PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156734
6,9 66 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Propaganda

użytkownik usunięty

Jakim to trzeba być debilem by dawać tego propagandowemu ścierwu ocenę większą niż 1?

Ale oczywiście. Przecież Polacy to chodzące anioły, jesteśmy jednym wielkim, zwartym i honorowym narodem.

Niestety drogi Perunie tak nie jest, jeżeli będziemy nasze błędy zamiatać pod dywan to w końcu nasza mentalność stanie się taka jak Niemców przed II Wojną Światową
czyli "wszyscy winni, tylko nie my". Dla ludzi o poglądach prawicowych trudno to przeżyć, ale niestety tak jest. Świat dzieli się na państwa okradane (Polska, Korea płd, Mongolia) i okradające (USA, Rosja, Chiny) i czego byś nie zrobił tego nie zmienimy a to że jesteśmy w tej pierwszej grupie nie zwalnia nas ze świadomości popełnionych czynów nie tylko tych pozytywnych ale też tych negatywnych.
Ja wiem, chciałbyś aby nasi żołnierze, partyzanci byli przedstawieni jak w "Czasie Honoru" - zwarci, gotowi zawsze chętni i nierealnie dzielni. Ale ten obraz jest wyimaginowany. Popytaj się ludzi którzy żyli w tym okresie. W AK była masa dzielnych żołnierzy, wytrwałych to prawda, lecz AK miało również ciemne strony takie jak odział "Salamandra" albo Ci którzy byli przed wojną w ONR, oni dużo nie różnili się od Ukraińskiego UPA tylko że byli po drugiej stronie.

użytkownik usunięty
WielkiKrasnolud

ONRowcy siedzieli razem z żydami w Auschwitz, a UPA przybijały niemowlaki gwoździami do ścian, tu nie ma porównania. Nigdy nie ma tak, że 100% jakiejś armii jest święta, ale zauważ, że w AK za wydanie żyda była kara śmierci. NSZ, który przez lewactwo nazywany jest antysemitami ratował żydów, a nawet jeden z głównodowodzących był żydem, w AK nawet nie było żydów na tak wysokich stanowiskach. Jedwabne, podawane jako przykład polskiego antysemityzmu było, co jest już dawno udowodnione dziełem Niemców. Takie filmy jak Pokłosie, niczym się nie różnią od propagandowego syfu kręconego w PRLu, dzisiaj po prostu promuje się nieco inne treści: homoseksualizm, jacy to Polacy są źli i nietolerancyjni. To ma na celu zabić naszego ducha narodowego, przedstawiać nas w najgorszym świetle pokazując takie durne wymyślone historyjki jak w tym filmie. Teraz powstał kolejny chłam o Wałęsie, niedługo doczekamy się pewnie filmu o Michniku jako wojowniku o wolność Polski uciskanego przez wrednych polskich antysemitów.

Żyd wtedy (i może nawet też częściowo dzisiaj) był traktowany przez większość europejczyków jak pasożyt, z resztą przyczyna leży w postępowaniu samych europejczyków na przestrzeni czasów. Wtedy prawica była mocno antysemicka i nie widziano w tym praktycznie żadnych wad. AK było organizacją prawicową i to bardziej Polacy się liczyli niż żydzi, a to jest normalne podejście. W Jedwabnem jest inna sprawa bo to Polacy Niemcom pomogli. Jest pełno przypadków tak jak piszesz że Polacy bronili i ukrywali żydów. Ale to jest jeden i myślę że nie jedyny przypadek w którym to my jesteśmy współwinni. Nie wiesz jakbyś zachował się na ich miejscu, bo nie żyłeś w tamtych czasach.

I wiesz co, ja nie jestem jakimś zwolennikiem lewej strony, ale gdyby nie to "lewactwo" to byś dzisiaj krówki pasł, albo pracowałbyś w jakieś fabryce 11 godziny za powiedzmy.... 12zł dziennie. Lewica ma też ogromny wkład w historię świata. Są postacie prot-agonistyczne jak Ludwig Waryński, Róża Luksemburg a nawet Józef Piłsudski i antagonistyczne jak Stalin, Beria czy Kim Ir Sen i to samo jest po prawej stronie - Ignacy Paderewski, Paweł Stalmach i złe. Hitler, Mussolini, Salazar i Batista. Oczywiście dzisiaj lewica ma mało wspólnego z lewicą a prawica z prawicą, bowiem wszystko jest skomercjalizowane i podporządkowane interesom pieniądza.

użytkownik usunięty
WielkiKrasnolud

Dlatego napisałem lewactwo, a nie lewica. Dla mnie lewica to np. przedwojenny PPS i PSL, a lewactwo to palikociarnia, SLD i podobne. Fakt faktem, że dziś podziału na lewicę i prawicę nie ma o czym może świadczyć fakt wrzucania do wora prawicy Hitlera. To normalne, że obcych, szczególnie tych którzy się nie asymilują traktuje się jako pasożyty, tak samo traktowali murzyni europejczyków czy Indianie (błagam tylko mi tu nie wyskocz, że ich biali masowo mordowali). To, ze tam paru chłopków nasłanych przez Niemców zabiły paru żydów, to nie znaczy, że byliśmy współodpowiedzialni za holocaust, bo tak głosi propaganda pod którą podpięty jest ten film. Niemieccy historycy często sami się przyznając fałśzowania historii, bo nie jest przecież im na rękę postrzeganie ich jako tych złych, dlatego mówi się o jakimś narodzie "nazistów", który nie wiadomo skąd się wziął, ponoć z Marsa przylecieli, ale to nie istotne. Rumunów, Chorwatów, Francuzów, Ukraińców nikt o nic nie oskarża, mimo, że oficjalnie kolaborowali z Niemcami, może dlatego, że w przeciwieństwie do tych nędznych Polaczków sami siebie nie przedstawiają jako tych złych, jak to my obecnie robimy. Już teraz na zachodzie mówi się, że za holocaust odpowiedzialni są "naziści i Polacy"

Oczywiście że nie, nasze państwo było ofiarą holocaustu i możemy się pochwalić sukcesami w walce z III Rzeszą. Co nie znaczy że w naszym państwie nie brakowało ludzi którzy Niemcom sprzyjali. Nie napisałem również że państwa zachodnie są doskonałe. Historia pamięta marszałka Petain czy księdza Tiso. Film nie jest propagandą ale jest dużą odskocznią od tego co przedstawia pierwsza strona.
Jeśli chodzi o Afrykę powiem Ci tyle. 1. Europejczycy nie powinni w ogóle tam wjeżdżać 2. Jak już tam wjechali nie powinni jej opuszczać. Europejczyk to "pan" myśli o sobie że jest lepszy od innych bo jest lepiej rozwinięty i wywyższa się do roli takiego władcy świata. Anglicy względem Indian nie mieli żadnej litości. To takie "panoszenie się" bardzo pięknie przedstawione jest w "Ostatnim Samuraju". Kiedy wojsko strzelało do dzieci... Zabiłbyś dziecko dlatego że jest Indianinem? Myślę że nie. Perunie osa Cię nie użądli jeżeli jej nie sprowokujesz, kot Cię nie podrapie jeżeli nie będziesz mu dokuczał. Myślisz że jesteśmy honorowi, a który Indianin zabił bizona dla przyjemności? Zabił go bo potrzebował wyżywić siebie i swoją rodziną. Widziałeś kiedyś czarnego człowieka który zabija słonia by sprzedać jego kły dla pieniędzy? Tak więc oskarżaj i nie oceniaj tak pochopnie.

Też myślę że jesteś bądź lubujesz się w jakieś organizacji. To dobrze bo na tym polega demokracja, aby każdy przedstawił swoją koncepcje a nie była ona narzucona. Pamiętaj drogi Perunie że poza czarem demokracji (czyli obiecankami PiSu, obietnicami PO które nigdy się nie spełnią) jest obłuda ideologii. Jesteśmy silni, jesteśmy jednym narodem, ojczyzna naszym celem to piękne hasła, ale puste. Czy można czytać bajkę o królewnie śnieżce? Można jest piękna pewnie, wszystko kończy się szczęśliwie, czy można w nią wierzyć? Nie bo to tylko bajka. Nie poglądy świadczą o człowieku ale jego charakter. Józef Piłsudski mógł mieć tyle władzy ile Stalin, a jednak nie mordował tak jak on a był przecież, no już takim właściwie dyktatorem. Jozef Broz był komunistą, i co prawie połowa ludzi będących obywatelami dawnej Jugosławii chce powrotu do jego polityki. :)

WielkiKrasnolud

Historia Kowalskich z napisami po angielsku:

http://www.youtube.com/watch?v=_iZ4gksvK9k

trolbet

Amerykański radykał dr Norman G. Finkelstein

http://www.youtube.com/watch?v=L-GSfSBD-qg

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1
jos_fv

Biedny Atoirtap ( teraz Bembelum) znowu cię zablokowali i wyładowujesz frustrację podrabiając jos_fw ?

ocenił(a) film na 1

zgadzam się w 100%. Żałosny film...

ocenił(a) film na 3

...