ten film to anty polska propaganda zrobiona przez żydowski polonofobów.młody stuhr - rola życia!:):):)
Ja się pytam od kilku lat - Jakim, że tak powiem jakim cudem ten film, na tym pZO DOBRY - pomimo kontrowersji w komentarzach...toż to jawna manipulacja moderacji...
Sporo tych, którrzy mają pozytwne zdanie o filmie i wysoko go punktują, nie zajmuje się hejtowaniem. I niezwykła zagadka wyjaśniona.
Ty sobie tylko wyobraź, jaką średnią notę miałby ten film, gdyby nie fala jedynek wystawiana przez ignorantów, którzy traktują go jako obraz historyczny.
Skoro to nie manipulacja, to znaczy że trzon publiczności oceniającej ten paszkwil stanowi gimbaza, której światopogląd ukształtował TVN i Wyborcza...
Dlatego że ci co go chwalą są idiotami i głąbami których nauczono polskość to są właśnie ciemni, wąsaci chłopi robiący antyżydowskie pogromy. W tym filmie nie ma ani grama prawdy. Wbrew obiegowym bredniom to nie dramat historyczny tylko kompletnie z dupy wyciągnięta historyjka o tym jak to wredni chłopi biednego Stuhra sponiewierali, bo wykopywał żydowskie ofiary ich dziadków-żydożerców.
Gdyby faktycznie Sieg heil! wygrało, myłbyś teraz kible Niemcom. W nalepszym przypadku, biedny matołku.
Skoro takie masz priorytety czy tęsknoty, mogę tylko pogratulować klasy i życzyć sukcesów...
Ty nie jesteś nawet matoł, za wysokie progi, matołku.
a miałbyś odwagę powiedzieć mi to prosto w oczy??jesteś żywym przykładem na to że adolf żył za krótko albo kogoś pominoł:):):)
To nie ja chamsko pytam o robienie lodów, to nie ja rzucam nazistowskim "Sieg heil!", więc faktycznie, z nas dwóch to ty jesteś ten "odważny", matołku.
Czyżbym coś "pominoł"..?
myślę że mamy różne definicje pewnych pojęć co =innym poglądom i innemu postrzegania świata i rzeczywistości:):)albo na odwrót:):)tylko znak równości stoi w dobrym miejscu.patriotyzm=antysemityzm!!!ale chyba tylko w pl gdzie żądza żydki a głupi naród wierzy i chodzi głosować na elity żydowskie które sprzedały Polskę!!!!!
Ktoś tu jest przygłuchawy? ;)
Całe szczęście, że Polska, w której ja mieszkam nie ma wiele wspólnego z tą twoją.
Co za bzdura! Nawet moja babcia, która uważa się za antysemitkę, nie odebrała tak tego filmu. Stwierdziła, że ludzie w trudnych czasach zachowują się różnie i potrzeba wielkiej siły ducha, by nie dać się namówić do złego, zwłaszcza, gdy większość naciska. A ciemnych kart w historii własnej rodziny nikt nie lubi odkrywać, co nie znaczy, że wszyscy je mają...
Pasikowski zrobił "Pokłosie", byśmy zastanowili się nad sobą, a nie by zepsuć Polakom samopoczucie.
I może byśmy skończyli wreszcie z mitem "oblężonej twierdzy"? My, Polacy ciągle wyszukujemy jakieś problemy. Nawet tam, gdzie ich nie ma...
Ale dlaczego tylko my mamy się "zastanawiać nad sobą"??? Słyszałeś, żeby Francuzi czy Słowacy robili filmy o tym, jak wysyłali z własnej woli Żydów do gazu? Ja jakoś nie słyszałem. Jeśli widziałeś taki film robiony przez nich to daj link - z ogromną ciekawością obejrzę
Nie słyszałam. Co nie znaczy, że takich nie ma. Nie jestem zresztą aż takim znawcą kina światowego, a francuskie oglądam przeważnie komedie.
A co do "zastanawiania się nad sobą", to kto mówi, że tylko my? Czy filmów, które rozliczają z historii inne narody nie robią?
Moim zdaniem naród, który ma odwagę zmierzyć się z ciemnymi kartami własnej historii to naród silny i odważny. Tylko słabeusze je ukrywają, dając tym pole do popisu różnym demagogom...
Ale jak napisałeś "nie widziałeś" tak więc najpierw napisz na podstawie tytułów jakie to narody rozliczają się ze sobą poza naszym? Dlaczego my mamy być jedyni, a inni mający na sumieniu oo wiele więcej jakoś się do tego nie palą? Dziwne, że nawet na francuskim Planette nie widziałem żadnego dokumentu, który informowałby, że tylko w Polsce za ukrywanie Żydów groziła kara śmierci i że to Polacy maja najwięcej zasadzonych drzewek "sprawiedliwych" Dlaczego Pasikowski o rodzinie Ulmów filmu nie zrobił? nie dziw się, że wiele osób ma mu to za złe. Ten film jest zupełnie niepotrzebny, tak samo jak Westerplatte.
Np. Amerykanie. I oni jakoś nie robią z tego problemu, a też ich filmy wzbudzają kontrowersje. Skoro oni mogą to czemu my-nie?
W czasie wojny byli Polacy, którzy postępowali barbarzyńsko i tacy, którzy postępowali bohatersko i wspaniale. Tych drugich było znacznie więcej i mamy być z czego dumni. Jednak uważam, że mamy prawo i obowiązek mówić o wszystkim, nie tylko o tym, co najpiękniejsze w naszej historii.
Ten film może się podobać lub nie, ale uważam, że dobrze, że powstał.
Amerykanie oczywiscie tworzą filmy, które w bezpośredni sposób pokazują ich bestialstwo (czas wojny), od eksterminacji Indian, aż po wojnę w Wietnamie. Ale oczywiscie nie ma tam mordowania Żydów i w tym cała zagadka.
Morderstwo to morderstwo i nie rozumiem, co tu do rzeczy ma narodowość czy kolor skóry...
No niedokładnie, są nacje, które z założenia nie czynią niczego złego na tym świecie - jest to klasyczny przykład propagandy, która jest znana od czasów Sumerów ;)
A kto w to wierzy? Nie ma społeczeństwa idealnego. O utopii można sobie poczytać w książkach...
To nie jest żadna utopia, to jest rzeczywistość w XXI wieku. Np. propaganda komunistyczna w ZSRR i dalej w Rosji spowodowała to, że to co robi Putin akceptowana jest i rosjanie nie uważają że to jest coś złego !
Rzeczywiście, Putin i jego polityka to świetny przykład do naśladowania. Wątpię tylko czy mógłbyś się wówczas tak szczerze wypowiadać na łamach tego forum...
Ale gdzie pokazujemy to co najpiękniejsze? Było Monte Cassino, Narwik czy Tobruk? A wspomniana rodzina Ulmów? najpierw zróbmy takie filmy, a potem jakieś rozliczenia. Ilu Polaków i gdzie postępowało barbarzyńsko, a ilu Niemców, Łotyszy, Litwinów, Ukraińców? Widziałeś jakiś łotewski film o ss-manach z Łotwy wrzucających dzieci żydowskie do ognia? Jeśli tak, to też chętnie obejrzę! Najpierw niech się kajają ci, którzy mają 100 razy więcej na sumieniu, potem my możemy,
A dlaczego mamy zasłaniać się innymi? Jeśli potrafimy rozliczyć się z historią i nie boimy pokazać błędów to jesteśmy lepsi. A jeśli oni nie potrafią to ich problem.
A dlaczego mamy być sprawiedliwsi od pana boga? właśnie chcę, żebyśmy zasłaniali się innymi, wytykali innym udając, że jesteśmy święci, tak jak to robi cały świat mając nas w d... Nawet na głupiej eurowizji robią nas w konia, dosyć! Każdy wielki przyjaciel Izraela łącznie z Żydami niech pierwszy rzuci kamieniem, zanim zacznie antypolonizować
Cóż, Ty masz swoją opinię, ja swoją i raczej nic tego nie zmieni...
A na pocieszenie dodam, że Eurowizji i tak nie wygralibyśmy, nawet gdyby liczyły się tylko głosy telewidzów. :))
Nie o to chodzi!! Chodzi o fakt, ze komuś przeszkadzało, że Polacy mogą wygrać - dając głosy te wieśniaki w Anglii czy Irlandii nie wiedzieli jeszcze kto wygra wiec "dmuchali na zimne"
Pasikowski zrobił ten film, bo został, jak dziwka, wynajęty.
Historia przedstawiona w filmie, to nie nadinterpretacja pewnych wydarzeń, ale stuprocentowe kłamstwo. Robiąc film o czymś, zasięgasz wiedzy na ten temat. A wiedza o Jedwabnem jest taka, że Niemcy spalili stodołę z Żydami. Owszem, niektóre źródła podają, że do happeningu przyłączyło się kilku miejscowych żuli - i koniec tematu.
Tymczasem Pasikowski zrobił film o tym, jak Polacy nabijali żydowskie dzieci na widły i wrzucali spowrotem do ognia. Skąd sobie to wziął? Możliwościi są dwie: albo z dupy, albo z zamówienia.
Kwestie tego, w jakim stopniu, i w jakich ramach powinniśmy się rozliczać z historią, nie mają żadnego związku z Pokłosiem. Żadnego!
Przy Pokłosiu możemy jedynie rozważać problematykę propagandy, paszkwilu, antypolonizmu, czy sprzedajności "polskich" twórców i artystów.