Pokuta

Atonement
2007
7,5 127 tys. ocen
7,5 10 1 127441
7,0 42 krytyków
Pokuta
powrót do forum filmu Pokuta

Dla mnie film jest rewelacyjny. Historia solidnie opowiedziana, świetna gra aktorów, piekne widoki...
Jestem zadowolona, ze nie byl to kolejny film o miłości, gdzie na koncu wszyscy sa szczesliwi. Był to fim, gdzie pierwsza role odgrywala mala Briony (Saoirse Ronan- byla w tej roli fenomenalna) i jej intryga.
Jednak troche dziwi mnie to jak sie zachowala juz jako stara kobieta, kiedy juz napisala swoja ksiazkę. Nie wiem czy ona czula sie usprawiedliwiona? W jaki sposob nadanie siostrze i Robbiemu życia w powiesci przynioslo jej ukojenie? Tylko tego nie rozumiem...

kate88_2

Myślę, że ta książka była dla niej pokutą za wyrządzona krzywdę i chociaż w książce chciała przywrócić im utracone szczęście gdyż nie miała okazji za ich życia.

ocenił(a) film na 8
kate88_2

Dla niej ta książka to pokuta, ale traktowała ją też jako swoiste odkupienie. Nadając życie Robbiemu i Cecilii czuła, że na swój własny sposób wynagradza im rozłąkę, tęsknotę, przedwczesną śmierć (bądź co bądź z jej winy). Być może to było dla niej pocieszenie w ostatnich dniach życia-jak to sama powiedziała: "ostatni akt dobroci".
Analizując jej ostatnią wypowiedź można dojść do wniosku, że przywrócenie do życia i uszczęśliwienie zakochanych w książce traktowała jako odpust, coś, dzięki czemu może czuć się spokojniejsza i być może droga do otrzymania przebaczenia.

Viola17

Spojler
Jak dla mnie Briony była całe życie tchórzem. Decyduje się na opowiedzenie ich historii dopiero w momencie, kiedy zaczyna tracić pamięć, więc nie dotkną jej już żadne osądy. Zresztą, nie ma jej tak naprawdę już kto osądzać- Cecilia, Robbie, rodzice Cecilii i Briony, matka Robbie'go, Leon, wszyscy już nie żyją. Tchórzostwo to niestety nagminna cecha ludzka, więc film jak najbardziej życiowy.

kate88_2

Film pokazuje, jak wielką krzywdę może wyrządzić kłamstwo. Co więcej, tym razem jest to kłamstwo nieświadomej niczego trzynastoletniej dziewczynki, której zdarza się żyć w świecie własnych fantazji. Jednak miłość pomiędzy Cecilią i Robbiem jest piękna, zakończenie za każdym razem wywołuje kilka łez na moich policzkach. Jestem pewna, że do takich filmów warto wracać co jakiś czas.

Purslane

Do mnie jakoś nie przemawia ta nieświadomość 13latki, tym bardziej, że jako 18latka była już bardzo świadoma, a nadal nic nie zrobiła, bo była zwykłym tchórzem. Dla mnie bardzo negatywna postać, chyba jedna z najgorszych w historii kina.