Kalka Przekretu, ale nie najgorsza. Troche mnniej zabawna i niestety kierunek rozwoju akcji dla kogos kto widział przekret jest zbyt oczywisty.
hmm
hmm, wiesz co....
nie jest to kalka Przekretu (popatrz na daty), chociaz do Snatch jest to podobne. Moze z powodu tego samego rezysera, ktory napisal tez oba scenariusze...
mhy
hmm :)
zdecydownie masz racje
ale oba filmy sie na wzajem powielaja. jak widzialas jeden- widzialas oba
A teraz czas na news. Usiądź w fotelu, głęboko, albowiem this might seem a shock to you:
Lock Stock & Two Smoking Barrels nie jest kalką Snatch'a.
Dlaczego?
Bo Snatch jest kalką Lock Stock & Two Smoking Barrels.
Tak się skłąda, że to LS&TSB było pierwszym filmem z repertuaru Guya Richiego (o ile mi wiadomo przynajmniej), z 1997, zaś Snatch jest dopiero z roku 2000. W gruncie rzeczy, to z tą "kalką" to też chyba za mocne stwierdzenie - filmy się różnią klimatem, humorem (Snatch jest bardziej "komediowy") itp., moim zdaniem na korzyść właśnie LS&TSB.
sprawa wyglada tak, ze LS&TSB jest dosc trudny do zdobycia. a nawet jesli macie go w swojej wypozyczalni lub na kompie to pewnie nie wiecie bo jest dużo mniej popularny od wspomnianego Przekrętu. Stąd też większosc ludzi najpierw ogląda przekret a dopiero pózniej sprawdza filmografię Ritchiego i zabiera się za Porachunki. Tak mi się przynajmniej wydaje. Patrząc na komentarze utwierdzam się w tym przekonaniu.. Ja sam najpierw obejrzałem The Snatch a dopiero po nim LS&TSB.. Jednak nie przyszlo mi nawet na myśl żeby powiedzieć że ten pierwszy jest kalką drugiego (!). Pomijając tą sprzeczność, podobieństwo obu filmów od razu rzuca się w oczy. Niektórym to przeszkadza, innym nie. Osobiście należę do tej drugiej grupy.
i ja sie przychylam do powyzszej wypowiedzi kolegi. Obydwa filmy sa super(nawet nie wiedziaelm ze sa tego sameo rezysera). Klimat maja podobny ale to tylko na plus.
Polecam trzeci film w tym klimacie, co prawda nie Guy'a Ritchiego i chyba jeszcze sprzed Porachunkow. Tak wiec jesli sie wam podobaly to polecam Circus (po polsku Oszustwo). Pozdro
Uwielbiam kiedy wypowiada się ktoś nie mający zielonego pojęcia o tym co pisze :) Przecież wystarczy sprawdzić rocznik obu filmów i już wszystko jasne co jest kalką a co nie :) Kolejny bezsens - kto dodał do 'związanych' Nikotynę? :| Może od razu wpieprzmy tam wszystkie filmy Quentina Tarantino i Olafa Lubaszenko (brrr) ? :)