PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156985
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Film pokazuje słabości człowieka - nie Polaka, ale każdego człowieka. Wszędzie ludzie są tacy
sami. Mechanizmy myślenia prostych ludzi niesamowicie realistyczne, czasem ma się wrażenie
że to reportaż. Danuta Szaflarska pokazała niesamowitą klasę, gra w jednej krótkiej scenie, ale
realizm powala. I to tworzy klimat tego filmu. I chociaż film jest dość przewidywalny, to ważny jest w
nim ten klimat, klimat typowej wsi... A tym którzy twierdzą że film mówi o nienawiści Polaków do
Żydów, przypominam (a może uświadamiam, bo jestem przekonany że co najmniej 40% osób
piszących tutaj nie obejrzała filmu) że film opowiada o Polaku budującym cmentarz Żydowski...
Zakończenie dobre, mocne, symboliczne, miało dać do myślenia każdemu kto nazywa siebie
Katolikiem. Trzeba było je tylko zrozumieć...

ocenił(a) film na 8

Jednak nie jest to film o wszystkich ludziach. Jesli chodzi o mieszkancow wsi, to opisuje on bez watpienia ludzi prymitywnych. A przeciez nie wszyscy tacy sa. Wydaje mi sie, ze w Europie Zachodniej coraz trudniej spotkac na tamtejszej wsi ludzi tak zacofanych, ksenofobicznych, nie mowiac juz o tym, ze farmerzy zachodnioeuropejscy sa czesto calkiem dobrze wyksztalceni. Przykladowo w Norwegii prawie kazdy farmer poza norweskim zna dwa jezyki obce (o ile dunski mozna uznac za jezyk obcy).

Polska wies ma swoja specyfike i nie ma sensu sie oszukiwac. Wielu polskich chlopow mentalnie tkwi w sredniowieczu. Takie zjawisko w Europie juz raczej zaniklo, podczas gdy u nas wciaz latwo sie na nie natknac. Podpalanie gospodarstw na Pomorzu dzierzawionych w latach 90-tych przez Holendrow bylo czyms zywcem wzietym ze sredniowiecza. Noca, z pochodniami, tlumek chlopow szedl ukarac Holendrow, ktorzy mieli czelnosc na polskiej (poniemieckiej) ziemi rozwijac produkcje, unowoczesniac metody uprawy roslin, zatrudniac miejscowych pracownikow i w dodatku, wypracowywac sobie zyski. Trzeba bylo te bezczelnosc ukrocic. To jest wlasnie ta mentalnosc, drzemiaca w chlopskich umyslach, ktora sprawia, ze ten ludek jest dla przecietnego Europejczyka tak egzotyczny i niedzisiejszy. Ta nieszczesna kultura chlopska przeniknela tez do polskiej, stad tak duzo w naszym spoleczenstwie zawisci. A zawisc to przeciez cecha iscie chlopska.

Mowiac krotko: chlop zywemu nie przepusci.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1
per333

Znafffffffca chłopów się znalazł. Kupił se gumowce, poczytał wyborczej i ekspert pełną gębą. A w Ameryce biją murzynów. Weź jedź tam i ich wszystkich oświeć. Będzie to z pożytkiem i dla Ciebie i dla nas.

per333

Plujesz oszczerstwami nie popartymi żadnymi faktami. Widzę że zawiść to nie cecha chłopska jak piszesz lecz Twoja wrodzona. Chyba że jesteś chłopem.

ocenił(a) film na 8
strongoral

Nie wiem czemu wy, najglupsi, zawsze na sile musicie udowadniac, ze jestescie najglupsi. Ile kont zalozyles 16 wrzesnia poza tym kontem i kontem Romkrajewski? Nie wiedziales, ze zakladanie multikont jest niezgodne z regulaminem? Czy mozesz mi racjonalnie wyjasnic czemu osoby intelektualnie najmniej wartosciowe maja sklonnosc do tworzenia wielu kont na forach? Co was do tego popycha?

P.S. i konto PiotrKowalski. To przeciez pachnie jakims uposledzeniem umyslowym, bo jak inaczej to wytlumaczyc? Oszolomski trolling i spaming?

per333

Jaki czynnik spowodował u ciebie takie skrzywienie psychiczne? Tatuś ciebie za rzadko przytulał? A może za często?
Weź sobie lepiej przeczytaj jeszcze raz podręczniki swojego guru Grossa, a tutaj w ogóle się nie wypowiadaj.

per333

I jeszcze konto per333.

To twierdzisz że otaczają Ciebie sami antysemici ...? Rozumiem.
Są oni najgłupsi...? Rozumiem.
I jeszcze intelektualnie najmniej wartościowi? To ciekawe....
A jakieś głosy w głowie ... słyszysz?

Bardzo ciekawy przypadek.

Nie zgadzam się. Chłop potęgą jest i basta. Zerknij na "Historię Kowalskich" to może zrozumiesz jak podłym paszkwilem jest Pokłosie.

ocenił(a) film na 5

(, klimat typowej wsi... ) mieszkam na wsi od urodzenia i takich scen nie widać a są w mojej wiosce Polacy kilka rodzin ukraińskich , i jedna niemiecka w dodatku ewangelicy i jakoś nie ganiamy się siekierami i widłami

użytkownik usunięty

Może określenie "typowa wieś", którego użyłem nie jest trafne. Nie chodziło mi o wieś jako miejsce, tylko o tę "wieś" w ludzkich głowach, ten prosty, żeby nie powiedzieć prostacki sposób myślenia. Ja pochodzę z dużego miasta wojewódzkiego i naprawdę można tu znaleźć sporo osób, którzy w głowie mają właśnie taką "wieś".