1. Kto zabił i powiesił Józka na drzwiach od stodoły?
2. Dlaczego, w jednej ze scen ksiądz upada?
3. Kto zaje*ał mu te papierosy i całą torbę?
4. Kogo cały czas Franek Kalina widział w lesie?
Możecie mi to wytłumaczyć..
Jeśli to są nie jasności to jak wyjaśnisz fakt że z tablicy na grobie wynika że ich rodzice urodzili obydwoje w 1911 roku.... a oni....
jest 20 lat po stanie wojennym i już po powodzi 1998 roku czyli około 2000 roku czas akcji w filmie..... z tekstów w filmie wynika że ten miał z 20 lat jak wyjeżdżał czyli urodził się w około 1960 roku a jego brat jeszcze młodszy.... czyli..... ich matka miała ponad 50 lat jak ich urodziła... a młodszego to nawet 60 lat?
Nie jest "około" 2000 roku, tylko akcja toczy się dokładnie w lato 2000. Podczas jazdy taksówką w jednej z początkowych scen słychać radio i serwis informacyjny, w którym mówią o katastrofie Kurska.
1. Zabiło go kilkukrotnie pojawiające się auto zabójca rodem z horroru. Dziwię się że nie skojarzyłeś - pojawienie się tego pojazdu za ażdym razem wywoływało w Kalinach większą grozę niż na Jasiu Fasoli pojawienie się jego wroga w postaci trzykołowego auta.
2. Otruł go katolicki kapłan który chciał dojść po trupach do celu - chciał zemścić się na księdzu za to że ten bronił "żydków którzy zabili Jezusa".
3. Zbiorowość - plugawa zbiorowość będąca mieszanką ciemnogrodu z zabononem,
4. Złowrogie dzieci lasu.
tak mi się przynajmniej zdaje - chciałbym bardziej pomóc.
Wszystko się zgadza. Ewentualnie może być "złowroga zbiorowość" i "plugawe dzieci lasu", ale to już takie uwagi dla koneserów.
Nie no jak jest na takim poziomie, że trzeba ci każdy drobiazg pokazywać.
1- Nie pokazano
2-Może dostał zawału?
3-Nie pokazano
4-Nie pokazano, ale pewnie, tego co mu ukradł papierosy.
Człowieku, to nie są niejasności, tylko niedopowiedzenia. W pewnych filmach, po prostu sporo zostawia się odbiorcy, w książkach tak jest częściej, ale pewnie nie czytasz. Skoro masz takie problemy, oglądaj dalej Komisarza Rexa i Księdza Mateusza, tam na końcu każdego odcinka jest pełne wyjaśnienie wszystkich tajemnic.
Nie rozumiem, dlaczego nikt nie wyśmiał tych pytań? Ludzie, co z wami?
Co do wieku rodziców, to rzeczywiście tragiczny błąd i Pasikowski powinien się z tego wytłumaczyć. Bo to fuszerka.
A film, jest całkiem niezłym thrillerem. Jak na polskie kino nawet bardzo dobrym. Fajnie jakby amerykanie kupili licencje i zrobili film w USA, np chodziłoby o murzynów.
Oczywiście jak ktoś wszędzie musi pchać ob... politykę, to będzie się zacietrzewiał, że historia była inna. Ja się historii uczę z książek i dokumentów, a nie z filmów fabularnych.
No dobra przepraszam, że byłem niemiły. Niepotrzebnie. W każdym razie, to nie były niejasności, tylko niedopowiedzenia i mi się akurat to bardzo podobało. Rzecz gustu. Kurczę, można edytować, ale jak się odpowiedziało, to nie można ;/ Mogłem edytować. Najpierw piszę, a później myślę i żałuję.
"Nie rozumiem, dlaczego nikt nie wyśmiał tych pytań?"
Czuję się mocno niedoceniony:).
Umarł za żydów, jak Jezus. Czy to istotne, kto go zabił? Być może przyczynił się do tego ksiądz, który nie chciał skandalu medialnego, być może pomógł mu komendant który z księdzem był na Ty, a może "parafianie z tartaku".