PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156985
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Zawiedziona

ocenił(a) film na 6

Film wywolal tyle kontrowersji, ze w sumie to nie wiem na co liczylam, przynamniej na jakies
emocje. Niestety, zawiodlam sie i to mocno, zadnych emocji prez cale 100 cos minut nie
uswiadczylam. W sensie dziela kinowego mocno przecietna produkcja.
Natomiast, jak widac po zagorzalych dyskusjach mimo to bardzo potrzebna. Wychowalam sie
w przekonaniu, ze jestesmy jakims narodem wybranym, mesjanizm, heroizm, powstania itd,
itp KOR i KPN, Bogurodzica. A potem sie dowiedzialam, ze Polacy to zupelnie tacy sami ludzie,
jak wszyscy inni. Rowniez zdolni do zbrodni. ALe o nich trudno sie u nas rozmawia.
Niezmiernie trudno w Polsce powiedziec, ze cos zrobilismy zle. My musimy byc meczennikami,
na tym w jakims sensie opiera sie nasza emocjoalna konstrukcja.
A ja mam dosyc bycia meczennica. Ja wole przynac: tak, jakas czesc Polakow mordowala
Zydow, jakas donosila na nich - przykro mi. I na tym skonczyc temat. Miast zaprzeczac w kolko
czemus o czym kazdy zainteresowany wie, ze ejst prawda. Ale my nie jestesmy normalny
narodem :(

ocenił(a) film na 1
bellsomni

Dobrze, ale nie chce samobiczowania się wśród Polaków.

ocenił(a) film na 6
BoguslawLecina

Wolalbys, zebysmy sie zajmowali caly czas martyrologia i kreowaniem wizerunku przedmurzam chrzescijanstwa, udajac dzielnie, ze nic zlego nie zrobilismy?
Nie wiem gdzie ty widzisz samobiczowanie? To jest pierwszy i jedyny film an ten temat. W mediach nic sie nie mowi, duza czesc Polakow wogole odrzuca takie fakty od swoje swiadomosci - wola wierzyc, ze mysmy tylko chronili tych wrednych zydow, ktorzy potem masowo poszli do pracy do UB...... powiedz, nie uwazasz, ze w UB byli sami Zydzi?

bellsomni

"Natomiast, jak widac po zagorzalych dyskusjach mimo to bardzo potrzebna."
Potrzebna, owszem, pytanie tylko komu? Na pewno nie tym którzy posiadają choć odrobinę rozumu.

"A potem sie dowiedzialam, ze Polacy to zupelnie tacy sami ludzie,
jak wszyscy inni. Rowniez zdolni do zbrodni. ALe o nich trudno sie u nas rozmawia.
Niezmiernie trudno w Polsce powiedziec, ze cos zrobilismy zle. My musimy byc meczennikami,
na tym w jakims sensie opiera sie nasza emocjoalna konstrukcja. "
Nie próbuj nawet się przyrównywać do osób który żyły w czasach wojennych, oni walczyli i umierali między-innymi za Twoją wolność, a Ty jedyne co robisz to plujesz na ich poświęcenie. Plujesz, bo gdybyś miała choć odrobinę szacunku, to przed wypisywaniem takich bzdur, zastanowiłabyś się nad tym co piszesz, może nawet zapoznałabyś się z faktami dotyczącymi tych wydarzeń.

Jak ktoś kiedyś tutaj mądrze napisał: "po prostu zdziczeliśmy, schamieliśmy i dlatego myślimy, że nasi dziadkowie byli tacy sami."

"A ja mam dosyc bycia meczennica. Ja wole przynac: tak, jakas czesc Polakow mordowala
Zydow, jakas donosila na nich - przykro mi."
Ty nie jesteś żadną męczennicą, jesteś za to ignorantką, która chce przyznawać coś, nie mając o tym zielonego pojęcia.

"Wolalbys, zebysmy sie zajmowali caly czas martyrologia i kreowaniem wizerunku przedmurzam chrzescijanstwa, udajac dzielnie, ze nic zlego nie zrobilismy? "

Naprawdę, nie próbuj utożsamiać się z ludźmi, którym do pięt nie sięgasz, Ty już zrobiłaś coś złego, nie włożyłaś choć odrobiny wysiłku, aby poczytać na temat historii własnego narodu.

hejlysoI

Co do pierwszego pytania. Jeżeli ktoś jak Ty to powiedziałeś ma chocby TROCHE rozumu, to moim zdaniem tym bardziej powinien pooglądac takie filmy jak ten. Przepraszam, ale człowiek, który nie ma chocby troche rozumu to logiczne jest ze nie interesuje sie sprawami wojny. bardzo dużo znam ludzi, którzy mówią na kogoś; Ty Zydzie , jest to chore, bo jak spytam tego kogoś czy wie kim jest tak naprawde Zyd to nie umie mi odpowiedziec, wiec dla takiego luzaka taki film go nudzi co jest dla mnie przykre. Po drugie: zgadzam sie ze wszystkim co napisała bellsomni. Oczywiscie, Twoja wypowiedz:" ...oni walczyli i umierali między-innymi za Twoją wolność..." jak najbardziej się z nią zgadzam. Lecz z tym, że bellsomni pluje na kogoś, nie ma szacunku do osób żyjących w tamtych czasach lub ze porównuje sie do tych osób nie mogę się zgodzic, bo jest to nie prawda! "Ty nie jesteś żadną męczennicą, jesteś za to ignorantką, która chce przyznawać coś, nie mając o tym zielonego pojęcia." czemu piszesz takie rzeczy jak nie masz bladego pojecia czy bellsomni interesuje sie sprawami wojny czy nie .. denerwują mnie takie wypowiedzi, bo po co coś pisać o czym nie wiemy ?! Nie zgodze sie również ze zdaniem : "Naprawdę, nie próbuj utożsamiać się z ludźmi, którym do pięt nie sięgasz, Ty już zrobiłaś coś złego, nie włożyłaś choć odrobiny wysiłku, aby poczytać na temat historii własnego narodu." nikt z nikim nie próbuje się tu utożsamiać ! Dla wielu ludzi to, ze Hitler tak bardzo nie cierpiał Zydów było bardzo na rękę, bo nie ukrywajmy ale w tamtych czasach bardzo spora liczba ludzi STRASZNIE nie lubiła Żydów. Oczywiście, byli ludzie, którzy pomagali im, tacy którzy nic nie robili czy tacy, którzy mogli zabić czy wydac. Jest to strasznie smutny temat do rozmów, bo nawet w dzisiejszych czasach ludzie najeżdzają na Żydów. Dziekuję i pozdrawiam !

ocenił(a) film na 1
bellsomni

"Wolalbys, zebysmy sie zajmowali caly czas martyrologia i kreowaniem wizerunku przedmurzam chrzescijanstwa, udajac dzielnie, ze nic zlego nie zrobilismy? "
Nie powiedziałem że mamy zajmować się martyrologią i kreowaniem wizerunku obrońców chrześcijaństwa.
"Nie wiem gdzie ty widzisz samobiczowanie? To jest pierwszy i jedyny film an ten temat. W mediach nic sie nie mowi, duza czesc Polakow wogole odrzuca takie fakty od swoje swiadomosci - wola wierzyc, ze mysmy tylko chronili tych wrednych zydow, ktorzy potem masowo poszli do pracy do UB...... powiedz, nie uwazasz, ze w UB byli sami Zydzi? "
Samobiczowanie widzę w komentarzach takich jak twoje wypociny na które odpowiadam czy w komentarzach ignorantów którzy wiedzę historyczną czerpią z filmów. Zresztą nie każdy żyd był w SB. A ja też widzę że dałeś się omotać mediom które chcą abyś się wstydził przynależności do Polskiego narodu i przepraszał za Holokaust(choć nasza rola w eksterminacji Żydów była marginalna).

bellsomni

"Ja wole przynac: tak, jakas czesc Polakow mordowala Zydow, jakas donosila na nich - przykro mi. I na tym skonczyc temat. Miast zaprzeczac w kolko czemus o czym kazdy zainteresowany wie, ze ejst prawda."

Np zainteresowani Francuzi doskonale wiedzą "jaka jest prawda":

"Weźmy jeden kraj dla przykładu - kraj szczególnie antysemicki, Francję (wszystkie cytaty z lat 2005-2006). Podczas auschwitzkiego "Dnia Żywych" prezes Stowarzyszenia Żydów Francji, Jean Kahn, oświadczył, że "Polska ma na sumieniu śmierć setek tysięcy Żydów", a francuska dziennikarka zapytała żydowską więźniarkę Auschwitz, znanego francuskiego polityka, Simone Weil, czy będzie mogła dokonane tu zbrodnie przebaczyć kiedyś Polakom. We francuskiej TV 5 rocznicę wyzwolenia Auschwitz uczczono specjalnym programem z udziałem reżyserki Marceline Loridan–Ivens, która oznajmiła, że "dyktator Piludski wypędził z Polski dwa i pół miliona Żydów, reszta padła ofiarą polskich nazistów" (baba zapomniała dodać, że wśród milionów wypędzonych przez marszałka Żydów nie było jego żony żydowskiego pochodzenia, Komendant oszczędził żonę). Francuski tygodnik "Le Point" roztkliwiał się, że "Drancy, obóz hańby u wrót Paryża, był tylko etapem dla Żydów wywożonych do nazistowskiej Polski", a francuskojęzyczny belgijski "Le Soir Illustré" napomknął, iż "Papież pochodzi z kraju, który wymyślił Auschwitz"."

Cegiełkę do tej "prawdy" dokłada właśnie Pasikowski swoim "prawdziwym" filmem.
Nie wiem więc w jaki sposób chcesz "skończyć temat", skoro on się dopiero rozkręca.

"Ale my nie jestesmy normalny narodem :("

Na szczęście jesteśmy w Unii i zawsze możesz wyjechać do Francji, gdzie jest normalny naród, który "Pokłosia" o sobie nie nakręcił.

ocenił(a) film na 8
bellsomni

Musze sie nie zgodzic. Jak na polska kinematografie jest to wyjatkowo dobrze zrobiony thriller. Natomiast kwestia rozliczenia sie z trudnej przeszlosci to sprawa oczywista. Miara dojrzalosci narodow jest ta wlasnie umiejetnosc. Potwierdzaja to Francuzi, Brytyjczycy czy nawet Amerykanie. My w sumie tez. Nasze elity godnie przyjmuja prawde o pogromach na Zydach z czasow wojny, prowadza niezliczone, bardzo interesujace i merytoryczne dyskusje na ten temat. Historycy i socjologowie publikuja kolejne monografie. Nie jest tragicznie. Gorzej radza sobie w tym wzgledzie Litwini, Ukraincy, Rumuni czy Wegrzy. Zreszta istnieje taka madra chrzescijanska maksyma: prawda nas wyzwoli. I czyni to. Oswajamy sie z ta wiedza. Mam na mysli nie tylko elity, ale tez zwyklych, przyzwoitych ludzi. Gorzej radza sobie srodowiska patologiczne i skrajne swiatopogladowo, ale to u nich, w pewnym sensie, tradycja ;) Nie spodziewam sie tam refleksji czy moralnosci. Oni zawsze zyli w pewnego rodzaju zaklamaniu i obludzie, wiec tam po prostu tak juz musi byc. Ale reszta.. widze to po swoich znajomych... maja bardzo otwarte umysly, a przede wszystkim umieja odrozniac dobro od zla. Zlo zwyczajnie sie potepia i napietnowuje, to jest powinnosc ludzi zacnych.