PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=203332}
6,7 40 tys. ocen
6,7 10 1 39528
4,9 12 krytyków
Popiełuszko. Wolność jest w nas
powrót do forum filmu Popiełuszko. Wolność jest w nas

,,Pod tym krzyżem pod tym znakiem - Polska będzie Polską, a Polak Polakiem'' - Tyle na ten temat i pozdrawiam wszystkich :)

A obyście antykatole wylewu dostali z nerwów :DDD

ocenił(a) film na 10
Patruell

Tak ;P Bardzo ładne słowa dzięki za wsparcie ;P

Hamlet

"Tylko pod krzyżem,tylko pod tym znakiem Polska będzie biedna a Polak żebrakiem !" i nie życzę nikomu aby dostał wylewu :)

martin2000

Kto to powiedział?

Marks? Dzierżyński, Kalisz, Senyszyn, czy Piróg ? Może Michnik, albo Walter? :D

Wszyscy tacy sami ...

Patruell

Wracając do filmu

Wczoraj obejrzałem ... arcydzieło, doskonała gra Zamachowskiego i Woronowicza... 10/10

Patruell

Wole być przede wszystkim Człowiekiem, niż Polakiem, Niemcem, Anglikiem itp. oraz nie stać pod żadnym znakiem, a już na pewno pod znakiem instytucji która z prawdziwym chrześcijaństwem mało ma wspólnego. Tyle na ten temat.

David_Ames

Dokładnie,instytucja która z Chrzescijanstwem nie ma NIC wspólnego,nastawiona tylko i wyłącznie na to aby się bogacić i mieć władzę:(

martin2000

Ja nie popieram Kleru ... Tylko Chrześcijaństwo

Dla mnie księża powinni byc skromni, to że nie są - mam za to płacic ośmieszaniem - bo jestem katolikiem?

Coś tu nie tak ...

Patruell

Do tych "co wiedzę wiele":

"Chrześcijaństwo, chrystianizm - religia monoteistyczna i rodzina związków wyznaniowych głoszących nauczanie o mesjaństwie i synostwie Bożym Jezusa Chrystusa, jego męczeńskiej i odkupieńczej śmierci oraz zmartwychwstaniu." (wikipedia)

A Kościół został założony przez Jezusa Chrystusa. On też ustanowił kapłanów --> bez których Kościół istnieć nie może(patrz: sakramenty, ustanowione przez ---> Jezusa Chrystusa[patrz - kapłaństwo i Eucharystia].

Jeśli ktoś nie dostrzega związku KK z Chrześcijaństwem i uważa, że KK nie ma z tym nic wspólnego to... A zresztą, niech po prostu nie boi się sięgnąć po trochę wiedzy i nie wygaduje bzdur jeśli jest niedoinformowany i zmanipulowany przez jemu tylko wiadome źródła.

Ech...

Turin_Turambar

O.K przytoczę Wam kilka cytatów katolickich arcypasterzy :PP

"Każda religia jest dobra ale najgłupsza jest najlepsza"
Papież Aleksander VI

"Przeklęty jest ten kto chroni swój miecz przed splamieniem go krwią"
Papież Grzegorz VII

"Co do tłumu,nie ma on innych obowiązków jak dać się prowadzić i jak trzoda posłuszna iść za swymi pasterzami" Papież Pius X

"Świat chce być oszukiwany,oszukujmy go więc" Papież Juliusz III

"Patrzcie co bajka o Chrystusie dla nas zrobiła" Papież Leon X

i jeszcze jeden rarytas :) "Nieuctwo jest matką prawdziwej pobożności"
Papież Grzegorz I

to może jeszcze jeden : "Rasizm kryje w sobie pewne zdrowe myśli,które dotychczas znane były tylko w szczupłym gronie lekarzy i biologów.Dziś przyszedł czas na ich rehabilitację" Kard. Stefan Wyszyński :PPP

Nie ma co,Wasi ARCYPASTERZE mieli niesamowite poczucie humoru :DDD

martin2000

ale jesteś głupi ;/

arcypasterz? pierwsze słyszę o takiej funkcji w kościele, to raz.

dwa.
Cytaty są brane z rożnych epok i od różnych duchownych, więc mają obowązek zawierac radykalne zdania, nie żyłeś w tych czasach, więc nie masz pojęcia, co wywarło na takie zdanie...
Zresztą z niektórymi się zgadzam i uważam je za prawidłowe.

trzy.
Proszę o link ze źródłem, skąd masz te cytaty, bo bez źródła są one tylko lewackim pisemkiem, którym się podcieram po porannej kupie :)

cztery.
Rasizm i Kardynał Wyszyński ?!
To skandal, co Ty w ogóle wypisujesz?
niech zgadnę, te cytaty masz z ,,faktów i mitów''? Czy innego lewackiego gówna?

Z narodowym pozdrowieniem z Łodzi!

Patruell

Wiedziałem,że mam do czynienia z katonarodowym tępakiem :/ ,cytaty Kard. Wyszynskiego pochodzą z roku 1938 (Ateneum Kapłańskie),dorzucę jeszcze to : "Hitler jest doskonałym znawcą psychologii tłumu i twórcą nowej genialnej taktyki.Dzisiejsza III Rzesza podjęła tytaniczną próbę realizacji wielkiej idei,która ma przynieść odrodzenie ludzkości"(SIC!)

"Zasady wychowawcze nacjonalizmu niemieckiego są wzorcem dla innych narodów.W nacjonalizmie odbija się dusza Niemiec"

miłych snów katotalibowie :DDDDDD

martin2000

Teraz zauważyłem te Twoje wypociny ...
Nie są wiarygodne
usłyszałeś od taty ubeka i teraz tu piszesz :), przykro mi, ale to na mnie martin nie działa ;]

PODAJ MI WRESZCIE LINK źródła ... a nie lewackie brednie wypisujesz ...

dobranoc homolewaku!

martin2000

Kilka cytatów o niczym nie świadczy, gdyż każdy z nich należałoby interpretować pod kątem czasów w jakich zostały powiedziane, sytuacji itp.: . Choć patrząc ot chociażby na słowa papieża Grzegorza VII(przypadające na jedenasty wiek) to trudno byłoby się z nimi nie zgodzić.

Co do Leona X - papież-ateista. Nie uznany za świętego. Dodatkowo był papieżem(ostatnim), który sprawował ten urząd nie otrzymawszy wcześniej święceń kapłańskich. Co oznacza, że... Nie był - jak to mówisz - "klechą" :)

To tak na szybko. Mówię - wiedza jest wspaniała, ale trzeba wiedzieć też jak z niej korzystać. A na deser to proszę ja Was kilka moich ulubionych cytatów marszałka Piłsudskiego(skoro już dzielimy się ciekawymi tekstami):

"Balansujcie dopóki się da, a gdy się już nie da, podpalcie świat!"

"Naród wspaniały, tylko ludzie chuje"(pwnd)

"Pan jesteś jak kurwa, co każdemu dupy daje."

I dwa najlepsze:

"Polacy są narodem idiotów." & "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."

I żeby nie było, ja do tej wielkiej postaci nic nie mam. Wręcz przeciwnie - bardzo marszałka szanuję, i czasem żałuję, że nie żyje on w naszych czasach.

Pozdr. i miłej niedzieli.

Turin_Turambar

Kilka cytatów może o niczym nie świadczy ale 50 lat molestowań,gwałtów i pobić jakich sie dopuszczali duchowni katoliccy w Irlandii w szkołach,domach opiekunczych i innych tego typu ośrodkach to już chyba nie byle co prawda ? :D dodam jeszcze,że u nas również się dopuszczają takich praktyk pedofile i sadyści w sutannach ale o tym cicho szaaaa

martin2000

Te cytaty nie świadczą o niczym, pomijając fakt, że niektóre z nich są niezwykle trafne.

Co do molestowań - sądząc po dodanej przez Ciebie emotikonce, to to, że takie tragedie mają miejsce w szeregach duchownych sprawia Ci niezmierną radość... . Fajnie, że masz szacunek i współczucie dla ofiar. Ale do rzeczy - o czym ma to niby świadczyć? Że Katolicyzm to zło? Czy czasem nie udowadnia to tego, ze człowiek jest człowiekiem, czyli istotą słabą i grzeszną, niezależnie od tego kim jest? I co Ty sobie o tym myślisz? Że Watykan i papież radują się z powodu tych tragedii? Że niby Kościół nie cierpi z tego powodu? No tak - ale w obowiązku wszystkich ludzi jest, by wykorzystywać to do ataku na KK; o pomocy nikt nie pomyśli.

Wszyscy atakują księży, papieża, nie zważają na to ile dobrego dla świata i ludzi ta religia wnosi. Wciąż domagają się "rehabilitacji" Kościoła i żalu za grzechy. Nikt nie pamięta o tym, że JPII przepraszał za błędy przeszłości, nikt nie powtarza BXVI, również przepraszającego. Bo kogo to obchodzi, no nie?

A jeśli wychodzi film ukazujący działalność Wielkiego Człowieka i jego cierpienie dla Narodu polskiego, to od razu nadarza się okazja by dalej atakować KK. Nikogo nie obchodzi fakt, że gdyby nie ci ludzie - te "pieprzone klechy" - jak ks Jerzy, papież JPII i cała masa innych, to kto wie w jakim kraju byśmy żyli.

Zastanów się lepiej, co zrobiłeś dla świata. Co zrobiłeś dla ofiar tych ohydnych zbrodni, o których wspomniałeś, poza tym, ze użyłeś tego by zaatakować religię. Myślisz że im w tym pomogłeś? A może uważasz, że pomogłeś tym KOMUKOLWIEK?

"Człowiek człowiekowi wilkiem"

ocenił(a) film na 7
Turin_Turambar

Chcialem ci tylko powiedziec Martin2000 ze jestes popierdolony!!!
Popieram Patruella w 100%

Turin_Turambar

Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz,w obronie tych wszystkich pokrzywdzonych przez 50 lat nie stanął nikt ! Ta sama sytuacja miała miejsce w USA i to przez całe dziesięciolecia,czy uważasz te wszystkie przypadki za jednostkowe ? Czy uważasz za normalne to,że Watykan wielokrotnie informowany o tych przypadkach w ogóle nie reagował albo tuszował sprawę ? Owszem JP II przepraszał za błędy Koscioła ale czy to odniosło jakiś pozytywny skutek,nie sądzę,funkcjonariusze kk w Irlandii nie poniosą żadnych konsekwencji za swe czyny,mało tego ich nazwiska nie mogą byc ujawnione opinii publicznej !

Powtórzę jeszcze raz Kosciół Katolicki wypacza nauki Chrzescijanstwa i Chrystusa,w Polsce(i nie tylko)opływa w bogactwa i dostatki bogacąc się kosztem biednego społeczenstwa i własciwie nic sobie z tego nie robi,jedyne rzeczy na jakich im zależy to władza,pieniądze,powiększanie stref wpływów oraz umieszczanie w Sejmie,Senacie swoich klakierów,którzy będą pilnować ich interesów.Mało wiesz o prawdziwym obliczu koscioła,ot taki przykład z moich okolic,Salezjanie dopuscili sie wyłudzenia pożyczek na ponad 400 mln zł,jest to jedna z najwiekszych afer finansowych w kraju o której o dziwo mało kto wie,o przejmowaniu setek hektarów ziem za bezcen i sprzedawaniu ich z wielokrotnym zyskiem nawet nie chce mi sie pisać,takich przypadków są dziesiątki.

Na koniec dorzucę jeszcze jeden cytat pewnego Jezuity beatyfikowanego przez JP II,który podczas krwawego nawracania Indian na jedynie słuszną religię w Am. Płd. twierdził,że "Miecz i żelazny pręt to najlepsi kaznodzieje" zabawny koleś co ?

martin2000

w dupie mam Twoje cytaty i historie wyssane nie powiem z czego !

PODAJ KONKRETY LEWAKU!

Patruell

Masz już tak wyprany mózg,że jesteś przypadkiem nie do wyleczenia,kosciół ma w czterech literach Twój patriotyzm i natchnioną wiarę bo ponad wszystko inne przekłada SWÓJ INTERES,ale na szczęście takich fanatyków jak wy jest coraz mniej,Polska tak jak Irlandia,Hiszpania,Włochy powoli ale jednak się laicyzuje i nadejdzie w końcu czas,w którym rządy czarnej mafii się skończą

"Chodzę wyprostowany pośród tych co na kolanach"

martin2000

nadal nie podałeś mi źródeł

nie wypisuj głupstw ... Polska Katolicka nigdy nie upadnie, bo takich jak ja jest coraz więcej ;)

Patruell

BUHAHAHAHA...niech Rydzol odda pieniądze,które były zbierane na Stocznię !

ocenił(a) film na 1
Patruell

Hehe właśnie dlatego upadnie. Na szczęście nie ma czegoś takiego jak Polska katolicka - moja ojczyzna to kraj świecki - tak stanowi ustawa zasadnicza zwana konstytucją. A że okupowany jest przez obce mocarstwo - Watykan - każda okupacja kiedyś się skończy. Z zaborami było tak samo - odzyskaliśmy wreszcie niepodległość.

martin2000

To ja mam takie oto pytanie do Ciebie - czy jesteś w stanie podać mi RZETELNE informacje udowadniające, że KK nie zrobił NIC, by przeciwdziałać molestowaniu? Zwracam uwagę na słowa "rzetelne" i "nic". Dlaczego pytam? Otóż ciekaw jestem czy wiesz, dlaczego w mediach ostatnio nasiliło się informowanie o przypadkach molestowań przez KATOLICKICH księży, podczas gdy o wypadkach z innych religii nie ma w zasadzie słowa? Zwróć przy tym uwagę na fakt, że "tylko 0,2% do 1,5% spośród stanu duchownego to pedofile", a media obrazują to w tak wyolbrzymionym świetle, jakby to miało dotyczyć połowy duchowieństwa. Jest to czysta manipulacja.

Sprawy molestowań wśród księży są rozpatrywane przez wewnętrzne instytucje kościoła, a wygrzebywanie tego do opinii publicznej, ma służyć tylko temu, by dać fałszywy argument do atakowania KK. Co zresztą sam pokazujesz.

Piszesz, że KK wypacza naukę Chrystusa. Proszę więc podaj mi jeden punk z KKK, który jestes w stanie ustosunkować do PŚ i udowodnić mi, że nauczanie Kościoła jest błędne.
Kolejna sprawa - podaj mi pismo, w którym powiedziane jest, że księża składają śluby ubóstwa.
I kolejna - z tego, co tu wypisujesz, to domniemam, że z Kościołem wspólnego zbyt wiele nie masz. Idąc dalej, wysuwam wniosek iż opierasz się na medialnych donosach i opinii innych "wiedzących wszystko o Kościele". Wiesz o czym to świadczy? Ano o tym, że prawa do wydawania takich wyroków, i oskarżania wszystkich księży o przeróżne przestępstwa, nie masz żadnego. Zapewne Twoja wiedza jest na poziomie jednego z moich znajomych, który wciąż dowodzi, że coniedzielna składka mszalna to stała pensja proboszcza, i że KK dopuszcza seks tylko do wydania potomstwa.

Kurtyna milczenia.

[Acha! Znowu cytat. To ja dorzucę coś od siebie: "Polskość to nienormalność" by Tusk Donald.]

Turin_Turambar

Waszym największym problemem jest to,że wierzycie w Kosciół a nie w Boga,przypominacie członków sekty,zginających karki przed panem i władcą w sutannie,zginajcie sobie te karki aż Wam garb wyrośnie i nie zapominajcie dbać o to aby skarbce katabasów były wciąż pełne !

LUDU POLAN POWSTAŃ Z KOLAN !!!!!!!

martin2000

No właśnie - jeśli człowiek nie wie co napisać, to zaczyna wysuwać coraz to nowe, bezsensowne ataki. Btw.: to właśnie Ty najwidoczniej postrzegasz księży za bogów, skoro tak Ci przeszkadzają i pragniesz ich zniszczyć. Różnica polega na tym, że prawdziwie wierzący ludzie nigdy księdza nie przekładają przed Boga, bo i nie widzą w tym najmniejszego sensu. Ksiądz jest najczcigodniejszym pośrednikiem między człowiekiem a Bogiem. To przez Ich ręce sprawowane jest Najświętsza Ofiara. Ale aby to zrozumieć to należy mieć choć odrobinę dobrej woli. W Twoim przypadku akurat nie ma jej wcale. Wypisujesz tu bzdury mając nadzieję, że uda Ci się zmieszać Nas(ludzi wierzących)z błotem. I tak na marginesie to swoją postawą wystawiasz złą opinie o prawdziwych ateistach. Pamiętaj - by móc nazwać siebie ateistą(A sądzę, że za niego właśnie się uważasz), to należy wpierw posiadać jakąś wiedzę. A póki co to jesteś pseudo-ateistą, człowiekiem - najprawdopodobniej - uprzedzonym do wiary, który usłyszane gdzieś plotki przyjmuje za fakty. Prawdziwi ateiści mają przynajmniej szacunek do ludzi. Ty go nie masz.

No i jeszcze jedno - uważasz, że świat ludzi wierzących i Kościoła to zło, ciemnota itp.: . Powiem Ci tak - patrząc na cywilizację zachodu, to lżej na sercu mi się robi, z racji przynależności do tej "ciemnoty". Dlaczego? "Katole" są za cywilizacją życia. Zachód - śmierci(aborcja, eutanazja). U nas nie dochodzi jeszcze do takich tragikomicznych sytuacji, jak bodajże np. w Szwecji, gdzie to jednemu małżeństwu (wiek między 55-60 lat) odmówiono prawa do adopcji dziecka, z jakiego powodu? Ano takiego, że uznają oni małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny. I co zrobił sąd? Przekazał dziecko - UWAGA! - parze homoseksualistów, tłumacząc to... za starym wiekiem tamtej pary :|

Zdrowia życzę i odwagi w sięganiu po wiedzę koledze!

I jako wskazówkę na przyszłość, proszę ja Ciebie idź w świat z renesansową myślą: "Ad fontes!" Do źródeł!

Pozdr.

Turin_Turambar

Turin!

To nie ma sensu... martin i tak nic nie zrozumie, mam takiego kolegę w klasie, który nie chce wejśc nawet do klasy, bo są krzyże !

Krwa! No bez przesady, takie coś martin, to się leczy!!!

Tylko pod tym krzyżem, tylko pod tym znakiem
Polska będzie Polską, a Polak, Polakiem

Z narodowym pozdrowieniem!
Wyłączam się z rozmowy ;]

Patruell

Według Ciebie to jest normalne,że krzyże wiszą w szkołach,urzędach miasta,Sejmie,Senacie ? W świeckim państwie tak nie powinno być,i nie piszę tego jako lewak,komuch,gej,zielony czy cholera wie kto ! Polska nie jest państwem wyznaniowym ! I jest to napisane w Konstytucji ! Negujecie Konstytucję ? Czy np. rodzina wyznania prawosławnego ma się wyprowadzić tylko dlatego,że nie jest rodziną katolicką ? Czy polska rodzina wyznająca Buddyzm też ma się wynosić ? Czy są gorszymi Polakami od Polaków-Katolików?
Już pisałem,że nawet islamska Turcja broni świeckości swego państwa i tak powinno być wszędzie,niestety polskie realia są takie,że Kosciół jest wszechwładny,a dopóki bedzie wszechwładny i niezmiernie bogaty i wpływowy to przeciętny Kowalski będzie klepał biedę :(

Turin_Turambar

Nie jestem ateistą,jestem jak najbardziej Chrzescijaninem ale jednoczesnie ANTYKLERYKAŁEM ! Wierzę w ludzką duszę,dobro i prawdę i muszę napisać,że to co tu wypisujesz to totalne bzdury ! "ksiądz jest najczcigodniejszym pośrednikiem między czlowiekiem a Bogiem" ??? WOW aleś pojechał :DDD i w czym to sie przejawia to boskie pośrednictwo? W bezwstydnym bogaceniu się kosztem biednego narodu,wtrącaniu sie do polityki i innych wewnętrznych spraw kraju,manipulowaniu i mataczeniu w imię własnych interesów ? Skoro są pośrednikami Boga to po co im każdego roku 6-7 miliardów państwowych pieniedzy ? Przecież kiedy wprowadzano przymusowo do szkół lekcje religii twierdzili,że będą nauczać ZA DARMO :DDD kolejne kłamstwo ! Każdego roku katechetom w szkołach płaci się 1 600 000 000 (słownie miliard sześćset milionów złotych)! Czy jestes w stanie pojąć ile można zrobić pożytecznych rzeczy za te pieniadze w naszym biednym kraju ?
Nie mieszam ludzi wierzących z błotem tylko po prostu nie daję sobą manipulować,krytykuję kosciół jako instytucję i ludzi,którzy są w Niego ślepo zapatrzeni upatrując w koscielnych urzędnikach niemal osoby święte :D,to jest śmieszne i żałosne po prostu

I jeszcze musze napisać o obłudzie i zakłamaniu koscioła,ostatnio dużo się pisze i mówi o Wandzie Półtawskiej,oto Watykan próbując udowodnić boskość Jana Pawła II (który był jak najbardziej człowiekiem nie Bogiem)ukazuje Ją w bardzo niekorzystnym świetle i zachowuje się przy tym bardzo niewłasciwie...a gdyby nawet pani Wanda była bliską przyjaciółką JP II i gdyby nawet istniało miedzy Nimi uczucie TO CO Z TEGO ? Czy to według Was i Waszego koscioła jest takie złe ? Czy MIŁOŚĆ jest złem ? Takie jest oblicze Katolicyzmu ???

martin2000

Oj kolego, coś mi się wydaje, żeś sam nie jest świadomy tego co piszesz. Zacząłeś od stwierdzenia, że KK nie ma nic wspólnego z Chrześcijaństwem, potem zacząłeś rzucać cytatami których sam nie rozumiałeś, a teraz upierasz się przy stwierdzeniu, że jesteś niby Chrześcijaninem. Fajnie, że uważasz się za wyznawcę Chrystusa, który był Najwyższym Kapłanem, a jeszcze w tym samym zdaniu mianujesz siebie - ANTYKLERYKAŁEM. Rozumiesz sam siebie? Ja rozumiem to całkowicie sprzeczne stwierdzenie, ale cel, w jakim zostało ono wypowiedziane, jest mi tajemnicą.

Najpierw jeśli ktoś Ci powie, że jesteś Chrześcijaninem - oj, przepraszam, zapewne ochrzczony zostałeś, ale to akurat znaczenia teraz niema - to skonfrontuj to ze swoim życiem.
Przyjacielu - przeczytaj sobie dokładnie List do Hebrajczyków, ponieważ w nim jest powiedziane o KAPŁAŃSTWIE Chrystusa, którego wyznajesz, ale i zwalczasz zarazem.

I proszę nie wystawiaj takiej brukowej opinii o Chrześcijanach i nie nazywaj siebie tak. Skoro nie jesteś w stanie zrozumieć nawet najprostszych pojęć, to o czym my tu mamy dyskutować?

Przepraszam bardzo, ale gdzie Ty do anielki przeczytałeś o tym, że niby Watykan przedstawia w złym świetle relacje między JPII a Wandą Półtawską? Przecież to zostało już daaawno zbadane i przyjęte przez zespół zajmujący się beatyfikacją papieża. To media dopiero niedawno dostały do publikacji listy pani Wandy i zaczęły to rozgłaszać. Kiedy Watykan sprawę miał już załatwioną, to Ty dopiero usłyszałeś że coś takiego w ogóle ma miejsce. Teraz to, co Napisałeś porównaj z terminem "manipulacja". Ale nie myśl oczywiście, że to Tobie udało się kogoś zmanipulować, kolego.

Ech, długa i mozolna droga przed Tobą. Zacznij nadrabiać braki od czytania PŚ, analizowania różnych źródeł itp.: . I kiedy w końcu pojmiesz, co oznaczają niektóre terminy, to dopiero wtedy zacznij się wypowiadać. Taka rada.

Acha! Jeszcze jedno - kto znowu zabawił się Twoim kosztem i nawciskał Ci sterty śmieci do głowy, jakoby wyznawcy prawosławia i innych religii są w Polsce uważani za gorszych?

Turin_Turambar

Pytam, ponieważ w gronie moich znajomych jest cały "wachlarz wyznaniowy" i jakoś jeszcze nikt się nie skarżył... .

A tu proszę kilka suchych wiadomości, które mogą się okazać pomocne:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrze%C5%9Bcija%C5%84stwo - Chrześcijaństwo

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_(teologia) - Kościół

http://portalwiedzy.onet.pl/31501,,,,jezus,haslo.html - Jezus Chrystus

http://pl.wikipedia.org/wiki/Eucharystia_(sakrament) - Eucharystia

Nie bój się wiedzy, ale też nie obrażaj innych swoją niewiedzą.

Pozdr.

Turin_Turambar

No i nie omieszkam sobie zapytać, w którym miejscu Katolicy negują konstytucje. Piszesz, że Polska jest państwem laickim i bierzesz to za argument świadczący o tym, że krzyże wiszące w szkołach itp.: to zło i łamanie konstytucji. Tylko... w którym miejscu do tego łamania dochodzi? Przyjmuję, że skoro bierzesz to za przykład to konstytucję czytałeś, a skoro tak, to pragnąłbym Ci przypomnieć, co w niej na ten temat jest napisane:

Art. 25. 2. Władze publiczne w Rzeczpospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych(...), zapewniając SWOBODĘ ich wyrażania w ŻYCIU PUBLICZNYM.

Ta. No to gdzie do tego łamania dochodzi, bo jakoś mi umknęło?

Turin_Turambar

Macie klapki na oczach czy tylko udajecie ? Wasze ślepe oddanie kościołowi zaczyna być groteskowe,Oni też pewnie mają z tego niezły ubaw bo jak można nie widzieć tych luksusów i przepychu jakim się otaczają.Czy ciemny lud tego nie widzi,że ONI mają wszystko a my nie mamy NIC ? I wciąż uważasz Ich za czcigodnych pośredników ? Ludzi,którzy palili na stosach,krwawo nawracali Indian na jedynie słuszną religię,pomagali w ucieczce do Am Płd.hitlerowskim zbrodniarzom ? No niezle,gdyby Chrystus powrócił to zmiótłby z powierzchni Ziemi Wasz zakłamany,pazerny kosciół.Nie ma sensu z Wami dyskutować,jesteście tak zaślepieni nienawiścią w stosunku do wszystkiego co niekatolickie ,że stajecie się pomału niebezpiecznymi fanatykami słuchającymi niczym Boga sekciarza i oszusta z Torunia.

Wiedz,że Polska jest obecnie państwem KLERYKALNYM,w którym Kosciół ma w głębokim poważaniu artykuł konstytucji mówiący o świeckości państwa.Wiedzą doskonale,że nikt im nie podskoczy bo mają w Sejmie,Senacie swoich przedstawicieli-klakierów,którzy będą dbać o ich interesy.

Wiedz także,że jest coraz więcej w tym kraju ludzi,którzy zrywają katolickie kajdany i nie dadzą sobie siłą narzucać waszego zaściankowego,średniowiecznego światopoglądu i koscielnego poddaństwa.Polacy zaczynają być EUROPEJCZYKAMI i ponad wszystko będą cenić wolność światopoglądową bo nie chcą być tak jak Wy poddanymi panów w sutannach.

martin2000

Dzielny jesteś to trzeba Ci przyznać :D Wciąż jednak nie podałeś mi ŻADNEGO źródła potwierdzającego te groteskowe brednie, które z takim zapałem tu wypisujesz. A więc:

*NIC o księżach pedofilach
*NIC o braku związku KK z Chrześcijaństwem (fail :D)
*NIC o inkwizycji, którą teraz przywołałeś
*NIC o świeckości Polski wpisanej do konstytucji(której oczywiście nigdy na oczy żeś zapewne nie wiedział)
*NIC o atakach Kościoła na relacje papieża z panią Wandą
*NIC o tym, że Chrystus nie był kapłanem(bo przecież jesteś antyklerykałem)
*NIC NIC NIC NIC NIC NIC NIC NIC NIC NIC NIC NIC

A teraz to, co powiedziałeś:

Kler to mafia, kler to zło, kler ma dużo kasy[a ja nie :(], nienawidzimy wszystkiego, co nie chrześcijańskie, itp, bla bla bla itd.

ŻADNYCH konkretów.

Koleś, nienawiścią to ty niestety zioniesz, ponieważ wyraźnie pokazujesz kogo chciałbyś zniszczyć. A że sam powodów, dlaczego tak jest, nie znasz, to cóż... Ja chcę Ciebie tylko uświadomić, że:

Z wiedzą na takim poziomie jaki reprezentujesz, nigdy nic nie uzyskasz. I nie atakuj i nie pomawiaj innych z tego powodu. Uważasz się z Chrześcijanina... A na jakiej podstawie? Na to chociaż potrafisz znaleźć odpowiedź? Powołujesz się na Chrystusa i bluźnisz przeciw niemu - zapewne nieświadomie - wygadując głupstwa.

Zajrzyj do PŚ i zobacz, co jest tam napisane o Kościele. I wygaduj, co chcesz, ale wiedz, że Jezus tak powiedział do Św. Piotra:
"Ty jesteś Piotr, [czyli skała], i na tej skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą" (Mt 16,18)

Nie mam zamiaru Ciebie tępić, tylko chcę byś zajrzał do źródeł i SAMEMU przeanalizował to, coś tu nawygadywał.

Pozdr.

Acha - nie wiem jak Ty, ale ja to wole być Polakiem, a nie Europejczykiem bez twarzy, tożsamości, podporządkowany obcym cywilizacjom, zniewolonym do granic możliwości... No ale jak to się mówi "wolna wola".

Turin_Turambar

prawidłowo :)

Turin_Turambar

Koleś ja nie chcę nikogo niszczyć,ja chcę żyć w normalnym,europejskim,nowoczesnym i rozwijającym się kraju,kraju,który nie jest średniowiecznym zaściankiem,rządzonym przez katolicki kler !!! Czy to do Was dociera ? I takich jak ja jest coraz więcej sekciarze ! I wciąż mi nie odpowiedziałeś dlaczego to w państwie swieckim kosciół katolicki jest każdego roku dotowany kwotą 6-7 miliardów złotych państwowych pieniędzy,dlaczego kosciół dostaje od państwa za bezcen setki hektarów ziem,budynki,kamienice,które odsprzedaje z wielokrotnym zyskiem,dlaczego kosciół miesza się w najważniejsze sprawy kraju zaczynając od polityki kończąc na in vitro dlaczego dlaczego dlaczego... gdybym miał Ci przytoczyć WSZYSTKIE te (jak napisałeś) groteskowe brednie to musiałbym tu siedzieć przez kilka dni a i tak zabrakłoby mi czasu.Być może dla Ciebie są to brednie ale dla milionów ofiar państwa watykańskiego na pewno nie.

Może katolicki obóz koncentracyjny JASENOVAC jest dla Ciebie brednią może milion ofiar Inkwizycji (w tym kilkadziesiąt tys.Torquemady)jest dla Ciebie brednią,prześladowania i rzezie pierwszych Chrzescijan,Katarów,Albigensów,Waldensów,Hugenotów,Begardów i wielu innych których największym grzechem było krytykowanie Watykanu,rozwiązłość i niepohamowane bogacenie się kleru było brednią ? Dla mnie nie,tak jak nie była dla mnie brednią Noc Św Bartłomieja i wiele innych zdarzeń,ktorymi kosciół splamił swoje ręce krwią i której już nie zmyje

martin2000

martin!!! Rozumiem, że najlepszą obroną jest atak, ale proszę Ciebie odpowiedz mi chociaż na to: Kto rzuca masą oskarżeń, nie podając przy tym nic KONKRETNEGO?! To tak, jakbym ja zaczął teraz bluzgać Twoją rodzinę, a jedynym argumentem byłoby to, że "widziałem jak ktoś zrobił coś!", po czym zacząłbym oskarżać całą resztę, zacząłbym uogólniać itd. Czy to jest fair? Oskarżyłeś katolików o łamanie konstytucji i NIE PODAŁEŚ potwierdzenia na to stwierdzenie. Na to ja przetoczyłem Ci zapis mówiący coś całkowicie odwrotnego, zapis znajdujący się w KONSTYTUCJI. Możesz to zresztą sam sprawdzić. Powiedziałeś, że KK neguje konstytucje... A co z naszej rozmowy wyszło? Że Ty to robisz, a nie KK, chcąc zakazać uwidaczniania religii. To jest FAKT nr 1.

Co do in vitro - znowu, to co piszesz wynika z Twojej potwornej niewiedzy. Wiesz, ze jest coś takiego jak grzech zaniedbania? Walka o godność i poszanowanie życia ludzkiego to jest OBOWIĄZEK Kościoła i złem by było, gdyby Kościół przemilczał takie sprawy.

I nie każę Ci przetaczać wszystkich. Chcę byś podął mi choć JEDEN KONKRETNY przypadek. Na razie obrażasz innych swoimi uogólnieniami, pomawiasz, oskarżasz, a na dodatek nie potrafisz przyznać się do błędu. Już to pisałem - najpierw sprawdź samemu daną kwestię.

I ja nie neguję historii. Zrozum, że mi chodzi o to, że takie rzucanie hasłami do niczego nie doprowadzi, ponieważ nie dość, że o niczym to nie świadczy, to jedyną odpowiedzą moją na to może być: a czy Ty uważasz za brednie prześladowania Chrześcijan w świecie muzułmańskim? Wiesz, że codziennie giną Chrześcijanie za swoją wiarę? I to nie są pojedyncze przypadki.

A inkwizycja... Ech - tu niestety znów się nie popisałeś świadomością i odpornością na manipulacje medialną. MILIONY?! WTF?!

"Biorę więc najbardziej może wrogie względem Kościoła, ale rzeczowo opracowane dzieło, bo historię Inkwizycji, pisaną przez zdeklarowanego wroga Kościoła, księdza renegata i masona - Lloriente. Znajduję tam takie zdanie: Inkwizycja hiszpańska straciła (dosł.immola) 234.526 ofiar. Kilka wierszy niżej wyjaśnia on: z których (to ofiar) 9.660 było spalonych "in efige" (tzn. w wizerunku, bo winowajcy umknęli, a palono przedstawiające ich lalki) zaś 206.546 było skazanych na pokuty kościelne (...). 216 faktycznie straconych w ciągu całych trzech wieków trwania Inkwizycji w Hiszpanii (...)."
[fragmenty pracy "Inkwizycja hiszpańska", Skł.Gł.Gebethner i Wolff, Warszawa
1929]

Sprawdź samemu resztę trybunałów i podaj mi te "miliony" kolego.
Nadto przeczytaj sobie tekst R. Ziemkiewicza o kłamstwach o inkwizycji.

Jak na ironię proszę ja Ciebie: "Porównajmy te cyfry z innymi, mniej popularnymi w naszych demokratcznych czasach: rewolucja Francuska w ciągu TRZECH LAT (a tam są trzy wieki) zamordowała na mocy trybunałów rewolucyjnych 300 tysięcy ludzi. " - Masz swój "postęp i nowoczesność".

Acha! A o milionach to możemy mówić teraz. "Zgodnie z danymi CDC w rekordowym pod tym względem roku 1990 przeprowadzono w Stanach 1 429 247 legalnych aborcji, w połowie lat 90 XX wieku ta ilość zaczęła znacznie spadać kształtując się obecnie na poziomie ok. 850 tys"

Legalny mord - oto ten Twój "zachodni eden"

:|

ocenił(a) film na 1
Turin_Turambar

To znaczy dokładnie tyle, że wieszając krzyż w klasie czy gdziekolwiek indziej zasadę nieingerowania w życie obywateli się łamie, ponieważ komuś może ten znak przeszkadzać.
Co do drugiej części cytatu - dlaczego w takim razie nie może być w klasach półksiężyca, figurki bogini Kali albo gwiazdy Dawida?

martin2000

Podaj mi głąbie źródła cytatów!

sorki za wyrażenie, ale nie mogę już wytrzymac ...

Patruell

do martina to wyżej

Patruell

Patruell jak nie możesz wytrzymać to sobie weź czopek, zastanów się co Ty w ogóle mówisz. Naśladujesz jakieś zwroty i zawołania typu lewaki homolewak i ogólnie w ten sposób zaniżasz dyskusje, nie usprawiedliwia, to że inni to robią, to ty jako katolik jesteś zobowiązany do braku agresji i nadstawiania drugiego policzka, jeżeli odpowiadasz im w tego typu sposób, życzysz wylewu i tym podobnych to jesteś jeszcze gorszy, bo stajesz się hipokrytą. A informacje podawane przez martina, mimo że przejaskrawione i nieco wyjęte z kontekstu są prawdziwe, nie wszystkie i nie w całej rozciągłości, ale niestety. Nie masz się co burzyć, były przypadki molestowania, kościół sprawy zatuszował, byli agenci w kościele, także zatuszowani, wreszcie kościoła nie zniszzył nazizm, komunizm, nawet lubieżność zwierzchników, ale zniszczyłoby ... zeznanie majątkowe. To jest niestety prawda, niestety stąd, że jestem chrześcijaninem i na to nie moge patrzeć spokojnie. Jednakże kościół ma rzesze wyznawców, więc to oczywiste, że trafią się czarne owce, tak jest wszędzie i nic nie jest idealne. Kończąc stwierdzam KK jest niedoskonały i wymaga reform, ale jest najlepszym wyjściem, mimo wszystko, nie należy się zacietrzewiać, bo po co? Jak ktoś jest homoseksualny, to niech sobie będzie, dopóki tego nie narzuca i nie łamie prawa niech robi co chce, a propagowanie homoseksualizmu, kto wam broni propagować zdrowy model rodziny? Kto wam broni sprzeciwiać się małżeństwom homoseksualnym? Ale róbcie to za pomocą racjonalnych argumentów, nie za pomocą krzyków i to tyle, dodaje że miłość bliźniego to baardzo ważne przykazanie i nawet wroga trzeba miłować nie sypać qwami.

Pozdrawiam

Tleli

Tleli
- masz rację, ale ja wybuchowy jestem i dlatego często się wypowiadam emocjonalnie[poza tym, to takie polskie obrażac się nawzajem ;D]

Pozdrawiam!

Patruell

Wtrącę się do dyskusji ;)
Jestem studentką historii sztuki. Taki miły wstęp do dalszej wypowiedzi. Spojrzę na KK pod innym kątem niż wy, mianowicie od strony sztuki i dziedzictwa kulturowego. Nie zaprzątacie sobie tym głowy i zapewne niektórzy z was nawet nie zdają sobie sprawy, jak uboga byłaby nasza historia i kultura, gdyby spłycono, lub nawet usunięto tą Instytucje z codziennego życia. Odkąd tylko pierwszy człowiek nauczył się posługiwać narzędziami i tworzyć, robił to nie tylko dla następnych pokoleń, ale też dla uczczenia religii. Sztuka grecka, rzymska, mezopotamska głownie opiera się na chwale Bóstw i opiewaniu sił wyższych. Gdy w roku 392 (z innych źródeł 395) papież Teodozjusz ustanowił Chrześcijaństwo religią panującą nastał przysłowiowy ''bum''. Wcześniej dzieła stworzone ku chwale Chrystusa były tworzone w tajemnicy, a sztuka pierwszych Chrześcijan była bardzo uboga.
Zaczęto szukać inspiracji, sztuka się rozwijała. Budowano w średniowieczu monumentalne budowle, z których większość należała do KK, lub odgrywała rolę miejsca kultu. Gdyby tak spojrzeć na sztukę z perspektywy czasu, właśnie tej ''złodziejskiej i plugawej'' instytucji zawdzięczamy bogate zbiory dzieł. Możemy podziwiać piękno pracy ludzkich rąk, które malowały, rzeźbiły i budowały dla Chrystusa i KK.
Nawet wielcy ludzie odrodzenia, popierający idee rozwoju i patrzenia w przyszłość pod kątem humanistycznym tworzyli częściowo dla religii.
Nasza polska tradycja to stare drzewo, głęboko zakorzenione, które co prawda od paru ładnych lat usycha, lecz nadal trwa. Można kopań, urywać gałęzie, zatruwać, lecz korzeni nie sposób wyrwać. Polska jest i będzie krajem katolickim i to jednym z niewielu, który tak mocno opiewa Boga.
Niektórzy chcą mieszkań w cywilizowanym europejskim kraju, ale to nie KK ogranicza tą nowoczesność, lecz nieudolne rządy i błędy historii.
Ostatnio wyszło dużo artykułów oczerniających księży, ciągle się ich atakuje. Ludzie przecież to chore i dziecinne! Doprawdy teraz więcej złego mówi się na KK niż na zbrodniarzy komunistycznych. Zastanówcie się co piszecie, bo nawet jeśli nie akceptujecie wpływu KK na Polskę to należy religię szanować, bo jest ona o wiele starsza od nowych nurtów i stała się poniekąd ich fundamentem.
Nie jestem zagorzałą katoliczką i w zasadzie męczy mnie czasami msza święta, jednak dostrzegam w tej instytucji coś więcej niż tylko: forsa, gwałty, zbrodnia, łapówki, pedofilia, zło. Kościół nie przeszkadza w ''cywilizowanym'' życiu, tylko ludzie doszukują się dziury w całym. Nikt nie karze wam chodzić do Kościoła i na klęczkach zasuwać do Częstochowy. Żyjemy w czasach wyborów i za przeproszeniem pieprzenie takich głupot jak martin (przepraszam) jest śmieszne. Owszem KK dopuścił się zbrodni, nie jest czysty, lecz czy znajdziecie ośrodek kulturowy, który jest od A do Z wspaniały? Ja cieszę się, że mam co studiować dzięki Chrześcijaństwu. ;)

Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
rose_4

Fakt, wiara katolicka jest ściśle związana z kulturą narodu polskiego. Nic dziwnego jeśli jedyną możliwością jego utworzenia było przyjęcie i przestrzeganie wiary rzym.- kat. na jej terenie. Nie zapominajmy, że przy okazji nawracania pogańskich narodów misjonarze zniszczyli wiele miejsc kultu i zapewne dzieła sztuki ludów rdzennych. W Polsce nie mamy tak wielu monumentalnych i pięknych budowli sakralnych oraz dzieł sztuki jak np. Francuzi, Niemcy, czy Anglicy. Myślę przede wszystkim o katedrach gotyckich, malarstwie sakralnym i budownictwie organowym. Niezaprzeczalnie dziedzictwo katolickie to bardzo cenna sztuka. Ale kto wie, czy gdyby historia potoczyła się inaczej nie mielibyśmy innego systemu religijnego i czy nie powstałoby wiele cenniejszych, piękniejszych i bardziej wyrafinowanych dzieł sztuki?!
Warto oddzielać te dwie kwestie kościół, jako mecenasa sztuki, który pozostawił wiele cennych dzieł sztuki a hierarchię kościoła, która podlega krytyce za niekiedy, nie najlepszy sposób życia. Nie urządzajmy histerii w kwestiach kleru. Niestety hierarchia kościoła od zawsze żyła w zbytkach lubiła otaczać się bogactwem i pięknem,dlatego też zatrudniali artystów, którzy tworzyli te piękne dzieła. Pieniądze na te zachcianki,tak to nazwijmy szły z kieszeni wiernych, czyli świątynie wraz z ich wyposażeniem są we władaniu kościoła, ale to własność wierzących. Czym były by kościoły bez wiernych? Muzeum?! Kto obiektywnie spoglądając na historię kościoła to nie może być szczerze zachwycony postępowaniem kleru. Wiele osób nie przyjmuje do wiadomości, że kościół ma i tez ciemne strony swojej historii i że w teraźniejszości wydarzają się rzeczy, które nie mogą być przemilczane i darowane. Po upadku komunizmu kler poczuł się bardzo pewnie w Polsce. A kto się czuje bez karnie o wiele częściej popełnia błędy... Nie mam zamiaru wymieniać tutaj występków kleru, ale jeśli ktoś interesuje się tą tematyką wie, co jest udręką hierarchów kościoła w XXI w.
Mówienie, że jest fantastycznie i że kościół jest super, bo zostawił tyle dzieł sztuki dzięki którym można studiować historię sztuki to jest jednostronne myślenie i dziecinada. Studiowałaś byś inne dzieła, gdyby istniał inny system wierzeń sprzez ostatnie 2000 lat.
Jedną z ważniejszych rzeczy, które nie wzięłaś pod uwagę rozpatrując i gloryfikując kościół to to, że kościół to tylko forma kultu, ale przede wszystkim system moralny i to on budzi tyle kontrowersji. Etyka mówi nam o kilku systemach moralnych i musimy zdawać sobie sprawę, że moralność człowieka nie pochodzi tylko z religii lecz jest jego naturalnie wszczepiony w egzystencje człowieka. Stąd ludzie, którzy nie są chrześcijanami albo są ateistami przestrzegają zasad etyki, są prawi nie tylko dlatego, że to nakazuje im prawo, czy filozofia ( na marginesie: wystarczyłoby nauczać w szkołach imperatywu kategorycznego Immanuela Kanta i nie trzeba by było rozdrabniać się na przykazania) , ale dlatego, że tak nakazuje im rozsądek.
Reasumując: religijne działa sztuki i święta religijne to dziedzictwo narodowe. Kler to grupa mężczyzn, która popełnia błędy świadomie lub mniej świadomie, mamy prawo je piętnować i nagłaśniać. Księża to nie są święte krowy! To że noszą sutanny nie zaciera grzeszków, tych poniżej pasa. Wśród kleru jest bardzo wiele mądrych i prawych osób.
Wiele ludzi ma inne podejście do spraw etycznych, np. aborcji, eutanazji, homoseksualizmu, in vitro itd. niż kościół. Kościół swoje nauczanie opiera na Biblii, a wiele osób argumentacje w tych sprawach czerpie z filozofii, konstytucji czy ogólnie pojętej nauki. Nauka weryfikuje niektóre pojęcia, ciągle ewaluuje podobnie jak myśl filozoficzna. Kościół opiera się ciągle w swojej argumentacji na Biblii stając się przy tym staroświecki i nieprzystający współczesnych problemów. Stąd wiele osób odwraca się od kościoła. Ale to temat innego pokroju. Chciałem tylko napomknąć, ze problem konfliktu z kościołem nie wynika z nie rozumienia sztuki.
Pozdrawiam;)

Patruell

a ja jestem szczęśliwym chrześcijaninem w Kościele katolickim i nie będę dyskutował. Bogu dziękuję za kapłanów, sakramenty, że do kościoła mam blisko. Kto w sercu jest złodziejem wszędzie dookoła widzi złodziej.
Szanuję moją Matkę Kościół za radykalizm i za to, że nie idzie na kompromisy.