Hej, obejrzalam film po angielsku i nie zrozumiałam często pojawiającego się słowa .. Nie wiem czy dokładnie tak to się piszę, ale mówią często o czymś co brzmi jak "excelcium" oraz na samym poczatku filmu widnieje słowo Excelsior .. czy wie ktoś może co te słowa oznaczają? Byłabym wdzięczna;)
W fimie tłumaczy chyba Tiffanie, że Pat posługuje się mottem stanu Nowy York, własnie "wełna drzewna"
Bardzo dziękuje ;) nie bardzo rozumiem, jaki to ma związek z całym filmem, ale obejrze jeszcze raz i może wywnioskuje;)
Niestety nie znalazłam na żadnej stronie online, ale po prostu pobrałam z internetu, ale z płatnej strony.
Proszę was, miejcie litość dla mojej przepony :D Excelsior to nie jest angielskie słowo, a łacińskie, więc w tłumaczu google jeszcze trzeba język zmienić, a najlepiej sprawdzić w Wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/Excelsior. W prostym tłumaczeniu oznacza to "zawsze w górę".
jrkan masz rację :) i sam sie teraz uśmiałem z tłumaczenia z jakim ja oglądałem ten film. Ale chociaż 'wełna drzewna' wypowiadana przez pacjentów psychiatryka brzmiała raczej komicznie ale nie dziwnie no bo przeciez to psychole haha. Teraz sprawdziłemw int i rzyczywiście oznacza to "do góry". A myśłę że angielsie słowo wełna drzewna ma taka łacińska geneze bo wełny drzewnej używa sie do wypychania mebli np skórzanych foteli, napychania skóry do góry ;)