Film zaskoczył mnie mega pozytywnie. Pewnie, że pewne rzeczy były stereotypowe ale nie robi to żadnego znaczenia. Zamiast doszukiwać się w tym propagandy, antypolskiej propagandy czy też nagonki żydowskiej może warto na spokojnie pomyśleć nad głębszym przekazem?
W każdym narodzie, ZAWSZE jest grupa ludzi dobra i zła. ZAWSZE są dwie strony medalu. Warto o tym przypominać, bo to aktywuje myślenie. Mamy filmy o naszej dobroci(W ciemności etc) a teraz mamy też o naszej ciemnej stronie. Tak jak są filmy o Wietnamie chwalące dzielne wojsko jak i piętnujące okrucieństwo tamtych walk.
Zaskakuje mnie, że tak wiele osób doszukuje się na siłę ataku na Polskę. jestem pewien, że gdyby historia toczyła się np. w Czechach nagle by to cudownie nikomu nie przeszkadzało...
Ponadto przeraża mnie skala nienawiści w narodzie i to tym młodym pokoleniu. "Prawdziwi Polacy" "Zabić zdrajcę" itp. hasła nie powinny nikomu przejść przez myśl !
Jesteśmy już dostatecznie skłóceni o kościół, o politykę. Chyba pierwszy raz w historii kraju oponenci zaczynają używać wobec siebie siły. Obserwując pewne osoby mam wrażenie, że gdyby Tusk wyszedł do strajkujących na wyciągnięcie ręki to by go skatowali na śmierć, bo ich umysł na to pozwala. Paradujący ateiści palili by krzyże i kopali księży a homoseksualiści zabronili mówić mama/tata, bo to "płciowe". Serio, aż tak nisko upadliśmy jako naród?
nad głębszym przekazem? przecież ten film go nie ma. Pasikowski przykrył słaby scenariusz kontrowersyjnym tematem ale pod nim żadnej głębi nie ma. to że na świecie jest dobro i zło uważasz za ambitne przesłanie? to jest banał i do jego pokazania nie trzeba uciekać się do takich chwytów jak zakłamywanie historii i przypisywanie nam nie naszych zbrodni. co do samego filmu to jest on czarno-biały, schematyczny, narzucający określone przesłanie i szokujący widza tanimi chwytami. żadna scena nie ma wymowności, Pasikowski nie potrafi posłużyć się symboliką, zmusić widza do interpretacji scen. tylko pokazuje kilka banałów mających przedstawić mieszkańców wsi jako agresywnych pijaków, hołotę etc. a "strażników pamięci żydowskiej" jako dobrych ludzi, którzy "ręki nie przyłożą" do tego zła.
Banał ale w epoce pokazywania miałkich bajek robi za perłę. Gdzie tu przekłamanie historii? To, że pewna grupa Polaków pomagała Niemcom to żadna nowość. Do dzisiaj są hasła "Żydzi" etc wypisywane jako obelgi. Moja babcia opowiadając mi o wojnie wspominała o takich i takich rodakach. Nie widzę tu kłamstwa.
"Do dzisiaj są hasła "Żydzi" etc wypisywane jako obelgi." co masz na myśli?
banał pozostanie banałem, ten film nie jest filmem historycznym, nie wiem jakie miałkie bajki masz na myśli. Smarzowski w swoich filmach potrafi pokazać różne przywary ludzkie ale nie ucieka się do takich chwytów jak Pasikowski, nie zakłamuje wydarzeń historycznych, nie uderza w żadne narody tylko ukazuje uniwersalne słabości ludzkie. i nie podaje przesłania na tacy lemingom.
No jak to co mam na myśli? Pod kamieniem siedzisz, że nie słyszysz tekstów,że to wszystko jest wina Żydów i komuchów? Skądś się to u nas wzięło, że Żyd to u nas obelga.
Nie twierdzę, że nie można takich rzeczy pokazywać lepiej. Autor chciał pokazać TAK i ma do tego prawo - wolność słowa. Co innego krytykować, że można lepiej albo,że się nie podoba a co innego linczować aktorów/twórców i wyzywać od zdrajców.
I dlaczego znowu kogoś obrażasz. Jak to jest, że nagle są 'Prawdziwi Polacy" i 'lemingi" pokaż swoje doktoraty, pokaż teczki z walki z SB itp aby móc chociaż stawać w szranki z historią....
Prawda jest taka, że 90% wypowiadających się tu ludzi i komentujących jako znawcy "w dupie była i gówno widziała" - w tym ja. A mimo to pierwsi są by gadać o historii i oceniać. Ja znam tamte czasy z opowiadań babci, która bynajmniej nie robiła z nas narodu złotego i co złego to żydzi i Niemcy...
"Prawda jest taka, że 90% wypowiadających się tu ludzi i komentujących jako znawcy "w dupie była i gówno widziała" - w tym ja. A mimo to pierwsi są by gadać o historii i oceniać. Ja znam tamte czasy z opowiadań babci, która bynajmniej nie robiła z nas narodu złotego i co złego to żydzi i Niemcy..."
Czy Pasikowski jest w tym temacie ekspertem? Bo pryncypialność w ocenach historii wykazuje zdumiewającą.
Czy babcia opowiadała, że co złego to my, a złoty naród to Żydzi? A Niemcy tylko przyjeżdżali na moment pogadać z sołtysem i zaraz wyjeżdżali?
pewnie jeszcze po drodze wpadali do sklepu po fajki i flache.Co za beznadziejna konfabulacja.Niewiem jakim trzeba byc pustakiem zeby w wizji Pasikowskiego doszukiwac sie jakichs prawd.
Pasikowski nie jest ekspertem. Ale pewnie dlatego film jest z gatunku Thriller/Dramat a nie Historyczny. Tylko zadziwiająco wrogowie filmu czytać nie potrafią. Skąd w ogóle biorą się te uogólnienia i dopowiedzenia? W filmie są pokazani zarówno "dobrzy" jak i "źli". Jedni palili żydów a drudzy płakali i wołali by im pomóc. Jedni mają w nosie, że z grobów zrobiono drogę a drudzy chcą to naprawić. Serio nie można na to patrzeć jak na FILM gdzie reżyser coś pokazuje a nie od razu szukać w tym nagonki historycznej?
"Ale pewnie dlatego film jest z gatunku Thriller/Dramat a nie Historyczny. Tylko zadziwiająco wrogowie filmu czytać nie potrafią."
To zadziwiające, dlaczego powołujesz się na opowieści babci, skoro to tylko thriller.
Ach ci wstrętni wrogowie, co czytać filmu nie potrafią. No to zobaczmy co piszą w nagłówkach przyjaciele:
"Prawdziwych zbrodniarzy zobaczysz wśród sąsiadów ..."
"POKŁOSIE - czyli ksenofobia w pokoleniach potomnych ( 9/10 ) "
"Jedwabne - cała prawda!!!"
"Prawda historyczna"
Ci to film czytają świetnie. Jako thriller i nic więcej.
"drudzy płakali i wołali by im pomóc"
Potężny błąd. Żadni drudzy. Tylko jedna, jedyna osoba - zielarka. I tylko dlatego, że bez niej bracia nie dowiedzieliby się, że to nie Niemcy dokonali mordu. Zielarka pojawia się tylko raz. Potem znika, żeby nie psuć konsekwentnie budowanego obrazu.
Jeśli są jeszcze jacyś inni "drudzy" w tym filmie, to koniecznie mnie o tym poinformuj.
obelgą jest u nas także niestety "polaczek". a wzięło się to od idiotów którzy chcą zniechęcić Polaków do polskości.
ja mam prawo to skrytykować. film jest po prostu słaby. jako koneser filmowy poważnie traktujący kino nie przekonują mnie takie tanie chwyty. na razie mówimy tylko o filmie i tak jak ciebie zaskakuje że ktoś doszukuje się na siłę ataku na Polskę tak mnie przeraża że ktoś tej propagandy nie dostrzega.
widzisz w jakim kontekście użyłam słowo "leming"? chodzi o takich co wszystkie odpowiedzi muszą mieć podane na tacy bo sami nie są w stanie zinterpretować scen. Pokłosie jest tak banalnym filmem że nie sposób go nie zrozumieć dlatego niewyrobieni widzowie kupują sposób jaki podał im Pasikowski bo nie zmusza ich do myślenia.
nie lubię jak ktoś rzuca statystykami wziętymi z czterech liter. to taki chwyt żeby wypowiedź wyglądała na bardziej naukową, na pseudo poparcie swoich tez. akurat większość znawców z tego forum powala wiedzą takiego typowego fana Pokłosia który pisze "takie sytuacje miały miejsce" i inne bzdury. nie trzeba mieć babci, nie trzeba "być i widzieć". niektórzy interesują się historią Polski i ich źródła sięgają ponad wikipedię i zakłamany film Pasikowskiego czyli główną broń obrońców tego filmu.
A przyszło Ci do głowy, że propagandy tam NIE MA a chodzi o prosty przekaz? Popatrz an wyniki matur. Nowe pokolenia są głupie i coraz głupsze. Facebook to życie, polityka, historia, geografia to czarna magia. Tym pokoleniom TRZEBA pokazywać wszystko czarno na białym, bo choćby z wyników j. polskiego wynika, że metafor nie rozumieją.
masz prawo krytykować - pisałem to już wyżej. Ale NIE MASZ prawa obrażać nikogo, bo myśli inaczej niż Ty. Nie masz też prawa pisać o sobie jako o lepszej osobie, bo nie masz na to dowodów. Koneser kina, śmiem uważać nie da 10/10 "Włatcom Móch". Jeśli ten avatar to twoje zdjęcie, to zakładam masz około 20 lat? To nic złego ale jeśli tak to skąd to wyrobienie w świecie filmów niby? Wyssane z mlekiem matki?
Znawców na tym forum nie ma, bo to forum filmowe a nie historyczne. Tak się składa, że pracuję na co dzień w otoczony historykami ;) Tak długo jak gdzieś nie ma łatki "Film historyczny" nie można jednak go za taki odbierać...
Jedyne co jest tutaj pokazane czarno na białym to pokazanie mieszkańców wsi jako antysemicki motłoch, a strażników pamięci żydowskiej jako dobrych ludzi, banalne pokazanie które postawy są dobre a które złe (Pasikowski chce nam wręcz narzucić sposób myślenia), przypisanie Polakom zbrodni której nie popełnili. Dlatego film jest słaby - bo pokazuje tylko jedną stronę, jest tendencyjny i schematyczny. Jeśli rzeczywiście mamy taką tępą młodzież to właśnie takie filmy lecą pierwsze do odstrzału. Bo większość nie zada sobie trudu, by dowiedzieć się prawdy w tej sprawie, uwierzą w to co pokazano im w filmie. Myślisz, że skąd te wszystkie komentarze o tym, że Pasikowski odważył się pokazać ciemne karty polskiej historii. Oni w to wierzą opierając swoją wiedzę jedynie na tym filmie. Wystarczy zobaczyć komentarze na tym forum, piszesz, że to tylko film fabularny, to dlaczego każdy go odbiera jako obraz pokazujący prawdę? I gdzie ja niby obrażam kogoś kto myśli inaczej niż ja?
Co do "Włatców móch" to niektórzy dostrzegają jedynie prymitywny humor, ale każdy odcinek ma ukryty sens. To jest alegoria do naszego społeczeństwa. Ponad tymi wulgaryzmami jest drugie dno, często wyśmiewające przykładowo politykę. Nie bez powodu główni bohaterowie są przedstawicielami różnych poglądów i postaw. Poza tym nawet młoda osoba może być obeznana w filmach, jeśli rzeczywiście poszerza swoje horyzonty.
Nie widzę przeszkód, żeby na portalu filmowym były też osoby o innych zainteresowaniach niż filmy. Masz rację, hańbą byłoby nazwanie tego filmu mianem historycznego, ale jednak do wydarzenia z przeszłości nawiązuje, bezczelnie je zakłamując.
A może te teksty o ciemnej stronie polskiej historii to stąd, że to chyba pierwszy film pokazujący nas jako ZŁYCH? Mamy masę filmów gdzie widać jak ratujemy żydów, sieroty, żaby itd ale takiego gdzie widać, że są wśród nas 'potwory przerzucające widłami dzieci" to już nie?
Obrażasz pisząc o "lemingach', sugerując, że kto nie widzi debilności filmu jest głupi etc.
Nie powiem Ci dlaczego każdy(robiłaś jakąś statystykę? Poproszę dane) odbiera ten film jako historyczny. Ja nie, bo nie słyszałem o takim wydarzeniu - czyżby już nie każdy?
Jednak wiem, że część Polaków pomagała Niemcom. Pewnie jakaś grupka mordowała Żydów. Nie musieli Ci na historii o tym konkretnym przypadku mówić, aby reżyser miał materiał na film. Załóż przez chwilę, że to po prostu DRAMAT o naturze ludzkiej a odbiór filmu się zmieni.
Nawet młoda osoba może się na czymś znać ale tylko ktoś kto nie zna życia odważa się nazywać samego siebie koneserem, wielkim artystą, wizjonerem etc. Wierz mi, że za 10 lat staniesz w dyskusji z kimś w Twoim teraz wieku i popukasz się w czoło na teksty o obeznaniu, byciu innym i dojrzalszym. Jak nie to brak Ci wyobraźni i nie doceniasz życia.
Proszę nie pisz o zakłamywaniu historii, bo Pasikowski ANI RAZU nie rzucił żadną nazwą ani konkretnym wydarzeniem. Nie ma też mowy o tym jakoby to naród polski był podły i zły. To już ograniczeni fanatycy sobie dopowiadają. Mowa jest o pewnej grupie w zapyziałej wiosce.
Minęło sporo lat od wydarzeń II Wojny. Przejedź się na wschód i zobacz w małych wioskach jaka będzie reakcja na np. negację religii. Jaką władzę mają księża. Tylko nie wiem czy uszłabyś żywa z takiej próby.
ps. Dorabianie serialom kopiującym South Park alegorycznego przesłania, to już w ogóle jakieś nowum...
Co ma pokazanie nas jako złych podczas wojny do historii w ogóle? Idąc tym tokiem myślenia, gdy ktoś nakręci film o Polakach mordujących żydów w obozach koncentracyjnych (pod względem historycznym zakłamane w równym stopniu jak Pokłosie) i powie że to niezwykle odważny, kontrowersyjny film to również można będzie o nim mówić podobne bzdury? Też będą teksty, że przecież Polacy nie byli święci, każdy ma jakieś zbrodnie na sumieniu etc.?
Leming to postawa, jaką oni przyjęli. Reżyser nie wziął materiału na film z historii tylko z zakłamanej książki Grossa. Jeśli założę że to dramat o ludzkiej naturze to odbiór filmu się zmieni ale na jeszcze gorsze. Już napisałam że do ukazania ludzkich przywar nie trzeba uciekać się do fałszowania wydarzeń historycznych, przypisywania Polakom zbrodni niemieckiej, by ukazać, że "Polacy też nie byli święci i mogli mordować żydów". Abstrahując już od tego, że film jest słaby, scena z grą w piłkę głową żydów, scena ukrzyżowania, scena z "Wałęsą" - przecież to wszystko jest takie banalne żeby każdy wyciągnął to samo przesłanie, żeby czasem nie musiał się męczyć z interpretacją, tak jak mówię, tanie chwyty by zaszokować widza ale tak naprawdę ten film nie ma nic do przekazania i nie jest mocny.
"Nie ma też mowy o tym jakoby to naród polski był podły i zły."
Sam teraz udowodniłeś, że musi to być bezpośrednio powiedziane żebyś to zrozumiał. A narzekasz na poziom maturzystów.
PS. To że ten serial go nie ma to już twoje zdanie.
Różnica drogie dziecko jest taka, że znanym faktem jest współpraca części naszych rodaków z Niemcami. Abyśmy prowadzili jakiś obóz koncentracyjny nie słyszałem nigdy.
Naucz się czytać ze zrozumieniem. Nie ma tu mowy o 'złym narodzie polskim", bo są pokazani zarówno DOBRZY jak i ŹLI ludzie. Gdyby wszyscy co do jednego cieszyli mordę, że zabito żydów, to OK ale tak nie ma.
Tak to, że serial z najniższego dna rynsztokowego, którego nie tknie żaden szanujący się krytyk ale TOBIE się podoba to kwestia gustu i zdania. Różnica jest taka, że Ja swoje w życiu przeżyłem i widziałem i nie wdam się w dalszą dyskusję z kimś kto ma raptem naście lat a uważa, że pozjadał rozumy. Doktorat pokaż, to pogadamy na poziomie.
Nie wiesz ile mam lat. Jakoś nie przypominam sobie żebym gdziekolwiek o tym pisała. skoro już jesteś niemiły to może twój stary kolaborował z Niemcami co najwyżej jak również pochodzisz z ubeckiej rodziny ale reszty Polaków nie mieszaj w swoje rodzinne brudy. Prawda jest taka że powody jakie przedstawił Pasikowski przypisując mieszkańcom wsi antysemityzm (jak choćby ze zydzi zabili Jezusa) są wzięte z d$py, całkowicie wymyślone. co do serialu to mam gdzieś zdanie kogoś kto daje 10 takim gniotom jak Zmierzch, Hobbit czy choćby ww. pewnie plakaty z wampirami też kolekcjonujesz? to jak masz zrozumieć odniesienia? nijak, widzisz tylko płytką powierzchnię czyli wulgaryzmy i tak samo jest w przypadku Pokłosia które podoba ci się bo nie ma głębi i nie zmusza do myślenia, podaje wszystko na tacy w czarno białych kolorach. a żeby być obeznanym w jakiejś dziedzinie nie potrzeba żadnych papierków, częściej właśnie ktoś kto je ma tak naprawdę ch%$a się zna. dla ciebie ktoś zna dany język tylko w przypadku gdy pokaże papierek to potwierdzający. odnieś się do najwyżej ocenionych przeze mnie filmów bo cenię ambitne kino. ale pewnie żadnego nawet nie widziałeś. swoje przeżyłeś a mentalność masz na poziomie typowego gimbusa^.
"Popatrz an wyniki matur. Nowe pokolenia są głupie i coraz głupsze. Facebook to życie, polityka, historia, geografia to czarna magia. Tym pokoleniom TRZEBA pokazywać wszystko czarno na białym, bo choćby z wyników j. polskiego wynika, że metafor nie rozumieją."
Ostatnio czytałem dowcip:
Rok 1970 zadanie do rozwiązania:
Drwal ściął drzewo. Sprzedał je za 100 zł. Koszt ścięcia drzewa to 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwał.
Rok 1980
Drwal ściął drzewo. Sprzedał je za 100 zł. Koszt ścięcia drzewa to 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Ile zarobił drwał.
Rok 1990
Drwal ściął drzewo. Sprzedał je za 100 zł. Koszt ścięcia drzewa to 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Drwal zarobił 20 zł. Zakreśl 20.
Rok 2010
Drwal ściął drzewo. Pokoloruj drwala.
I rozumiem, że skoro edukacja pada na pysk, to lekiem na całe zło jest rozdawnictwo kredek?
Heh pewnie nie ale faktem pozostaje, że sprzedaż poezji spada za to rośnie poczytność "Hunger Games" i "Twilight Saga" ;d
Dobry jestes nie ma co.Napisales:
"Nowe pokolenia są głupie i coraz głupsze."
a zaraz potem
"masz prawo krytykować - pisałem to już wyżej. Ale NIE MASZ prawa obrażać nikogo, bo myśli inaczej niż Ty"
bez komentarza
gemini Ty zapewne masz mniej jak 20 lat. Jestem tego pewien, że raczej około 15. Moja krytyka aktualnego pokolenia i systemu edukacji opiera się na danych z tegorocznych i zeszłorocznych matur oraz posiadania w rodzinie nauczycieli z wieloletnim stażem.
Dowodem na to,że nie potrafisz - jako przedstawiciel nowego pokolenia - czytać ze zrozumieniem jest fakt, że nie zauważyłeś różnicy między obroną ODMIENNEGO ZDANIA/SPOSOBU MYŚLENIA a krytyką poziomu intelektualnego młodych.
Jest takie przysłowie (nie powtórzę idealnie). "Nie popieram Twojego zdania ale będę o nie walczył do końca" mówiące o zrozumieniu i tolerancji. Pomyśl nad tym.
Ty masz pewnie ze 40 a przeczysz sam sobie.Nie rozumiesz pewnie dlaczego...
otoz 1 zdanie przeczy drugiemu.Juz nie wnikam w wyksztalcenie,Widac jest wzorowe.
Wyjaśniłem Ci Twój błąd w czytaniu a mimo to dalej...i Ty masz być 'przyszłością" narodu. Staczamy się.
Dlaczego używa się słowa «Żyd» jako obelgi? Dlaczego słowo «Cygan» ma nacechowanie pejoratywne? Dlatego bo Polacy to wstrętni ksenofobowie? Dlaczego w tym rozumowaniu brakuje logiki?
"przypisywanie nam nie naszych zbrodni" ????
Ty chyba sobie kpisz, jeżeli twierdzisz, że Polacy nie mordowali żydów? kto Ci takich naopowiadał?? jeżeli nie masz pojęcia o czym piszesz to lepiej nie pisz wcale..
Kolejna rzecz "Pasikowski nie potrafi posłużyć się symboliką.." A nie pomyślałaś, że może właśnie o to chodzi? może nie wszyscy są tak super inteligentni i wykształceni jak Ty..;/ Ten film jest prosty i taki właśnie miał być.. ten film jest po to, żeby pokazać jak było..
Ja odnoszę wrażanie, że Ty nic z tego nie zrozumiałaś.. według Ciebie ten film pokazuje, że tylko Polacy mordowali żydów.. Nie..tu jest ukazana jedynie część tego jak było w rzeczywistości.. ale Ty ślepo wierząca w to, że Polacy byli święci tego po prostu nie widzisz.. i potrafisz tylko krytykować..
Pooglądaj sobie jakieś bardziej ambitne filmy z tą swoją symboliką, której pewnie i tak nie zrozumiesz..
jeśli mordowali to udowodnij, ekshumacje przerwano, były ślady wskazujące na to że Jedwabnem to zbrodnia niemiecka. poza tym powody jakie podał Pasikowski są absurdalne.
"A nie pomyślałaś, że może właśnie o to chodzi?" przecież dokładnie wiem, że właśnie o to chodzi. o to, żeby przedstawić banalnie historię żeby każdy wyciągnął takie samo przesłanie, nie musiał się męczyć itp. takie filmy najlepiej się sprzedają wśród niewybrednej społeczności jaką niewątpliwie, patrząc na ranking fw - jest społeczność filmwebu. to tłumaczy wysoką ocenę dla tego gniota. szczerze rozbawiły mnie twoje słowa. może powiedz Lynchowi albo Tarrowi żeby kręcili prostsze filmy bo nie każdy jest inteligentny.
To nie jest film biograficzny czy historyczny opierany na faktach, więc powody mogą być jak najbardziej absurdalne.. Twórcą nie zależało na prawdziwości tylko na ukazaniu faktów.. a, że zrobili to tak a nie inaczej to już tylko ich pomysł..
No więc skoro o tym wiesz, to o co Ci chodzi? Każdy chce zrozumieć to co ogląda i Pasikowski właśnie to daje.. to nie był błąd w sztuce On to zrobił celowo..żeby ludzie nie musieli się domyślać i błędnie ten film interpretować.. tak jak właśnie mi się wydaje Ty to robisz..
Nie chodzi mi o to, żeby wszystkie filmy były proste, to była tylko odpowiedź na Twoje czepialstwo, bo Ty twierdzisz, że każdy film powinien mieć jakieś ukryte przesłania
"Twórcą nie zależało na prawdziwości tylko na ukazaniu faktów."
pomijając że w filmie nie ma ani prawdziwości ani faktów to jedno drugiemu przeczy.
"żeby ludzie nie musieli się domyślać i błędnie ten film interpretować"
to istnieje jakaś jedyna słuszna interpretacja? właśnie o to chodzi że Pasikowski nie dał żadnego pola do interpretacji,
wszystko jest podane na tacy.
"Ty twierdzisz, że każdy film powinien mieć jakieś ukryte przesłania" tu nawet nie chodzi o ukryte przesłanie. chodzi o to by nie traktować widza jak idiotę stosując takie banalne chwyty.
Nic nie przeczy.. nie rozumiesz mnie..żeby ukazać fakty to nie trzeba używać do tego prawdziwych rzeczy, faktów.. oglądałaś kiedyś bajkę "było sobie życie"? ukazywane tam były fakty jeżeli chodzi o ludzkie ciało a to co się działo w środku te wszystkie ludziki, duszki i inne stworki prawdziwe nie były.. rozumiesz o co mi chodzi..?
Okej zgodzę się, że wszystko jest podane na tacy, ale popatrz na to z innej strony.. film jest robiony dla ludzi a raczej dla kasy którą Ci ludzie wydaja na kino.. i jeżeli jeden i drugi taki pójdzie do kina, zobaczy film, wszystko z niego zrozumie..to powie znajomym, że był fajny i znajomy tez pójdzie.. itd, itd, itd.. a wyobraź sobie, że większość społeczeństwa woli właśnie takie filmy, po których wychodzi z kina i czuje satysfakcję z tego, że wszystko zrozumiał... i nie czuje, że jest idiotą.
Owszem są ludzie tacy jak Ty (ogromny szacun) którzy potrzebują czegoś więcej, ale błagam jak tak to nie chodź na filmy Pasikowskiego:)
Tzw. "prawdziwi Polacy" czyli ci co tak się oburzają, że ten film powstał to po prostu najczęściej potomkowie prześladowców żydów, a antysemityzm wyssali z mlekiem matki.