądach coś jednak jest...". Tymczasem zaś będąc miłą, uprzejmą, koleżeńską itp. wzbudzisz zaufanie: i dopiero potem, gdy całkiem przypadkiem wyjdzie na jaw bycie Żydem (nie żebyś czekała z wyskokiem)... TO dopiero będzie efekt.

A jeśli wtedy wyjdzie na jaw antysemityzm rozmówcy, to tylko się ośmieszy, skoro przeczy ciepłej, przyjaznej sympatii, którą sam doświadczył. Polscy nacjonaliści i skrajni Żydzi w stylu Debbie Schlussel... wszyscy jesteście jedni drugim sobie warci.

Ketosz

Estera1984

Krótko mówiąc, czyż nie prościej i wymowniej byłoby napisać o tym filmie "Miło, że ktoś o tym jeszcze pamięta."? "Podkrzepła we mnie narodowość polska, czuję się zaszczycona"?.