PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156993
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Po prostu dobry film,zaskakująco dobrze zrobiony...jedynym minusem dla mnie była scena w
której przybili młodszego kalinę na drzwiach od stodoły,tak jakoś nie podszedł mi taki typ. Film
poruszający niezwykle drażliwy temat w polandzie,i bardzo dobrze.

ocenił(a) film na 7
EddyEddyEddy

Co to jest Polandia ?

RAC_79

Napisał "w polandzie" ,czyli miejscownik -polandzie
mianownik-poland

powinien użyć ielkiej litery i napisać --- Polandzie

Taka zabawa polsko - angielska :-)

Wszystko jasne , czy bardzo chcesz się do niego przyczepić?

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

Dobrze wiesz co miałem na myśli, ale zawodu rozumiem, że jesteś pajacem i musiałeś się zbłaźnić :) ?

RAC_79

Ja natomiast nie rozumiem tego co Ty napisałeś. Szczególnie tego fragmentu -"ale zawodu rozumiem....."??????

ocenił(a) film na 8
AlbertaTM

fakt,powinienem użyć wielkiej litery ale ze względu na moją "sympatię" do tego kraju po prostu mi się nie chciało nacisnąć shifta...

użytkownik usunięty
EddyEddyEddy

eddy, jeśli mieszkasz w kraju, którego nie darzysz sympatią to zwyczajnie wypierdalaj.

ocenił(a) film na 8

noom,ale finansowo mi odpowiada

ocenił(a) film na 9

świetna odpowiedź :)

ocenił(a) film na 9
Kopski

oczywiście użytkownika FLASHBACK

ocenił(a) film na 8
RAC_79

Polandia to jest Kiełbasa

EddyEddyEddy

A no to smacznego ;-)

ocenił(a) film na 3
EddyEddyEddy

Bardzo dobrze? Dlaczego bardzo dobrze? W Polsce nie brakuje nieuków, którzy mylą prawdy historyczne z propagandą. W innych krajach, gdzie tej tematyce jest poświęcane o wiele mniej czasu w szkołach, takie filmy mogą Polsce tylko szkodzić. Bo jeden z drugim obejrzy Pokłosie i uzna że tak było naprawdę, do książek raczej nie sięgnie, więc swoją "wiedzę" historyczną będzie opierał tylko na filmowych paszkwilach.

ocenił(a) film na 8
ziarnisty

Każdy film można by zanegować mówiąc że ludzie nie czytają książek i wiedzę będą czerpać tylko z filmów. Bękarty wojny to dopiero zasieje spustoszenie w wiedzy historycznej Polaków ;-)

ziarnisty

Chcesz się dowiedzieć co piszą w podręczniku do geografii (lub wiazanego przedmiotu ,tzw wiedzy o świecie) w jednym z europejskich krajów o Polsce?? I jak ilustrują ?

Ano siedzi na kombajnie robotnica i kosi wielkie pole żyta.Otacza to pole gęsta knieja. Tekst głosi- kraj rolniczy, przemysł słabo rozwinięty. Ludność nietolerancyjna i zamknieta na obcych.

To moze lepiej niech już te filmy oglądają ;-)

ocenił(a) film na 7
AlbertaTM

A nie chodziło ci o encyklopedie z 2004 roku?
Tutaj jej krótka recenzja:
http://www.joemonster.org/art/2905/Czego_o_Polsce_dowiesz_sie_z_encyklopedii_Mic rosoftu_

rafib1975

świetny komentarz,uśmiałem się
Rozumiem oburzenie komentującego.

Chodziło o podrecznik do nauki o krajach Europy w jednym z krajów europejskich-wzmianka o Polsce jest krótka ,a ilustruje ta wzmiankę zdjęcie- kobieta na kombajnie.To zdjęcie kojarzy mi się z radziecką kampanią propagującą zatrudnianie kobiet na typowo męskich stanowiskach.

użytkownik usunięty
AlbertaTM

No tylko chodzi o dobre materiały historyczne znanych historyków, a nie wybiórcze informacje ze szkolnych książek.

ocenił(a) film na 3
AlbertaTM

W Polsce przemysł praktycznie nie istnieje, turystyka też nie stoi na najwyższym poziomie. Nie dziwne, że Polska jest odbierana jako kraj rolniczy. Wolę jednak żeby takie informacje były w podręcznikach, niż Polacy masowo mordujący żydów, bo do takiego przekłamania to wszystko zmierza.

ziarnisty

No no ,nie bądź taki krytyczny,a co z polska miedzią ,meblami?
Turystyka też nie leży tak całkiem.
Więcej optymizmu.

A takie 'kwiatki' w podrecznikach innych krajów to koszmar i ja jednak jestem za rzetelna informacją w przekazach dla najmłodszych. Bo pisanie i uczenie takich głupot prowadzi do nietolerancji i braku szacunku.

Popatrz co robi z Polakami lektura obowiązkowa 'W Pustyni i W Puszczy', gdzie pies jest madrzejszy i rozsadniejszy od dorosłych Murzynów, a 14 -latek, biały rzecz jasna , wedruje sobie przez pół Afryki i radzi sobie swietnie!

Banialuki i lekcja nietolerancji i ksenofobii!

ocenił(a) film na 3
AlbertaTM

Rozumiem, że żarty sobie stroisz, ale uczniowie po przeczytaniu "W pustyni i w puszczy" nie będą twierdzić że pies jest mądrzejszy od Murzynów.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku filmów pokroju Pokłosia.
Tak więc nie wiem dlaczego przytaczasz takie porównania, ponieważ są one trochę nietrafione.
Zresztą ja po przeczytaniu "W pustyni i w puszczy" (jako dzieciak), nie odniosłem żadnego negatywnego wrażenia odnośnie Murzynów.

ziarnisty

otóż nie stroję żartów ,a książka o kórej mówimy jest mocno rasistowska i jasno określa kto jest good a kto bad
Według autora tylko Anglia i Polska są coś warte. Reszta to oszuści ,innowercy i cemna murzyńska masa.
Z tego co wiem,książka ma być lub jest usunięta z listy lektur.

ocenił(a) film na 5
EddyEddyEddy

A moim zdaniem film jest właśnie słaby, jeśli nie bardzo słaby. Postacie nijakie, zdjęcia bardzo przeciętne, dialogi żadne... gdyby nie gra niektórych aktorów to można by zasnąć w połowie.
Tematyka ostra, ale pokazana słabo i co gorsze, szkodliwie dla naszego państwa, bo bardzo, ale to bardzo jednostronnie i bez żadnej refleksji. O ile Polacy przynajmniej w pewnej części zastanowią się nad tym, że jednak niekoniecznie tak jednostronnie to wyglądało, to 99% obcokrajowców przyjmie do wiadomości, że to Polacy palili żydowskich sąsiadów a nie naziści, a co gorsza robią to do dziś, a niektórych nawet krzyżują.
Są nam potrzebne filmy, książki i ogólnie dyskusja o naszej "trudnej" historii, ale takie, które będą pokazywały wszystkie jej perspektywy, wszystkie blaski i cienie i przede wszystkim kontekst w jakim to wszystko się działo. A jak na razie, to Izrael ma świetne relacje ze swoimi "katami" z Niemiec, natomiast za holokaust i całe cierpienia jesteśmy obarczani my-Polacy, którzy wycierpieli wcale nie mniej.
Jak dla mnie film przeciętny i niepotrzebny, przynajmniej teraz niepotrzebny.

ocenił(a) film na 8
vahu_waw

właściwie to masz sporą rację w tym co piszesz,myślisz.
Może faktycznie trochę za dużo tych ukłonów w stronę Izraela,ale mi film jako film po prostu się podobał...może lepiej byłoby gdyby przed filmem pojawił się napis że fabuła filmu oparta jest na wymyślonej historii???