W końcu prawda filmowa o eksterminacji populacji żydowskiej w czsie II WS przez Polaków, a było to w owczas normą, nieliczni byli obojętni na mord a pojedynczy Polacy odważyli sie na czynna czy chociażby bierna pomoc, np. całe powiaty tysiące ludzi żyły ze złota i dolarów pomordowanych Żydów w \Majdanku, Treblice, Sobiborze, polskie dziewczyny były zmuszne przez swojer polskie matki do puszczania sie czyli prostytuowania z wachmanami ukrainskimi za złote zęby Żydów, a my Polacy udajemy, ze tak nie było, tak jak "nasi nowi bracia ukraincy" zapomnieli jak riezali dzieci, kobierty ciężarne i starców, albo Litwini na Ponarach jak mordowali elity polskie. Polacy mają swój ogromny udział w holokauście li nie tylko z chciwości, na pocieszenie prawie wyłącznie prostacy, niewykształcone bydło i pospulstwo, szra masa która rządziła póżniej bękartem Jałty tzw. PRLem
Piszesz o swojej rodzinie? Bo moja w tym nie uczestniczyła, jak twoja to historia to fajną miałeś rodzinkę.
I mam z tego powodu płakać, że ty nie wierzysz?
Dla twojej wiedzy dziadków nie miałem okazji się zapytać cokolwiek, bo jeden zginął w Oświęcimiu a drugi w Mauthausen.
Na koniec kim ty jesteś, bym cokolwiek musiał ci udowadniać?
A popłacz, jeśli dzięki temu poczujesz się lepiej.
Kim jestem? A jaka odpowiedź mnie nie dyskwalifikuje? Cesarzem chińskim? Profesorem z KUL-u? Astronautą? Co w twoich oczach uczyni mnie godnym twojej odpowiedzi, uwagi, rozmowy?
Może inaczej. Kim jestem dla ciebie? Nikim? Ty dla mnie też. Teraz jak już sobie wyjaśniliśmy, chyba nie ma o czym ( i z kim) rozmawiać, prawda?
Kim dla mnie jesteś, powiem ci śmiesznym człowieczkiem. Który jak pamięć mnie nie myli, siedzisz na temacie "Pokłosia" od momentu powstania i zgrywasz z siebie "wielkiego" fachowca w temacie.
przeczytalem ten dialog i mam ten sam werdykt dla ciebie zweistein, jestes smiesznym czlowieczkiem...
A ty pytałeś swojego tatełe i mamełe, i to całkiem niedawno, bo jakiś miesiąc temu, "Mamełe, tatełe, a wy zabijaliście Palestyńczyków w getcie?". A może swojego tatusia albo mamusię z SB o to pytałeś, bo Aaron Szechter, ukrywający się pod pseudonimem konspiracyjnym "Adam Michnik" jakoś nie chce na ten temat nic powiedzieć... Może tatełe i mamełe ci wyjaśnili, skąd się bierze wasza wyższość nad innymi? Może mi powiesz, dlaczego śmierć Żyda to tragedia, którą należy rozpamiętywać bez końca (i najlepiej za nią bulić też do "następnego zlodowacenia"), a śmierć innych się nie liczy? Czyżby "Pokłosie Talmudu"?
Muszę cie zawieść nie jestem twojego pokroju i nie mam z takimi jak ty nic a nic wspólnego
Na jakiej podstawie stwierdziłeś, że jestem prowokatorem? Z resztą mniejsza o to.
Co do tego, że "eksterminacja ludności żydowskiej przez Polaków była normą" to powiem ci tylko tyle, że to co robiła twoja rodzina podczas wojny to wasz sprawa, ale mojej w to nie mieszaj. Przykro mi, że twoim dziadkowie byli szmalcownikami, ale to jeszcze nie znaczy, że większość Polaków tak postępowała. Nie mamy żadnego udziału w Holokauście, no chyba, że taki, że również byliśmy jego ofiarami. Nie wiem w jaki sposób według ciebie mieliśmy mu zapobiec skoro sami byliśmy więźniami we własnym kraju, kiedy strach było wyjść na ulicę, kiedy nie wiadomo było czy się wróci do domu, bo może akurat Niemcy będą mieli ochotę sobie postrzelać, a za jakąkolwiek pomoc Żydom groziła kara śmierci dla wszystkich członków rodziny. Z realną pomocą to mogli przyjść Amerykanie i Brytyjczycy, którzy dobrze wiedzieli co się dzieje, a pragnę przypomnieć, że o sytuacji w Europie poinformował ich Polak. Zdecydowali się jednak nic nie robić. Za Holokaust odpowiadają tylko i włącznie Niemcy oraz ludzie, którzy mogli pomóc, a tego nie zrobili.
zgodnie z zasadą winny się tłumaczy szukasz usprawiedliwień....hm. jeżeli ci to pomaga to powodzenia, ale z tym byciem ofiara Holokaustu to przesadziłeś i to grubo .... naziści po IIWŚ byli ofiarami ( tak się tłumaczyli m.in. w Norymberdze), jak dobrze, że żyjemy w pokoju i dostatku, bo takie charaktery jak ty ujawniają sie dopiero w ekstremalnych warunkach np.w czasie wojny, i wtedy biada innym - nie tylko Żydom, ale tez mańkutom, zezowatym, kulawym, rudo albo czarnowłosym w zależności od konfiguracji....ale ja na wszelki wypadek takich jak ty i wszelkiej maści powinowatych z tobą UNIKAM nawet teraz.
Nie masz żadnych konkretnych argumentów ani podstawowej wiedzy na temat holokaustu, o którym piszesz. Żydzi NIE byli jedynymi ofiarami, a tego uczą już na lekcjach historii w szkołach średnich, a nawet w gimnazjach. Ofiarami byli także Słowianie, w tym POLACY, którzy byli następni w kolejce do całkowitego unicestwienia, cyganie, homoseksualiści czy osoby niepełnosprawne. Auschwitz był pierwotnie obozem dla Polaków. Poza tym gratuluję ci, że porównujesz ludzi pokroju Himmlera czy Goebbelsa do zwykłych Polaków w czasie drugiej wojny światowej. Gratuluję.
"takie charaktery jak ty ujawniają się dopiero w ekstremalnych warunkach"? Kolego, teraz siedząc sobie spokojnie przed komputerem możesz sobie pisać jakim byś nie był bohaterem, i ilu to Żydów byś na własnych plecach nie wyniósł z getta, ale tak naprawdę nie możesz stwierdzić jak byś się zachował. Ja też nie mogę. Można gdybać, ale tak naprawdę człowiek nie będący w takiej sytuacji nie jest w stanie przewidzieć co by zrobił. Nie wiem czy czytałeś opowiadania Borowskiego czy inną literaturę dotyczącą drugiej wojny światowej (chyba, że były to książki napisane przez ludzi pokroju Jana Grossa, bo twoje wypociny przywodzą mi na myśl jego bezczelne i kłamliwe wypowiedzi, chociaż w moim odczuciu nawet on prezentuje wyższy poziom niż ty), ale część z nich to lektury obowiązkowe. Być może słyszałeś kiedyś o czymś takim jak instynkt przetrwania? Otóż, jest on silniejszy nawet od instynktu macierzyńskiego. Dlaczego tyle żydowskich matek w obliczu śmierci w komorze gazowej wypierało się własnych dzieci? One pewnie też siedząc sobie spokojnie w domu zarzekałyby się, że nigdy czegoś takiego by nie zrobiły. Ale widzisz, człowiek zupełnie inaczej myśli w takiej sytuacji. Polacy w czasach okupacji stale odczuwali poczucie zagrożenia i pragnęli jakoś ten koszmar przetrwać. To, że za pomoc Żydom groziła śmierć CAŁEJ rodziny nie jest dla ciebie żadnym usprawiedliwieniem (rodzice, rodzeństwo, dziadkowie, dzieci...naprawdę bez chwili wahania byłbyś gotów narażać życie najbliższych?)? Polska była jedynym krajem gdzie kara była tak surowa. Jedynie bodajże Serbów także karano śmiercią, ale tylko osobę pomagającą, nie całą rodzinę . Porównaj sobie kary jakie za podobny czyn groziły, np. w Holandii czy Danii. Grzywna lub więzienie. Nie ma porównania. A mimo to mnóstwo Polaków było zaangażowanych w pomoc naszym braciom starszym w wierze. Tylko tu istniała taka organizacja jak ŻOB, a wśród AK szmalcowników karano śmiercią. Władysław Szpilman wspominał, że w ratowaniu jego życia uczestniczyło aż kilkadziesiąt osób. Bardzo wielu Polaków pomagało jak mogło, ile żydowskich dzieci zostało uratowanych z getta, ilu Żydów ukrywano we własnych domach, tysiące Polaków straciło w wyniku takiego działania życie. Byli również ludzie zachowujący bierną postawę, ale nie masz prawa ich oceniać, z powodów, które wymieniłam. Oczywiście były też szumowiny, które wydawały ludność żydowską czy same mordowały, ale absolutnie nie można mówić o większości. Polecam czasem pomyśleć samodzielnie zamiast ślepo wierzyć chorej propagandzie.
nie sądzę, żebyś miał co najmniej 85-90 lat, bo tak sie rozpaczliwie i histerycznie tłumaczysz jakbyś miał faktycznie coś na sumieniu a może jednak? psychologia wyparcia....niestety faktów i historii nie zmienisz, choćbyś pękł, byli juz tacy co zmieniali historię i komuniści i faszyści, ja ze swojej strony kończę bo przypomina mi to dialog kaprala z rekrutem - tak ma być i koniec hihihii na szczęście sa miliony takich jak ja którzy tej papki propagandowej przemilczania faktów i fałszowania historii nie łykają, a ty tłumacz sie dalej i udowadniaj że białe jest czarne, żegnam.
Zacznijmy od tego, że ewidentnie masz problemy z czytaniem. Jeżeli już to miałA nie miał (no chyba, że robisz to celowo).
A poza tym dodam tylko, że najprawdopodobniej należysz do środowisk syjonistycznych i jesteś kimś pokroju Israela Singera czy wspomnianego już przeze mnie Jana Grossa oraz innych szumowin ich pokroju albo jednak jesteś prowokatorem lub też osobą chorą psychicznie. Aczkolwiek zgadzam się w jednym. Najlepiej skończyć już tę rozmowę, bo "dyskusja" z tobą nie ma najmniejszego sensu. Uważaj tylko, żebyś się kiedyś nie udławił własnym jadem.
no, wy to akurat najwięcej przekłamań historycznych rozpowszechniacie po świecie
Gdzie mogę wyczytać informację (opartą na nazistowskich źródłach historycznych), że Polacy byli przeznaczeni do całkowitego unicestwienia? Bo z mojego czytania (książki historyczne) wynika, że mieli być wykorzystani jako niewolnicza siła robocza. Unicestwieni mieli zostać Żydzi.
wg. szmalcownka pt.miss to Żydzi mordowali Polaków w czasie II WŚ wstępując masowo z kl auswitz do SS hahahahahhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Twój pogląd jest nie tylko skrajny, ale też przynajmniej w Europie odosobniony. Może tak jakieś źródła tych odkrywczych wypowiedzi? Teksty "[..]całe powiaty tysiące ludzi żyły ze złota i dolarów pomordowanych Żydów[..]", czy "Polacy mają swój ogromny udział w holokauście[..]" są bliższe współczesnym wypowiedziom amerykańskich środowisk żydowskich liczących na 65 mld dolarów odszkodowania za majątek po wymordowanych polskich Żydach.
Pomimo szmalcowników czy sprawców nielicznych pogromów istniały wielkie rzesze Polaków, którzy prześladowanym pomagali. Procentowo tyle samo Żydów przetrwało Holocaust w Holandii ile w Polsce. Ale schwytany na pomaganiu im Holender szedł w najgorszym razie do obozu, a zazwyczaj tracił majątek, a nie życie jak Polacy. W Danii, gdzie uratowano prawie całą populację Żydów, zginał przy tym jeden Duńczyk. Polaków zamordowanych za przechowywanie Żydów z nazwiska znanych jest ponad 50.000 (cały powiat sięgając do Twojej wypowiedzi), a były też ofiary anonimowe.
Wciąż nie wiadomo mi czy wydarzenie w Jedwabnem było zbronią w 100 procentach Polaków. Nie wiadomo o tym wydarzeniu w 100 procentach. Wciąż są zdania jednych i drugich, książki jednych i drugich, jedni się boją mówić, drudzy za dużo mówią, trzeci szerzą propagandę, a jeszcze inni milczą i zapomnieli o szczegółach. Film ,,Pokłosie'' ciekawy, lepszy niż ,,Jack Strong'', ale to nie jest Pasikowski w starym stylu. Brakuje lepszego aktorstwa (Dyblik i Mastalerz to nie Linda, Lubaszenko), lepszej muzyki (Lorenc, Stańko, Pospieszalski), zdjęcia Pawła Edelmana ok. Scenografia, kostiumy ubogie. Mało efektowny ten film. Dobre aktorstwo Zbigniewa Zamachowskiego, Jerzego Radziwiłłowicza, Macieja Stuhra i nawet Ireneusz Czop fajny, a myślałem, że będzie do d... Film zrobiony z klimatem, dopracowany przez Pasikowskiego w każdej scenie, ale scenografia, kostiumy, montaż i muzyka powinny być troszkę lepsze.
W filmie brakowało takich aktorów jak Mariusz Jakus, Przemysław Bluszcz, Olaf Lubaszenko i Dariusz Kordek.
Oglądaj filmy a póżniej skonfrontuj film z faktem historycznym, czy było tak naprawe, a nie obejrzysz film i już masz masło na ustach. Ten film to kłam !!!
Dla przykładu przeczytaj sobie o tym -> http://www.naszawitryna.pl/jedwabne_955.html
tak "pojedynczy Polacy odważyli sie na czynna czy chociażby bierna pomoc", hmmm, to pewnie dlatego najwięcej odznaczeń "Sprawiedliwy wśród Narodów Świata" dostali Polacy. mój dziadek też taki dostał i zawsze powtarzał, że ten "medal" jest g. warty i co najwyżej można se nim tyłek podetrzeć, jak widać na załączonym obrazku miał ewidentnie rację.
Ten post powinien być uzupełniony o informację, że w okresie miedzywojennych najwięcej Żydów mieszkało w tej strasznej Polsce, w której jednak nie byli mordowani tylko robili co poniektórzy ogromne fortuny. Jakie to zastanawiajace ? Radzę przed napisaniem tych głupstw trochę się zastanowić i nie czytać Gazety Wybrczej bo źle wpływa na psychikę.
https://www.youtube.com/watch?v=k6w7mqbT5R0 (historyk Leszek Żebrowski o "Pokłosiu", ciekawa opinia).
Trochę informacji o (wybranych) zbrodniach na Polakach dokonywanych m.in. przez żydowskich partyzantów:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Koniuchach
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Nalibokach
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Brzostowicy_Ma%C5%82ej
I co, agencie Hasbary? Myślisz, że na froncie urabiania głupich gojów już żeście wygrali? Że już nic nie pozostało, jak szantażować wszystkich Holocaustem, żyć sobie jak w Madrycie dojąc europejskie nacje? Że będziecie po wsze czasy bezkarni?
My dobrze pamiętamy o WASZYCH zbrodniach w NKWD, KGB, polskim SB. Widzimy wasze zbrodnie w Palestynie.