PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506803}

Poradnik pozytywnego myślenia

Silver Linings Playbook
2012
7,2 308 tys. ocen
7,2 10 1 308284
6,9 67 krytyków
Poradnik pozytywnego myślenia
powrót do forum filmu Poradnik pozytywnego myślenia

Nie od dziś wiadomo, że nagrody akademii są często bardzo polityczne...i tu zastanawiają
mnie nominacje dla tego filmu. Z jednej strony będę go bronił "ręcyma i nogyma" bo wart jest
każdej spędzonej przy nim sekundy, a z drugiej...jakoś nie widzę powodów do wręczenia
Oskara komukolwiek związanemu z tworzeniem tego dzieła. Paradoks, a jednak:)
Tak czy inaczej film polecam bo wszystko od reżyserii po grę aktorską jest tu na fantastycznym
poziomie. Przewidywalność (temat, do którego wraca większość komentujących) absolutnie
nie przeszkadza bo nie o to tu chodzi. To uczta dla tych którzy doceniają grę, a zarazem
uwielbiają żyć fabułą filmu...
No i ostatnia kwestia...polska premiera...smutek i żal, że polscy dystrybutorzy kolejny raz dają
ciała i pokażą ten film z karygodnym opóźnieniem. Miejmy nadzieję, że w końcu ktoś za to
odpowiedzialny zasili grono bezrobotnych.

użytkownik usunięty
Dreamreader

Ten film nie ma nic wspólnego z poprawnością polityczną. Podobnie jak zeszłoroczny nominowany dramat "Spadkobiercy" został wytypowany ze względu na wartości jakie przekazuje i świetną realizację. Osobiście chciałbym, żeby to właśnie "Poradnik pozytywnego myślenia" otrzymał statuetkę lub "Django". To właśnie te filmy zasłużyły na nią najbardziej, nie żaden Szpilberg czy Bigelow, którzy wałkują to samo w kółko i robią filmy pod Amerykanów, pod publikę. To są twórcy pazerni na Oscary i to widać, a ich filmy są po prostu dosyć sztampowe czego nie można powiedzieć o "Poradniku" i "Django".

Właśnie o to mi chodziło...ten film nie jest robiony "pod oskary". Myślę, że przez to może dostać ich mniej niż zasługuje bo w konkurencji stoi "Lincoln" - film zrobiony ewidentnie pod nagrody akademii, no i nowe dzieło pani Bigelow. Poradnik widziałem już trzy razy i z całych sił trzymam kciuki:)