PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156993
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
Browitt

A może o to co "Litwini" (Żmudzini) zrobili w Ponarach?

użytkownik usunięty
Browitt

chciałam tylko przypomnieć że Pokłosie nie jest oparte na prawdziwych wydarzeniach a na kłamstwach!

ocenił(a) film na 8

a gdzie jest wspomniane, ze film przedstawia jakiekolwiek prawdziwe wydarzenia, czy oparty na faktach? równie dobrze mogła to być reżyserska wyobraźnia...poza tym jeden przypadek nie robi z nas wszystkich antysemitów i morderców..

użytkownik usunięty
adryanusz_88

no to dlaczego stado lemingów typu Browitt wypisują że film pokazał prawdę?

ocenił(a) film na 8

Bo może pokazuje w pewnym stopniu jakąś prawdę, bo chyba nie wierzysz w to, że naród polski jest nieskazitelnie czysty i nie ma nic "za kołnierzem" ?

użytkownik usunięty
adryanusz_88

a ty wierzysz w wieś gdzie mieszkańcy to pijacka hołota która ukrzyżuje cię za inne poglądy?

ocenił(a) film na 8

Bywały juz przypadki linczu na jednej osobie, gdy ta nie pasowała reszczie (na mysli mam akurat zbrodniarza o którym powstał chyba film "Lincz" i watek w "Pitbullu"), ale to pokazuje, ze w 'slusznej' sprawie ludzie potrafią się zjednoczyc, w tym przypadku nie chcieli by prawda wyszła na jaw, a bohaterowie do tego dążyli...

użytkownik usunięty
adryanusz_88

Nie tylko w Polsce były takie przypadki i nie tylko na wsiach.Ale wielu polskich tworcow filmowych dazy wlasnie do tego,by ukazac wies i jej mieszkancow od jak najgorszej strony.Zapewne wynika to z tego,ze sami wywodza sie ze wsi (bo skad niby wiedzieliby tyle na temat zycia na wsi)i ze wstydu przed warszawka kreca takie filmy Hehe

ocenił(a) film na 9

Oczywiście, bo polska wieś to ostoja oświeconej i wykształconej elity intelektualnej o w pełni tolerancyjnych poglądach :)

użytkownik usunięty
miss_Isbell

Uprzedzenia panują nie tylko na wsiach.Małomiasteczkowy i wielkomiejski plebs też intelektem i tolerancją nie błyszczy... W dzisiejszych czasach różnice w poziomie wykształcenia i wiedzy ludzi na wsi i w mieście już się zatarły. Trzeba być zacofanym lub mocno uprzedzonym,żeby myśleć,że ludzie na wsi nadal są tacy ciemni i prymitywni. Poza tym najłatwiej wyśmiewać się z innych ,trzeba się przecież jakoś dowartościować cudzym kosztem.

ocenił(a) film na 8

Nie. Roznice pomiedzy ludnoscia wielkomiejska a wiejska i malomiasteczkowa absolutnie sie nie zatarly. Potwierdzaja to wszystkie badania socjologiczne. Ludzie ze wsi roznia sie wyraznie w sensie kulturowym, obyczajowym, spolecznym, nawet swiatopogladowym. Nawet taki drobiazg jak wyniki wyborow do parlamentu pokazuje roznice. Nie przez przypadek mowi sie o dwoch Polskach, o dwoch roznych swiatach. Czasem probuje sie narysowac mapke Polski z granicami, ale tak naprawde roznice bardziej wyrazne sa na osi miasto-wies niz na osi zachod-wschod.

użytkownik usunięty
per333

Ja napisałem ,że to różnice w poziomie wiedzy i wykształcenia się zatarły,a nie wszystkie inne.To,ze wielkomiejskie mieszczuchy patrza z pogarda na obyczaje ludnosci ze wsi i malych miasteczek,nie oznacza,ze ich mieszkancy sa gorsi. Ja jednak nie wierze,zeby te roznice byly tak wielkie jak pokazuja socjologiczne statystyki .Nietolerancyjne koltuny sa wszedzie .Gdyby wielkie miasta byly ostoja tolerancji,to nie byloby atakow np na gejow podczas Parady rownosci,lub wysmiewania sie i wyzywania starszych ludzi podczas ich obrzedow pod krzyzem w 2010 r. Poza tym,spacerujac po miescie, czesto mozna spotkac antysemickie i rasistowskie napisy na budynkach i nie tylko.

ocenił(a) film na 9

Ależ nikt tutaj nie mówi, że w mieście jest dobrze, a na wsi źle! Mówiąc w najprostszy sposób- w mieście źle, a na wsi jeszcze gorzej. Nie da się zaprzeczyć, że na wsi społeczeństwo jest takie, jak to przedstawione w filmie i ja się o tym przekonałam osobiście. Nikt nie powiedział, że miastowi są w pełni tolerancyjni i oświeceni.

użytkownik usunięty
miss_Isbell

To,że ty przekonałaś się o tym osobiście,nie oznacza,że wszyscy mieszkańcy wsi tacy są.Poza tym zupełnie inne zdanie na ten temat mają zapewne osoby ,którzy mają przykre doświadczenia z ludźmi z miasta.Może nikt tu nie mówi wprost,ze na wsi ludzie sa glupsi od ludzi z miasta,ale coś takiego sugeruje.W większosci filmów np pokazuje sie sie,ze mieszkancy wsi to ciemnota.Wielu mieszkancoiw wsi np pracuje w miescie ,wiec ma kontakt z kultura miejska itp.Moze kiedys ludzie na wsi byli ciemni,teraz to sie juz zmienia,choc na pewno jeszcze sie tacy zdarzaja.A byli zacofani dlatego,ze mieszcvzanie i miejska arystokracja nimi gardzili i sie od nich odcinali Co do antysemityzmu-osobiscie znam przypadki,gdzie mieszkancy pomagali Zydom podczas II wojny swiatowej z narazeniem wlasnego zycia.Oczywiscie,to tez zalezalo w duzym stopniu od tego,jakie byly ich relacje przed wojna Jesli np nie Zydzi nie zostali zaakceptowani przez mieszkancow lub sami sie od nich izolowali,to na pewno tez pozniej ludzie nie chcieli im pomagac,a jesli zyli w przyjazni z lokalnymi mieszkancami,to mogli tez pozniej liczyc na ich pomoc. Tu chodzi o cos wiecej niz zwykly antysemityzm,ale o relacje miedzy Polakami a Zydami przed wojna.

nie na zadnej wsi tylko cala polska to pijacka smierdzaca zakompelsiona holota

w skrocie polaczki

Browitt

Poklosie jest wyjątkiem odkad wymyslili cos takiego jak kinematografia ... tylko juz we wczesnych 20 latach polapali sie ze kino to swietny srodek do propagandy.

użytkownik usunięty
Browitt

pogrążasz obrońców tego filmu których argumentem jest to że to film fabularny.

gatunek tego filmu to thriller/dramat historyczny

użytkownik usunięty
Browitt

gdzie jest to "historyczny" bo jakoś nie zauważyłam.

ocenił(a) film na 3

No jak to gdzie? Po prostu zapomnieli, że to filmidło jest "a"historyczne. Jedną literkę zjedli i stąd całe nieporozumienie:)

A Browittem nie ma się co przejmować. Praktycznie każdy wpis kompromituje go jako skretyniałego łgarza. Ktoś kto pisze, że Ponary to kłamstwo, nie zasługuje na lepszą opinię niż zbydlęcona szmata. Oto kim jest "Browitt", chory na umyśle i upośledzony fizycznie śmieć.

Rev93

No widzę Rev93 pokazałeś swoją prawdziwą twarz. Gratuluje kultury i dobrego wychowania. Pokłosie jest thrillerem/kryminałem nawiązującym do wydarzeń z przeszłości. I nie pokazuje kłamstw i o tym ty już dobrze wiesz. Natomiast pokazuje niewygodną na wielu zwolenników Polaków jako drugiego narodu wybranego prawdę.

pawelWloszek

drugi hitlerek ... tak pisz sobie ciemniaku

drugiego narodu wybranego ??
wydarzen z przeszlosci?

co jest kur&a ze ci debile nic nie rozumieja

ocenił(a) film na 7
gemini300

Czy ty człowieku wiesz co komu zarzucasz? Faszyzm czy hitleryzmy jest dużo bardziej ciebie niż twoim oponentom. To dla ciebie istniej jedna "słuszna prawda" jak w czasach Goebbelsa.
I jeszcze jedno jak ktoś ci zwraca uwage o błędy ortograficzne nie chodzi o brak "ogonków", a nie jak ty piszesz "matole" języczków.
Tak na marginesie co w języku Polskim są "języczki"?

rafib1975

miło ze nazwałeś mnie człowiekiem

ocenił(a) film na 7
gemini300

Gratuluję riposty ale nic po za tym, zero odpowiedzi na konkretne pytania.

rafib1975

nie ma za co

ocenił(a) film na 7
gemini300

Zdanie zaczyna się od wielkiej litery!!!
Uczysz Polskości może zaczniesz od siebie?

rafib1975

Poza zwrotami frazeologicznymi ... sam sie lepiej naucz

ocenił(a) film na 7
gemini300

Czego twojego chorego podejścia? I zapytam który kolega nauczył cię słowa " frazeologicznymi"? Patrząc na godzinę kolega od "drugiego" otworku?

rafib1975

radykalna zmiana stylu zycia ... zmiana czegokolwiek ... wszystkiego ... kochasz go?

ocenił(a) film na 7
gemini300

A twój partner jak się zapatruję na ciebie? No twoje prawicowe poglądy oraz w braki pisania we własnym języku?
I znowu nie piszesz na początku zdania z wielkiej litery.

ocenił(a) film na 9
gemini300

To taka reakcja obronna....? Nie martw się i ty sobie znajdziesz chłopaka....

gemini300

Nawet nie masz pojęcia jak bardzo chciałbym się z tobą spotkać na ulicy....

ocenił(a) film na 3
Browitt

Sto razy wolę "chlew polski" niż burdel izraelski, tam to dopiero syf. Nawet nie wiesz młocie jak jestem dumny ze swojego nie-żydowskiego pochodzenia kiedy czytam twoje brednie. Doprawdy Żydzi tacy niby inteligentni, a tutaj produkuje się ktoś taki jak ty. Naprawdę nie posiadali nikogo innego do oddelegowania do tego zadania?

ocenił(a) film na 9
Rev93

To że wolisz chlew to żadna nowina. Co miałaby woleć świnia....

ocenił(a) film na 3
dardre

Lepiej chlew niż burdel dla homosiów gdzie trzeba spać tyłem do ściany i z zakneblowaną gębą. Ale akurat ty uwielbiasz usługi, które tam "serwują" więc nie stosujesz owych środków ostrożności.

ocenił(a) film na 9
Rev93

Widzę że znasz usługi w burdelu dla homosiów. Ale nie wiem czy koniecznie powinieneś się tym chwalić.

ocenił(a) film na 3
dardre

A znam' ale tyko dlatego, że tacy degeneraci jak ty za dużo kłapią dziobami zamiast się zamknąć i nie obnosić ze swoimi zboczeniami.

ocenił(a) film na 9
Rev93

Dobrze już dobrze, rób co chcesz tylko o tym nie opowiadaj.

Rev93

Zydzi to nardo wybrany a polacy to narod obsrany

ocenił(a) film na 3
AtriumCarceri

Owszem, a ostatnim który was wybrał był niejaki Adolf, he he he.

Rev93

wspanialy czlowiek. prawie sprawil ze polska stala sie porzadna. niestety usa i rosja sie wtracily

ocenił(a) film na 8
Browitt

Byliście tam ?? Podczas wojny w Jedwabnie ?? Nie ośmieszajcie się że coś wiecie...
Kontynuując w każdej plotce jest trochę prawdy, pewnie nie jeden żyd zabił polaka a polak żyda, zabijali się nawet nawzajem polacy i żydzi bo do tego słabych psychicznie zmusza wojna, niektórzy z przymusu inni z obawy jeszcze inni z głodu.