Pokuta

Atonement
2007
7,5 127 tys. ocen
7,5 10 1 127441
7,0 42 krytyków
Pokuta
powrót do forum filmu Pokuta

"Pokuta" jest filmem niezwykle rozczarowującym. Niespójna, nielogiczna i poszarpana fabuła, która jest zbitką niedopowiedzeń i urwanych wątków. Aż chciałoby się spytać: "Czy jest z nami reżyser?" Główny wątek miłości 2 bohaterów zupełnie nieprzekonujący. Ci ludzie mieli odgrywać zakochanych w sobie po uszy? Tyle że bardziej przypominało to wakacyjny romansik na brytyjskiej wsi. Film podobno osadzony jest w realiach II wojny. Jakiej wojny ja się pytam? Ile w tym filmie jest scen wojennych? Kompletnie bezsensowna scena na poddaszu w jakiejś francuskiej chacie, przedzieranie się przez chaszcze i plaża pod Dunkierką - to mają być realia wojenne? Wolne żarty...
Jakieś plusy? Muzyka i ewentualnie zdjęcia, bo i owszem, do scenografii nie można mieć zarzutu. Ale to za mało by uratować jakikolwiek film, a "Pokutę" w szczególności.

mj12

podpisuję się pod Twoją wypowiedzią obiema rękami. reżyser chyba za bardzo starał się uciec od szablonów, ale wyszło to fatalnie, bo film mimo wszystko jest przewidywalny, a ponadto irytuje widza chaosem. wygląda to jak rozrzucone puzzle, tylko, że ktoś pogubił połowę elementów.

padalec

może nie dobrze, że nie przeczytałam najpierw książki. A mam ją na półce w bibliotece Szkoda. film miał jedną koszmarną i niepotrzebną scenę. Żołnierze na plaży, koszmar i nuda, sztuczne.

mj12

jestescie chorzy wescie wy nie wypowiadajcie sie bo sie nie znacie jak wy ogladacie magde m to gratulacje buu