Trzeba być ignorantem by doszukiwać się w tym filmie racji któregoś z narodów.. Film opowiada o tragedii jaka miala przed laty miec miejsce w tamtej wiosce.. o LUDZKIEJ bezduszności i ignorancji a nie cechach danego narodu... nie rozumiem tego calego szumu... a tym bardziej nagonki na mlodego szczura
Książki Grossa, Jedwabne (nagłośnione nie współmiernie do rangi tego co się tam wydarzyło), w mediach przedstawianie polaków dosyć często jako antysemitów no i teraz film który w świetle tego wszystkiego podkreśla wcześniej wymienione akcenty. Tak takie rzeczy miały miejsce w Polsce ale też miały miejsca w Czechach, Włoszech, Austrii na Bałkanach problem leży w tym że ciężko znaleźć film lub książki o antysemityzmie w innych częściach Europy jak Polska. Nie wszyscy są profesorami, doktorami, historykami by zrozumieć taki przekaz film poszedł i duża grupa przeciętnie myślących ludzi traktuje Polaków jak drugi naród po nazistach (nie Niemcach dziwnie to odróżniając, nie wiadomo dlaczego) jako antysemici.
Problem jest o wiele bardziej złożony, puszczając taki film w społeczeństwa które są ubogo doinformowane i płytko myślące stwarza głupie interpretacje i wywołuje skutki odwrotnie proporcjonalne do założonych.
Pozdrawiam
Winni sa wylacznie polscy antysemici, ludzie niebywale prymitywni. Gdyby ich nie bylo, problem by nie istnial. Tymczasem wspolczesnie na polskich forach zalew tresci antysemickich przeraza. Ilekroc jest jakis watek zydowski to antysemici zlatuja sie zewszad i zapaskudzaja kazda forumowa dyskusje. Eurostat twierdzi, ze takiego nagromadzenia antysemityzmu jak w polskim necie nie ma nigdzie w europejskiej przestrzeni internetowej.
Zreszta, zeby nie byc goloslownym, garsc postow tylko i wylacznie z tego forum.
5.3.2013
forum portalu Filmweb
"Polacy ich nienzawidza za kłamstwa. Oni Polsce zgotowali los jaki mamy. Chca z nas zrobić pariasów europy bez tożsamości i historii. Podaja nam tylko historie zakłamana."
autor: mmgar
17.3.2013
forum portalu Filmweb
"watpie w prawdziwosc tego pseudofilmu . wiem ze zydostwo bylo mordowane i tepione od zawsze . cos w was musi byc ze jestescie najbardziej plugawa i ohydna nacja na swiecie . w dalszym ciagu zyd jest najbardziej znienawidzonym czlowiekiem na swiecie i tu nie chodzi o zabranie np palestynczykom ich ziemi tylko za to jacy wy jestescie .parszywi falszywi po prostu kloaka ziemi.szkoda ze hitlerowi zabrakl okolo 8 miesiecy -przynajmniej mniej by was po tym swiecie chodzilo parchy "
uzytkownik: tebor_2
27.3.2013
forum portalu Filmweb
fragmenty wpisu
"Nie zapominajmy że to Żydzi za którymi cały zachodni świat skomle zabili Jezusa,rozkradli i zniszczyli europejską gospodarkę,kulturę i tradycje i wreszcie przejęli władze w Polsce po `44 roku (...) Przyznam się szczerze że od zawsze nienawidzę Żydów i byłem zdania że Faraon,Arabowie i Hitler za mało ich natłukli, ale po tym filmie jestem zdania że każdy człowiek ma prawo do życia, nawet żydzi, którzy nie zasłużyli na śmierć w płomieniach."
uzytkownik: Lodowy
29.3.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Adolfik rozpętał dużą rozpierdluchę,zaczynając od 'nas" ,bośmy mieli jedno z największych skupisk żydowskich.Zgładzili ok 6 mln a te pluskwiaki i tak dzisiaj żądzą światem-dlatego nie zgadzam się z robieniem z nich wielkich męczenników ,a z nas katów."
uzytkownik: SIDI
10.4.2013
forum portalu Filmweb
"Zasłużyli z innych powodów i można usprawiedliwić oprawców."
autor: Flashback_
19.4.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Dlatego, że moja skrajna niechęć do żydostwa wyrosła za zrozumienia jacy są oni naprawę i co siedzi w ich głowach. Napawa mnie to odpowiednio strachem, pogardą oraz obrzydzeniem."
autor: Rev93
21.4.2013
forum portalu Filmweb
wpis
"Dobry żyd to oksymoron. xDDD"
autor: Flashback_
6.5.2013
forum portalu Filmweb
wpis
"mam nadzieję że Izrael upadnie na na odchodne zutylizuje na bliskim wschodzie te swoje 200 głowic nuklearnych".
autor: tyr1888
4.6.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Żydzi sa tak tacy sami jak faszysci. Gdyby doszli do władzy doszło by do masowych mordowan innych nacji. Przeciez oni sie uwazaja za nadludzi a faktem ejst ze sa przecietni o ile nie gorsi..."
autor: Al_Bundy
4.5.2013
forum portalu Filmweb
wpis
"Antysemityzm bierze sie z tgo ze nie kazdy normalny człowiek lubi jak jakies zydy dyktuja mu jak życ"
autor: Al_Bundy
To nie wina dziennikarzy zachodnich, ze taka jest czesc polskiej rzeczywistosci, ktora opisuja. To jest ich obowiazek by opisywac rzeczywistosc taka jaka ona jest. Polscy antysemici, ludzie niezmiennie szkodzacy reputacji Polski, nigdy nie maja poczucia wstydu z powodu tego co robia. Ktos powiedzial, ze we wspolczesnej kulturze europejskiej nie istnieje bardziej prymitywna grupa spoleczna niz wlasnie ci ludzie.
Kolego jestem w jeszcze większym SZOKU co ty piszesz i sądzę że również Ty masz chyba problem tylko znajduje się on po drugiej stronie ?!?!?! Przecież pisałem o niedoinformowanym społeczeństwie które może bardzo dziwnie to przyjąć szczególnie dzieci w wieku 13-30 lat którym wydaje się że wszystko wiedzą itd. Bardzo dziwi mnie Twoja postawa na wstępie stwierdziłeś że na podstawie filmu nie można oceniać narodu a po kilku idiotycznych wpisach na internecie samemu zaczynasz go oceniać.
Staram się z boku oceniać ten problem bo jest on bardzo złożony, a Ty sądzę że już się zakorzeniłeś w tym problemie i reprezentujesz już jedną ze stron nie patrząc obiektywnie SZKODA.
Pozdrawiam
Tylko, ze te idiotyczne wpisy w internecie sa wlasnie czescia problemu. Podobnie jak antysemickie napisy i malunki na murach. To wszystko jest czescia polskiej rzeczywistosci. Kwestia dyskusyjna jest skala tego zjawiska. Nie zmienia to jednak faktu, ze antysemityzm polski jest nieslychanie zauwazalny, rowniez przez postronnych obserwatorow z zagranicy. I chluby nam nie przynosi. Sam, zyjac na emigracji, musialem sie wielokrotnie z niego tlumaczyc. Ale gdy wrocilem do Polski, zobaczylem co sie dzieje w polskim necie, to zlapalem sie za glowe. To bylo przerazajace.
I teraz, ilekroc jest jakis artykul o Zydach, o Izraelu, czy nawet o izraelskim zespole rockowym, to w polskim necie ma sie pewnosc, ze plugastwo antysemickie predzej czy pozniej sie pojawi. Ja takiego czegos nie widze w takiej skali na forach anglojezycznych. Antysemityzm potomkow polskich chlopow uwazany jest w Europie za bardzo egzotyczny kulturowo.
My, Polacy, mamy po prostu zadanie do wykonania. Musimy zneutralizowac prymitywizm i wyplenic z Polski to co jest dla naszego kraju haniebne. Musimy stawic czola problemowi. I uwazam, ze nasza inteligencja dosc dobrze sobie z tym radzi. Wsrod naszych elit intelektualnych, naukowych antysemityzm jest w zaniku. Jego ogolnie potepiany. Natomiast im gorsze wyksztalcenie tym odsetek antysemitow gwaltownie rosnie.
Problem jest poważniejszy i to bardzo. Te wpisy są tylko malutkim % tego społeczeństwa. Powiem tak nie lubię narodu izraelskiego za prowadzenie agresywnej polityki wobec sąsiadów (tam wszystkie pokolenia są zaangażowane) czy jestem antysemitą bo jeśli tak to w wielu przypadkach jestem anty....
Z obserwacji, wiele słów ma nowe znaczenia, np. już nie mamy wojen bo wojny się skończyły teraz są tylko misje. Następnie faszyści, kim są owi "faszyści" w Polsce w której nie ma faszystów, są to ludzie którym los Polski jest ważny, przede wszystkim narodowcy, nacjonaliści i tz. kibole. I jeszcze jedno, słowo "tolerancja" już nie znaczy to co kiedyś, teraz znaczy przymus do akceptacji czegoś, a tolerancja to nie akceptacja i zgadanie się na to, tylko tego ignorowanie i nie mieszanie się w to. itd itd propaganda poprawności politycznej trwa w najlepsze i w ludziach już jest.