jak to możliwe że ma aż 8,44 punktów i jest na 814 w top świat?!
uważam to jako błąd czy co ale chciałbym się dowiedzieć czemu tak jest
powinien być na 16 lub 17 miejscu a jest na 814?
sama dobra ocena nie wystarczy; zależy to od ilości głosów na dany film i pare drobiazgów.
Top Świat jest według następującego wzoru:
średnia ważona = (g / (g+m)) *s + (m / (g+m)) * S
gdzie:
s - średnia ocena dla danego filmu
g - liczba oddanych głosów na film
m - minimalna liczba głosów wymagana do uwzględnienia w TOP (min. 500)
S - średnia ocen dla wszystkich filmów
Jeśli jesteś dobrym matematykiem Supermaniaku, to powinieneś coś załapać.
ekhem... głosów: 1107 więć co tu sie nie zgadza? jestem średnim matematykiem. z tego co tu mi napisałeś (z resztą jest to na samym dole 1op 100) to wszystko się zgadza. powinien być 16 lub 17 miejsce...
Wszystko się zgadza. Co prawda nie liczyłem, bo nie wiem jak sprawdzić średnią wszystkich filmów, ale do wzoru wliczane są filmy, które mają min. 1000 głosów, a nie 500, jak podał wujekogr. Film "Pola śmierci" mają 1225 głosów, a więc za mało aby mógł rywalizować z filmami, które mają chociażby te 10 tys. głosów. Przykładowo "Powrót do przyszłości" znajduje się na 99 miejscu i ma ponad 11 tys. głosów i średnią głosów niższą od "Pól śmierci" o 0,11 (czyli niewiele), no ale ma 10 razy więcej głosów niż "Pola śmierci", a to ma, wedle tego wzoru, zasadnicze znaczenie.
i z tego powodu dobre filmy nigdy w top 100 sie nie pojawią. Tam w większości są filmy które ogląda szara masa, bo mają dobre "promołszen"