PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156985
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

wiek bohaterów

ocenił(a) film na 10

Z tablicy na grobie rodziców wynika że ich rodzice urodzili obydwoje w 1911 roku....
A oni.... teraz jest 20 lat po stanie wojennym i już po powodzi 1998 roku czyli około 2000 roku czas akcji w filmie..... z tekstów w filmie wynika że ten miał z 20 lat jak wyjeżdżał czyli urodził się w około 1960 roku a jego brat jeszcze młodszy.... czyli..... ich matka miała ponad 50 lat jak ich urodziła... a młodszego to nawet 60 lat?

ocenił(a) film na 9
waldek1987

Nie jest "około" 2000 roku, tylko akcja toczy się dokładnie w lato 2000. Podczas jazdy taksówką w jednej z początkowych scen słychać radio i serwis informacyjny, w którym mówią o katastrofie Kurska.

ocenił(a) film na 10
Hrabia_Zuo

no to jak właśnie wyjaśnisz ten ich wiek w stosunku do wieku rodziców

ocenił(a) film na 9
waldek1987

Ale ja wcale się nie czepiam, wręcz przeciwnie też widzę tu nielogiczność, uściśliłem tylko Twoją wypowiedź ;)

ocenił(a) film na 9
waldek1987

Faktycznie, to niedopatrzenie. Ale jakby się chciało na siłę znaleźć wytłumaczenie, to da się. Ułożyłem od najmniej do najbardziej naciąganej wersji wydarzeń:
1) Ich matką najwidoczniej była inna kobieta. W grobie pochowana jest ich macocha, którą nazywali matką
2) byli adoptowani
3) na tablicy nagrobkowej ktoś wygrawerował złą datę narodzin matki

ocenił(a) film na 10
skubanymateusz

no można się czepiać.... bo ogólnie dla mnie oni są trochę za młodzi skoro mamy już 2000 a ich rodzice w ich wieku byli w wojnę....
Mogli dać starszych aktorów....

gdyby nie ten fakt to dla mnie jeden z najlepszych polskich filmów