Po prostu dobry film,zaskakująco dobrze zrobiony...jedynym minusem dla mnie była scena w
której przybili młodszego kalinę na drzwiach od stodoły,tak jakoś nie podszedł mi taki typ. Film
poruszający niezwykle drażliwy temat w polandzie,i bardzo dobrze.
Napisał "w polandzie" ,czyli miejscownik -polandzie
mianownik-poland
powinien użyć ielkiej litery i napisać --- Polandzie
Taka zabawa polsko - angielska :-)
Wszystko jasne , czy bardzo chcesz się do niego przyczepić?
Dobrze wiesz co miałem na myśli, ale zawodu rozumiem, że jesteś pajacem i musiałeś się zbłaźnić :) ?
Ja natomiast nie rozumiem tego co Ty napisałeś. Szczególnie tego fragmentu -"ale zawodu rozumiem....."??????
fakt,powinienem użyć wielkiej litery ale ze względu na moją "sympatię" do tego kraju po prostu mi się nie chciało nacisnąć shifta...
eddy, jeśli mieszkasz w kraju, którego nie darzysz sympatią to zwyczajnie wypierdalaj.
Bardzo dobrze? Dlaczego bardzo dobrze? W Polsce nie brakuje nieuków, którzy mylą prawdy historyczne z propagandą. W innych krajach, gdzie tej tematyce jest poświęcane o wiele mniej czasu w szkołach, takie filmy mogą Polsce tylko szkodzić. Bo jeden z drugim obejrzy Pokłosie i uzna że tak było naprawdę, do książek raczej nie sięgnie, więc swoją "wiedzę" historyczną będzie opierał tylko na filmowych paszkwilach.
Każdy film można by zanegować mówiąc że ludzie nie czytają książek i wiedzę będą czerpać tylko z filmów. Bękarty wojny to dopiero zasieje spustoszenie w wiedzy historycznej Polaków ;-)
Chcesz się dowiedzieć co piszą w podręczniku do geografii (lub wiazanego przedmiotu ,tzw wiedzy o świecie) w jednym z europejskich krajów o Polsce?? I jak ilustrują ?
Ano siedzi na kombajnie robotnica i kosi wielkie pole żyta.Otacza to pole gęsta knieja. Tekst głosi- kraj rolniczy, przemysł słabo rozwinięty. Ludność nietolerancyjna i zamknieta na obcych.
To moze lepiej niech już te filmy oglądają ;-)
A nie chodziło ci o encyklopedie z 2004 roku?
Tutaj jej krótka recenzja:
http://www.joemonster.org/art/2905/Czego_o_Polsce_dowiesz_sie_z_encyklopedii_Mic rosoftu_
świetny komentarz,uśmiałem się
Rozumiem oburzenie komentującego.
Chodziło o podrecznik do nauki o krajach Europy w jednym z krajów europejskich-wzmianka o Polsce jest krótka ,a ilustruje ta wzmiankę zdjęcie- kobieta na kombajnie.To zdjęcie kojarzy mi się z radziecką kampanią propagującą zatrudnianie kobiet na typowo męskich stanowiskach.
No tylko chodzi o dobre materiały historyczne znanych historyków, a nie wybiórcze informacje ze szkolnych książek.
W Polsce przemysł praktycznie nie istnieje, turystyka też nie stoi na najwyższym poziomie. Nie dziwne, że Polska jest odbierana jako kraj rolniczy. Wolę jednak żeby takie informacje były w podręcznikach, niż Polacy masowo mordujący żydów, bo do takiego przekłamania to wszystko zmierza.
No no ,nie bądź taki krytyczny,a co z polska miedzią ,meblami?
Turystyka też nie leży tak całkiem.
Więcej optymizmu.
A takie 'kwiatki' w podrecznikach innych krajów to koszmar i ja jednak jestem za rzetelna informacją w przekazach dla najmłodszych. Bo pisanie i uczenie takich głupot prowadzi do nietolerancji i braku szacunku.
Popatrz co robi z Polakami lektura obowiązkowa 'W Pustyni i W Puszczy', gdzie pies jest madrzejszy i rozsadniejszy od dorosłych Murzynów, a 14 -latek, biały rzecz jasna , wedruje sobie przez pół Afryki i radzi sobie swietnie!
Banialuki i lekcja nietolerancji i ksenofobii!
Rozumiem, że żarty sobie stroisz, ale uczniowie po przeczytaniu "W pustyni i w puszczy" nie będą twierdzić że pies jest mądrzejszy od Murzynów.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku filmów pokroju Pokłosia.
Tak więc nie wiem dlaczego przytaczasz takie porównania, ponieważ są one trochę nietrafione.
Zresztą ja po przeczytaniu "W pustyni i w puszczy" (jako dzieciak), nie odniosłem żadnego negatywnego wrażenia odnośnie Murzynów.
otóż nie stroję żartów ,a książka o kórej mówimy jest mocno rasistowska i jasno określa kto jest good a kto bad
Według autora tylko Anglia i Polska są coś warte. Reszta to oszuści ,innowercy i cemna murzyńska masa.
Z tego co wiem,książka ma być lub jest usunięta z listy lektur.
A moim zdaniem film jest właśnie słaby, jeśli nie bardzo słaby. Postacie nijakie, zdjęcia bardzo przeciętne, dialogi żadne... gdyby nie gra niektórych aktorów to można by zasnąć w połowie.
Tematyka ostra, ale pokazana słabo i co gorsze, szkodliwie dla naszego państwa, bo bardzo, ale to bardzo jednostronnie i bez żadnej refleksji. O ile Polacy przynajmniej w pewnej części zastanowią się nad tym, że jednak niekoniecznie tak jednostronnie to wyglądało, to 99% obcokrajowców przyjmie do wiadomości, że to Polacy palili żydowskich sąsiadów a nie naziści, a co gorsza robią to do dziś, a niektórych nawet krzyżują.
Są nam potrzebne filmy, książki i ogólnie dyskusja o naszej "trudnej" historii, ale takie, które będą pokazywały wszystkie jej perspektywy, wszystkie blaski i cienie i przede wszystkim kontekst w jakim to wszystko się działo. A jak na razie, to Izrael ma świetne relacje ze swoimi "katami" z Niemiec, natomiast za holokaust i całe cierpienia jesteśmy obarczani my-Polacy, którzy wycierpieli wcale nie mniej.
Jak dla mnie film przeciętny i niepotrzebny, przynajmniej teraz niepotrzebny.