Postanowiłem obejrzeć ten film po fali krytyki jaką wywołał. Rzadko oglądam polskie filmy więc stwierdziłem, że coś w tym musi być. Co mnie w tym filmie urzekło? Klimat, ten dreszcz tajemniczości, podejrzane spojrzenia mieszkańców wsi i atmosferę tak ciężką, że można by powiesić siekierę. Fabuła opowiedziana jest w taki sposób, że ciężko się oderwać aby nie przeoczyć czegoś, nie zgubić wątku, nie rozproszyć klimatu który nas ogarnia. Druga sprawa to kontrowersje. Po pierwsze, to jest tylko film i nie opowiada on o wszystkich Polakach na wsi tylko o danej społeczności. To jest film, a nie dokument oparty na faktach. Nigdzie nie ma napisane "ta historia zdarzyła się naprawdę" i zażenowanie mnie ogarnia jak czytam wpisy fanatycznych patriotów (nie, nie jestem lewakiem, śmieciem z antify, zdrajcą narodu... jestem patriotą, który potrafi odróżniać prawdę od fikcji i film od rzeczywistości), że ten film obraża Polskę, że to żydowski spisek, że aktorzy to zdrajcy narodu. Ludzie... to tylko film. Polecam wejść pod Star Warsy i pisać, że ten film jest rasistowski, bo nie było Azjatów, Indian, Słowian, Czeczenów i tak dalej... To jest thriller, w dodatku polski. Musi mieć odpowiednią fabułę, bo raczej nie widzę polskiego thrillera nagrywanego w Warszawie opowiadającego o sekcie w slumsach. Polski, więc musi dotyczyć Polski, a że taki temat wywołałby sporo kontrowersji, to film dobrze by się sprzedał i ludzie by obejrzeli z czystej ciekawości. Przykład? Kod da Vinci.
Nie wierzę. Po prostu nie czytam i nie wierzę. Czy ty właśnie zestawiłeś Pokłosie z Gwiezdnymi Wojnami i Kodem da Vinci? Jeśli sądzisz , że takie rzeczy nie miały miejsca to polecam usiąść do książek. Polacy nie zawsze byli tymi dobrymi - często sami pomagali w propagandzie antyżydowskiej. To nie SS-mani wybijali im szyby w oknach. Niemieckie obozy śmierci były jedynie kulminacją tych ksenofobicznych nastrojów. Polecam ci poczytać trochę z twórczości Joanny Tokarskiej Bakir - antropolożki kultury , lub np Alicy Całej. Dla leniwych daję cytat z pracy J.Tokarkiej-Bakir z pracy pt. Wieszanie Judasza - ''Agresja wobec Żydów narastała w przedwojennym społeczeństwie polskim do tego stopnia , że zaczęła niepokoić nawet ministrów polskiego rządu (...) Agresja ta spotykała się również z kościelnym przyzwoleniem - w publicznych wystąpieniach Kościół katolicki deklarował wprawdzie poglądy antyrasistowskie , jednocześnie wydając ''Mały Dziennik'' czy Rycerza Niepokalanej'' zalecając segregację społeczną i obyczajową. Katolicka agencja prasowa rozpowszechniała antysemickie ulotki wzywając np. do bojkotu handlu żydowskiego czy nauczania przez żydowskich nauczycieli. Pojawiły się rozmaite hasła takie jak ''Nie kupuj u Żyda'' lub ''Bij Żyda'', które były częścią jawnej kościelnej propagandy''. Tokarska Bakir pisze o bardzo wielu kwestiach żydowskich sprzed wojny i o tym jak ludność polska zachowywała się w stosunku do ludności żydowskiej. Tutaj kolejny cytat z tej samej pracy - to wypowiedz jednej z respondentek - ''ciągnięto za pejsy , czasem obcinano. Dzieci żydowskie do szkoły chodziły bez jarmułek , bo sprzeciwiała się temu ludność katolicka. Przed żydowskim świętem picia rosy , Polacy sikali w ramach żartu , a jak były święta nasze to żyd musiał w domu siedzieć. Unikał spotkania z herodami (grupy kolędnicze) bo by go zbito.''
Praca ''Wieszanie Judasza'' porusza każdą kwestię z Pokłosia , łącznie z tzw. pożydowskim mieniem czy mitologią penalną (racjonalizacja diaspory żydowskiej i ich tułaczki po świecie - kara za zabicie Jezusa).
Pokłosie dlatego właśnie zrobiło na mnie takie wrażenie , bo BYŁO REALISTYCZNE. Oczywiście nie jest to dokument , ale błagam cię , TO MIAŁO MIEJSCE. Nie ważne czy jesteś patriotą - nie wybielaj historii. Polacy robili co robili , jeśli uważasz , że Pokłosie było tak samo wiarygodne co strzelanki w kosmosie , to ze smutkiem muszę stwierdzić , że coś w twojej edukacji poszło nie tak.
Ale ja nie wybielam historii... Raczej kierowałem swoje słowa do wszystkich oburzonych faktem, że Polacy także święci nie byli. Bo nie byli. A ze Star Warsami miałem na myśli idiotyczne komentarze typu "ten film to kłamstwo, wcale tak nie było, Polacy nie mordowali żydów!!!oneonejedendwa" są tak samo kretyńskie jak wejście pod Star Warsy i pisanie "To kłamstwo, nie da się odbijać pocisków laserowych mieczem świetlnym!!!1oneonejedentrzy". No i kierowałem te słowa też do osób bojkotujących film i nazywających aktorów zdrajcami. To tylko film.
Co ty wypisujesz, za "prawdy objawione" ? Hasła ''Nie kupuj u Żyda'', a palenie stodoły pełnej ludzi to dwie różne rzeczy. Był jeden szczególny gatunek żołnierza, który robił takie rzeczy i to często.
Wywiad z kobietą, która mieszkała w Jedwabnem.
https://www.youtube.com/watch?v=sajQZyiGP7Y
Byłeś tam, że wiesz ? Ta kobieta była, Ty nie. Wytykanie braku edukacji i tego typu wycieczki personalne zatrzymaj dla siebie.
Polecam dodatkowo film: http://www.filmweb.pl/film/Id%C5%BA+i+patrz-1985-35185 .Żebyś chociaż wiedział o czym mówisz i co dokładnie zarzucasz ludziom, tzn. jak wygląda zaganianie ludzi i palenie w stodole (nie przypomina anime).
Nie zestawiłam haseł bojkotujących z paleniem żywcem. Jeśli taką konkluzję wyciągnąłeś , to jest ona błędna. Mój post odnosi się do ludzi , którzy piszą o antypolskiej propagandzie w Pokłosiu , zbulwersowani , że Polacy zostali ukazani negatywnie. Tym czasem Pokłosie jest filmem , który doskonale ilustruje nastroje antysemickie w Polsce , jeszcze zanim powstały zorganizowane obozy śmierci. Do masakr na ludności żydowskiej w Polsce dochodziło , nie ma co zaprzeczać , że nie - nie zarzucaj mi proszę , że nie wiem o czym piszę. Tutaj akurat bardzo się mylisz.
Ja podałem Ci konkretny link do wywiadu z kobietą, która w Jedwabnem żyła. Jest tego więcej. A ty dalej ogólniki...
"doskonale ilustruje nastroje antysemickie w Polsce". Możesz się zaprzeć i tyle... tyle, że racji nie masz w sprawie Jedwabnego. Tak więc zestawiłeś "hasła bojkotujące" z paleniem żywcem.
Zresztą co za bzdury te twoje uogólnienia... "nastroje antysemickie w Polsce itd". I nagle tylu Sprawiedliwych wśród Narodów Świata to Polacy. Wg. tego co wypisujesz nie powinno być ANI JEDNEGO. Rząd w Polsce też jakoś nie współpracował w kwestii wydawania Żydów Niemcom jak np,. we Francji.
Tak więc dla podsumowania: nie masz racji co do Jedwabnego i nie masz racji oceniając ogólne nastroje wśród Polaków.
To, że przeczytałeś kilka negatywnych przykładów, to nic nie znaczy. W mieście w którym mieszkasz też jest pewien procent przestępców. Czy to znaczy, że też TY jesteś złodziejem ???
Tak na wstępie , z moich postów możesz chyba spokojnie wyklarować , że jestem płci żeńskiej . także nie ''zestawiłem'' tylko ''zestawiłam'' jak już. I nie , nie ogólniki , bo w moim poście masz chyba wyraźnie napisane nazwiska antropolożek , które poświęciły całe życie nad badaniami antysemityzmu w Polsce przez drugą wojną - to właśnie na postawie ich dorobku naukowego oparłam swoje stanowisko. Dla leniwych napisze jeszcze raz - Joanna Tokarska-Bakir (antropolog kultury , profesor nauk humanistycznych , zajmowała się głownie stosunkiem Polaków do Żydów oraz Zagładą Żydów) raz Alina Cała ( pracownica naukowa Żydowskiego Instytutu Historycznego. Zajmuje się historią stosunków polsko-żydowskich w XIX i XX wieku, w tym dziejami antysemityzmu, stereotypami narodowościowymi, ruchami ideologicznymi wśród Żydów i historią Żydów okresu powojennego).
''podałem Ci konkretny link do wywiadu z kobietą, która w Jedwabnem żyła'' - to doprawdy cudownie , tylko , że ja NIGDZIE nie pisałam w swoich postach na temat tego konkretnego miejsca , więc wykłócanie się , że ''ona tam była a ja nie'' jest trochę z kosmosu wzięte. Ja jedynie (przywołując autorytety naukowe) staram się zwrócić uwagę , że przemoc Polaków wobec Żydów miała miejsce. Nie wiem czy odpisywanie Tobie ma sens , ponieważ mam wrażenie , że czegokolwiek bym nie napisała , będziesz stał twardo przy swoim zabetonowanym stanowisku - i dobrze - ja również ;) Tylko , że widzę pomiędzy nami zasadniczą różnicę - ja Ciebie traktuje poważnie , a ty mnie wyśmiewasz. Pewnie teraz zastanawiasz się gdzie dokładnie , więc od razu pomogę - ''załączam dodatkowo film (...) jak wygląda zaganianie ludzi i palenie w stodole (nie przypomina anime)''. Jak mniemam , wtrącenie na temat anime miało być docinkiem w moją stronę. Uwaga na poziomie podstawówki , ale pozdrawiam bardzo serdecznie.
Veiller: "Pokłosie dlatego właśnie zrobiło na mnie takie wrażenie , bo BYŁO REALISTYCZNE. Oczywiście nie jest to dokument , ale błagam cię , TO MIAŁO MIEJSCE. Nie ważne czy jesteś patriotą - nie wybielaj historii. Polacy robili co robili"
Dobrze to możemy iść tą drogą :) Zatem proste pytanie. Kto z Twoich przodków znęcał się nad Żydami. No... tylko nie mów, że takich nie było przecież Joanna Tokarska-Bakir i Alina Cała dokładnie to opisały. Sama się na to powołujesz.
Dlaczego zatem Twoi dziadowie rodzice bili Żydów ? Przecież i tak Ci ludzie ginęli w komorach, a jeszcze Twoi przodkowie.... straszne.
Pokłosie, co prawda nie dorównuje niemieckim paszkwilom antypolskim, ale jest cennym elementem w dziele eksterminacji Polaków. Współdziałanie Hanny Gronkiewicz Waltz, w zakresie zmatolenia młodzieży polskiej, jak i ministra Sikorskiego, w zakresie szerokiej popularyzacji antypolskich kłamstw na całym świecie, w oparciu o podległe mu jednostki organizacyjne MSZ, należy uznać za wielce pomocne we wspomnianym procesie eksterminacji narodu polskiego.
http://wpolityce.pl/polityka/144845-twoje-dziecko-tez-obejrzy-poklosie-warszawsk i-ratusz-nakazal-spedzanie-uczniow-na-film-pasikowskiego
http://powiewswiezosci.neon24.pl/post/102097,wciskaja-ludziom-poklosie-gdzie-sie -da