No i film od strony technicznej, aktorskiej itd jak najbardziej dobry.. nawet bardzo.... ALEEEE jest to totalne propagandowe ścierwo, które ma nas Polaków powoli przyzwyczajać do tego, że żydowskie roszczenia majątkowe są słuszne i że mamy im dawać czegokolwiek zażądają bo to MY byliśmy ci źle i to MY mamy ponieść karę.... NO LUDZIE CO ZA PORAŻKA.. ewidentnie widać, że Pasikowski sprzedał dupę......
On dał dupy jako Polak (chyba ..., że), a zyskał jako Pasikowski bo ten film będzie hołubiony przez GW, TVN i itp. w Polsce, a poza granicami Polski to będzie wydarzenie. Może Oskara mu dadzą bo Oskary zarezerwowane dla tematów żydowskich, no i o Polsce będzie głośno, szkoda tylko, że z powodu antysemityzmu, złodziejstwa, prostactwa i chamstwa.
scenariusz był niezły w sensie trzymał w napięciu.
ALE jak na film dotykający historii, strasznie czarno-biały i zgadzam się - właśnie PROpagandowy oraz dzielący ludzi.
Żałość mnie ogrania nad Pasikowskim, że dobry reżyser dał się wciągnąć w politykę i jeszcze taką słabą ....
jednak dawanie 1/10, to niesprawiedliwe dla filmu.
Z jednej strony zgadzam się, że dawanie 1 to niesprawiedliwe dla filmu (i dlatego postanowiłem dać 5) ale z drugiej czy film jest sprawiedliwy?? no nie bardzo... i rozumiem w 100% każdego kto z tego względu daje 1..
a w ogóle to żałuję, że poszedłem na tą propagandową kupę do kina i dofinansowałem przekonania, z którymi się nie zgadzam... no ale cóż..... kto nie popełnia błędów......
Toż to dzieło tylko po to powstało,żeby zacząć wreszcie sowicie okradać Polaków z tych miliardów dolków ,co to się wyznawcy talmudu domagali i domagają.Kiedyś śpiewali "dajcie 65 miliardów",teraz może być więcej.Eksploatacja finansowa Niemców powoli się kończy,czas aby zaczęli bulić inni.Żal mi wszystkich tych ludzi,którzy nie zdają sobie sprawy z tego, po co realizuje się takie projekty.Ale za chwilę się dowiedzą,bo wrzask o pieniądze się nasili jak amen w pacierzu.
Udowadniacie, że antysemityzm w Polsce miał, ma i mieć się będzie dobrze, dzięki takim ciasnym główkom, jak Wasze, BRAWO:) PS. Polecam poczytać publikacje naukowe - u podstaw rasizmu, w szczególności męskiego (bo to męska cecha, niestety..), leży głównie strach (przed obcym).... jak to jest mieć naturę tchórza? ;)
No cóż... jeżeli logiczna ocenę faktów uważasz za strach no to cóż... twoja sprawa.. równie dobrze można by nazywać komputer lodówką.... a naturę tchórza (z domieszką pazerności) mają tylko i wyłącznie ci którzy pozwalają na to aby Żydzi dopięli swego i zgarnęli te swoje 65 miliardów od nas... a jak znam życie to pewnie i więcej..
Ja mógłbym zapytać w takim razie... a jak to jest mieć naturę ignoranta? I w sumie znam chyba odpowiedź bo jest logiczna.. Ignorancja jest po prostu wygodna......
Jakim trzeba być zacietrzewionym człowiekiem,żeby wyciągać tak daleko idące wnioski względem filmu tudzież reżysera.Najlepiej to wszystko co kontrowersyjne i nie po naszej myśli zamieść pod dywan...
taka już nasza natura - Nam ktoś zrobił krzywdę to źle (choćby awantury o cmentarze żołnierzy Niemieckich czy Sowieckich na terenach Rzeczypospolitej) ale jak my komuś zrobiliśmy coś złego to lepiej przemilczeć i udawać, że nie miało miejsca... Film jest wyłącznie wizją reżysera a że wzbudza skrajne uczucia to w stylu Pasikowskiego (taki był pewnie zamysł).
Udowadniasz,że na oczy Semity nie widziałaś skoro wypisujesz te komunały o anty-Semityzmie,i przy okazji wciągasz w to rasizm, czyli pomylenie pojęć wszelakich.Popatrz sobie, jak będziesz kiedyś w Palestynie lub Jemenie jak wyglądają Semici,żebyś na przyszłości tych głupot nie powielał.A o tchórzostwie nawet nie próbuj pisać ,bo sadząc po poście,Ciebie z resztek odwagi już dawno wykastrowali.
No tak, bo rozsiewanie antysemityzmu i bredzenie o miliardach, które chcą ci zabrać, to objaw wyjątkowej odwagi... A dlaczego jak maszerujecie z antyżydowskimi hasłami macie twarze pozasłaniane?
Czytając komentarze można dojść do wniosku, że reżyser odniósł pewien sukces - wywołał dyskusję na kontrowersyjny temat...
Za chwilę będzie miał na koncie jeszcze większy sukces -jawnie przyczyni się filmidłem do wyrwania Polakom z gardła około 100 miliardów dolków na rzecz talmudycznych i zostanie honorowym obywatelem Izraela.Nagrodom i odznaczeniom w kraju oczywiście nie będzie końca,a wyprana z resztek mózgu i honoru gawiedź przyklaśnie.
O, widzę że już nie mówimy o 65, a o 100 miliardach, całkiem nieźle.
Tak czytając wasze wypociny, to aż mi się śmiać chce. Wasze teorie spiskowe są zabawne. Film ten pokazuje pewną historię, powinna ona nas nauczyć nie tego, że Polacy są antysemitami, ale tego, że są ludzie którzy chcą to zmienić, że takie postępowanie nie jest właściwe. Nikt nie mówi o tym aby oddawać miliardy żydom, bo to nie z naszej winy one zostały im zabrane, To wina wojny, tego jak zmieniła człowieka, humanizm człowieka został poważnie zachwiany w tamtych czasach. Wg mnie Pasikowski właśnie to chce pokazać. Ludzi tamtych czasów (np, Malinowski) są winni temu. Tutaj nie ma nic o tym, że to my jesteśmy winni temu. Dlatego pie***le Jan Pospieszalski (bo tak to trzeba nazwać) jest dla mnie żałosne.
To nie jest propaganda, to nie jest film który mówi, że Polacy to antysemici. To film pokazujący jedną z kart naszej historii.
Nie chcę nikogo obrazić, to tylko moje zdanie, podczas pisania tego komentarza starałem się być wolny od jakichkolwiek poglądów politycznych, znajdujących się we mnie. Jestem zwykły, żaden ze mnie "prosemita", czy też "antysemita"
Miałem się wypowiedzieć, ale po przeczytaniu Twojej wypowiedzi, mogę się jedynie podpisać obiema rękoma. Gratuluję jasności umysłu.
Ps. W Polsce panuje teraz czarno-białe kategoryzowanie ludzi. Jak nie jesteś za PO to na 100% jesteś pisowcem, jak nie lubisz Jarka K., to jesteś platformersem. A jak nie za nimi, to jest jeszcze gorzej - jesteś radykałem od Palikota! Smutna polska rzeczywistość...
Drodzy,
Jesli uważacie, ze jest to wyważony film opowiadający o pewnej historii nienawiści i nie jest on antypolski ani prosemicki zadajcie sobie proste pytanie: ile filmów pokazuje sku... Żydów w trakcie i po 2wojnie światowej. Poczytajcie książki i znajdziecie mnóstwo przykładów. Nie mówię, że więcej niż wśród Polaków. Twierdzę, że wina leży po obu stronach barykady. Ale czemu, pytam się, czemu nie kręci się o wrednych Żydach filmów?
to Pospieszalski oceniając Pokłosie mówił coś o roszczeniach żydowskich? jeśli nie, to odszczekaj insynuacje, mendo
Skąd u Was takie przekonania? Pieniądze, odszkodowania? Kto, od kogo? Każda sprawa jest indywidualna, jeżeli ktoś udowodni, że np. "ta" ziemia prawnie na drodze spadku mu się należy, to ją wygra BEZ WZGLĘDU NA NARODOWOŚĆ. Jak nie zdoła udowodnić, to straci swoje pieniądze w Sądzie. ... a może Wam chodzi o odszkodowania wypłacane przez Rząd (ktoś tu mówił o wypłatach z Niemiec)? Gdzie słyszeliście takie żądania? W przypadku Polski, coś takiego jak pokazano w tym filmie to incydenty z udziałem indywidualnych osób (i były napewno nie tylko w Polsce), to sprawy kryminalne z za które ani Rząd, ani naród nie odpowiada. ... ale jeśli ktoś osobiście popełnił jakąś zbrodnię, to chyba oczywiste, że za swój czyn powinien odpowiadać.
http://www.rp.pl/artykul/2,315135__Polacy__oddajcie_miliardy_.html
Izrael Singer i jego słynna groźba dla Polski:http://pl.wikipedia.org/wiki/Izrael_Singer
A w niedzielę wszechpolacy (twoi kumple?) publicznie głosili, że Żydów i pedałów należy zabić i to szybko. I to ma być głos narodu czy pojedynczego oszołoma?
Fakt, jesteś żywym przykładem tego, że Pasikowski miał 100% racji i nie ma co się fabularnych przejaskrawień.
Żądać mogą, ale prawo jest jasne. Jeżeli spadkobiercy żyją, to chyba oczywiste, że majątek ich przodków powinni otrzymać, nie ważne jakiej narodowości jest spadkobierca. Ale jeśli nie żyją ... to jakim sposobem ziemia na terenie RP miała by pójść w ręce obcych. W centrum Polski utworzą se "Wolne Miasto Izrael"? Przecież to bzdura.
Pożyjesz i zobaczysz, że to co się Tobie dzisiaj wydaje niemożliwe jest możliwe.A tak przy okazji-czy wiesz ile USA co roku wydają pieniędzy tylko na Izrael (z pieniędzy podatników oczywiście).Szwajcarskie banki też nie chciały bulić, bo nie było podstaw prawnych,ale nasilony wrzask ich skutecznie zmusił-zrobili to chyba dla świętego spokoju.
Może i masz rację ... zobaczymy. Ja jednak na to wpływu nie mam, a ten film również nic w "tej" kwestii nie zmieni.
Dlatego wg mnie trzeba mieć świadomość co mniej więcej się dzieje i reagować na wszelkie antypolskie dziadostwa pokroju "Pokłosia"... sprzeciw wielu osób też może mieć wbrew pozorom znaczenie...
Ty tak serio?
Pokłosie jest antypolskie? Co tam jest antypolskiego? To, że pokazują, ze nie wszyscy są "dobrzy", to że ludzie przez wojnę tak zmienili swój humanizm? To jest antypolskie? Patrz szerzej.
Masz i czytaj bo już mi się nie chce tłumaczyc po raz setny.. http://niezalezna.pl/34808-bielecki-czuje-sie-urazony-filmem-poklosie , tu jest powiedzmy, że w miarę dobrze napisane (ale to tylko namiastka), a jakby Ci się chciało to i więcej byś znalazł tekstów przeciwnych filmowi i traktujących o poniżaniu Polaków i zobaczył o co chodzi z tym filmem.. więc to może TY patrz szerzej bo ja to akurat chyba patrzę całkiem szeroko.....
Taka mała uwaga.... państwo, a naród to dwie różne kwestie. Polska ma zoobowiązanie w stosunku do swoich obywateli, a nie Polaków. Obywatelami polski są wszyscy urodzenii na jej obszarze lub będący dziećmi obywateli. Kompletnie inna sprawa to kwestia właśności. Tutaj nie ma ona nic wspólnego z obywatelstwem. Jak coś jest czyjeś to jest czyjeś dopóki zgodnie ze standardami prawa międzynarodowego nie zostanie wpisany nowy właściciel do ziem wieczystych. Kwestia nie tyczy się tylko Żydów czy Niemców i ich majątków w Polsce, Polacy odzyskują na mocy tej normy prawnej majątki w Polsce, na kresach, Niemczech, Francji.
Ale wiesz co... to już jest szczyt bezczelności i obłudy żeby NIEMCY, które NAS zaatakowały i ograbiły oraz ŻYDZI, którzy w wyniku tego ataku niemieckiego zostali pozbawieni majątków teraz OD NAS domagali się odszkodowań i zwrotów mienia... przecież to czysty surrealizm...
No i tu ciekawy link choćby na temat niemieckich żądań: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/89218,roszczenia_niemieckie_nie_maja_szans .html
I Żydzi i obywatele niemieccy, którzy ponieśli szkodę w wyniku IIWŚ powinni czepiać się RZĄDU NIEMIECKIEGO a nie nas..... ewentualnie krajów, które ustalały granice Polski po IIWŚ... no ja nie wiem co tu jest nielogiczne.
No i jeszcze jedna kwestia... Żydzi mają ciekawe podejście do własności.. a jednym z powodów takiego podejścia (i pewnie głównym) jest ich wiara.. i TALMUD.. i tu też jakże ciekawy link: http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_125.html Polecam się zapoznać choćby po to żeby później nie wygadywać głupot w jakichkolwiek rozmowach na te tematy..
temat polskiego antysemityzmu od dawna nie jest kontrowersyjny, natomiast antypolonizm dla środowisk GW-na i okolic już tak.
Pomijając fakt, że język którym się posługujesz wskazuje, że jesteś bardziej menelem pod budki z piwe niż osobą, która ma choć trochę pojęcia o sztuce, historii i polityce, to idąc tokiem twojej wypowiedzi jak nazwiesz te 300 filmów i książek, które pokazało, że Polacy są święci? To właśnie te książki są bełkotem. Każdy historyk wie, że antysemityzm w Polsce, Francji istniał i wręcz był akceptowany przez władze przed wojną. W Łodzi młodzieżówki nacjonalistyczne wrzucały bomby do żydowskich sklepów pełnych ludzi. Trzeba wreszczie zacząć pokazywać prawdziwą historię, a nie tą napisaną przez Stalina, że wszyscy Polacy byli obrońcami Żydów, a wszyscy Niemcy byli mordercami. To właśnie była propaganda. W każdym narodzie jest ten sam odsetek bohaterów co świń. Tyle samo Polaków mordowało co ratował co było kompletnie obojętnymi i nie jest to żadna propaganda tylko prawda.
A co do roszczeń żydów to domniemywam, że miałbyś nic przeciwko jakby choćby jutro państwo polskie zabrało Ci dom i samochód i kazało się wynieść do innego państwa? Nie ma żadnej różnicy pomiędzy katolikiem, a żydem żyjącymi w Polsce. Ba często nawet nie ma większych różnych w DNA. Prawo własności jest święte. Jak nie potrafisz tego zrozumieć to chyba nie powinienieś żyć w Europie, która wypracowała te normy 2000 lat temu.
coś mi podpowiada, że antysemityzm brał się z tego, że żydzi uważają innych za gojów.
wrogość pomiędzy ludźmi bierze się z tego, że jedni ludzie uważają się za lepszych od drugich. Sprawę nakręcają politycy, którzy wymyślili podziały na narody, religie, itp. Żydzi uważali nas za gojów, my ich za morderców Boga i tak w kółko. Debile są wszędzie. Ważne by zwalczać ich po swojej stronie, a wszystko będzie glanc.
podziały na religie i narody tworzą się naturalnie, media na usługach polityków mogą je tylko pogłębiac i napuszczeć jednych, na drugich, trzecich na pierwszych i mamy wojnę np. polsko-polską, którą wywołały media.
Może ty uważasz Żydów za morderców Boga, pisz za siebie.
Debile też są potrzebni, czemu chcesz ich zwalczać? Chodzi ci o eugeniczne eliminowanie słabych osobników?
http://www.rp.pl/artykul/2,315135__Polacy__oddajcie_miliardy_.html, http://thot.nowyekran.pl/post/46792,swiatowy-kongres-zydow-juz-liczy-polskakase, polecam też wystąpienia choćby niejakiego pana Michalkiewicza na ten temat..... nie liczę oczywiście, że przyjmiesz do wiadomości te stwierdzenia i ok... żyj sobie człowieku w jakieś ułudzie i wyimaginowanym świecie.. karm się prawdopodobnie tylko tym co zobaczysz w "jedynie słusznych mediach" to się po jakimś czasie obudzi z ręką w nocniku.. Ja nie przeczę, że wśród Polaków nie było ludzi nieprawych i złych.. oczywiście, że byli są i będą tylko napisz mi skąd masz info, że "Tyle samo Polaków mordowało co ratowało co było kompletnie obojętnymi i nie jest to żadna propaganda tylko prawda".. podaj mi źródło tej statystyki bo to to raczej brzmi jak propaganda jeśli już.... skoro masz takie super pojęcie o historii (a ja natomiast mam takie sobie, przyznaję) to może poszukaj sobie czegoś na temat baardzo szerokiego problemu kontaktów polsko-żydowskich... ja rozumiem oczywiście, że łatwiej (tak jak to zrobiono w "Pokłosiu") wyciąć sobie malutki fragmencik pewnych zdarzeń i tylko na nim się skupić nie wspominając totalnie i kontekście i historii jak do tego doszło i jak to było.. no ale spoko lenistwo rulezzz..
Pokaż mi też proszę jakieś dane co do kwestii takiego samego odsetku bohaterów i świń w każdym narodzie bo ta statystyka też mnie intryguje i chciałbym poznać jej źródło. "A co do roszczeń żydów to domniemywam, że miałbyś nic przeciwko jakby choćby jutro państwo polskie zabrało Ci dom i samochód i kazało się wynieść do innego państwa".. Ty czytałeś to co napisałeś czy nie bardzo? Najpierw mi człowieku piszesz o tym, że praktycznie nie mam pojęcia o historii itd, a potem walisz taki przykład... no brawo... tylko chyba nie za bardzo zwróciłeś uwagę na realia tamtych czasów....... i co to znaczy państwo polskie?? bo dla mnie np po wojnie to państwa polskiego za bardzo nie było... z tego co pamiętam to byliśmy pod opiekuńczymi skrzydłami matuszki rosji... oczywiście pewnie doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że wielu Żydów przyłączało się do armii czerwonej gdy wkroczyła na polskie ziemie i potem katowało Polaków.. to powiedz mi teraz (bo przecież tak świetnie znasz się na kulturze, sztuce itd) ile jest filmów o "złych Żydach" i o ich grzechach? a już nie mówiąc o filmach o takiej tematyce zrobionych przez Żydów.. no ile jest? I tu wchodzimy w magiczny świat proporcji i szacunku do samych siebie i poczucia jedności narodowej i przyznać trzeba, że inne narody na ogół mają to całkiem nieźle rozwinięte... jak się coś powie w mediach negatywnego na temat Żydów (choćby nie wiem jak popartego faktami) to się zaraz krzyk podnosi, że antysemityzm, że nienawiść, blablabla.. jak w mediach się powie, że Niemcy zaatakowały Polskę to zaraz wielki krzyk, że TO NIE NIEMCY TYLKO NAZIŚCI, to są dwa najbardziej jaskrawe przykłady, które chyba każdy prawie zna.. a my co? jajco..... my się dajemy obrażać, międzynarodowa polityka historyczna praktycznie nie istnieje bo co i rusz się słyszy choćby o "polskich obozach śmierci" i tak małymi kroczkami przekonuje się świat, że to Polacy to ci najgorsi z II wojny światowej... że my tych Żydów mordowaliśmy, że to my wojnę zaczęliśmy... już tylko czekam aż ktoś powie, że sami się zaatakowaliśmy i zrzuciliśmy winę na Niem.. ups sorry na nazistów... o i tak to w duuuuużym skrócie wygląda.. no ale tak.. my się samobiczujmy i róbmy takie filmy, które potem zostaną pokazane za granicą i NIKT (albo prawie nikt) nie będzie przecież tam sprawdzał jak to było i jaki był kontekst.. nie, po prostu pójdzie prosty przekaz.. Polacy to dzicy zwyrodnialcy i mordercy i to oni zabijali Żydów... TAKI BĘDZIE PRZEKAZ i tak prawdopodobnie większość ludzi to odbierze bo kogo na zachodzie interesuje choćby pobieżne sprawdzenie historii Polski i jej stosunków z Żydami....
a do pierwszego Twojego zdania się nie odniosę bo nie zwykłem schodzić poniżej pewnego poziomu przyzwoitości.. pozdr....
ps. sorry za może chwilami nieskładną wypowiedź..
Masz prawo do swoich teorii. Wybacz, nie będę z nimi polemizował. Szkoda mi czasu.