Nie ukrywam, że Władysław Pasikowski jest moim ukochanym reżyserem i z utęsknieniem
wyczekiwałem jego nowego dzieła. Warto było! Gruntownie opracowana historia, trzymająca widza
w nieustannym napięciu, obok którego nieodzowną cechę stanowi fantastyczna gra aktorów z
Ireneuszem Czopem na czele.
Reżyser nie bał się podjąć tak trudnego tematu, który w znikomych przypadkach, ale jednak
znajduje potwierdzenie na stronicach naszej zawiłej historii. Również "Pokłosie" bezsprzecznie
obnaża ponurą naturę człowieka - gotowego na wszystko w imię osobliwie pojętej korzyści.
"gotowego na wszystko w imię osobliwie pojętej korzyści." no to i tobie powinno sie cos nie zgadzac ,bo takie zachowanie jest charakterystyczne dla psychopatycznych karierowiczow tzw. po trupach do celu (vide polityka,szeroko pojęty showbiznes).Czyli dotyczy innych grup spolecznych zawodowych.Pewnie Pasikowski nakrecil film o wlasnej grupie zawodowej tzw. elity ... chociarz do elity to maja jak z Warszawy do LasVegas na piechote.
"Reżyser nie bał się podjąć tak trudnego tematu, który w znikomych przypadkach, ale jednak
znajduje potwierdzenie na stronicach naszej zawiłej historii"
Jak ktoś czyta podręczniki do historii napisane przez Grossa, to może znaleźć takie "potwierdzenie historii".
"Gruntownie opracowana historia, "
Najlepiej był opracowany motyw Kaliny, gruntownie rzekłbym ;) Żona, dzieci na utrzymaniu, a on zaczyna wydawać pieniądze na nagrobki. Dlaczego? I tutaj ciężko znaleźć sensowne wytłumaczenie. Bo coś mu się w główce uroiło, poczuł nagle taką potrzebę.
Bardziej absurdalnego wytłumaczenia dawno nie widziałem.
Gross opisuje tylko drobne epizody w wielkiej historii. Pokaż mi człowieka, który odbiera II wś tylko przez pryzmat książek Grossa i "Pokłosia".
Żydzi z projektu HEART ktory niedawno zaczął działać
http://www.heartwebsite.org/default.aspx?cc=pl-PL
jakoś dziwna jest korelacja miedzy Pokłosiem filmem fabularnym a uruchomieniem rzekomo nie supportowanego przez izrael oficjalnie (przez pewien okres) programu rewindykacji.teraz już go supportują .
Nie uważasz, że niezależnie od narodowości własność powinna wrócić do właścicieli, lub ich potomków?
Ja tu żadnej korelacji nie widzę, szczególnie że projekt tyczy się całej Europy a nie tylko Polski.
wlasność tak ale teraz może istnieć raczej jej ekwiwalent poza nielicznymi wyjątkami,a za reszte niech zwracają Niemcy.Ekwiwalent wartosci zburzonej nieruchomosci przez Niemców podczas II WŚ powinni oni zwracać a nie Polacy bo to oni zniszczyli podczas II WŚ .Proste i logiczne ale chyba nie dla Żydów.
Koszt zniszczonej nieruchomości przy zyskach z 70 lat korzystania z parceli pod nią jest znikomy.
"Reżyser nie bał się podjąć tak trudnego tematu"
Gdyby nakręcono film o Polakach, którzy założyli obóz zagłady i zabijali w nim żydów też byście szczekali, że film ma trudny, mocny temat?
Niestety duża część społeczeństwa jest ograniczona i jeszcze pisałaby, że przecież Polacy nie są święci i taka sytuacja mogła mieć miejsce.
"ale jednak znajduje potwierdzenie na stronicach naszej zawiłej historii."
No to gratuluję - ja swego czasu starałem się znaleźć w różnych poważnych publikacjach potwierdzenia faktu zaistnienia takich zdarzeń po 22 czerwca 1941 jednak zawsze znajdowałem info o niemieckich zbrodniach. Gratuluję dokonania historycznego odkrycia i doradzam udanie się z tym do IPN - no chyba że chodzi o książkę Grossa to jednak przepraszam ale to słabe fanasy - dużo bardziej polecam już twórczość George'a R R Martina, ewentualnie jeszcze Diunę niż to słabe bajkopisarstwo:).