szkoda ze dużo ludzi niestety po obejrzeniu filmu nieświadomie uznaje ze jest on na faktach..
A gdzie jest powiedziane że na faktach? Jak oglądniesz "Kac Wawa" czy " Hobbita" tez tak napiszesz?
jak nie rozumiesz o co mi chodzi to po co piszesz? właśnie nie jest NIGDZIE powiedziane ze jest na faktach jednak wydaje mi się z opinii innych że przyjmują treści ukazane w filmie jako fakt historyczny a co do filmów typu kacWawa to nie oglądam i się nie wypowiadam
Teraz się ośmieszasz pisząc, że filmów typu Kac Wawa nie oglądasz! A film "Ted" jest także w konwencji głupkowatej komedii. A drugie nie chodziło mi byś się wypowiadał na temat filmu "Kac Wawa" po to nie ten dział nawet jest. Tylko że i to jest fikcja i to jest fikcja reżysera, choć są ludzie którzy twierdza, że jest w nich prawda.
Rafib niezbyt bystry człowieku:
"szkoda ze dużo ludzi niestety po obejrzeniu filmu nieświadomie uznaje ze jest on na faktach.."
Autor daje do zrozumienia, że film nie jest na faktach. Chociażby tytułem: "nie oparty na faktach"
Ty następnie pytasz:
"A gdzie jest powiedziane że na faktach? Jak oglądniesz "Kac Wawa" czy " Hobbita" tez tak napiszesz? "
Czyli nie zrozumiałeś tak oczywistego przekazu, nie obraź się, ale trzeba być naprawdę głąbem, aby czegoś takiego nie załapać.
Dalej piszesz coś o ośmieszaniu się, rozumiem, chcesz zachować twarz, niestety nie udało się.
A ja z tobą dyskutuję "głąbie"? A na marginesie głąb to sobie powiedz do ojca jak ci pozwoli.
Ja z tobą nie dyskutuję, próbuję ciebie tylko uświadomić jakim ograniczonym tumanem jesteś. Wiem, że niezbyt miło czytać takie rzeczy ale ktoś w końcu musiał to zrobić.
Nie na faktach, ale przyznasz, ze opisujacy jakas czesc wiejskiej rzeczywistosci.
Zascianek, ksenofobia, antysemityzm, rola proboszcza, katolicyzm, prymitywizm. Zreszta podobne "postawy" zauwazamy na polskich forach. Twierdzenie, ze tego wszystkiego na polskiej wsi w ogole nie ma jest zatrzaskiwaniem sie przed rzeczywistoscia. Oczywiscie jest to skrawek rzeczywistosci a nie jej calosc.
Nie wiem na jakiej wsi się wychowywałeś, ale nie masz pojęcia o czym piszesz. Może do twojej wsi zwieziono wszystkich prymitywnych antysemitów z okolicy i stąd takie wnioski?
Naprawdę mnie zastanawia skąd czerpiesz informacje. Podziel się swoimi źródłami.
On nie wychowywał się na żadnej wsi. To po prostu prostak i cham nienawidzący ludzi żyjących na wsiach. Taki "wielkomiejski" cwaniaczek. A jego źródła? Prosta sprawa, wszystko co drukują izraelscy polonofobowie jest dla niego prawdą objawioną.
Po prostu on jest ksenofobem, antysemitą i prymitywnym obłudnikiem, więc sądzi po sobie. Nie radzę z nim pisać, bo jeśli masz inne poglądy to oskarży cię, że jesteś faszystą, zamordowałeś mu dziadka i w ogóle siedzisz tu na pięciu kontach. Pozdrawiam.
Sorki, czlowieku, ale jestes mocno oszolomiony. Rzeczywistosc jest taka jaka jest i twoje idealistyczne wyobrazenie o niej tej rzeczywistosci nie zmieni.
Oto garsc antysemickiej rzeczywistosci zaczerpnietej wylacznie z tego forum i wylacznie z ostatnich tygodni.
17.3.2013
forum portalu Filmweb
"watpie w prawdziwosc tego pseudofilmu . wiem ze zydostwo bylo mordowane i tepione od zawsze . cos w was musi byc ze jestescie najbardziej plugawa i ohydna nacja na swiecie . w dalszym ciagu zyd jest najbardziej znienawidzonym czlowiekiem na swiecie i tu nie chodzi o zabranie np palestynczykom ich ziemi tylko za to jacy wy jestescie .parszywi falszywi po prostu kloaka ziemi.szkoda ze hitlerowi zabrakl okolo 8 miesiecy -przynajmniej mniej by was po tym swiecie chodzilo parchy "
uzytkownik: tebor_2
27.3.2013
forum portalu Filmweb
fragmenty wpisu
"Nie zapominajmy że to Żydzi za którymi cały zachodni świat skomle zabili Jezusa,rozkradli i zniszczyli europejską gospodarkę,kulturę i tradycje i wreszcie przejęli władze w Polsce po `44 roku (...) Przyznam się szczerze że od zawsze nienawidzę Żydów i byłem zdania że Faraon,Arabowie i Hitler za mało ich natłukli, ale po tym filmie jestem zdania że każdy człowiek ma prawo do życia, nawet żydzi, którzy nie zasłużyli na śmierć w płomieniach."
uzytkownik: Lodowy
29.3.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Adolfik rozpętał dużą rozpierdluchę,zaczynając od 'nas" ,bośmy mieli jedno z największych skupisk żydowskich.Zgładzili ok 6 mln a te pluskwiaki i tak dzisiaj żądzą światem-dlatego nie zgadzam się z robieniem z nich wielkich męczenników ,a z nas katów."
uzytkownik: SIDI
10.3.2013
forum portalu Filmweb
"(Zydzi) Zasłużyli (na pogromy) z innych powodów (nie dlatego że byli zaradni) i można usprawiedliwić oprawców."
autor: Flashback_
"(Zydzi) Zasłużyli (na pogromy)"
Tak, wyrywaj zdanie z kontekstu i dopowiadaj sobie do nich, o co mi chodziło. Jak państwo widzicie, per333 szuka antysemityzmu gdzie go nie ma, gdyż jest narodowości żydowskiej i z tego powodu ma kompleksy, które leczy w internecie. W Polakach widzi ksenofobów, homofobów itp. oraz nie dopuszcza do siebie myśli, że żydzi też mogli mordować. Pozdrawiam.
Wyrywanie z kontekstu to przecież specjalność takich jak on. Dorzucić do tego permanentne przekręcanie sensu wypowiedzi adwersarzy.
Oczywiście, że jest inspirowany faktami. Może nie jest w filmie powiedziane gdzie to się dokładnie stało, ale takich miejsc było wiele. Jedwabnem jest tylko jednym z nich. Niestety, Polacy ciągle wolą przedstawiać siebie jako przyjaciół Żydów, zatajając niewygodne, smutne fragmenty okupacji. Prawda, pomagaliśmy im, ukrywaliśmy ich, ale nie zawahaliśmy się także masowo ich mordować. Ukłony dla Pana Pasikowskiego za szczere ujęcie tego trudnego tematu.
"Ukłony dla Pana Pasikowskiego za szczere ujęcie tego trudnego tematu."
Co ty bredzisz? Jakie szczere ujęcie? Po prostu chciał kasiorę zarobić na irytacji PiSiorków i na zachwycie takich lemingów jak ty.
Chłopcze- po pierwsze, gdybyś znał Pasikowskiego i jego dorobek, i fakt, że nigdy nie produkował filmów z zamiarem zbicia na nich mega fortuny, nie napisałbyś tej bzdury wyżej. Po drugie- nie napisałam, że wszystko pokazane w filmie było prawdziwe, tylko, że było szczere- bo mimo ubrania w fabułę przedstawionych wydarzeń, facet chciał pokazać wieloaspektowość tej historii. To jest znaczna różnica. Po trzecie- wyjdź z domu i trochę się przewietrz, zobacz trochę świata i dopiero zabieraj się za sądy. Bo znajomość pewnych cieni historycznych nie czyni człowieka od razu lemingiem. merci
Interesuję się tym tematem od dawna. Przeczytałam na jego temat parę publikacji, widziałam filmy dokumentalne i fabularne. Nie chodzi o to, że traktuję go jako źródło wiedzy historycznej. Po prostu, jak już pisałam, doceniam trudność jego tematu i pracę, którą wykonał jego twórca. Tyle.
No ja myślę. Pasikowskiego ja całkowicie nie skreślam, gdyż kiedyś robił dobre kino akcji.
No jak to jaka? Objawiona:) A że "objawił" ją rabin, który wychlał za dużo koszernej? Cóż... takich szabasowych filozofów jak ci powyżej to już nie interesuje.