Pompeje

Pompeii
2014
5,5 57 tys. ocen
5,5 10 1 57428
3,1 14 krytyków
Pompeje
powrót do forum filmu Pompeje

Wczoraj obejrzałem "Pompeje" z nastawieniem, że historię zniszczonego miasta przedstawiono w sensowny sposób. Niestety..

Fabuła filmu jest płytka i nudna jak flaki z olejem, przewidywalna do granic możliwości. podobnie gra aktorów nie zachwyca, ale z drugiej strony może nie mieli możliwości rozwinąć skrzydeł przy tym scenariuszu?

Teraz najważniejsze, czyli miasto Pompeje.. Nie wiedzieć czemu już pierwsza scena jest dziwna, bo główna bohaterka wraca z Rzymu, który leży na północy.. po czym widzimy scenę jak zbliżają się do miasta od południa? WTF? Nawet jeśli miasto miało bramę wjazdową tylko od południa(co jest absurdem i na pewno tak nie było) to nie tak daleko na południe. Ewidentny babol.

Wezuwiusz... No proszę Państwa w filmie wulkan nawet nie przypomina prawdziwego Wezuwiusza, pytanie czy twórcy zadali chociaż sobie tyle trudu, żeby zobaczyć na zdjęciu jak Wezuwiusz wygląda? Z Pompei(wiem bo byłem) widać też specyficzna górę Somma, która powstała po zapadnięciu się wulkanu Somma ileś tam lat wcześniej. Na filmie nie ma góry, nie mówiąc już o tym, że wulkan wg twórców leżał tuż obok miasta co jest bzdurą..

Erupcja.. Efekty fajne, chociaż miejscami bardzo sztucznie wyglądające.. Tsunami to już była przesada.. Aha.. wg doniesień historycznych erupcja trwała 3 dni, i to 2 i 3 dnia zginęło najwięcej ludzi, tu miasto zostało zniszczone od razu, chociaż to przekłamanie jestem w stanie zrozumieć.

Podsumowując, nudna papka, niewykorzystany potencjał, brak realizmu.

Breen

"Z Pompei(wiem bo byłem) widać też specyficzna górę Somma, która powstała po zapadnięciu się wulkanu Somma ileś tam lat wcześniej. Na filmie nie ma góry, nie mówiąc już o tym, że wulkan wg twórców leżał tuż obok miasta co jest bzdurą.."

Somma powstała na w skutek erupcji w 79 jako najwyższy szczyt kaldery utworzonej w 79.
Więc nie mogła pojawić się w filmie.

ocenił(a) film na 7
Szakur

Spokojnie jeszcze nie raz ten film nakręcą.

ocenił(a) film na 5
Szakur

No czy ja wiem, z tego co czytałem Góra Somma powstała po erupcji i zapadnięciu się wielkiego wulkanu x tysięcy lat temu. Na tym miejscu powstał Wezuwiusz.. Wg źródeł, Góra Somma to pozostałość ściany tegoż wulkanu, obok, którego uformował się Wezuwiusz.

Breen

Gdyby mieli pokazać całą erupcję, to musiałbyś wykupić dzban kawy i nocleg w kinie... miało być z przytupem i szybko, i tak wyszło. Tsunami no cóż to trochę przesadzili, bo nawet gdyby coś takiego miało miejsce, to prąd powietrza nie posuwał by się po powierzchni Ziemi tylko w dowolnym kierunku od miejsca wybuchu. I efekt podmuchu byłby znikomy - to nie atomówka. Reszta... no cóż. Myślę, że nie każdy zwracał uwagę z której strony jest brama wjazdowa. To nie film historyczny, tylko odmóżdżasz.

ocenił(a) film na 5
Hiropter

Wiesz i tu chyba właśnie jest problem, że to nie jest film historyczny. Wg mnie skoro ktoś się zabiera za taki temat to mimo wymyślonej fabuły powinien trzymać się jak najściślej faktów historycznych. Niestety teraz jest taka moda, że w Hollywood biorą się za temat, którego nawet dobrze nie zgłębili, robią papkę dla pożeraczy popcornu i tyle.

użytkownik usunięty
Breen

Bo dzis w ogole ludzie sa leniwi i niewielu zadaje sobie jakikolwiek trud dotarcia do rzeczywistych informacji... I pol biedy gdyby to dotyczylo tylko filmow, ludzie bezkrytycznie przyjmuja wszystko co im pokazuja szeroko pojete media i nawet nie probuja zweryfikowac tych informacji... Wiekszosc ludzi dzis, to zwykli pozeracze popcornu... Ostatnio mialem tego fajny przyklad... Ktos ze znajomych na fb opublikowal z wielkim oburzeniem link do artykulu, w ktorym napisano, iz polski rzad podpisal ustawe umozliwiajaca wyplate conajmniej 50 tys Żydow rekompensat za straty poniesione z wczasie II wśw... Praktycznie nikt, ale to absolutnie nikt nie sprobowal zweryfikowac tej informacji, od razu polecialy krytyczne komentarze i obelgi... Po sprawdzeniu zrodla artykulu, okazalo sie, ze jest to blednie tlumaczony przeklad z anglojezycznego art. jakiegos Żyda, ktory rowniez zle zinterpretowal polskie zapisy usawy, normalnie gluchy telefon... A wystarczylo siegnac do polskiego dziennika ustaw, ktory jest publicznie dostepny, by sie dowiedziec, ze wcale nie byla to nowa ustawa, tylko modyfikacja ustawy z 91r i wcale nie dotyczyla jakichkolwiek odszkodowan dla Żydow, tylko glownie naszych weteranow wojennych, ktorych to takie swiadczenia pobiera raptem 50 osob na calym swiecie, a ustawa ma jedynie za zadanie ulatwic im pobieranie tych pieniedzy poprzez konta bankowe w miejscu zamieszkania na emigracji, a nie tylko polskie konta... Przeraza mnie zaufanie do mediow wszelakiego rodzaju i tak bezkrytyczne przyjmowanie wszystkiego co one przekazuja i wlasnie dlatego tworcy takich filmow nawet nie probuja wniesieni jakiegokolwiek realizmu do takich filmow, bo doskonale zdaja sobie sprawe z tego, ze tylko niewielki ulamek widzow byc moze zada sobie trud sprawdzenia tych informacji z historycznymi zrodlami... W gazetach itp pismaki dzialaja dokladnie tak samo, liczy sie tylko poczytnosc i wywolanie sensacji i niewazne, ze nieprawdziwymi informacjami, bo przeciez i tak nikt tego nie bedzie weryfikowal... Niedlugo nakreca pseudo sci-fi krzyzakow w ktorych beda jezdzily T-34, a potem dzieci beda sie klocily na historii z nauczycielem, ze przeciez one widzialy w filmie ze tamtych czasach czolgi juz istnialy...

ocenił(a) film na 3

Wypiję Twoje zdrowie. Bardzo dobry wpis.